Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 13:04 1 323 20

Слави Василев: Българският парламентаризъм не произвежда устойчиви решения за държавата

  • слави василев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • парламентаризъм

Шизофреничното поведение на ГЕРБ и лидерът им Бойко Борисов не е новина

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шизофреничното поведение на ГЕРБ и лидерът им Бойко Борисов не е новина. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ политологът Слави Василев. "Конюнктурата в Народното събрание е изключително непредвидима и там е много трудно човек да намери някаква политическа логика. Събират се мнозинства, които принципно не биха имали никакъв дългосрочен политически смисъл за съществуване, визирам гласуванията на партии като ПП и ГЕРБ заедно за изпращане на оръжие в Украйна, гласуването за хартиената бюлетина и т.н. Логиката е една – по какъв начин да стигнем до властта, стремежът на партиите е да запазят физиономията си на всяка една политическа партия пред собствените си избиратели без да се загубят в политическото пространство.“

Смисълът на консултациите при президента е поставяне пред отговорност на самите партии, които отиват при президента, за да заявят какви са техните позиции и това винаги малко ги стресира, обясни Василев.

"Логиката на президента е да успее да удължи живота на Народното събрание поради няколко причини. Първо, за да може то да приеме законопроекти, които са важни. Второ, да даде време на политическите партии да започнат да си говорят заедно. Партиите трябва да осъзнаят своята отговорност. Да не говорим, че ако президентът не даде време на партиите и изчерпаме конституционните процедури бързо, то вероятността следващите избори да бъдат около или малко след Коледните и Новогодишните празници, е много голяма. Всичките тези обстоятелства би следвало да покажат на хората, че президентът е този, който носи отговорността“.

Това, че нямаме бюджет за догодина не бива да тревожи никого, защото законът предвижда процедура, по която същият бюджет продължава да се изпълнява в рамките на приетите разходи и приходи, смята Василев. "По отношение на икономическите процеси, те са глобални, те нямат общо с дадена политика на правителството“.

Смятам, че българският парламентаризъм не произвежда устойчиви решения за държавата, категоричен е Василев. "Много малко вероятно е да се гласува кабинет, но дори и да се гласува, представете си каква ще е устойчивостта на този кабинет. Според мен е абсолютно нулева“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смешен плач

    8 5 Отговор
    Пак де-що има ПП/ДБески депутат и аналЛизатор леят ли ,леят сълзи за пуста флашка ! Много сте зависими от флашцита ,многооо , щото ... без нея ще видите НС , ама през крив макарон ,нали ?!
  • 2 Путинофил

    5 10 Отговор
    Най накрая трябва да се разбере, че територията е путинофилска!
    Ето днес Президента каза, че ДъБъ са скрити путинофили!
    А най големият путинофил - Тиквата от Банкя, хариза на путин 3 милиарда за сръбската тръба!
  • 3 Простя Копейкин

    3 10 Отговор
    Ауууу, президентския говорител засегна спонсора на копейката ... сега ще те разкости трол-копейкин :)))
  • 4 Гост

    14 1 Отговор
    Българския парламентаризъм произвежда само айдуци
  • 5 Учуден

    11 7 Отговор
    Този ДС-арски син, не разбра ли, че бочко и пРезидента са вече в един отбор ?

    Коментиран от #7

  • 6 Радев иска да управлява повече!

    8 5 Отговор
    Затова не иска избори!
    Незабавни избори!
  • 7 като се замисля

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Учуден":

    Мисля ,че сте прав. Който провежда изборите (т.е. плаща парите) той контролира и устройствата за гласуване. В случая пак ще е ген. Радев , а вече Радев и Борисов са в добри отношения , а ПП.ДБ и БСП са в крайно лоши (с Радев) и е логично Борисов вече да не е заинтересован от връщането на хартиената бюлетина , тъй като чрез Радев (респективно чрез манипулация на устройствата за гласуване) мнозинство от 121 депутата ще му бъде осигурено.
  • 8 5577

    6 0 Отговор
    Вдигайте четири процентната бариера. Така демокрацията не работи. Политиците трябва да си носят отговорността. Хората не са виновни. Слушаме само оправдания и го правят много сложно а е толкова просто. Една шепа хора сме останали и както продължаваме става по зле.
  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 2 Отговор
    ПИАРА НА ...... ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП СЕ ......... ИЗКАЗВА ЗА....... "ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА" И ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ НА ......... ,"ПОЧТЕНИЯ" ЗЕЛЕН ЧОРАП......
  • 10 славуца василева

    6 2 Отговор
    драпа за резилдента.няма да стане тяхната
  • 11 гражданин

    6 1 Отговор
    Поредният слуга на пРезидента, плюещ по парламентаризма с цел президентска република.
    Няма да стане!
  • 12 Поправка

    4 1 Отговор
    Американския парламентаризъм в България не произвежда устойчиви решения за държавата
  • 13 НЯКОЙ

    3 1 Отговор
    Българският парламентаризъм преживява катарзис ! Най-тъмно е преди разсъмване - така казват хората, които стават рано ! Докато представителите на ГЕРБ, БСП и ДПС не се елиминират от властови позиции, няма да мръднем напред и на милиметър - тези хора не мислят в перспектива, защото са деградирали от годините във властта, срастнали са се с нея и си мислят, че е тяхна завинаги и каквото и да направят, ще им се размине ! Така че народе мисли с главата си !

    Коментиран от #19

  • 14 ТРЕНД

    3 0 Отговор
    Инфлацията тук, е в пъти по-голяма от Европа (Германия)? Винаги инфлацията е по-голяма при бедните пазари. Продукцията от бедната страна отива в богатата страна, така бедният пазар става дефицитен на стоки, а богатият на излишък. Тоест повече се продава като оборот, в пазар с повече и по-богати потребители, има и повече конкуренция - повече търговци - борещи се за повече потребители - клиенти. Я провери цените на голям седмичен пазар в град, и магазинче на бедно село. Изнасяме половината ток, ако не изнасяме към богатите, ще имаме повече ток на ниски цени, а богатите няма да имат нашият ток на пазарът си. Свободен пазар значи световна цена, борсови световни цени на зърното уби нашето животновъдство.. Понеже и месото и млякото стават на световни цени, но в страната потреблението е в пъти по ниско от Германия, съответно и производството пада.
  • 15 ТРЕНД

    0 0 Отговор
    През социализмът изоставахме с 20 години от САЩ и 15 години от Франция. Сега и преди 1944г разликата е 100 години. НРБ през 2022г. е равно на КНР през 2037 г. Външният дълг 1985 г. преди Чернобил е 22,5% от БВП, чернобилското спиране на износът поради радиация и перестройката не се броят - но е повишило дългът до 47,5%, това са не изхарчени пари - неусвоен дълг до 1990та. Сега дългът е над 60-70%. Икономиката се разпада в СССР и България след 1989г. поради скъсване на търговията, доставките, пазарите, и неизпълнение на обещанията от Запад за пазари, валутен борд, и кредитни линии, но няма път назад, червената буржоазия направи пропаганда против социализмът, народът чака да заживее като Гулденбургови, бизнес да правят - а сега просят за пенсия. Пък и почти всички от държавна сигурност и БКП БЯХА КУПЕНИ И ИЗНУДВАНИ ОТ ЦРУ, И НЯМА ПЪТ НАЗАД. 60 000 апартамента получаваха работниците, сега нула. 100 000 нови автомобила купуваха работниците сега нула. Животновъдството пада 4 пъти с толкова и хранителната промишленост и с толкова селското стопанство, с толкова и делът на икономиката ни от световната икономика. Средно 5% от българите сега имат 200 лева в банката - до 1000 лева, над 1000 до 5000 имат 2%, и 1% са по богати, през социализмът 90% имаха в банка средно по над 1000 лева - равни сега на 6000 лева - покупателно, минимум 200 лева малките деца - покупателно над 1000 лева-сегашни, и 30% имаха над 5000 - сега 30 000 лева - покупателно.
  • 16 СЕРИОЗНО

    0 0 Отговор
    Правителство 100 на България, или 20 то след НРБ, новата конституция. Това, което Севрюкова казва, е дословно: „Два пъти по толкова правителства /и сочи пръстите на двете си ръце/ ще се сменят, преди да дойде доброто за българския народ”. .................................................... ....... Трябва един свестен българин който да намери 5 свестни българи в България и 5 свестни българи в чужбина, мислещи, честни, оратори, с големи познания - енциклопедисти. Да инициират 5-пет промени ПЕТ ЗАКОНА. ЕДНО: Само гласуване с бюлетина за всяка партия отделна, броене пред публика, и с видео - което се изпраща с подписите на всички от публиката в протоколът, Няма чували и разнасяне. ДВЕ: Данъците и заплатите се вдигат според спестяванията и печалбите на бизнесът, всички заплати се изваждат от консумацията, и колко от спестяванията са на бизнесът и колко на работниците. Така данъците се вдигат - ако бизнесът спестява повече и повече печалби има, данъци за бизнесът от 10% до 25%, а минималните заплатите от 25% от БВП на зает до 40% от БВП на зает. ТРИ: 20 болници на средно ниво, 5 супер болници, и 100 спешни болници и 1000 клиники за диагностика, безплатни, извън здравни каси, обслужващи и чужденците безплатно. На база 7% от БВП. Здравните каси под управление на синдикатите да обслужват частните болници и работните места - чрез такси и застраховки от работодателите. ЧЕТИРИ: Държавните пенсии извън НОИ, да са социални, и да са на база 15% от БВП. Средствата в НОИ
  • 17 СЕРИОЗНО

    1 0 Отговор
    Средствата в НОИ да се инвестират в лични сметки в акции - към хранителната промишленост, водоснабдяване и водни ресурси, агро фирми, енергетиката, строителството, електрониката, магазини, облекло и обувки, под управлението на синдикати - профсъюзите. ПЕТ: 100 милиона или 0,1% от БВП да се дава за кино, толкова за изобретатели, толкова и за серияли, толкова и за спорт, толкова и за музикални проекти, толкова и за сценични изкуства - цирк и театър, опера... 10% за пропаганда и управление, 30% за 100 филма по 300 000 всеки, 30% за 20 филма по 1,5 милиона всеки, 30% за 4 филма по 7,5 милиона всеки. Така с всички проекти, и изобретения, разпределени. За да има визионери и не връзкари от статуквото, трябва всички да имат шансове да се покажат и докажат, само така връзкарството ще разбере къде му е мястото - на сметището на историята. Колективизмът е семейството на Блудният син, отишъл в индивидуализмът, но се връща в колективизмът. Индивидуализмът е отдалечаване от себе си, път към злото и тъмнината. Колективизмът е екологичен. Индивидуализмът-капитализмът-егото ЕГО-ЛОГИЧЕН - казва ммайната им на другите. Колективизмът казва - това което е добре за другите е добре за мене, свободата на другите е моя свобода. (тази година 3,6 милиарда лева отиват за субсидии в селското стопанство, а бвп от него е 3 милиарда дол., но няма старт от 100 милиона за дребни ферми - 1000 ферми годишно по 100 000, няма яйца по селата, нито мляко от ккрава, оовца, ккоза)
  • 18 Хан Аспарух

    3 1 Отговор
    На така наречения политолог Василев нямам никакво доверие, защото е елементарно бесепарче, а баща му е обявен за агент от бившата тоталитарна и репресивна Дс служба. Купиха бившия хладилен завод на безценица. Само болен мозък би повярвал на глупостите които ръси Василев ментето.
  • 19 Само предлагам

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "НЯКОЙ":

    и аз да мисли народа . Защото идват младите но вече изпечени лъжци и крадци
  • 20 Анонимен

    0 0 Отговор
    Всички политици, президента се командват отвън.