13 Май, 2023 10:27 1 714 25

Русия желае победата на Ердоган, но за Кремъл няма да е трагедия и ако той загуби

  • турция-
  • русия-
  • избори-
  • президент-
  • ердоган-
  • кълъчдароглу

Владимир Путин не крие, че уважава турския президент и би искал да работи с него и занапред, но няма смисъл Русия да се намесва в избори в съседна държава

Русия желае победата на Ердоган, но за Кремъл няма да е трагедия и ако той загуби - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пьотр АКОПОВ, РИА Новости

В последната част от кампанията за изборите в Турция - отдавна наричани "най-важните избори в света тази година" - избухна неочакван скандал около Русия. Опозиционният кандидат за президент Кемал Кълъчдароглу /на снимката/ се обърна към „скъпите руски приятели“ с обвинения, че те стоят „зад манипулациите, конспирации и дълбоко фалшиво съдържание в записи, които бяха разкрити вчера“ в Турция.

Обвинението е странно и неоснователно и може само да се гадае какво има предвид в общи линии турският политик. Най-вероятно не му хареса видеото, което президентът Реджеп Тайип Ердоган показа на митинга предишния ден: там предизборният видеоклип на Кълъчдароглу беше премонтиран така, че зад него бяха терористи от забранената в Турция Кюрдска работническа партия. Но какво общо има Русия с това, тя ли реши да помогне на Ердоган да бъде преизбран по този начин, защото в щаба на турския президент няма хора, които да са способни на подобна "креативност"?

Кремъл, разбира се, отхвърли всички спекулации за намеса в изборите и на следващия ден президентът Ердоган призова Кълъчдароглу да се "срамува" от твърденията за руско участие. Опозиционерът отговори, че има конкретни доказателства за руско участие в разпространението на фалшификати и е ясно, че в оставащите часове до изборите тази тема ще бъде в центъра на вниманието в Турция.

Но въпросът, разбира се, не е в клиповете, а в това, че самата тема за намесата на външни сили в изборите се използва и от двете страни, за да наклонят везните в тяхна полза. И ако Ердоган и неговият вътрешен министър говорят за намеса на САЩ, опозицията не е измислила нищо по-добро от това да се опита да претендира за "влиянието на Москва" в отговор. Но тя го направи изключително неуспешно, защото няма проблеми с доказателствата за играта на Запада срещу Ердоган, но е безполезно да се търси руска следа в турските избори.

САЩ и Европа не крият недоволството си от Ердоган от много години и има основателни причини да се смята, че поне са били наясно с опита за свалянето му от власт през лятото на 2016 г. Тази година американският посланик се срещна с Кълъчдароглу, което разгневи Ердоган, а водещите западни медии открито пожелават на турския президент да загуби. Той, като всеки неприятелски политик, е наричан "вторият Путин", като по този начин се цели да бъде дискредитиран в очите на гражданите. Но дори и за западната публика подобно сравнение вече не работи много добре, а в Турция например би било по-скоро комплимент за Ердоган.

Да, Владимир Путин не крие, че уважава турския президент и би искал да работи с него и занапред, но няма смисъл Русия да се намесва в избори в съседна държава. Защото ние разчитаме на силна и независима Турция, която води политика, отговаряща на нейните национални интереси. Именно с тази Турция Русия иска да изгради стратегически отношения, въпреки всички мащабни разногласия и противоречия, регионални и исторически. И именно Реджеп Ердоган за 20-те години на управлението си доказа, че гради точно такава Турция и че с него може да се работи, той държи на думата си.

Да, настоящите избори ще бъдат най-трудни за Ердоган - той може и да не бъде избран на първи тур (както през 2018 г.), а след това за първи път ще се наложи да има и втори. Освен това Ердоган може дори да загуби втория тур. И той ще бъде заменен от Кълъчдароглу? И да, и не, защото опозиционният кандидат вече обеща да проведе политическа реформа и да направи Турция парламентарна република, каквато беше преди Ердоган да върне президентската. Тоест, ако бъде избран, Кълъчдароглу ще стане всъщност временен президент - преходен по пътя към парламентарното управление. Но едновременно с президентските текат и парламентарни избори - и ако опозиционната коалиция не събере мнозинство (а такъв изход е повече от вероятен), реформа няма да има. Парламентарната форма на управление вече е била в историята на Турция, но почти винаги е завършвала с военен преврат. И само веднъж отхвърлянето на парламентарното управление се случи мирно - по време на реформата на Ердоган.

В Турция, както и в Русия, има привърженици на парламентарното управление - и те са много повече, отколкото у нас. Но аргументите в полза на управлението на многопартийно коалиционно правителство (и няма да има друго в парламентарна Турция) са много нестабилни и Ердоган просто залага, че мнозинството ще се изкаже в полза на запазването на силна президентска власт (подкрепяйки него на изборите). За Русия победата на Ердоган и блока му е желателна, но няма да има особена трагедия дори и да бъдат победени. Но само ако смяната на ръководството и формата на управление не доведе до нестабилност, хаос или парализа на властта в Турция и в случай на победа на пъстра коалиция зад Кълъчдароглу (обединени повече на принципа „срещу когото ние сме приятели"), рисковете от неконтролируемост са много по-високи, отколкото при преизбирането на Ердоган.

И опитите да се представят изборите в Турция като конфронтация между Русия и Запада идват главно от англосаксонците, но те сега съзнателно се опитват да превърнат целия свят в бойно поле с Русия. Но колкото повече усилия полагат в това, толкова по-зле става, толкова повече страни се стремят да укрепят, ако не собствената си автономия, то многовекторния характер на своите политики, за да намалят зависимостта от Запада. В случая с Турция, въпреки привидно прозападния характер на групата на Кълъчдароглу, няма да има обръщане към Запада, дори ако Ердоган загуби.

Не само защото „Западът вече не е същият“, а защото за 20 години настоящият турски президент успя сериозно да промени страната, да направи външната ѝ политика глобална, турскоцентрична и независима. Мащабът на промените, настъпили при Ердоган, е такъв, че съчетан с имперските традиции и турското желание за суверенитет, на практика гарантира запазването на като цяло национално ориентирана независима външна политика. А това означава близки отношения с големия съсед Русия. Това от наша гледна точка е основната историческа заслуга на Ердоган, независимо от изхода на утрешните избори.

Превод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кацап

    6 13 Отговор
    Цялата статия е написана като , че ли за руските фашисти днес. Хайде напиши нещо различно от това, което официалната пропаганда и СМИ искат ? Та в затвора се влиза дори само ако кажеш война вместо СВО. Е, Кой е днешния фашист и коя страна е фашистка ?

    Коментиран от #5, #6, #14

  • 2 карамфила

    5 13 Отговор
    Ердоган е като наш велик пожарникар трътлестият дебелак бойко,послал си е за 20 години когато е бил на власт и ще спечели изборите.

    Коментиран от #10

  • 3 Козяк

    11 3 Отговор
    Вс кибератаки идват от ЦРУ - вече са подготвили пропагандата за "руска намеса"...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Професора

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кацап":

    Фашистите фалират, то беше ясно от самото начало, че ФАЩ фалират.
  • 6 Реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кацап":

    Грантовете секват защо продължаваш да се подназваш на козяк или по навик?
  • 7 Тоя Калъч

    6 5 Отговор
    никой не го е чувал досега,какви реални шансове може да има? Според мен,нулеви..
  • 8 Аз още от днес честитя победата на Ердог

    9 6 Отговор
    Западът може да почва да плаче

    Коментиран от #9

  • 9 ха ха ха

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Аз още от днес честитя победата на Ердог":

    И безплатната газ за домакинствата няма да му помогне.

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 10 знаеш кога

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "карамфила":

    Нашия като си беше послал що ги загуби?

    Коментиран от #20

  • 11 Българин

    10 1 Отговор
    "да направи външната ѝ политика глобална, турскоцентрична и независима"

    И обикновените турци го виждат това и едва ли ще избират американска подлога на власт. Дали новото летище в Истанбул щеше да просъществува ако Ердоган беше забранил на полетите на руски самолети като останалите подлоги. Дали Турция щеше да се превърне в газов хъб ако Ердоган не беше превърнал Южен поток в Турски и беше го отказал като наш Бою. Турция печели от независимата си национална политика и става по-силна въпреки опитите на американците да сринат валутата им.

    Турция вече е фактор в света а ние сме вече никой след 33 години американско управление и сме на път да изчезнем като нация а турците се увеличават с бързи темпове.

    Коментиран от #21

  • 12 Ами като дойде калъчката

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Нека да я направи платена 🤣🤣🤣
  • 13 Запознат

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Е друго си е като наш Киро да купи газ през посредници и да ощети държавата с 1,5 милиарда - това много помага нали. Важното е господарите да печелят пък българите кучета ги яли.
  • 14 Журналист

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кацап":

    Ами в затвора се влиза и като покажеш далаверите на управляващите - питай Асандж. Пък никой не е влязъл в затвора като каже война вместо СВО - най много да го уволнят ако е в някоя медия но пък уволниха една наша журналистка защото показа наши оръжия в складовете на ИДИЛ. За "свободата на словото" да не говорим със забраната на руски телевизии или пък "тик-ток".

    Кой е днешния фашист и коя страна е фашистка ?
  • 15 Бацо Гацов

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Ами ако загуби, ще вкарвате от САЩ втечнен газ и ще плащате яко. Щом искате хАмерика, сваляйте Ердоган и ставате американска колония.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай бай Кемаль

    6 1 Отговор
    Да пожелаем на бай бай Кемаль спокойни старини и да си ползва пенсията от Ердоган със здраве и гюле гюле
  • 18 Калпазанин

    5 2 Отговор
    Само идиот би гласувал за този клоун
  • 19 Щраусова тактика

    6 1 Отговор
    Ако някой си мисли, че Ердоган ще изгуби, значи си е заровил главата в пясъка и отказва да приеме реалностите. Аа, заровената глава предполага вирнато дюпе
  • 20 карамфила

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "знаеш кога":

    Нищо не е загубил,такава е тактиката на шланга.Почакайте и ще видите.
  • 21 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Стратегията на запада беше да държат далеч един от друг Китай и Русия ! Със същата логика приеха Турция в НАТО преди 70 години за да не се сближава с руснаците и тюрксите републики в средна азия ! При всеки опит на цивилната власт засътрудничество , военните извършиха брутални намеси(преврат)в Турция ! Ердоган успя да скъса веригите и да освободи истинския потенциал на турския народ ! Войната в Украйна развърза ръцете на Турция и ускори сближаването и с републиките паралелно c китайско руското сближаване ! Изборите на 14 май са последният шанс на запада да върнат турците отново в "кошарата" !!!
    САЩ и НАТО не могат да размътват само водите на Черно море ! Основната им цел е да се настанят в Черно море и не им пука за Украйна, Полша,Румъния и България, които не са фактор и пречка пред тях ! Пука им единствено от Русия и от Турция, която използва собствената си оценка за изгода и просперитет и следи изпълнението на разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо. Затова Ердоган е крив и жесток диктатор със сатанинско лице и кръвясали очи във всички карикатури по медията и пропагандата им ! Затова бъркат с маши( ПКК,ФЕТО ) във вътрешните работи на Турция и разиграват свои марионетки на изборите им и правят хиляди фокуси за да скарат Путин с Ердоган ! ...

    Коментиран от #22

  • 22 681

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българските турци":

    Ако толкова ти е мил Ердоган, ела да живееш в Турция за 850 лева минимална заплата ( 75% от турските работници и служители в частния сектор, включително и учителите получават минимална или много близо до минималната заплата) квартирата на едностайно жилище е от 400 до 750 лева, на двустайни е 750-1000 лева в нормалните градове като Кърджали, Добрич ,Ямбол, Сливен, за Истанбул, Измир3,Анкара, Бургас, Анталия...трябва да умножиш цифрата 3-4.
    Реджеб Таийп Ердоган обеща на турския народ 25.000 щ.д. годишен приход, сега сме на жалката цифра 7000 щ.д. И най-последното като обосновка но тай-важното Р.Т.Ердоган унищожи демокрацията, лаицизма и светския начин на живот, които сплотявахя народа на Турция от различни етноси, религия, вяра, дори и атеистите живееха в мир. А сега едно негово посочване или изказване е достатъчно без съд и присъда да лежиш 10-15 години в затвора. Той не признава решенията на Конституционния съд на Република Турция, нито решенията на съда по човешките права на Европа. За това този наричан цинично Абдюлхамид III, трябва да си върви по живо и здраво...Иначе демократична, правова сикулярна, социално справедлива, конституционна Република Турция с заветите на Мустафа Кемал АТАТЮРК загива и Република Турция се превръща в една арабска джемахирия, като Иран,Пакистан и Афганистан. Този път Къръчдароглу е длъжен да победи. Това е добре и за България.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Какво като са го показали с кюрдски бойци,можеха да го покажат и под американското знаме или с цветовете на дъгата.Ако изборите в Турция са реални и информирани,то не би следвало американския кандидат да успее.Ако все пак калъчлията се наложи,с някакви измамни обещания и предложения,руснаците ще имат много проблеми с Турция,дори работата може да опре до война.България също не я очакват добри неща,подкокоросан от американците калъчлията може да заграби част от България,което досега руснаците не допускат такова е споразумението с Ердоган.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 реставрация 24

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "681":

    Живея в Турция от юли 1989 година насам ! Знам какво беше в България до тогава и какво беше в Турция до "диктатурата"на Ердоган ! Ние "бъларските турци" от "голямата татова екскурзия" които останахме в Турция и не се върнахме в България сме все хора които с трудолюбието си и с професионалната си грамотност и мотивираност за оцеляване станаха образец и мотивация за местните турци в стремежа им за възвращането на изгубеното си самочувствие и увереност във възможностите си ! Ердоган е политикът , който пръв направи съпоставка и приложи нашата мотивираност като пример за другите ! Пишеш неща , които нямат нищо общо с реалността в Турция ! Няма да намериш "бъларски турчин" който през тия 35 години да не е обезпечил материално живота си и живота на децата си ! Пенсионер съм от 2012 година ! Точно 10420 турски лири кеш е пенсията , която получавам в момента... която от 01.07.2023 независимо от това дали ще спечели или загуби Ердоган ще се увеличи най малко с 40% ! Да се "фукаш" с това което си постигнал е грозно , макар и да е с много труд и лишения, и само с две заплати... моята и на съпругата ми !!! Но много по грозно е да бълваш дезинформация и да омаловажаваш труда, който е жертван за по хубав живот и бъдеще на внуците ни , които ще живеят в една суверенна и мощна Турция !