Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Февруари, 2023 10:00 2 139 49

Какво е да си патриот в Русия

  • руснаци-
  • русия-
  • война-
  • патриот-
  • владимир путин-
  • специална военна операция

Едни протестират срещу войната в Украйна и отиват в затвора. Други смятат за граждански дълг да подкрепят "момчетата на фронта".

Какво е да си патриот в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мобилният телефон на 40-годишната Елена Кожанова звъни почти непрестанно. Тя е от Волгоград и координира доставките на помощи за руските войници на фронта. За първи път участвала в подобна акция през април 2014. Днес координацията на помощите вече се е превърнала за нея в работа на пълен работен ден, пише Кристина Нагел от германската обществено-правна медия АРД.

Към Кожанова отдавна се обръщат не само войници от Волгоград, а и "всички момчета", както отбелязва самата тя с усмивка. "Те пишат от какво се нуждаят. Като се започне от бельо, чорапи, пълни със сладки, и всякакви други неща. За тях понякога по-важно от материалните неща е да знаят, че не са сами."

Още новини от Украйна

Домашни кюфтета за фронта

Кожанова е нарекла своя екип доброволци "Заедно сме силни". Те са близо 6000 души. Те събират пари и предметни дарения, пазаруват, пишат писма до войниците, организират всичко необходимо. "На фронта войниците няма къде да перат и да сушат, особено сега през зимата. Много неща просто се взимат, ползват се еднократно и после се хвърлят". Тя разказва, че войниците понякога просто имат нужда от нещо, което да им напомня за дома. Затова и Елена от известно време им изпраща домашни кюфтета, които приготвя сама. За нея това е много повече от патриотичен дълг - въпрос на чест е. Когато стане въпрос за причините за т.нар. "специална военна операция", за кръвопролитията и разрушенията в Украйна, Елена просто се опитва да изключи и да не мисли за това.

"Срам ме е"

Да не размишляваш, а вместо това да приемаш всичко просто така - за една друга рускиня, която полага цветя пред паметника на една украинска писателка в Москва, тъкмо това е немислимо. Без да се впечатлява от факта, че полицията я наблюдава, тя говори открито пред камерата за войната на Владимир Путин. Споменава пред микрофона и "престъпления срещу човечеството". "Аз се срамувам. Имам роднини в Украйна, подкрепям ги. И съм ужасена от това, което моята държава направи."

Малки жестове, голяма смелост

Жената със сивата шапка е една от многото, които са поставили играчки и цветя пред паметника. Тук някои палят свещи, за да почетат многобройните жертви в Украйна. Други се молят. Трети коленичат. В днешна Русия това са малките жестове, които изискват голяма смелост. Около този всъщност не особено забележим паметник патрулират полицейски коли със сини лампи. Органите на реда са се намесвали на това място многократно. Жената разказва, че не минава и ден, в който да не протестира срещу войната под някаква форма. Въпреки риска да бъде изправена пред съда. Тя знае, че много хора се страхуват да протестират. "Но смятам, че това не биваше да се случва. Наранява ме. Сърцето ме боли вече цяла година."

Над 19 000 ареста на протестиращи

АРД посочва, че само за 2022 година порталът за граждански права OVD-Info е регистрирал над 19 000 ареста, свързани с антивоенните протести. В първата фаза след нахлуването на руските войски в Украйна пред съда са били изправяни предимно демонстранти, разказва адвокатката Даря Короленко. След това са били предприети и действия срещу руснаците, които критикуват в социалните мрежи. "А след това се появи и категорията на онези, които са лепили листовки, разпространявали са антивоенни лозунги, казали са нещо неправилно в търговския център или са премахнали символа Z от кола", казва още Короленко.

Критиците на войната са повече, отколкото се вижда

В Русия противниците на войната са много повече, отколкото изглежда на пръв поглед. В това е убеден и опозиционерът Иля Яшин. Според него истински патриот е онзи, който е против войната и открито го заявява. Той смята, че войната е вредна за националните интереси на Русия.

Яшин е платил висока цена за позицията си. Той е осъден на 8 години и половина наказателен лагер за "разпространение на фалшива информация за руските въоръжени сили". Властта в Русия отдавна е възприела старото мото: всеки, който не е за нас, е против нас, пише авторката на АРД. И всеки, който изрази критика или напусне страната, бива бързо наричан "предател". Затова мнозина в момента предпочитат просто да не казват нищо и да живеят така, сякаш преди година не се е случило нищо особено, завършва статията си Кристина Нагел.

Автор: Кристина Нагел ард


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Отец Дионисий

    30 32 Отговор
    Русия е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана!Слава на руските богатири! Зеленият затвори църквите а свещениците превърна в мъченици.

    Коментиран от #20, #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 САЩ

    21 22 Отговор
    Фашизират Източна Европа. Точно както Укрия. Трябва им още пушечно месо.

    В България как? Чрез българския Зеленски. Кой е? Петков.

    Коментиран от #37

  • 5 12343211

    5 4 Отговор
    Явно в жена има човешко... подкрепя свойте и чуждите... последния прави само едното и затова го наричат предател.

    Коментиран от #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иватушка 🇷🇺

    19 11 Отговор
    "Те пишат от какво се нуждаят. Като се започне от бельо, чорапи"

    Великата държава не може да осигури партенки и гащи за славната си армия.

    Коментиран от #14, #22

  • 8 САЩ

    13 13 Отговор
    Думата "патриотизъм" е забранена при нас-третополовите.
  • 9 Дойче Зеленски

    25 17 Отговор
    А в Украйна направо убиват ако кажеш че си русофил,ама за това Дойче Зеленски никога няма да пише....както и че ВСУ използват градовете като укрития и така жертват живота на мирните хора.

    Коментиран от #42

  • 10 ЕС патриот

    20 17 Отговор
    Да си зададем и друг въпрос. Какво е да си патриот в ЕС? Трябва да обичаш бустери, хлебарки, да си смениш ориентацията поне три пъти и поне веднъж хирургическа смяна на пола. Да обичаш всички, които са ти се натресли в държавата да живеят на помощи и да няма любов към родината в тебе, а само любов към баба яга урсулица и "свободната любов". Да се чувстваш виновен към всички раси, да мразиш своята, заради лошото колониално минало, дори и държавата ти никога да не е имала колонии. Може и още да се продължи
  • 11 Батальон Азов

    8 15 Отговор
    А при нас си патриот когато си фашист.
  • 12 мужик

    12 9 Отговор
    искам ватенка и китайски москвич!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 За могилизираните

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "Иватушка 🇷🇺":

    Свършили палтата,промените и дървата за огрев.На близките вече дават по една грамота.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А питам

    9 12 Отговор
    А Какво е да си нацист в Украйна?
  • 17 Американско говедо

    11 13 Отговор
    И в Сирия и в Украйна САЩ въоръжават ислямски и фашистки фанатици и им пришиват званието "демократични сили"
  • 18 ДДРОнег

    14 13 Отговор
    рузката армия е бедна
    рузкото оръжие калпаво
    рузките генерали са мъpльoвци

    Извод - рузия ще загуби И тази война, както Кримската, Японската, ПСВ, Полската, Финландската, Афганистанската !!!

    Аз ще празнувам ТРЕТИ МАРТ 1918г. - капитулацитя на рузия пред България !!!

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ДДРОнег

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    О, да, и кадирофчетата са защитнци, я как подкрепят задните части на рузначетата

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 21 фффф

    11 6 Отговор
    Патриот в Русия е като патриот навсякъде. Като не ставаш за друго, ставаш патриот.
  • 22 ДДРОнег

    9 9 Отговор

    До коментар #7 от "Иватушка 🇷🇺":

    рузнаците много си цапат задните части и не смогват да си сменят гащите

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 23 Дойче веле,

    10 14 Отговор
    Направо ще ни разплачете как трогателно говорите за лошия човек Путин, но нищо не говорите за 15000-те цивилни жертви на добрите неонацисти в Донбаския геноцид .... Принуденни сме да търсим обективни източници на информация, предимно руски, а не пропагандни източници.. Не знаете ли, че четем и разбираме руски.
  • 24 Дионисчо

    13 9 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Руски башибозук от пияници и пандисчии заедно с чеченски мюсюлмани избиват православни славяни в Украйна.
  • 25 Да си патриот в Русия

    12 5 Отговор
    Е да те утрепят в Украйна,без да знаеш защо?
  • 26 Що тая

    6 8 Отговор

    До коментар #5 от "12343211":

    Не коментира нарушените мински споразумения,да каже чий е Крим , дали почита степан Бандера , а нещо за избитите над 12 000 руснаци в Донецк за 8 години и то според данни на ОССЕ

    Коментиран от #30

  • 27 Стенли

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Русия я чака съдбата на Югославия. А Путин - на Милошевич.
  • 28 Фактопроверител

    10 10 Отговор
    Русофилите, както винаги, показват изключителен кретенизъм - да възхваляваш страна-затвор.
    Руснаците не могат да живеят в общество, в което няма страх. Те се страхуват от свободата и след като им беше подарена от Западът през 90-те, те се защураха насам-натам и пак сами си построиха нова зона (колония).
    С помощта на путлер. Защото както казваше Новодворская (мир на праха и) - "Надзирателят не може да създаде правова държава, той може да създаде само затвор".
    А русофилите искат да превърнат и България в руски затвор. Не, няма да стане, таварищи!

    Коментиран от #44

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Фактопроверител

    6 9 Отговор

    До коментар #26 от "Що тая":

    12 000 избити руснаци в Донецк съществуват само във въображението на руските пропагандони.

    Общият брой на загиналите във войната в Донбас от 6 април 2014 г. до 31 декември 2021 г. е 14 200–14 400. Това включва около 6500 проруски сепаратистки сили, 4400 украински сили и 3404 цивилни.
    Имайте предвид, че донбаската и луганската военна хунта държат местното население в качеството си на заложници, за да може после да риве за невинните руски жертви и "защо мълчахте 8 години".
  • 31 оиои

    6 2 Отговор
    Убийци, изнасилвачи, футболни хулигани... по-големи патриоти от тях няма. За тая работа няма конкурс, не се искат някакви знания и умения, звучи високопарно... Абе перфектно е за негодници.
  • 32 ВЪН

    8 7 Отговор
    Генерал Джак Кийн – командващ ВВС на САЩ, с откровен цинизъм: „Накарахме Украйна да воюва с Русия срещу само 66 милиарда долара (към есента на 2022г.) и мисля, че това е огромен успех на нашата външна политика. Инвестицията в Украйна е изключително печеливша, защото срещу сравнително малки средства за нашите възможности и интереси войната срещу Русия се води на територията на на Украйна с техни сили, средства и жертви.“
    И още: „Държави като Полша, Румъния и България са набелязани да се включат във войната, ако Украйна не задържи позициите си“.
    Разбирате ли как САЩ са ни маркирали като допълнително пушечно месо?
    Нали знаете лафа, че американците ще се бият с Русия до последния украинец? Това е кощунство. И като политически метод, и като морална аргументация.

    Коментиран от #36, #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Каквото и в България / Ганьовленд

    5 0 Отговор
    Да си татуиран с кръст на прасеца, тениска на азиатски диктатор, да можеш да погълнеш пълна дамаджана с ракия, да имаш черешово топче в двора, да пееш македонски песни, да ходиш намръщен със свити юмруци...
    Има и други патриоти...навеждат се когато видят боклук на улицата, образоват и спасяват децата си - тихо, кротко и с презрение към патрЕотарите!
  • 35 Фактопроверител

    2 4 Отговор
    Ето и официалната позиция на ОССЕ:
    "Войната означава и окупация, затвор, изтезания. Вече получихме съобщения за принудителна мобилизация на мъже и момчета, отведени против волята им на сборни пунктове и след това на фронтовите линии в контролираните от Русия части на Донецк и Луганск. И нека бъдем ясни: това ще бъде настъпателна война, война по избор, планирана с месеци предварително. Всичко, което ни дели от тази война в момента, е един измислен претекст."
    Както каза посланик Майкъл Карпентър до Постоянния съвет във Виена
    21 февруари 2022 г
  • 36 Молодец ! Так держать !

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "ВЪН":

    Браво ватник, всички ти повярваха . :))))
    Настана истинска суматоха, като при спирането на газ . :)))
    Аре, бЕгай да разправяш историйките си на бабите пред блока .
  • 37 Стамболийски

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "САЩ":

    Фашиста в България е един. Името му е Костадин Костадинов - Копейката.
  • 38 Фактопроверител

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "ВЪН":

    Една лъжа изречена от изражденеца цончо ганев, за присънилото му се изказване на пенсионирания генерал Джак Кийн по тръмпистката тв FOX.
    Истината:
    "Постът на депутата съдържа твърдения, които не отговарят на истината. Генерал Джак Кийн не е действащ военен командир, интервюто с него не е записано в началото на 2022 г. и не е премахнато от платформата на Fox News след излъчване. В предаването американският военен експерт не казва, че САЩ са накарали Украйна да воюва с Русия, нито че е имало план България да бъде въвлечена във войната. Фрагменти от оригиналния разговор с Джак Кийн обикалят руски медии и блогове с подменено съдържание и манипулативни заглавия. Тези модифицирани версии също си проправят път в българския медиен пейзаж."
    И вервайте на израждане.
  • 39 Ники

    3 5 Отговор
    Жителите на Берлин положиха цветя пред руския танк унищожен в Украйна, който беше монтиран пред сградата на руското посолство в Берлин в петък.

    Въпреки недоволството на някои украинските националисти, които всячески се опитаха да изхвърлят цветята.

    Хората носеха цветя цял ден в памет на руските войници и цивилни, загинали по време на специална военна операция. В резултат на това танка беше буквално покрит с "цветен килим" от рози и карамфили.

    Коментиран от #40, #47

  • 40 Още подробности

    4 5 Отговор

    До коментар #39 от "Ники":

    Продължават протестите срещу НАТО във Франция
    И на антивоенния митинг пред стените на американската база Рамщайн в Германия:
    "Американска Империя, спри окупацията на Германия сега!"
    Освен това..
    Германците напълниха с цветя танк, монтиран преди това в Берлин пред руското посолство.
    Пропагандната идея на украинците се обърна срещу тях. Замисълът беше да се демонстрира как украинците унищожават руснаците, но вместо това германците обсипаха танка с цветя в памет на руските войници. Така инсталирането на разбит руски танк се обърна срещу самите украинци.
    Германецът, който призовава за преговори и мир, е Александър фон Бисмарк, правнук на Ото фон Бисмарк. Но Германия днес е американски протекторат...
  • 41 Петър

    2 2 Отговор
    Защо не им купуват тоалетни гърнета, те от такива неща имат ватенките.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хахаха

    1 2 Отговор
    Все едно Кирчо и Ристьо да казват какво е да си патриот в България:)
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 УжасТ

    1 3 Отговор
    19 000 арестувани в Русия. За справка: 250 000 бяха арестуваните в Германия заради протести срещу пландемията!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Фактопроверител

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ники":

    И ужас - сред тия дето поставяха цветя имаше и такива с ЛГБТ знамена...
    Как сега ще отделят правилните цветя от гей-цветята - руските проксита са в шок.
    А в това време в масква, организирани лелички с картонени макети на ядрени ракети манифестират и искат да бъдат ударени Щатите и Европа.
    В нормалните страни е естествено да има демонстрации за мир. Във фашистките се манифестира само за война.
  • 48 Оракулът от Каспичан

    3 2 Отговор
    За руските "патриоти" няма какво да говорим.Промити мозъци,генетично обременени от 300 години крепостничество и 100 години комунизъм.Руското стадо е точно това-стадо.В русия няма общество-такова не може да има в тоталитарна,репресивна държава,която избива,малтретира и държи в робство собствените си граждани,като в Северна Корея.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.