Last news in Fakti

28 Март, 2023 10:00 2 061 6

Амонякът и зеленият водород са свързани с висок риск при транспортиране и съхранение

  • амоняк-
  • зелен водород-
  • риск-
  • транспорт-
  • съхранение

Макар натискът за енергиен преход от СО2 към зелен водород и зелен амоняк да продължава, рисковете за сигурността, свързани с тяхното транспортиране и съхранение, представляват значителни предизвикателства. В противен случай разширяването на проектите за зелен амоняк и приемането на зеления водород може да се сблъска със значителна съпротива и предизвикателства

Амонякът и зеленият водород са свързани с висок риск при транспортиране и съхранение - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на проф. д-р Владимир Зиновиев

Въпреки че "зеленият" водород и "зеленият" амоняк се възприемат като жизнеспособни заместители на въглеводородите в бъдеще с ниски нива на въглеродни емисии или нулеви емисии, все повече експерти споделят опасенията за сигурността, свързани с тяхното транспортиране и съхранение. Това представлява потенциална заплаха за европейските стратегии за зелена енергия, тъй като неправителствените организации и гражданите могат да се противопоставят на тези планове поради по-високите рискове.
Едно от възможните решения за намаляване на тези рискове е изграждането на нова тръбопроводна инфраструктура или на кракинг за амоняк, което би изисквало значителни инвестиции и време. Дотогава конвенционалният транспорт вероятно ще остане основният източник.
Настоящите правни и политически договорености за квоти за обем на транспортиране вече показват сериозни ограничения, поради което е изключително важно националните правителства и ЕС да действат бързо. Ако не го направят, това може да доведе до недостатъчни обеми за транспортиране на високорискови продукти, което ще доведе до забавяне разширяването на проектите за екологичен амоняк. По подобен начин зеленият водород също може да се сблъска с предизвикателства поради присъщия му рисков профил и по-високите рискове за емисиите в сравнение с CO2/CH4.
Въпреки че стремежът за екологичен преход от СО2 интензивност се подкрепя от зелените и екологичните активисти, това обстоятелство може да се промени, ако все повече доклади за рисковете за сигурността станат обществено достояние. Това би могло да доведе до засилен обществен натиск и противопоставяне, особено като се имат предвид по-високите разходи и рисковете за околната среда, свързани с екологичния водород. В този контекст едно засилване на противопоставянето би възпрепятствало възможността да се осъществи и справедлив преход без СО2 в дългосрочен план.
В обобщение, макар натискът за енергиен преход от СО2 към зелен водород и зелен амоняк да продължава, рисковете за сигурността, свързани с тяхното транспортиране и съхранение, представляват значителни предизвикателства. В противен случай разширяването на проектите за зелен амоняк и приемането на зеления водород може да се сблъска със значителна съпротива и предизвикателства.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    6 1 Отговор
    Миризмата на амоняк ще ви преследва 24 часа в денонощието, докато не полудеете.
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    3 1 Отговор
    ОТ ВОДОРОДА И ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС СТАВА ИДЕАЛЕН СПИРТ ...
    .... НЕ ГИ СЛУШАЙТЕ НЕВЕЖИТЕ
    ......:))
  • 3 !!!?

    5 8 Отговор
    Какво може човек да очаква от руски проф. в тези времена - амонякът и зеленият водород са рискови...купувайте безопасен газ от Кремъл !!!?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гориил

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "!!!?":

    Русия може да ви предложи безопасен амоняк.
  • 6 Водорода трябва да е от вода получен

    0 2 Отговор
    Ако не е от вода ще комбинира с кислорода във въздуха и няма да има какво да дишаме