19 Ноември, 2022 11:00 1 477 12

Изборният кодекс - срам за "избраниците"

  • народно събрание-
  • валентин съйков-
  • коментар-
  • парламент-
  • политика

Със срамното си обсебване от темата кой и как ще брои бюлетините депутатите упорите подриват устоите на парламентарната демокрация

Изборният кодекс - срам за "избраниците" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Народното събрание трябва да приеме само една поправка в Изборния кодекс и тя е, че действащото събрание не може да променя правилата за следващите избори в края на мандата му, а само за по-следващите. Така ще си спестим грозните сцени, които виждаме през последните дни, а и през всички предишни години, когато замирише на нови избори. Т.нар. народни избраници ясно показват, че единствената им грижа е служебната победа при разпределянето на баницата, а не нуждите и очакванията на тия, които са ги избрали.

Със срамното си обсебване от темата кой и как ще брои бюлетините депутатите упорите подриват устоите на парламентарната демокрация. Трябва да им напомним, че тя не е тяхна, а наша, на гражданите на държавата, която все още се определя като Република България. Погнусата на обикновения човек от парламентарните репортажи, с които ни заливат телевизиите, е разбираема и все повече изглежда да е търсен ефект. Натрапва се усещането, че парламентът е безполезен, а "избраниците" в него - излишни хрантутници. Оттук до диктатурата пътят е кратък. Народните представители явно не се тревожат от това, защото очакват, че при всяко ново раздаване на картите отново ще се наредят на трапезата.

Валентин Съйков


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фгхйк

    12 2 Отговор
    Мажоритарни!

    Коментиран от #6

  • 2 гласоподавател

    12 13 Отговор
    Напълно съм съгласен с горенаписаното. Нека първо върнат смесеното гласуване и после да гласуват и горното предложение.
  • 3 Демократ

    9 5 Отговор
    Срамно е това,което се случва.Ако се направи крачка напред,веднага ретроградните сили вкупом освирепяват и връщат назад.Затова България 33 години тъпче на едно място и това се случва ,защото нито веднъж не е имало честни избори. Изборният кодекс определя съдбата на държавата,защото Парламента е най-важната основополагаща институция.Този кодекс ,който не е съобразен дори с Конституцията,в която е записано,че всеки българин има право на глас,е най-вредния закон.В него не се дава право на глас.Право на глас значи свободна воля да избереш за кого да гласуваш.Този кодекс разрешава законно да се нарушава това право, да се провеждат избори под контрол,независимо какъв,да се купуват и продават безнаказано гласове,да се рекетират избирателите,да се лишават от глас българите в чужбина,като не се приема дистанционно гласуване и по пощата,ЦИК е абсолютно вредна партийна организация.Там трябва да има само експерти, не партийци. ЦИК е над закона,защото приема за законни незаконни дейности.Тези ретроградни сили са с комунистическо и ДС потекло и пречат на развитието на България. Няма да се оправим,докато не изчистим управлението на страната от тях чрез лустрация,макар и 33 години закъсняла.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    2 3 Отговор
    точно е , но се съмнявам дали говедата в обора ще схванат посланието , най вероятно ще продължат да се барикадират със изборни закони и ала балистики за това че са ; демократи от алианса ; , само че не са , а диктатурата е вече е заела всички служби и затова я наричаме мафия
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "фгхйк":

    Без политици, школувани в партийните централи, една държава е обречена. Не се водете по шоумена Слави, толкова му е акълът. Без контрол върху депутата от страна на партийната централа която го е издигнала, парламентът ни ще се напълни със СКРИТИ ЛИМОНКИ. Това е целта на ....КОЙ? Техниката на вербуване е стара колкото света и е доведена до съвършенство в днешно време. Няма как ИЗБИРАТЕЛИТЕ да контролират един парламент съставен от СКРИТИ ЛИМОНКИ. А сега избирателите как контролират Парламента? - Чрез партийната членска маса И ПАРТИЙНИТЕ КОМИТЕТИ ПО МЕСТА на парламентарно представените партии. Как по-точно "партийната централа" ще контролира партиен водач депутат? -Партия по това се различава от БАНДА, че водачът не е абсолютен авторитет.
  • 7 Абе Суйков

    5 0 Отговор
    защо не го написа този пасквил, когато простите и тези от нам къв си народ, приеха за една нощ гладуване само с машини? Кого питаха тогава?
  • 8 Съеков от суек, лалугер, гризач

    4 0 Отговор
    Гризач, паразит, лалугер, суек, Съеков.
  • 9 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Интересно на какъв народ са "народни п редставители" партийните избраници натикани в Партийното събрание, когато са там с по-малко от 30% гласоподаватели.. И е безсрамие да се нарича настоящия бардак " демокрация" !! За какво е питан НАРОДА ?? Народът го коткат по избори, купуват безсрамно гласове ! Някъде някой да е прочел или чул за коя партия са продавани и купувани гласове !?
    Обезкръвиха страната, прогониха над 2 млн трудоспособно население и сега трошат грешни МОИ пари да ги прилъжат тези нещастници да гласуват ОТНОВО за тях. А не правяат нищо за просперитета на България, за създаване на нормални условия за живот на обикновения човек !!
  • 10 Алохаааааааа

    2 1 Отговор
    А бе съкйков , що не съйнеш некъде по пързалката и да се скриеш , аман от такива разбирачи като теб .
  • 11 Марков

    2 0 Отговор
    Браво на Съйков! Много силно и точно! Не зная как, но трябва да се смени сегашната изборн система с преобладаваща мажоритарна част. И с право на отзоваване. Тогава много от лицата в Народното събрание няма да ги има. И там депутатите ще се съобразяват с електората си, а не преобладаващо с НПО и Козяк. Много е просто. Сега въртележката е пълна: партийните централи правят изборните списъци (под строгия поглед отвън), електоратът гласува за партия (е, има и мажоритарен елемент) и всичко е до урната. После депутатът става пионка на партията или на този, който го управлява и му плаща отвън. Ами, че имаме депутати, които ще се пенсионират след 39 годишен стаж като такива.
  • 12 В грешка си

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    Абсолютно! Какво БКП и ДС бръщолевиш? 33 години оттогава. Къде виждаш "подмолното" ДС сега? И въобще знаеш ли с какво се е занимавало ДС? И на твоята измислена база правиш изводи и предлагаш решения.
    За каква лустрация ми пишеш, кого ще лустрираш? Към 33 прибави още поне 20 години. По какъв признак ще правиш лустрация? Много интересно. Я огледай Демократическата партия. Най отгоре е номенклатурата на ОК на БКП бивш съдия и прокурор А. Атанасов. А Иван Костов - почти член на БКП през 2989 г. А жена му? А Цецка Цачева? Ами Б. Борисов и кабинетите му?
    Ей, през 1989 г в БКП членската маса е 700 хиляди. Със семействата стават 2 милиона. Те къде са сега? Ти какво предлагаш за останалите живи? Ами те са навсякъде, даже и в НПО на Сорос. И от там ли? Я виж с кого се среща посланика на САЩ сега и кого подкрепя. И тях ли ще лустрираш? И защо? Имаше такъв призив преди 30-тина години, който фактически беше " Стани Да Седна". Е, осъществи се в политиката от еднозвучната партия. Е, и? Всички направиха и не бутат този изборен кодекс, защото им е най изгоден. На тях, не на народа, който се явява избирател. Защото те правят листите, в които са пак те, да ги избират. Ето там е разковничето. Да направят поне смесена избирателна система, с над 60% мажоритарно участие, с право на отзоваване на депутат при ясни условия и механизми за това и тогава да видиш. Не говоря въобще за затваряне на чуждите НПО в България, работещи срещу интересите на българския народ и за учудване