Last news in Fakti

19 Декември, 2022 21:00 7 291 61

"Бой и наобратно": на българо-турската граница очевидно властват законите на джунглата

  • корупция-
  • българия-
  • турция-
  • граница-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • мвр-
  • шенген-
  • иван демерджиев-
  • фронтекс-
  • ес

Вътрешният министър несъзнателно призна за проблемите

"Бой и наобратно": на българо-турската граница очевидно властват законите на джунглата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От години имаше съмнения, че процесите по опазване на българо-турската граница и изобщо по управлението на миграционния натиск попадат в сива зона. Далеч от очите на институции, международни организации и граждани - с изключение на малобройното население на пограничните села - там властват законите на джунглата.

И докато обществения и медиен фокус се насочва най-вече към безспорния проблем с каналджийството, за което рядко виждаме виновни и наказани, то начинът, по който са третирани мигрантите, изглежда не е приоритет за никого. Дори и ако той нарушава национални, европейски и международни закони и стандарти.

За това свидетелстват данните от разследването на консорциум от големи европейски медии, водено от Lighthouse Reports, което показа нагледно хаосa на границата. За първи път обществото имаше възможността да види кадри на насилие от двете страни на оградата, която би трябвало да пази България от бежанците, както и да разбере как хора изглежда са държани в нечовешки условия в барака на територията на граничното управление в Средец, преди напълно незаконно да бъдат върнати в Турция.

На базата на тези конкретни случаи и реакциите на властите, можем да направим поне три важни извода:

Пазим границата на принципа "Бой и наобратно"

Данни за насилие срещу чужденци по българската граница има още от началото на бежанската криза от Сирия през 2013 г. Тогава БНТ излъчи материал, в който граничар разказа, че е получил следната инструкция от началника си: "Влезнат ли в българско, бой и наобратно". Оттогава български и международни организации многократно са предупреждавали за проблема.

Последният доклад на "Хюман райтс уоч" за България от май 2022 г. отчита "брутално" насилие над мигранти на българо-турската граница, включващо бой, събличане, грабежи и атаки с полицейски кучета. На първи декември за пореден път турските власти регистрираха случай на починал от измръзване мигрант близо до българската граница. Според медийни публикации преди това той е бил отблъснат от България.

За мащаба на отблъскванията свидетелства и годишния доклад за Наблюдение на границите на Българския хелзинкски комитет, който се прави в рамките на Меморандум за разбирателство с Гранична полиция и Върховния комисариат за бежанците към ООН. През 2021 г. той отчита 2613 инцидента, в които има твърдения за отблъскване, засегнали 44 988 души. Същевременно, от общо 10 799 задържани чужденци в България едва 221 са успели да подадат молба за закрила пред граничните органи.

Тоест, мантрата, че търсещите закрила трябва да го правят законно на граничен пункт, на практика не работи, освен за украинците, които се ползват с временна закрила, автоматично дадена им от ЕС.

Държавата призна за проблема... без да иска

Българските власти отхвърлиха данните за стрелба и тормоз по границата в невиждан синхрон. Не само отговорното МВР, но и президентът Румен Радев и главният прокурор Иван Гешев съзряха манипулация и опит темата да се използва срещу така чаканото присъединяване на България в Шенген. На брифинг пред медиите на 5 декември обаче вътрешният министър Иван Демерджиев направи неочаквано признание, че е имал разговор с турските власти относно начина, по който са третирани опитващите се да влязат у нас, и е бил помолен за "по-хуманно" отношение.

"Вследствие на действията, които предприехме да са изключително внимателни в тези случаи, Турция няколко поредни срещи прави ясни индикации, че има промяна, усеща тази промяна, разбира и я цени положително", коментира Демерджиев.

В многобройните си медийни изяви оттогава вътрешният министър не е давал повече детайли за това какво точно се е променило и какви са били проблемите преди това. Не че някой го е питал.

Към момента властите в Турция предпочитат да запазят мълчание по отношение на действията на българските си колеги, за сметка на гръцките, обвинявани публично в нехуманно отношение към мигрантите, пристигащи по суша и море. През ноември обаче вестник Капитал, позовавайки се на свои източници в изпълнителната власт, писа, че поне на два пъти турските власти са повдигали въпроса за действията на служителите, ангажирани с охраната на границата, заради зачестилите случаи на мигранти, които са намирани ограбени и със следи от побой от турската страна. Споменати са били и смъртни случаи с върнати хора. "Признанието" на Демерджиев индиректно потвърждават изнесената информация.

Начинът, по който България харчи европейски средства, повдига въпроси

Като външна граница на ЕС България получава европейско финансиране по линия на два европейски фонда: фонд "Вътрешна сигурност" (ФВС) и фонд "Убежище, миграция и интеграция" (ФУМИ). За периода 2021-2027 г. предвидените средства за страната ни надхвърлят 206 милиона евро.

Именно с европейско финансиране са изградени два "инфраструктурни района с мултифункционално предназначение" в Елхово и Любимец, оборудвани с контейнери с общ капацитет от близо 3000 души. За изграждането им са похарчени над 10 милиона лева от ФУМИ. Тези фургонни лагери бяха създадени през последните две години с цел да посрещат засилен миграционен натиск от южната ни граница. Там заловените мигранти трябва да бъдат регистрирани, да им бъдат взети отпечатъци и да могат да кандидатстват за закрила. Ако не го направят или ако службите установят, че те не са допустими или представляват заплаха за националната сигурност, те биват настанени в т.нар. Специални домове за временно настаняване на чужденци в Бусманци и Любимец и може да се премине към официалната им депортация.

На практика обаче това не се случва. От отговор на МВР по наше запитване по Закона за достъп до обществена информация става ясно, че фургонната площадка в Любимец стои празна, а в тази в Елхово са настанявани украински бежанци, основно майки с деца, които изобщо не би трябвало да бъдат там, защото автоматично получават временна закрила от ЕС. Поради нестихващите проблеми с настаняването на украинците обаче в един момент държавата реши да ги разпределя там в условия, които за мнозина наподобяват на тези в затвор.

В своя отговор на запитването на ДВ МВР обясни, че фургонните лагери стоят празни поради "овладяване на миграционния натиск". Изглежда, че това "овлядяване" се случва по два начина - от една страна, мигранти са насилствено отблъсквани, като преди това част от тях са държани в нечовешки условия в бараки, а от друга - поне част от потоците явно са оставяни да продължат към Европа. Това показват елементарни математически сметки на базата на миграционната статистика на МВР - към края на октомври общо настанените в центрове на Държавната агенция за бежанците, домовете на МВР и върнатите по официален път чужденци са под 4500. Задържаните са почти 10 800. Тогава къде са другите над 6000 човека?

ЕС си затваря очите

Докато българските власти категорично определиха журналистическите разкрития като "манипулация" и отрекоха дори видимото с просто око, Европейската агенция за гранична и брегова охрана заяви, че започва проверка дали служителите ѝ в град Средец не са замесени в нарушения на човешките права. Европейската комисия също реагира, настоявайки за "бързи и ефективни действия".

"Безопасността на мигрантите, въздържането от прекомерна употреба на сила и спазването на човешките права остават приоритет", подчерта ЕК в отговор до разследващия екип.

Едва няколко седмици по-рано обаче същата тази ЕКв положителната си оценка за присъединяването на България в Шенген категорично заявява: "България показа, че разполага с необходимите структури, които да гарантират спазването на основните права, като осигурява достъп до международна закрила и спазва забраната за отблъскване на мигранти".

Дали в Брюксел не са били запознати с многобройните сигнали, че на практика се случва точно обратното? Едва ли. Явно гъвкавостта при прилагането на европейските закони далеч не е само нашенска черта.

Автор: Мария Черешева


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явно трябва

    110 5 Отговор
    Директен транзит към немскоамериканския нов халифат.

    Коментиран от #26

  • 2 Бой и наобратно

    124 2 Отговор
    Плъховете от Брюксел ни ги натресоха,сега не ги искат и се възмущават че ги бием или ги пускаме за "джоб парасъ",на жена и третополов е невъзможно да угодиш!
  • 3 Петьо Петров

    82 6 Отговор
    Никакъв бой! Навеждане пред бежанеца и ако е доволен го пускаш към Европа. Ако не, пак се навеждаш пред него докато го докараш до щастлив край. Ние трябва да сме толерантни.
  • 4 Точно тъй се пази границата

    128 4 Отговор
    Иначе почват гонки из Бургас, магистрала Тракия, Софийско и даване на жертви МЛАДИ БЪЛГАРСКИ МОМЧЕТА! Трябва да е ясно ,че тия н.......вл.....ци нямат работа в БЪЛГАРИЯ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬!
  • 5 Тракиец🇮🇷🇦🇹🇧🇬🇺🇦🇮🇹🇩🇪🇯🇵

    115 2 Отговор
    Мария череша ТИ БО-:КЛУК БЕЗРОДЕН ГНУСЕН АНТИБЪЛГАРСКИ заради такива отре-пки подчовешки като теб сме на тоя хал ! От една страна имаме нашествие на ор-ки араби и не-гри африканци и вместо всички да сме единни с борбата срещу нашествието на тези терористи убийци к престъпници отново такива БО-КЛУЦИ и из-роди като ТЕБ мрез ЧИ-:ФУТ ЦИОНИСТ ВЕЛЕ защитавате тези престъпници и плюете срещу нашите защитници под покрива на ЧОВЕШКИ ПРАВА и разни ГЛУПОСТИ. Ходи по дяволите мръ-сна ку-ва безродна ГА-НЬОВКА . Заради такива Като теб Европа се превърна в КЕ-НЕФ !!! На времето такива като тебе черешова са висяли обесени по стълбовете за национално предателство Долна сг-ан
  • 6 както се казва

    20 54 Отговор
    хубава работа, ама българска..... всичко е за да се откраднат едни милиони европейски пари

    Коментиран от #25

  • 7 Дада

    52 6 Отговор
    Прочета ли ЦИОНИСТ ЧИ:ФУТ ВЕЛЕ и докладвам директно за пропаганда на КОМУНИЗЪМ
  • 8 Мимчят

    87 1 Отговор
    Ами какво излиза,ог една страна искат да сме хуманни и милостиви,а от друга ни наказват,че ги пропускаме и не охраняваме...
  • 9 Дада

    87 3 Отговор
    ХЕЛЗИНСКИЯ антибългарски чи-футски ционистки комитет стои зад тази СМ-РАД Мария черешева … отново ТЕРОРИЗЪМ С ЦЕЛ ПРОКАРВАНЕ НА НЕ-ГРИ КОИТО ДА ИЗБАСИЛВАТ БЯЛАТА АРИЙСКА ГОСПОДАРКА И ДА СЕ ГАВРЯТ С БЕЛИТЕ МЪЖЕ А АКО НЯКОЙ ИСТИНСКИ БЯЛ МЪЖ СЕ ОПЪЛЧИ , БО:КЛУЦИ КУ-ВИ КАТО ЧЕРЕШЕВА почват да го плюят чрез ционист чи-:фут ВЕЛЕ и ТЕРОРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ БХК
  • 10 Перо

    96 2 Отговор
    Всеки незаконно преминал мигрант през държавната граница е престъпник и следва да бъде третиран като такъв!!! Международното право и практика определя ГКПП като място за преминаване на границите! Както има огромна ограда на границата между САЩ и Мексико,така и незаконно преминалите подлежат на съд,глоба,затвор и депортация или джендърските организации държат само на БГ за либерално отношение и отглеждане. Известно е,че политическо убежище може да се заяви на ГКПП,но се се прави! В много страни се стреля на месо по престъпните икономически мигранти! Нека джендърията да се оплаче на шенгенското споразумение за визов режим и службите за сигурност на Австрия и Нидерландия!
  • 11 Васил

    50 4 Отговор
    Ако не сте виждали разграден двор отидете на Българската граница!
  • 12 Дъртия

    67 1 Отговор
    Марийке! "Дори и ако той нарушава национални, европейски и международни закони и стандарти." Само като прочета ей тая сентенция твоя и ми става ясно защо европейската политика е на такъв хал
  • 13 Калмук

    89 1 Отговор
    Значи те ЗАКОННО преминават границата през оградата и деретата, а ние НЕЗАКОННО ги връщаме ?!?!?!?! Не знам, на езика ми се въртят само нецензурни думички ... докъде се докарахме ?!?!?!?!??! Винаги съм бил убеден, че членството в ЕС е нещо добро за България ... но оттам упорито продължават да ме разубеждават. На прав път са !

    Коментиран от #21

  • 14 Само

    61 1 Отговор
    Като видях заглавието разбрах, че е от дойче зеле!
  • 15 Тъмен субект

    49 3 Отговор
    Как според автора на тая статия се пази граница? Какво се прави за да не преминанат оттам хора. Какво се прави за да не се допуснат в България шайка нахлуващи с незнаен произход и намерения? Какво се прави ако те замерят с камъни? Само питам?
  • 16 Нямаме закон за НПО

    49 1 Отговор
    Ето този текст ясно дава отговор ЗАЩО и КОЙ е виновен, че не ни искат в Шенген.
    Не е тайна, че соросовите НПО-та и фондации прокарват тази политика в държавата - политика на отворени граници и обгрижване на мигрантите. БХК например е съдила многократно България в Страсбург за подобни неща.

    След като нямаме закон за НПО-тата се получава следния парадокс - от същите сраната ни е съдена и упреквана, че не прилага дадена политика, и когата ни заставят да прилажим тази политика, страни от запад ни спират за Шенген, защото пък те страдат от това. Т.е ние сме потърпевшите независимо какво направим.
  • 17 Порно

    45 3 Отговор
    Незаконно влезли, незаконно върнати.Квит сме
  • 18 Нямаме закон за НПО

    43 1 Отговор
    През 2004 г. БХК защитава джихадиста Ахмед Муса Ахмед в Страсбург, чието мото е: „Поклон пред тези, които режат глави“. Съдът в Пазарджик осъжда Ахмед Ахмед същата година на три години лишаване от свобода условно и на 1000 лв. глоба заради проповядване на „радикален ислям, на антидемократична идеология и насилствено изменение на установения държавен строй, опетняване знамето на Република България и проповядване на расова, национална и религиозна вражда и омраза“. БХК определя действията на Ахмед Ахмед като „мирни“, а присъдата срещу него като „дискриминационна“.

    БХК са големи защитници и на братя Юзеирови, които проповядваха национална и етническа омраза към българския народ и издигаха незаконене паметник на незнайния турски войн в България. След неуспешния опит да основат партия „Отоман“ в Шумен, братята Али и Юзеир Юзеирови получиха обвинения от прокуратурата за проповядване на омраза на религиозна основа.

    БХК също така водят дела в защита на сепаратистите от ОМО Илинден. Съдят България за нарушаване правата на експулсирани лица. Подават жалба пред ВАС срещу Столична община, заради забраната за каруци по пътищата на София и т.н.

    През 2015 г. убиеца Джок Полфрийман е номиниран за „Човек на годината“ от БХК!!

    БХК, която привидно е в защита на човешките права, но реално с действията си нееднократно е поставяла в риск български граждани, както и доброто име на България пред международните институции. Едно от последните ѝ подобни действия е завед

    Коментиран от #19

  • 19 Нямаме закон за НПО

    42 2 Отговор

    До коментар #18 от "Нямаме закон за НПО":

    Едно от последните ѝ подобни действия е заведеният иск в съда в Страсбург срещу страната ни в защита на изселените, след нанесен побой над български военнослужещ, от незаконното гето във Войводиново цигани.

    През 2019 г. с намесата и адвокатите на БХК се освобождава предсрочно убиеца Джок Полфрийман 8 години преди изтичане на присъдата.

    През 2021 адвокатите на БХК и убиеца Джок Полфрийман осъждат България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, затова, че Полфрийман е станал жертва на нечовешко и унизително отношение в Софийския централен затвор??!?!?

    БХК са престъпна организация, която не е защитила правата на нито един етнически българин (с изключение на хора, които действат по поръчка на свързани организации), но за сметка на това, редовно съдят България за дискриминация, нарушени права на малцинствата и индивиди с джендър идентичности.
  • 20 пази боже сляпо да прогледа

    39 1 Отговор
    Черешева си взе сребърниците.Чудя се тези хора дали са с акъла си и дали си обичат родината .Работят за чуждите интереси а не за нашите.Киряк Стефчов и .
  • 21 гостът

    25 4 Отговор

    До коментар #13 от "Калмук":

    Британците може да са всякакви,но не и прости.Навреме се усетиха и напуснаха този ...........наречен ЕС

    Коментиран от #28

  • 22 Смешници!!!!! Сте списващите!

    34 1 Отговор
    Я отиди в Сирия да им преминеш незаконно границата, и ако преминеш Турция и виж що е то толерантност, и грижа за т..рористи!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 епъ

    12 1 Отговор
    Да стоят на идна АК траектория от границата...Или Гестапото да си ги вдима от Турция...
  • 25 не си го разбрал

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "както се казва":

    тоз твоя народ български.
  • 26 Алоуу

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Явно трябва":

    Министърър на правосъдието крум зарков души котки, какво казва по този въпрос DW/ЦРУ!
  • 27 Вирус

    24 0 Отговор
    Хахаха смял съм се с глас за пореден път като видиш заглавието и ясно от кого е не знам защо се пробутват да си гледат тяхната граница
  • 28 Вирус

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "гостът":

    Не са се усетили те знаеха какво се готви на ес едни от планиращите са
  • 29 Георги Георгиев

    21 1 Отговор
    Явно е че опазването на държавната граница не е възможно чрез използването на методите използвани досега.
    Наложително тактиката трябва да се промени! Един от новите способи би могъл да бъде използването на специално обучени Германски Овчарки! Тези силни и интелигентни кучета би могло да бъдат научени/обучени да хапят само слабините, да не хапят никъде другаде по тялото. От постоянноно инсталирани камери да бъдат направени многобройни видео клипчета, които в последствие да бъдат пуснати в социалните мрежи, и в последствие тези клипчета да бъдат постоянно обновявани. Гарантирано, световните Новинарски Агенции, и специално Дойче Веле, моментално ще вдигнат врява, България ще бъде обвинена във варварство!!! Обаче на нас точно това ни трябва, безплатни обяви!!! Мераклиите да пресекат нелегално Държавната Граница ще секнат моментално. А колкото до обвиненията за Варварство, извършителите са Немски Овчарки, просто кучета извън контрол на Държавна служба!!!

    Коментиран от #39

  • 30 Някоя си

    23 0 Отговор
    Та кво му е лошото на тва "бой и на обратно".....или използването на кучета... Даже трябва и на месо да се стреля....държавна граница е това .....
  • 31 Търновец

    25 0 Отговор
    DW защо не отидат на границата между Палестина и Израел 6 метрова бетонна стена, или на южната граница на САЩ с Мексико - агентите връщат нелегални мигранти, а употребата на оръжие е разрешена
  • 32 аре махайте се

    19 0 Отговор
    Т--пнари от Дойче зеле - НА ЗЛА КРУША - ЗЪЛ ПРЪТ. И за вас се отнася! Айде омитайте се от България!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Търновец

    16 0 Отговор
    БХК произхожда от СДС където шефове бяха Филип Димитров и Илко Ескенази аз съм бил в САЩ там агенти по имиграция директно качват нелегални мигранти на самолета за Мексико и без съдебно дело, а на гранична охрана е разрешено да стреля

    Коментиран от #36

  • 36 Българските турци

    12 2 Отговор

    До коментар #35 от "Търновец":

    Докато не се оставите напълно в обятията на САЩ винаги ще бъдете мишена за такива обвинения !...В Турция има легитимирани тоест с право на пребиваване повече от 3 милиона сирийски бежанци които са официално граждани на Сирия и са със сирийски документи за самоличност!!! Турция им дава убежище в страната си при положение че желаят това...но няма право да ги държи насила на своя територия !!!...Напливът към Гърция е по голям от наплива към България . Това което вършат гърците го вижда целият свят но не могат да им направят нищо защото са под купола на американската защитна завеса !!! Бг има само 269 километрова сухопътна граница с Турция и не е в обсега на най силния наплив на вълната към Европа където вече знаят че докато на една страна продължава да има лукс и изобилие и на друга страна мизерия и смъртоносни войни , винаги ще има бежанци и никакви стени и огради...никакъв Шенген или икономически съюз няма да успеят да спрат стремителния наплив към лукса,богатството и спокойния живот !!!..."Апокалипсисът започва когато ситият яде а гладния го гледа !?"..

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ха ха ха

    10 0 Отговор
    Пак тия либералистичноизкривени ще ни дават плиткоумните си напътствия ??????
  • 39 не си съвсем прав

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Георги Георгиев":

    трябва леко пояснение че НЕефективните методи за опазване на границата ни са от последните 30г. преди това даже и пиле неможеше да прехвърчи от там !!! но според сегашните ни робовладетели тогава сме били бедна и западнала държава а сега просперираме…?!?!?!?!?!?!?
  • 40 Търновец

    11 2 Отговор

    До коментар #36 от "Българските турци":

    Това е турска пропаганда и изопачаване - Турците незаконно пращат войски в Кипър и Сирия и Ирак и с това подклаждат повече война, в Турция има мигранти освен от Сирия също от Ирак и Афганистан, тези от Сирия може би бягат в Турция от войната , но когато пресичат нелегално Българската граница те не бягат от война, за да влязат в България те трябва да имат виза. Има и нещо друго - дори и свръхбогатите Саудитска Арабия и Кувейт не искат тези хора - нали сте Мюсулмански братя?

    Коментиран от #44

  • 41 Али и баба

    4 0 Отговор
    От ДВ искат да пазят границата "кръгом и се наведи"
  • 42 Хахаха

    8 0 Отговор
    Ами точно това трябва, бой и на обратно! Това е незаконно преминаване на границата. Законното е на КПП. Който иска да влезе си минава законно. Стига с тия простотии. Ами да съборим оградата и всеки да си преминава както му дойде. Нали за това е граница! Европа хем иска да я пазим, хем не и стиска! 500 години сме го пазили от башибозука. Сега пак ги пазим, а те се щипят по бузките. Време е да проумеят какво ги чака, ако всичко от изток и юг ги залее. Френският отбор напрово ще посинее!
  • 43 Американско говедо

    4 0 Отговор
    Е то за какво според Зелето има ГРАНИЦА?И какво означава НЕЛЕГАЛНО преминаване на граница?
  • 44 Българските турци

    3 6 Отговор

    До коментар #40 от "Търновец":

    Никой не е длъжен да плаща последствия които са причинени от поразии на други !... Подхлъзваш темата към класическата пързалка !...Войните в Ирак и Сирия не са причинени от Турция !... И както в случая България има право да съхранява границите си така и Турция предприема необходимите предохранителни мерки съобразявайки се с всички международни закони и споразумения !!! Вярно в Турция има мигранти освен от Сирия също от Ирак и Афганистан но няма расизъм и ксенофобия а има истинско хуманно становище...Никой от там не идва на летуване и за да харчат пари тука ! С проста аритметика всеки 80 турски гражданина хранят 5 има бежанци в страната си ...имат страхотна икономическа криза... и на всичко отгоре ги налита 80% тна инфлация ... а на улицата няма нито един протестиращ турчин ?! Според вас турците балами ли са ?...От Ердоган ли се боят ?...Или са един голям народ...щедри,толерантни,търпеливи , милостиви и цивилизовани едновременно...Замислете се минутка преди да започнете да оплювате !?...

    Коментиран от #50

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Директно ,мигрантите" да заминават...

    6 0 Отговор
    На Дойче зеле в редакцията за интеграция и за заселване в територията на ислямски дойчланд.Да бъдат обгрижвани и обслужвани от руси германки с оскъдни работни облекла!Наглостта на НПО и други западни либерали вече са на ръба на свръх наглост и педофилство...
  • 47 Светослав

    9 0 Отговор
    Няма ли кой да забрани тази измислена медия!!Освен да пропагандира чужди интереси,не прочетох нищо смислено за нашите проблеми!!На времето даваха и отпуска,ако застреляш такъв,сега ги жалим!!А стига,най доброто е тези джендъри да отидат и хванат автомата и след тях още войници да ги следят,нали спазват закона
  • 48 Осата

    7 0 Отговор
    Стига сме давали Курбан от наши хора по Границата! Минирайте Я най- после тази граница
  • 49 Във тия

    4 0 Отговор
    Факти, не са Българи.
  • 50 С повечето работи съм съгласен..

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Българските турци":

    Но ,че имат страх от Ердоган..имат голям ,много голям страх ,а и за цивилизованите турци също много се съмнявам.Имат едно стадно чувство за подчинение към един коч-водач на стадото.А ние Българите сме анархисти и големи всезнайковци.....колкото един народ е по интелегентен ,ще страда повече от това!

    Коментиран от #51

  • 51 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "С повечето работи съм съгласен..":

    Тия хора тук що Султани са детронирали и удушили вие не знаете ?...И никой не се бои от Ердоган...напротив, боготворят го и го пазят като очите си !?...На запада и на тия в България все още не им ясно че по време на скалъпения от "ф. гюлен и ЦРУ" пуч срещу Ердоган...хората умирайки в буквалния смисъл за него по улиците и площадите под обстрела на танковете,хеликоптерите и гюленистките Ф-16 показаха и доказаха на целия свят че вече са намерили правилния човек за Турция и че няма лесно да се откажат от него !..Ако имаш възможност проследи едноседмичен трафик на Ердоган и след това направи съпоставка с някой Европейски лидер с аналогична политическа активност и се помъчи обективно да отговориш на въпроса : - Защо един "диктатор" се разкъсва да търчи с такова неимоверно темпо подир неща без които може спокойно да си кара кефа на власта и управлението си ?!!
    В края на краищата нали само народът е ВЕЧЕН ?!!!... Лидерите и личностите,кралете и кралиците , фюрерите и дучетата и всички диктатори и диктаторчета колкото и дълго да живеят все някой ден умират и отиват сред жълтите страници на историята!...Народите са вечни и продължават да съществуват носейки бремето на греха им или греейки с блясъка на успехите им !!!...Това е тюркският ген...те са щастливи ако си имат достоен Хан,Каан,Султат или лидер като Кемал Ататюрк,Тургут Йьозал или Ердоган !
  • 52 някой

    1 0 Отговор
    "Тоест, мантрата, че търсещите закрила трябва да го правят законно на граничен пункт, на практика не работи, освен за украинците, които се ползват с временна закрила, автоматично дадена им от ЕС."
    Напротив ДВ съществува и си е напълно валидна.И това е така по закон!Всички други начини са нарушение на закона!
    И стига се правихте на ангелчета, да ви напомня ли как спирахте източно-европейци да влизат в страната ви без виза, преди 20-тина години?И то на граничните ви пунктове, а не такива прескочили граничната ви ограда!
  • 53 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    ИНАЧЕ,КАК СЕ СПИРА,тва нашествие.КАТО ХЛЕБАРКИ,СА.БЕЗЧЕТ,БЕЗБРОЙ!!!
  • 54 Курдов

    2 0 Отговор
    Като е нарушител на границата го гръмни там на мрежата да виси като пес па да видим следващите а вие ги дундуркате и те ви еббат
  • 55 Домашар

    2 0 Отговор
    Те (скакалци-мигрнати) искат да се населят в дома ми а аз съмнямал право да им попреча камо ли да ги върна!
    Границата за какво е? В Израел май може с бой а в България не! Дойче да си пишат за Германия и Факти да спре да ги цитира! Имаме си наши джурналисти!
  • 56 Българин

    2 0 Отговор
    Преминаването на държавната граница е престъпление, преди за такова нещо се е стреляло на месо, сега правозащитниците са на мода и благодарение на тях загиват български полицай и всякаква сган се намърдва в страната ни Така, всяка статия като тази , плод на евроатлантически джендаризъм и неолиберални ценности, можете да си я заврете в задния двор, там и без това има доста място по понятни причини.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Бамби

    2 0 Отговор
    Те влизат незаконно и нападат граничари, а ние да ги посрещаме с хляб и сол?!
  • 59 мишо

    1 0 Отговор
    Границите трябва да се пазят и престъпниците да се наказват. За човешки права си говорят предимно престъпниците а потърпевшите като, че нямат права. Като решат да се предпазят потърпевшите цялата изродска машина повежда борба с тях. Трябва да се отървем от този европейски цинизъм и от влиянито на амите. Това зависи от нас самите.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    ДЪРЖАВНАТА,ГРАНИЦА,СЕ ОПАЗВА,ЗАЩИТАВА,С ОРЪЖИЕ,В РЪКА.Как САЩ,ОХРАНЯВАТ,ГРАНИЦАТА,с Мексико?