Last news in Fakti

22 Януари, 2023 16:01 4 034 35

Тъмната страна на светлото европейско бъдеще

  • тец-
  • марица-изток-
  • брикел-
  • зелена сделка

На 12 януари 48-ото Народно събрание с удивителен консенсус задължи служебното правителство да предоговори с Европейската комисия условията по българските въглеродни квоти

Тъмната страна на светлото европейско бъдеще - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 12 януари се случи нещо, което може да бъде окачествено като приятна изненада на фона на иначе тягостния и в немалка степен отблъскващ български политически живот. Покрай всеобщата дандания и взаимни нападки, свързани с опитите за съставяне на редовно правителство, народните ни избраници намериха сили да се обединят около една наистина национална кауза, каквато е спасяването на въглищните ни централи, а оттам и разсейването на тъмните облаци, надвиснали върху българската енергетика.

На 12 януари 48-ото Народно събрание, с удивителен консенсус (депутати от квотата на "Зелено движение" не участваха в гласуването) задължи служебното правителство да предоговори с Европейската комисия условията по българските "въглеродни квоти". Да отпадне изискването за намаляване на въглеродните ни емисии с 40%, а ТЕЦ-овете на въглища да продължат да работят поне до 2038 г.

Когато парламентът (особено, ако е силно фрагментиран като сегашния) се обедини около национален интерес, винаги това е повод за радост. Още повече, че се случва рядко. Но сега изобщо не е време да гърмим шампанско, тъй като истинският проблем е много сериозен.

Оставяме настрана внушението на служебния премиер Гълъб Донев, че такова предоговаряне е "на практика невъзможно". Нека и да не задълбаваме по стари грехове към българската енергетика на хора и партии, които на 12 януари гласуваха в подкрепа на българските миньори и енергетици. Защото битката е на съвсем друго ниво.

Срещу нас е самата Европейска комисия, заедно с целия европейски мейнстрийм. Политици, бюрократи, учени (финансирани от съответните "нисковъглеродни" лобита) медии, инфлуенсъри - "цялото кралско войнство" на Зелената сделка и свързаните с нея, често стоящи в сянка, бизнес интереси. А тези интереси са толкова мащабни, че без никакво колебание биха принесли в жертва препитанието на българските, полските и които и да било миньори и работещи във въглищни централи. Както и да принудят цялото население на ЕС да плаща по-скъп ток (опс, ама те май вече го правят).

Идеята е въглищата (и изкопаемите горива като цяло) да бъдат заменени с възобновяеми енергийни източници като слънцето и вятъра, например. Да се намалят (драстично) въглеродните емисии и да заживеем в една екологично по-чиста среда. Похвално, а и вероятно ВЕИ са бъдещето на енергетиката, но всичко с времето си. Към момента електроенергията, произвеждана от слънчеви панели и вятърни перки, е твърде скъпа, а добиването ѝ - твърде несигурно (за да се осигури постоянно производство, е необходимо да се инсталират мощности в различни точки на света, които да се свържат с магистрални кабели - така, когато на едно място няма слънце/вятър, на друго да има).

Знаете ли кога бензиновите автомобили напълно са изместили файтоните като средство за придвижване? Не? И аз не знам. Защото не се е случило с директива (макар у нас най-вероятно да е било по времето на социализма, централното планиране и директивите). Просто в един момент колите са станали икономически по-изгодни. Така би трябвало да е и с ВЕИ - да изместят въглищата, защото са станали по-рентабилни, а не с европейска директива. Ама те, "брюкселци", все ги влече към директивите - а повечето от тях не са живели в соца...

Но да спрем дотук с въглищните централи. Това е поредният епизод, в който "Европа" вреди на България. Ето още няколко казуса:

Ветото за Шенген ни удря по джоба.

Варварският натиск, на който бяхме подложени, за да вдигнем ветото спрямо Република Северна Македония, беше в тотално противоречие с националния ни интерес. А и видно е, че по никакъв начин не намали антибългарската истерия в Скопие.

Обявяването на аборта за "основно човешко право" в ЕС е косвена атака срещу самото ни съществуване като нация, предвид демографската катастрофа.

Пакетът "Мобилност" 1 ни показа озъбеното лице на "нашите европейски партньори", колчем икономическите ни интереси се сблъскат.

Отказът на ЕС да признае ядрената енергия за "зелена"* подрива енергийната ни сигурност (плюс тази на съседите ни, които често разчитат на нас). Не сме забравили и че трябваше неоснователно да затворим два реактора в АЕЦ "Козлодуй" като условие за приемането ни в Евросъюза.

Еврозоната също има и негативни страни, макар членството там да не е задължително...

Изобщо, безметежните времена, когато ползите от членството ни в ЕС категорично доминираха над неудобствата (а дали изобщо усещахме неудобства?) отминаха. И трябва да свикнем с това. И като общество, но най-вече като политически елит, на когото все по-често ще се налага да се конфронтира с Европейската комисия или с отделни държави.

Една част от тези конфликтни ситуации (ще) са плод на сблъсък на интереси между различните държави членки. Нещо неизбежно, и на практика непреодолимо, колкото и да се "федерализира" Европейския съюз.

Друга част (какъвто е казусът с въглищните централи) обаче са функция на доминиращите тенденции "на Запад" - както сред брюкселските чиновници, така и сред западноевропейските общества. Климатичните безумия, зеленият талибанизъм и прочие са дълбоко вкоренени в днешния западноевропеец. Дали заради инфантилния копнеж по някакъв неизживян социализъм, или заради целенасочено облъчване (от политическата класа, медиите, научните институти и т.н.), е трудно да се прецени. Но днешна Европа търпи последствията от глупостта на европейците. Включително като стои на по-тъмно и по-студено от нормалното. А и какво друго да ѝ се случи, след като една от водещите икономики (Германия) започна да затваря ядрените си централи, а друга (Франция) изпитва недостиг на ядрени физици и инженери, въпреки че си вкарва съвсем легално по 100 хиляди имигранти годишно от Магреба.

Въпреки всичко, решението в никакъв случай не е излизане от ЕС (или поне не, докато все още сме на далавера). Далеч по-привлекателно изглежда да погребем Евросъюза в сегашния му вид. И да изиграем едно "Дунавско хоро" отгоре му. Без да плащаме на "Музикаутор".

*проверка на factcheck.bg от 16.09.2022 г. показва, че твърденията, че ЕС е признал ядрената енергия за "зелена", са подвеждащи

автор: Димитър Петров за News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анал лизатор

    49 3 Отговор
    Ех Грета,Грета за какво се бори?Ляба е по-силен от принципите
  • 2 Когато настъпват

    54 15 Отговор
    Мракобесни времена не може да се говори за никакво бъдеще, камоли, за Европейско.
  • 3 Грета Тунберг

    50 13 Отговор
    Гейворопейското бъдеще завиди от спирането на евтино гориво на васалите като България,продадените политици с отворени ръце го посрещат
  • 4 Петров, Петров, вятър та вей тебе

    59 6 Отговор
    на бяла кобила. Заради ТЕЦ-овете на Ковачки и Доган ще берем ядове. Защо не кажете - кой имаше файда да бъде повредена ПАВЕЦ Чаира ! Уникална ВЕЦ, която прави безсмислени Бобов дол/Ковачки/ и ТЕЦ Варна/Доган/ и техните "студени резерви"!

    Коментиран от #17

  • 5 Справедливост

    20 0 Отговор
    Снимката е на ТЕЦ Брикел, добре я познаваме всички.
  • 6 Най добре е

    54 15 Отговор
    Да си възстановим блокове 3и 4 на АЕЦ !
    Стига сме угаждали на безпринципни евробюрократи ! Време е да помислим за бъдещето на България ! Стига цинизъм !

    Коментиран от #8

  • 7 А Германия

    64 2 Отговор
    подготвя открит рудник на лигнитни въглища, даже Гретето участва в митинг против рудника, та я изнесоха набързо оттам. Немците отвориха и две АЕЦ които бяха консервирани, а не затворени и предадени за скрап като нашите 1-4 блокове. Защо нас така, другите онака?
  • 8 Отдавна са

    32 4 Отговор

    До коментар #6 от "Най добре е":

    разглобени безвъзвратно, дори и да работеха вече щяха да бъдат затворени, най-новият 4 блок през 2012г.
  • 9 Много просто

    14 21 Отговор
    Не затваряме ТЕЦ -вете и губим пари по плана ни тези загуби се компенсират от износа на ток.само да видим колко ще гласуват за по които причиниха това на България

    Коментиран от #11

  • 10 Знаещ

    8 0 Отговор
    Браво
  • 11 Само до 2030г.

    44 3 Отговор

    До коментар #9 от "Много просто":

    от печалбите от износ на ток ще се натрупа сума за нов АЕЦ, ако не ги изпапкат за друго разбира се.

    Коментиран от #12, #30, #34

  • 12 Именно

    17 14 Отговор

    До коментар #11 от "Само до 2030г.":

    Но технологията не трябва да е американска а френска например...че американците лесно налагат санкции на който не слушка
  • 13 Това проговаряне е глупост

    25 16 Отговор
    Най-малкото показва, че България не е надежда държава която си държи на договорите. Могат да се пуснат алтернативни мощности - имаме и 2 атомни реактора на трупчета, на хората да се намери работа в други сектори. Но явно с тези политически партии в България, нещата няма да вървят.

    Коментиран от #14, #28

  • 14 Глупост

    23 10 Отговор

    До коментар #13 от "Това проговаряне е глупост":

    Беше Кирчо да предложи и подпише такъв план!! Защо трябва цените за домакинствата да се либерализират и да са както на запад без подобни заплати?? А АЕЦ се строи за 7-8 години дори имайки реакторите

    Коментиран от #19

  • 15 Шах

    21 9 Отговор
    Да погребем Евросъюза и да изиграем едно Дунавско хоро отгоре му !!! И после ?
  • 16 Ани

    34 1 Отговор
    Аз карам кола. И съм взела това решение самостоятелно. Не поради закон приет от Европейската комисия.
    Бях се замислила да си купя екологично чисто магаре. Но магарето се движи бавно, може да носи малко товар и поддръжката му е скъпа. Колата мога да заключа на улицата и да я оставя. Да отида в комадировка една седмица и да я намеря на улицата. Ако магарето не е скъсало синджира, след една седмица е умряло от жажда и глад. А през зимата и от студ. Магарето има нужда и от обор.
    Един ден, когато технологиите напреднат и батериите станат по-достъпни и по-евтини от ДВГ, не защото ЕК ме задължава, а защото е по-изгодно и по-удобно аз ще премина на електрически автомобил.
  • 17 Индийски БИВОЛАР

    22 6 Отговор

    До коментар #4 от "Петров, Петров, вятър та вей тебе":

    Я РАЗКАЖИ ЗА КУНКА КРИВОУСТА И ЕДИН РЕАКТОР В КОЗЛОДУЙ ЗА МОНИ ЧИФУТСКИ И АРМЕЙСКИ ДАННИ
  • 18 ГУМЕН КРАДЕВ

    30 7 Отговор
    Затворените реактори на Козлодуй се компенсират от АЕЦ Черна вода , само че там паричките отиват у " честните " европейски франсета ! Не ви ли прави впечатление , че енергетиката на България упорито се закрива , за да станем зависими и послушни , даже и Кириак Сандов си призна без да се е напушил !!!
  • 19 И Кирчо и Герб-чо ...

    18 9 Отговор

    До коментар #14 от "Глупост":

    Всичките са обещавали и подписвали. Целта при либерализация е да набутат посредници които да прибират комисионни. Както стана наскоро с компенсациите за 4 частни фирми от АЕЦ-а. Според мен може и по-бързо да се построи нов АЕЦ, но ни трябват Руснаците. А с тази анти-Руска кампания която се води, едва ли някой ще се съгласи да строи нещо.
  • 20 Европа

    17 7 Отговор
    Няма бъдеще
  • 21 Този

    2 16 Отговор
    Димитър Петров Дмитрий Петрович от КГБ ли е?
  • 22 Мишел

    30 6 Отговор
    Успокоява ме, че от съэдаването на България до сега, всички съюзи, на които тя е ставала член , са се разпадали бързо и окончателно.
  • 23 Курци

    16 8 Отговор
    ЕС е в началото на края,тъпите британци пак ще излязат прави

    Коментиран от #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Какво бъдеще?

    23 7 Отговор
    Натиснаха ни да затворим половината Козлодуй, да не строим Белене, Бургас - Александруполис, Южен поток,.сега бастисват и ТЕЦ-овете... Невъзможниса толкова съвпадения... При война се унищожава енергетиката на врага. Европа прави това с България. Демократично...

    Коментиран от #29

  • 27 Проевропеец

    3 2 Отговор
    Тези “европейски талибани” искат да ни отнемат най-скъпото - Гешев, въглищата, левчето и Русия… 😂😂😂😂
  • 28 ПРИПОМНЯНЕ

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Това проговаряне е глупост":

    Това с приемането на 40% снижение е автогол...Трябваше да са меродавни ПДК (пределно допустимите концентрации) на вредните газове и праховите частици....
  • 29 ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Какво бъдеще?":

    Ми, цялата и енергетика у руски ръце. Как да не е на прицел от европейците?
  • 30 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Само до 2030г.":

    Колко късопаметен , да не казвам по-точна дума трябва да е човек , за да не помни , че само преди 2-3 години тия тецове не само , че не изнасяха нищо , не само , че не печелеха НИЩО , ами струваха на бюджета между 500 и 600 милиона годишно за СУБСИДИИ !!!! И то при цени на таксите за емисии поне 25-30 процента ПОД сегашните !!! И тока им беше НАЙ-СКЪПИЯ в България , между 2 и 3 ПЪТИ по-скъп от перките и фотоволтаиците и даже от топлофикациите , които работят с " скъпия " газ ??? И кой малоумник може да вярва , че сегашното положение ще продължи повече от още 2-3 години ?? След което цените и на газа и на тока ще се върнат на предишните си нива , само дето цените на емисиите ще продължат да растат и то в ПЪТИ !! Което НИКАКВИ преговори и тъпи опорки няма да променят !! В момента в България има заявки за НАД 35 ГИГАВАТА НОВИ ВЕИ !!!! Това са 35 ядрени блока , без една стотинка от държавата , без договори за изкупуване , които ще продават САМО НА БОРСАТА !!! И ще разчитат само и единствено на ПО-НИСКА цена , за да си платят кредитите и да върнат парите на собствениците си !!! И тия умрели тецове , дето се крепят и ще се крепят само на субсидии ще се конкурират с тях ??? Хахахахахха !! Само гледайте как след 3-4 години тия тецове ще затворят САМИ , без никой да ги задължава , просто щото няма да продадат и един киловат ток , щото цените им ще са 2-3 пъти по-високи от борсовите !! Само че милиардите от плана
  • 31 историкъ

    2 1 Отговор
    емиграцията от Азия и Африка е по опасна за Европа от вси4ко останало
  • 32 политологъ

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Курци":

    британските плъхове напуснаха потъващата Европа на време
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Само до 2030г.":

    Както казах само след 3-4 години тия умрели тецове ще затворят сами , само че МИЛИАРДИТЕ дето ЕС предлага сега за компенсации ще са се изпарили в "преговори" на тъпи популисти , поддържани от още по-тъпи "избиратели" !! Които дори не могат да осъзнаят . че ако в момента държавата не изземва ДВЕ ТРЕТИ от парите на тецовете , а населението си плаща ПЪЛНАТА цена , сметките ще 5-6 ПЪТИ нагоре !!! Само че след 3-4 години просто няма да има какво да изземва !! Щото съседните държави и Гърция и Турция и Румъния ударно инвестират именно във ВЕИ , а не във въглищни тецове и тока от нашите пушилници им трябва само дотогава , докато изградят собствените си ВЕИ !! Дори в една Турция от 96 ГИГАВАТА инсталирани мощности 54 са ВЕИ , АЕЦ е един единствен 2 Гигавата и останалото е газови централи !! Въглищни са само 3-4 Гигавата , ПОД ПОЛОВИН процент от всички , не един , а половин !! И цените на ВЕИ са НАЙ-НИСКИТЕ от ВСИЧКИ , дори от АЕЦ , дето тепърва ще се пуска !! А той се размечтал с пари от ТЕЦ да строи АЕЦ !!! Хахахахахаххаха !! Само ще ви гледам сеира след десетина годинки като затворят 5 блок в Козлодуй , щото не е вечен , колкото и да ви се ще и обявят , че само за затварянето ще струва колкото един ТЕЦ 2 примерно !! Дето сега не ви и минава през задръстените междуушия !!
  • 35 ИНЖ

    0 1 Отговор
    Защо НИКОЙ не казва какви са здравните щети (в парично изражение) от ТЕЦ-овете!?!?! Защо НИКОЙ не изчислява (в парично изражение) съхранението на радиоактивните отпадъци и "погребването" на блоковете след извеждането им в експлоатация??? ДОКОГА??? Ние, данъкоплатците, трябва да ги знаем тези параметри!!!!