Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 08:55 8 579 51

Кой печели най-много при хартиения вот? Ива Лазарова пред ФАКТИ

  • ива-
  • лазарова-
  • машини-
  • хартиени бюлетини-
  • герб-
  • дпс-
  • бсп-
  • пп

Дали по-ниската активност сред избирателите се дължи на страх, или нежелание да гласуват с машини, пита анализаторът 

Кой печели най-много при хартиения вот? Ива Лазарова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемът с избирателната активност продължава да се адресира от политическите партии, но само във връзка с машинното гласуване. Година и половина твърденията им са, че основната причина за все по-ниския интерес към изборите в страната е нежеланието на избирателите да гласуват, защото имат притеснения от машинния вот. Именно с този аргумент на първо четене в парламента с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС беше прието връщането на “смесеното” гласуване. Какъв анализ по темата правят от Института за развитие на публичната среда? Пред ФАКТИ говори Ива Лазарова.

- Г-жо Лазарова, темата за избирателната активност отново стана водеща, след като в парламента депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП направиха така, че ще имаме и двете като опция – хартия и машини. Каква беше активността в секциите, където имаше и двете, на последните избори?
- Последните предсрочни парламентарни избори от 2 октомври показаха рекордно ниска избирателна активност. Според данните, публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК), тя възлиза на 39,41%. Това значи спад с почти 1% спрямо изборите „2 в 1“ през ноември 2021 г. Също така за изборите от юли 2021 г., за които бе въведено само машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, не е налице представително изследване на причините, довели до спада в избирателната активност. Нито една от институциите, отговорни за организацията на изборния процес, не разработи дълбочинен анализ на факторите за намалялата с 11% избирателна активност в сравнение с изборите от април 2021 г.

- Какво показва гласуването с хартиени бюлетини и в колко секции бе то?
- Гласуване с хартиени бюлетини имаше в 2515 секции в страната, като в това число не се включват подвижните избирателни кутии и корабната секция. Данните от тези секции показват, че в списъците са били включени общо 325 291 избиратели, а още 19 647 – дописани под черта. Гласувалите в секциите с бюлетини възлизат на 175 308 души, т.е. избирателната активност е била 50.7% (броят на избирателите спрямо включените в списъците). От всички подадените гласове недействителни са 5 906 (3,4%).

Интересно е разпределението на вота от секциите с хартиени бюлетини за седемте формации, получили представителство в 48-ото Народно събрание.

Тези политически субекти са събрали общо 152 607 гласа (или 90.1%). Данните показват, че за ГЕРБ-СДС са гласували - 29.22%, за ДПС - 16.88%, за БСП - 14.04%, за ПП - 13.85%, за „Възраждане“ - 6.43%, за ДБ - 3.44%, за БВ - 3.19%, с „не подкрепям никого“ – 2.24%, други – 10.71%. В сравнение с проведените през ноември 2021 г. избори, гласовете в секциите с хартиени бюлетини са спаднали с малко над 1%. Спрямо изборите от юли 2021 г. активността в намаляла с 3.3%.

- Какво отчитате при вота с машинното гласуване?
- Машинно гласуване в страната се проведе в 9369 секции, като в 1105 от тях имаше по две машинни устройства. В списъците в тези секции беше включен и основният дял от избирателите в страната – общо 6 232 861 души. Под черта в изборния ден комисиите са дописали още 62 464, имащи право на глас. В тези секции вотът си са дали общо 2 229 736 души, което се равнява на избирателна активност от 35.4%. Тя е идентична с активността в тези секции на проведените през ноември миналата година парламентарни избори (тогава в тях гласуваха почти същия брой избиратели - 2 229 467). Резултатите са следните: ГЕРБ-СДС - 25.38%, „Продължаваме промяната“ - 19.85%, ДПС - 11.42%, „Възраждане“ - 9.8%, БСП - 9.1%, „Демократична България“ - 7.33%, „Български възход“ - 4.79%, с „не подкрепям“ никого - 3.58%, други - 8.75%.

Седемте партии с депутати в настоящия парламент получиха общо 1 954 741 гласа в секциите с машини (или 87.7%).

Така на последните избори се запазва тенденцията за спад в секциите с „хартиено” гласуване. В тези с машини пък активността отново е по-ниска спрямо секциите с хартиени бюлетини, като делът на гласувалите през ноември 2021 г. и - миналия месец е един и същ. Дори на последните избори гласувалите са с 269 души повече.

- Колко пряка е връзката машинно гласуване и избирателна активност?
- Проблемът с избирателната активност продължава да се адресира от политическите партии, но само във връзка с машинното гласуване. Година и половина твърденията им са, че основната причина за все по-ниския интерес към изборите в страната е нежеланието на избирателите да гласуват, заради притеснения от машинния вот. Именно с този аргумент на първо четене в парламента с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС беше прието връщането на “смесеното” гласуване. Липсва обаче конкретно проучване или данни – дали по-ниската активност сред избирателите се дължи на страх, или нежелание да гласуват с машини.

Още повече, че ако притеснението от машините е единствената причина за намалената избирателна активност, то няма логика тя да продължава да спада в три поредни избора, в които не е променяна технологията на гласуване.

В крайна сметка, ако хората са гласували успешно с машините поне веднъж, то всеки следващ път подаването на техния вот би трябвало да става по-лесно. Следователно очевидно има и други причини за отлива на избиратели.
Също така, вместо да инвестират недоверие в технологията на гласуване, партиите можеха да работят за мащабна и детайлна информационна кампания за „премахване на страховете” сред техните избиратели и обучението им за гласуване с машини. За нито едни от проведените избори не станахме свидетели на такава.

- Най-вероятно на следващите избори ще имаме и двете опции – хартия и машини…
- Тогава ще е интересно да се проследи дали избирателната активност ще остане все така ниска. Нашето наблюдение на терен в изборния ден на 2 октомври показа, че в голяма степен хората са недоволни от непрестанния изборен цикъл. Очакването им беше по-скоро да се върви към съставяне на редовно правителство, отколкото за поредни предсрочни парламентарни избори след няколко месеца. В този смисъл ще разберем дали неспособността на партиите да проявят коалиционна култура и да сформират ефективно управление не е всъщност основна причина за отлива на избиратели.

- Продължава да стои на дневен ред и въпросът доколко са актуални избирателните списъци. Вашите наблюдения какво показват?
- Според данните, публикувани в окончателния протокол на ЦИК от изборите, в списъците за октомври и дописаните под черта, бяха включени повече от 6.8 млн. избиратели. Данните от преброяването на НСИ за 2021 г. (публикувани в седмицата след изборния ден) показват, че населението на територията на страната ни наброява 6.5 млн. души. Така, когато липсва коректна информация за общия брой на избирателите, става все по-трудно да се говори за избирателната активност без известни спекулации.

- Всички казват, че „смесеното“ гласуване ще затрудни и забави работата на секционните избирателни комисии и ще върне грешките в протоколите…
- Само ще припомня, че на Евроизбори 2019 т.нар. „хибридно” гласуване, заедно със заложените от ЦИК организационни дефицити и недобре изработените секционни протоколи, доведоха до проблеми в отчетените резултати. Въпреки поправените от ЦИК 6000 грешки, наш анализ на изборните резултати в 3000 секции с машинно гласуване тогава показа, че в близо 40% (1139 секции) от тях преференциите не бяха отчетени коректно. Липсата на навременна и ефективна подготовка на членовете на секционните комисии, както и не добрият и ненужно усложнен формат на изборните книжа, в допълнение с умората от дългия изборен ден, неминуемо са предпоставки за грешки.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Канур

    45 23 Отговор
    Тъй тъй сте почнали върнете и хартиените кочани в магазините, касовите апарати не са надеждни

    Коментиран от #15

  • 2 Хахаахах

    32 12 Отговор
    Е са вече Боко ще се бетонира :)

    Коментиран от #20, #37

  • 3 Хиляди въпроси

    46 29 Отговор
    Въпросът не е правилен.
    Кой печели от машинките?
    И как на предните избори ПП спечели като нямаше въобще такава партия регистрирана?Тази година се регистрираха.
    Защо някои машинки изписаха "Дневникът е подправен"?
    Как да докажат,че тези машинки не са бъгнати?Защо кода не е в държавата и не може да се провери?
    А защо в другите държави от ЕС са ги забранили?
    Някои са надушили далаверата и няма да пуснат кокала...Ще си продължат с пропагандата с машинките.

    Коментиран от #6, #30

  • 4 Лалю

    11 25 Отговор
    Изборите са проклятието на народа. Трябва властта да се даде официално на ДПС за 25, 40 или най-добре за 50 години и да е ясно за всички, кой управлява. Почетния предцедател го обясни по телевизията преди 10 години, ама по-голямата част от населението още не може да разбере и все за някакви "избори" гоивори. Имате си друга работа, оставете да управлява този, който е доказал че може!
  • 5 Мъртви души

    29 7 Отговор
    Да не сте посмели да поправяте избирателните списъци! И ние искаме да гласуваме. Аммма ха!
  • 6 Хохохо

    21 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хиляди въпроси":

    Аз съм прост и вие сте прости, това отговаря на всичките ти въпроси.

    Коментиран от #39, #43

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 7 Отговор
    ПЕЧЕЛИ мафията ЗАДКУЛИСИЕТОкоето е на ВЛАСТ от32 ГОДИНИ

    Коментиран от #18

  • 8 123

    18 13 Отговор
    е това вече е наглос и мафията действа с пълна сила как при 6,5 милиона при преброяването са регистрирани повече че и малките непълнолетни деца също ли ще гласуват а това че ими и хора отишли в отвъдното и тях са регистрирали е за това е борбата при машините няма как да гласуват малолетни и починали но с хартията ще ни изкарат даже не 6,8 милиона а 10 милиона имащи право да гласуват в европа ими закони и се спазват и наказват нарушителите но тук мафията е укжопирала всичко и ни се подиграва и ни унижава както си иска но щом сме овце така ще е

    Коментиран от #11, #25, #48

  • 9 Печели Нинова

    14 7 Отговор
    Бонус от Зайчарника.
  • 10 завод

    18 3 Отговор
    Най-много при хартиения вот печели "Вторични суровини".
  • 11 Хи хи

    19 7 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Обясни стъпка по стъпка как умрели и малолетни гласуват с хартиена бюлетина ?И как тия същите да не могат да гласуват с машина ? Манолова много глупости изприказва и някои вярват .Изнасяли бюлетини , а те бяха 3 листа А 4 и ги връщали попълнени. На колко бюлетини имаш право , защото явно в нечия глава е каша и непознаване на изборния процес .
  • 12 Селяк

    25 7 Отговор
    Не ви е виновен хартиения вот, ами всичко около него и как се обработва! В цял свят всички страни са с хартиен вот, само корумпираните страни са с машинен вот и това е факт! Днес сутринта ЦИК обясниха каква е процедурата, цитирам: всички флашки от машините се събират и се изсипват в един кашон, след което вече не можем да кажем какво се случва с тях, те се поемат от друго звено на ЦИК. При въпроса как се изчислява и събира вота, отговора беше, автоматично от софтуерната програма. И какво разбираме от всичко това? Че, не се знае дали флашките изсипани във въпросния кашон са същите, които се използват при последващ етап при преброяването на вота, както и, че всичко се изчислява от софтуерната програма! Който иска да бъде мамен - да ползва машините също както във Венецуела, Бразилия и Мексико.. най интересното е, че всеки българина знае какво е нивото на корупция в България, и си мисли, че ЦИК са чисти като сълза и никога, ама никога няма да бъдат подкупени а смях в залата!

    Коментиран от #14, #17, #27

  • 13 Сух

    16 1 Отговор
    Вижте как раздухват някакви маловажни теми, тези от които само те имат изгода, защото със хартиена или без е все едно, вота е под 40% и това са си техните избиратели, те се борят за всеки глас как да си го измъкнат едни от други, за това е цялата работа, за пари и власт. А защо не е постоянно дъвкано как да се върне избиратели, защо не го направят гласуването задължително? Да има глоби, санкции, наказания за не гласувалите.. Защото царството им ще свърши.. За това. А ОВЦЕТЕ САМО ИМ ЗАДАЙ ДА БЛЕЯТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И ТЕ БЛЕЯТ,, БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
  • 14 Сух

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Селяк":

    Да бе, щото в Кравария не се манипулира..
  • 15 Селяк

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Канур":

    Щом съпоставяш машинен вот с флашки с касов апарат който е свързан автоматично към проследяващ софтуер в реално време си личи за кой работиш!
  • 16 Бамбука

    14 6 Отговор
    Машини отблъснаха купените избиратели. Как да докажеш, че си гласувал "правилно" , като не можеш да покажеш на телефона ? Политическите "лидери" за 32 години доказаха, че народа го използват само за да пълни техните джобове. Покажете беден политик ? Всички във властта наддават средно по 10 кг живо тегло за разлика от обикновените граждани.
  • 17 Циник

    14 6 Отговор

    До коментар #12 от "Селяк":

    Колега, нали машините печатат разписка, бе. Като искате, бройте ги. Ама на никого не му изнася така, защото циганите искат пари на ръка, а с машините е сложно. Да не говорим, че турскоговорящите неграмотници може да сбъркат и да гласуват погрешно; друго си е като някой друг вече е попълнил бюлетината.
  • 18 До Мокър влах

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Скрий се или се лекува в мацквата!
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    13 5 Отговор
    СЪС СМЕСЕНО ГЛАСУВАНЕ ГУБЯТ ........ ПАРИИТЕ НА ....... " ВЪЛШЕБНАТА" ФЛАШКА ......
  • 20 Избори говорят ясно кой да управлява!

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаахах":

    Другото е менте или ала-бала!

    Коментиран от #21

  • 21 Сух

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Избори говорят ясно кой да управлява!":

    Да така е, над 60% не са гласували-НИКОЙ!!!
  • 22 Тома

    6 3 Отговор
    Аз ще питам цъфтан защото той е цар на изборите с бюлетини и е награден от тиквата с десетина часовника и един асансьор

    Коментиран от #41

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 4 Отговор
    Защо НИКОЙ не казва дали машинките( кантарите) в Кауфланд отблъсната пенЦионерите да купуват домати и краставици❓❓❓
  • 24 гост

    8 1 Отговор
    Продължаваме да словоблудстваме - искате да кажете, че всичките хора присъстващи в секцията са подкупени, продадени и ред други "лоши" етикети и всичко е порочно, а питам тези, които са избрани по тези същите правила те легално ли са избрани!!!!!!!!!!!!!
    Правят ни на глупаци и ни продават за дребни стотинки - ГОЛТАЦИТЕ
  • 25 Щирлиц

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    В БГ живеят около 6.5 млн и още 2.5 млн са в чужбина. Това са около 9 млн българите общо. Като махнеш децата, остават около 6.8 млн избирателите.
  • 26 Гост 1

    9 9 Отговор
    "ТИКВОЧА" ПЕЧЕЛИ С НЕГОВИТЕ ИЗМАМИ!!!!
  • 27 Статистик

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Селяк":

    Малко инфо - същите машини се използват и в Холандия (Валония), ако не знаеш. И софтуерът е същият. Странно защо там никой не се притеснява от машините?
  • 28 Гандалф

    10 0 Отговор
    Единствените които ще спечелят..ще бъдат политическите партий..защо се заблуждаваме...и хартиените носители и машиния вот могат да се манипулират..единствените губещи винаги е българския народ..
  • 29 Селчо

    1 3 Отговор
    червен милионер .
  • 30 Един отговор

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хиляди въпроси":

    В други държави няма машини защото няма купен вот . Аз живея в Германия 17 години и съм проследил всичките техни избори.Избирателната секция е на 20 метра от моето жилище и н8кога не съм виждал полиция в изборният ден.Сега разбра ли защо в Европа не гласуват на машини ?
  • 31 Мадуро

    7 2 Отговор
    Печели този който брои.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пипи Чорапчето

    2 1 Отговор
    Да де - на калпава ракета космоса й крив...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Цуца

    3 3 Отговор
    С хартиените бюлетини ще възкръснат доста гласоподаватели
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Рашков

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаахах":

    Тук не мога нищо да направя Аз разбирай само от флашки Този Боико ще ме затрудни много
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хохохо":

    Да не искаш да каже «аз съм лъжец и вие сте лъжци» или « аз съм геи и вие сте геове» Та по добре « честен но прост « отколкото учен но геи или лъжец
  • 40 Бай Ху (By Who)

    5 2 Отговор
    Аз живея в европейска държава. В Европа се гласува с хартиени бюлетини. Не желая да гласувам с мадурки. Точка!
  • 41 Тома обратен

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Тома":

    Ами на тези избори кои спечели « на крива ракета космоса виновен»Бащата се отказа от отрочетата и се видя резултата Сега злобарите са бесни но такъв е живота С постредници не става
  • 42 Анонимен

    0 1 Отговор
    Зависи къде?! В Родопите печелят бкп дпс герб и бсп. Живи и здрави бъдете. Квото дойде, както казват турците на пазара и ние се присъединяваме към тях. Не ни еня. Важно е да има мир и рахат. Политиката е за политиците, а ние с търците сме си ок, живеем си с тях, приятели са ни и да му мислят младите българи без професии. И молим ромите да си плащат ремонтите на майсторите, както казват майсторантурчин, кво да и чепкам вълната ли иска. И аз искам да живея в Париж, но като нямам денги си стоя в бараката, и родопчанката да дойде да си види жилището. Наема е ок, но тя ромката не иска да плаща, а банята е в окаено състояние, всичко е във вода. Хората си имат проблеми, а депутатите си искат своето, да са в НС при големите градове и пари
  • 43 Уморих се

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хохохо":

    Уморих се да обяснявам,че българският език е много цветен.Прост,не е като глупав,а като обикновен.Та ние сме си обикновени хора--някои повече,някои по-малко образовани.Обаче "играем"в националния отбор,образно казано.Борисов също "рита "за националния отбор.Пък от ППиДБ са "платени играчи".Ритат за отбора,който им плаща,ако ме разбираш.Ето--в българския език е пълно с метафори.И аз "прОстата",имам същите хиляда въпроса
  • 44 Да кажа

    2 3 Отговор
    НАЙ-ВАЖНОТО Е ПП,И ДБ ДА СА ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА! ЗАЩО РЕВЕ СЕГА ХР.ИВАНОВ,ЗАЩОТО ЩЕ ГЛЕДА
    ПАРЛАМЕНТА ОТ УЛИЦАТА!
  • 45 един

    2 1 Отговор
    А ве, не ви ли е ясно,комунистическата мафия иска вся власть в ръцете си!Е това няма как да стане!Русия ще бъде разрушена, а след нея и булгарикус мафиотос!
  • 46 ????

    0 1 Отговор
    А, защо ТУК ПАК не се говори за БРОЯ на НАСЕЛЕНИЕТО на България???? За БРОЯТ на ИМАЩИТЕ ПРАВО на глас???? ЗАЩО???? За ОСТАРЕЛИТЕ ИЗБОРИ СПИСЪЦИ!!!??? КОЙ, КОЙ, КОЙ ще ПРОГОВОРИ и КОГА???? КАКЪВ е този СТРАХ???? От какво е този СТРАХ????
  • 47 Болярин

    3 0 Отговор
    Тези хрантутници в Парламента да вземат пример от гражданите на гр. Перник при издирването на малкият Александър ! Тези БЪЛГАРИ демонстрираха какво означава "СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА"
  • 48 Хахо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    А при машините манипулацията е още по-вероятна и по-лесна дори след като имаш нужният инструмент винаги можеш да го промениш сигурен съм че промяната само манипулира ли вода ако има бюлетини ще е по-добре погледнете в европа къде гласуват с машини и тогава говорете кое е правилно кое не с бюлетините е най-правилния начин
  • 49 ганю

    0 0 Отговор
    При бюлетини печели народът а не мафията
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Безспорно при хартиените бюлетини печелят производителите на хартия и печатарите.
    Нашите политици и "вечни" партийни избраници са по-зле от щрауси с глави в пясъка. Въртят-сучат , правят всичко възможно да останат на власт - отново те, отново същите.. Като се почне от изборните списъци и правото да гласуват за ПАРТИЯ на всички престъпници от затворите, премине се през циганските гета със високо образования електорат и "продаването " на гласове / за последното никой от ръководствата на съответните партии-престъпници нищичко не знае и не е осъден/, и се подберат гласовете на хора живеещи и работещи в и за чужди държави..... И.... имаме прафесия ДЕПУТАТ, че се и кичат с името " НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ" в "демократична" държава !?
    НАРОДЪТ не иска да ги вижда и не ходи да гласува - те се мислят за велики ПОЛИТИЦИ С ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА/ТРЕТА от гласоподавателите !!! Самоизбират се и се радват, а ти , Ганьо се надявай да .....да ще те оправят !!!