Last news in Fakti

16 Декември, 2022 11:59 3 638 26

България и Шенген: да се вгледаме в аргументите на Рюте

  • шенген-
  • австрия-
  • нидерландия-
  • румъния-
  • ес-
  • българия-
  • марк рюте-
  • корупция

Трябва да запретнем ръкави и да предприемем конкретни действия

България и Шенген: да се вгледаме в аргументите на Рюте - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нидерландия е готова да пусне България в Шенген още догодина. Но има уловка: най-напред трябва успешно да положим поправителен изпит. Премиерът на Нидерландия Рюте обяви, че страната ни трябва да получи нова положителна оценка по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Освен това трябва да бъде доказано на базата на мониторинга на Шенгенската информационна система, че България е партньор, на когото може да се разчита, когато става дума за споделена поверителна информация.

Нека се вгледаме в основанията на Нидерландия

Нидерландските условия може би на мнозина изглеждат като проява на двоен стандарт и дребнаво заяждане. Те вероятно ще предизвикат гняв и фрустрация у нас. Но вместо да се вайкаме и сърдим, ще е най-добре, ако се хванем на работа.

Формално България отдавна е изпълнила условията да бъде приета в Шенгенското пространство, най-елитния клуб на Стария континент, който включва 26 високоразвити държави. Четири от тях - Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия - дори не са членки на ЕС. Марк Рюте вероятно е воден главно от популистки и вътрешнополитически съображения. Всичко това у нас вече се тълкува като проява на високомерие и най-важното - като промяна на правилата, след като мачът вече е започнал.

Трябва обаче да признаем, че нидерландците, а и австрийците, които освен нас блокираха и румънската кандидатура за Шенген, имат известни основания. МСП, противно на твърденията на редица политици у нас, фактически не е приключил. Според ЕК, които за 15 години изготвиха 19 доклада за България, напредък има, но той е незадоволителен. Факт е, че липсват видими резултати - например в борбата с политическата корупция, каквито обаче в Румъния са налице. Реформата на съдебната система си остава на трупчета. Не е облечен в правни норми и изобщо въведен работещ механизъм за подвеждане под отговорност на главния прокурор.

За капак, тази седмица мнозинство в парламента в състав ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" отказа да даде законова защита на подателите на сигнали за корупция. Съотвените законопроекти на Надежда Йорданова от ДБ и на служебния кабинет бяха блокирани. Тези промени са в изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост. Подобно поведение на въпросното мнозинство НС по никакъв начин няма да подобри имиджа ни сред партньорите, респективно и перспективите ни за Шенген.

Време е да запретнем ръкави

Ползите от присъединяването не трябва да се омаловажават на принципа "гроздето е кисело". В Шенген България ще бъде по-привлекателно място за чуждите инвеститори, а нашият бизнес (поне на теория) няма да бъде третиран като второ качество.

По отношение на второто препятствие, което Рюте представи пред нас, също трябва да се действа решително. Не е тайна, че влиянието на Кремъл в българските служби за сигурност остава смущаващо силно. Вместо да разчитаме, че Нидерландия и Австрия ще смекчат тона и ще отстъпят, което не изглежда особено вероятно, е крайно време българският политически елит да погледне най-после сериозно към посочените проблеми и да запретне ръкави.

Години наред тези недъзи не са лекувани. Ето защо, дори от първи януари 2023-а мнозинството в НС рязко да смени тона и се заеме с тях, аз съм песимист, че ще успеем да се справим за няколко месеца и да получим зелена светлина за Шенген през октомври 2023 година. И все пак отнякъде трябва да се започне. Ако съдебната реформа най-после наистина стартира догодина, това би бил важен напредък. Ще означава, че сме спрели да тъпчем на едно място. Родните политици са длъжни да се захванат с тези проблеми – не заради одобрението на Нидерландия, а в името на България.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективни

    10 3 Отговор
    аргументи ! Място за съдене няма !

    Коментиран от #19

  • 2 1111

    14 8 Отговор
    Ръкави може и да не се запрятат, но виж, гащите трябва да останат смъкнати под коленцата. В ес оценяват подобаващо тези активни действия. :)
  • 3 Не, мерси

    21 3 Отговор
    не искам да се вгледам в аргументите на страна с педофилска партия в парламента
  • 4 Ха ха ха

    23 4 Отговор
    Аха да, тоооочно така. Да приемем ИК, извратената ценностна ситема,изобщо пълен морален разгул по нидерландски. И малко за камуфлаж, да сме се борели с корупцията. Предпочитам корупция пред извратенящина и всеобща п------стия. Правилната постановка е да сме нетърпими и към двете обаче.

    Коментиран от #13

  • 5 Адам Хилтън

    23 4 Отговор
    Всички държави с които Холандия граничи имат проблем с мигрантите, и контрола на границите - холандците просто искат да ни кажат "Знайте си мястото 3-токласни европейци!", без да ни го казват директно.
  • 6 Оса

    7 2 Отговор
    А Хората от Великденските острови Кога ще ги ,,Приемете"? И България ли я чака същата участ
  • 7 Филип Ейджи

    11 1 Отговор
    А вълшебни гъби и мадами ще има ли!?
  • 8 Зевзека

    15 2 Отговор
    Поправителен изпит???? При условие, че изпита е отпаднал!!! Или Нидерландия са страшни шегаджии или са нагли неграмотници. Я се сетете на кое залагам! Ние сме отговорили на всички изисквания. Взели сме си изпита с отличен още преди години. Това, че някой се прави на даскал, който чака да му бутнат нещо в книжката не е наш проблем. Особено пък ако вече не се изисква да се яви на изпит. Но няма проблем. Ако Нидерландия смята, че сме кофти, ще им докажем че се справяме страхотно. Всички фирми с Нидерландско участие да бъдат проверени и в хастара, за да им рокажем как работим. А коли и товари от и за Нидерландия да бъдат проверявани по 5 пъти с всички средства. Явно щом смятат че не ставаме, сигурно нещо сме им пуснали и те са ни преценили така. Ами не им пускайте бе хора! Щом това ги притеснява...
  • 9 И как така съдебната система

    4 0 Отговор
    ще заработи за няколко месеца?
  • 10 Единствената полза

    13 2 Отговор
    която е посочена в статията е „България ще бъде по-привлекателно място за чуждите инвеститори“. Според мен България няма съществена полза от тези чужди инвеститори. Инвеститора идва да прави печалба, ние нямаме печалба на нас си, че и да осигуряваме и за други. Други инвеститори идват с цел реализиране на производства които замърсяват околната среда и не се толерират в други държави. Също никаква полза от тези, само проблеми ...
  • 11 име

    10 2 Отговор
    ПП, ДБ и ОПГ ГРОБ-ДПС пуснаха макетата да преговарят с ЕС без да са изпълнили едно наше условие; съгласиха се да ни набутат в еврозоната без да имаме никаква ползва, а само рискове; купиха за пореден пък американски чертежи без конкурс; дадоха българско оръжие на нацистите в Украйна. И в замяна на това не поискаха дори да ни пуснат в Шенген. Щото са едни слуги без никакви изисквания.
  • 12 сноу

    6 1 Отговор
    А-а ,че той рютиту си е такъв ...Щом му заседне нещо на гащите и веднага посяга към сюлейманчето да го почеше ..Иначе не е лош човек но разбира от "напредък" ама отзад..
  • 13 Мито

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    Браво бе колега, ти ги изкара всичките холандци морално пропаднали. Един народ, който е отвоювал собствената си земя изпомпвайки морето не може да е толкоз лош. Виж също и добрата им страна, какво е отношението към инвалидите, старите и социално слабите. Имаме много да се учим от тях. А за пе---астията и ние си я имаме даже по манастирите.

    Коментиран от #16

  • 14 Болярин

    10 1 Отговор
    Нидерландия са "една шепа" народ, а сутеньори, проститутки и нарко дилари за цяла Европа - иначе Рюте с България се заяжда ...

    Коментиран от #17

  • 15 Чакала2

    4 1 Отговор
    По принцип Марк Рюте е популист.А България е една объркана държава. Както и хората и мисленето им е объркано.
  • 16 Да добавя

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мито":

    И в Парламента.
  • 17 Чакала2

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Болярин":

    Товае така ,защото всичко в живота е ПАРИ.
  • 18 Тъпана

    3 0 Отговор
    Това за Шенген беше ясно нашите политици са главните виновници но и холандските наркомани и п. си използваха от нашата политическа омраза и лакомия докато тези хора са на политическата сцена няма как да се оправим но не виждам алтернатива нямам вяра повече няма да гласувам
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Обективни":

    Причината, да не се пуска БЪЛГАРИЯ в "Шенген", се нарича - руското пристанище Росенец...и руската база на спецназ "Алфа" - СОК „Камчия“!
    Копи-пейст: “..........В мoмeнтa Рoceнeц e дe фaктo бългaрcкa тeритoрия, oкупирaнa oт руcнaци, oхрaнявaнa oт руcки гaрдoвe oт “Лукoмa” и бългaрcки oт “Ипoн”, кoятo нe ce кoнтрoлирa нитo oт Грaничнa пoлиция, нитo oт кoятo и дa билo влacт. Дaли eврoпeйcкитe държaви щe тoлeрирaт дългo тaзи прoбoйнa в Шeнгeн прeдcтoи дa нaучим. Cъдeйки пo рeaкциитe нa Хoлaндив и Финлaндия нa бългaрcкaтa кaндидaтурa зa Шeнгeн, “eрaтa нa cъмнeниeтo” нe e oтминaлa в иcтoриятa." ...................................................................................... Другият прoблeм, че ocвeн eмигрaнтитe, също и турcкитe изceлници oт Бългaрия, кoитo ce урeдихa c двoйнoтo грaждaнcтвo, c хиляди щe нaлaзят мoмeнтaлнo в Eврoпa...,тaкa чe щe пoчaкaмe eднo нaй-мaлкo 30 гoдини зa "Шeнгeн"...

    Коментиран от #20

  • 20 къде

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    е тая база на спецназа, че аз от 30 години ходя на Камчия и такова нещо не съм виждал

    Коментиран от #26

  • 21 Сега отричат и обвиняват десницата.

    1 0 Отговор
    Всъщност тези които клеветиха България в Брюксел са Елена Йончева, Кънев, Иво Христов...левите в ЕП. Децата на комунистите, като Йончева, Христов и аматьорите от ПП съсипват България.
  • 22 КОПЕЙКИН

    2 0 Отговор
    Тук сме затънали до гуша в корупция ББР е раздала на наши хора милиони кредити дървената имотната петролната и банковата мафия вилнеят какъв Шенген кви 5 Леа...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Машала

    1 0 Отговор
    То пък в Нидерландия няма корупция. Цяла Европа я тресе корупция. От горе до долу. Ама дружно си се крият. Защо толкова години пляскаха на Тулупа?
  • 25 Антон

    0 0 Отговор
    Само един ГЛУПАК може да напише подони брътвежи.

    Има правила и критерии, които и ние и румънците изпълняваме от години. Няма какво да се вгелждаме. Корупция, реформа и т.н. не са от тези критерии. И тук никой не оспорва, че нещата са ОК.

    Шенген си има своите критерии и те са потвърдени от всички институции в Европа, че се покриват и то от години.
    А този мишок Рюте колко пъти се прегръща с Боко тиквата през тези 12 години?
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "къде":

    За теб специално ще сложат и табела...