Last news in Fakti

15 Май, 2023 13:41 5 963 35

Проф. Владимир Чуков пред ФАКТИ: Ердоган влиза в балотажа с преднина

  • владимир чуков-
  • турция-
  • избори-
  • ердоган-
  • кълъчдароглу

Видяхме невъзможност за стиковка между кюрдите и националистите като опозиция, казва експертът

Проф. Владимир Чуков пред ФАКТИ: Ердоган влиза в балотажа с преднина - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По всичко изглежда, че изходът от президентските избори в Турция ще бъде решен на втория тур на 28 май. И Ердоган, и Кълъчдароглу не достигат необходимите над 50%, гласят данните до момента. По темата пред ФАКТИ говори арабистът проф. Владимир Чуков.

- Г-н Чуков, в Турция нещата отиват към балотаж на изборите за президент. Как виждате ситуацията?
- Там резултатите са в някаква степен, да не кажа много голяма, изненадващи, защото социолозите даваха преднина на опозицията на Кемал Калъчдароглу. Но имаше подводни камъни, за които и анализатори, и местни политици отбелязаха, че може да се окажат много важни, за да се стигне до тези резултати.

- Какви подводни камъни?
- На първо място става въпрос за процеси още при композирането на седемпартидната коалиция, която е опозиция. Лидерката на Партията на доброто Мерал Акшенер имаше опасения, че с издигането на кандидатурата на Кемал Калъчдароглу нещата няма да бъдат положени по най-добрия вариант като за мажоритарен избор. Дори имаше един тридневен период преди изборите, в който тя се оттегли от коалицията, но след контакти, след разговори, след убеждения се върна. Тя е часа от големия компактен блок на турските националисти. Тя е бивша министърка на вътрешните работи, бе част от партията на Давлед Бахчеви. Но се оказа, че тя има големи различия с Бахчеви – не само професионални, но и политически. Важно е да се каже, че турският национализъм има около 20% като изборна маса. На нея ѝ даваха около 12%, а на Бахчеви около 8%. Тук е първият подводен камък, защото като стар изборджия и много умел терминатор на позицията, Ердоган издигна две „патерици“ - Мухарем Индже и Синан Оган. Първият бе принуден да се оттегли, но вторият се оказа с един много ключов резултат. На него му даваха около 1,5%. Първо за него беше изненада, че успя да събере 100 000 подписа, за да може да се кандидатира. И тук дойде големият въпрос? Кои националисти ще го припознаят? Дали това ще бъдат националистите от опозицията, или националистите от управляващо мнозинство. Трябва да имаме предвид, че този човек е много интересен като личност. Той не е турчин, а е азер. Той има един мандат като депутат от Партията на националистическото действие. После мина в опозиция. Той е типичен представител на турския евразийски национализъм. Има публикации в Русия, а неговата дисертация е защитена в Москва. И се видя, че подкрепата на кюрдите за опозицията се оказа слабо звено в тази седемпартидна коалиция. И част от хората на Мерал Акшенер, на нея ѝ даваха около 5%, но взе 3%, отидоха при Синан Оган. Така Оган взе над 5%. И там стана отичането. Самата личност Калъчдароглу не успя да привлече така нареченото поколение Z – младите до 25 години. Не бяха мобилизирани да участват активно в изборите. И друго. Видяхме невъзможност за стиковка между кюрдите и националистите като опозиция на Ердоган. В последния си клип Ердоган сравни опозицията с ПКК. Сравни Кемал Калъчдароглу с Мурат Карайълан, един от лидерите на ПКК. Много силно бяха атакувани националистите и това оказа влияние на резултатите. Очакваше Акшенер да получи 12%, тя получи 9%. Давид Бахчеви – проправителственият националист, се очакваше да получи 8%, а получи 10%. Видя се изтичане на националистически гласове към Бахчеви.

- Говорим в полза на Ердоган е това…
- Да. За мен не Ердоган се представи добре, а опозицията не успя да направи необходимия баланс между различни движения и тенденции – говоря за националисти и кюрди.

- На балотажа какво да очакваме?
- Ердоган влиза с по-силни позиции, защото има 4% преднина. В момента имаме около 26 млн. гласа за Ердоган, а малко над 24 млн. гласа има обединената опозиция. Въпросът е в това, че електоратът зад Ердоган е много силно компактен. Много стегнат електорат – държавни служители, местните власти, бизнесмените с кредити, религията. Изобщо говорим за консервативния електорат, на който много трудно може да му се повлияе да гласува за друг. И така стигаме до тези 5%, които получи Синан Оган. Той каза официално, че не подкрепя нито един от двамата кандидати, но също така каза, че не одобрява подкрепата на кюрдите за опозицията. Така той показа, че е „патерица“ на Ердоган. Ще бъде оспорвана борба след две седмици и очаквам да има много малка разлика. Но тук има и още нещо. Ердоган прилага и различни трикове при броенето на бюлетините. Първите резултати, които се появиха в изборния ден, бяха 60% към 30% в полза на Ердоган. Просто турската ЦИК така селектира протоколите, че първо обработва тези, които са в полза на Ердоган. И хората смятат, че той е смазващ победител. В същото време протоколите за опозицията се обжалват, а така те трябва да минат през одобрението на ЦИК преди да бъдат обявени. И затова се получи такава разлика в началото.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    0 31 Отговор
    Ако ерго победи, ще победи путина и връщане на България в евровазия. Гражданска позиция. Те 80 процента са прости, какво очаквате от Турция, Русия, Бълария
  • 2 Ще спечели Ер Дон Ганчо

    3 16 Отговор
    Но авторитета му увисва, с 50,2- 50,4, това е Пирова победа! След една година пак ще правят избори комшиите!
  • 3 Бандера

    3 11 Отговор
    Другарят Молотов, пламенният почитател на Доналд Тръмп и агент на ДС, пак спуска московски опорки!
  • 4 SOROS e пред ВСЕВИШНИЯ !

    10 0 Отговор
    Господ го призова за СЪД !
  • 5 Света се контролира от ГОСПОД БОГ !

    12 1 Отговор
    А соросоидчетата се напъват да заменят власта на ВСЕВИШНИЯ ! Надали ! И Слава Богу !
  • 6 Бжезински, Мас Кейн , Сорос ГУШНАХА

    8 0 Отговор
    Б О С И Л Е К А и трябва да кажем ГОСПОД е ВЕЛИК и е над всички ни ! ! !
  • 7 СЛАВА БОГУ !

    9 0 Отговор
    Има сила която ще измени ЖИВОТА на Земята , която е БОЖИЯ СОБСТВЕНОСТ а не на ЕЛИТА !
  • 8 Със КОНЧИНАТА на Сорос ,колко време

    7 1 Отговор
    Е нужно ДА ИМ СЕ СТРИЧАТ ДЪВКИТЕ на ЧЕРВЕИТЕ у нас ?
  • 9 Българските турци

    14 2 Отговор
    Нито турците мразят кюрдите , нито кюрди мразят турците ! Турция все още е многонационална и всички националности и етноси които обитават територията и , са със запазена идентичност и оригиналност ! За да се увериш можеш да посетиш Мардин , Урфа ,Хатай или Ван ...или цяла Турция ! Национализмът в Турция не е етнически... а е обединяващият национализъм обявен от Мустафа Кемал Ататюрк с думите "Щастие е за всеки който казва - Аз съм Турчин " !!! Турците никога не са имали проблеми с 20 те милиона свои сънародници кюрди ! На турците въобще не им пука кой ги обвинява в това, че унищожават въоръжени с американско оръжие терористи на ПКК и разните им трибуквенни клонинги приютени под мишницата на Пентагона в Северна Сирия ! Тия тук , които вярват на тия американски измишльотини за кюрдски бойци и борци за права ,трябва да знаят, че турците никога не крият това , което вършат и възнамеряват да въшат с ПКК и клонингите им и с всички терористи толерирани от западните им псевдосъюзници !!! Кюрдите са най отявлените турски националисти !

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Козяк - МЪЛЧИ !

    12 2 Отговор
    Время ПОКАЖЕТ , че НЕЩАТА ТРЪГВАТ В ДРУГА ПОСОКА ! И " Теслата " и Ветровата и Слънчевата енергетика и Трасджендърната и Короната с ВАКСИНИТЕ са ЗМИЙСКИ СОРОСНИ отрови !
  • 11 Хасане, хасане

    1 10 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    И простотията тръгна по земята!
  • 12 ТУРЦИЯ стоя унижена пред ЕВРОПЕЙСКАТА

    9 3 Отговор
    ВРАТА ! И дойде време да се ОРИЕНТИРА към останалият СВЯТ на РАВНОПРАВИЕТО и ВЗАИМОУВАЖЕНИЕТО - Б Р И К С !
  • 13 Така е

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Преди няколко дни един кюрд застреля двама турци, ей така от национализъм!
  • 14 нннн

    17 2 Отговор
    Странно, но постоянно чета и слушам интервюта в полза на Калъч... Победителят засега е Ердоган, но за него - ни една добра дума. Това плурализъм и демокрация ли е???

    Коментиран от #21

  • 15 Хаха

    8 1 Отговор
    В Турция има важни избори, които ще повлияят върху целия район.

    Общо взето цирк. Нека ви кажа как се следват националните интереси на изток. Така, както трябва.

    Слагаш твоя опонент да е от религиозно малцинство. Кемал Кълъчдаролу е не само алевит, но е и от предимно кюрдски район. Така той консолидира около себе си кемалистите ( повечето алевити са кемалисти), както и немалко кюрди (част от тях са също алевити), които ще погълнат всякакви сепаратистки движения под една идеологическа шапка. Максимумът на такава фракция е 40%, най-много 45, дори с всички финансирания отвън и с цялата естествено набъбваща с времето опозиция.

    Ердоган обаче знае, че класическият турчин ще се активира и ще го вижда винаги като истински техен представител, а не като малцинска и евроатлантическа марионетка. Ще е техният спасител. Винаги ще има поне 55-60 % подкрепа. Железен модел, умело дирижиран с етнорелигиозните и културни идентичности. Заблуждавайки всички, най-вече външните субекти. И всъщност, използвайки ги с естественото недоверие към тях.

    Затова този цирк е с предварително написан сценарий и е с предизвестен край. И сто избора да има, ако следва този модел - Ердо пак ще спечели. Цялата либерална опаковка на Калъча е камуфлаж за наивници.

    И колкото да не го харесвам и да го псувам, Ердо си знае как да си изиграе картите.
    Ти си толкова арабист и експерт само за либерало Соросо идната ни каста в България ама хайде.
  • 16 ТУРЦИЯ със Б Р И К С силно

    10 1 Отговор
    Ще ИЗРАСТНЕ като ИКОНОМИЧЕСКА МОЩ ! А ние от ЕС ще ЛИНЕЕМ като засаденият доматен ФИЛИЗ , чийто коренче е прерязано от ОПОВО ПРАСЕ !
  • 17 Калъчдароглу ще победи !

    3 17 Отговор
    Почти всички български турци сме за него !
    Аллах да е с него !

    Коментиран от #22

  • 18 Ах как се радвам !

    3 0 Отговор
    А ти ?
  • 19 Коко

    12 1 Отговор
    Само да припомня на професора че само преди дни обясняваше че Ердоган ще загуби изборите въпроса е дали след балотаж а сега се оказа че може да ги спечели и без балотаж
  • 20 Желая УСПЕХ и здрав разум на турският

    11 0 Отговор
    Н А Р О Д и да имаме добри , взаимно изгодни и честни отношения ! Аз така виждам нещата - Турският НАРОД се ориентираха ПО-БЪРЗО от нас КЪДЕ е пътят към БЪДЕЩЕТО !
  • 21 Коко

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "нннн":

    Ами колега краварите така искат нали чуваш и за Украйна Русия свърши снарядите Путин умира от рак не е далеч времето когато ще прочетеш заления лумпен оглави Кремъл малоумници от всякаде
  • 22 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Калъчдароглу ще победи !":

    Да, да, видя се.
  • 23 Помак

    3 8 Отговор
    Ердоган ще спечели отново и по време на новия си мандат ще анексира управляваните от ДПС територии в България. Налейте българи...беееее.
  • 24 И Дейвид РОКЪФЕЛЪР

    6 0 Отговор
    Опъна ШУШОНИТЕ също ! А бе времето на Зелената КАВАЛЕРИЯ отмина !
  • 25 Сатана Z

    10 0 Отговор
    Султан Реджи Ердоган е опитен политик и не се изкуши да спечели на първия тур за да не предизвика вълнения в градовете където печели Калъча.Ердоган ще има преднина с гласовете на отпаднакия кандидат ,за който гласуваха над 3 милиона Турци.
    България има добри съседски отношения с Ердоган и е в наш интерес да спечели ….ИМО
  • 26 ахахах

    0 6 Отговор
    Ердоган влиза в балотажа с преднина и излиза пеша :D
  • 27 СЗО

    1 6 Отговор
    Чети Ердоган, разбирай Борисов.
  • 28 пенко

    1 0 Отговор
    ЕДИН ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ТИТЛАТА : " ГЪ ЗО ЛИ ЗЕЦ ХРАБЪР НА ГОДИНАТА " - УЧРЕДЕНА ОТ МЕН - НО ОЩЕ НЕ СЪМ Я ОБНАРОДВАЛ ---А , МИ СЕ ИСКА !!!!!!! ПОМОГНЕТЕ МИ ХАКЕРИ - НЕ КА Е ВАША - НЯМЯМ ПРЕТЕНЦИИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 29 Професор

    2 5 Отговор
    Успех на господин Ердоган. Дано у нас Генерал Борисов пак да спечели властта и да управлява както преди.
  • 30 Анонимен

    0 1 Отговор
    Ние живеем сред тях, има ги, кюрд не, казълбаш не, мразят ги, някои де бгтурци. Идват в бг и говорим, от войната махни махни черни по грозни от нашите цигани, и те са объркани някои бгтурци в туркие, война е, добре, че е ББ
  • 31 Ърл оф Трън

    5 0 Отговор
    Заподните агенции предричаха 53% за Калъча още на първия тур. А той получи с 8-9% по-малко, което е доказателство за нищетата на западната социология. Основен принцип на западната хибридна медийна пропаганда е да представят желаното за действително.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вальо

    2 0 Отговор
    Абе Калин Калинов пишеш глупости.Азерите са турци ти сега ли разбра
  • 34 Българските турци

    1 0 Отговор
    Алевитите и кюрдите са в турското общество откакто съществуват! Това са общества затворени и забулени от погледа на другите етноси или религиозни секти и общности от началото на съществуването си до днешни дни !...Тази забуленост на алевитите например особенно в България стават причина за разпространение на разни пикантни и екзотични митове и мистерии сред непосветените,което прави алевитите сллотени и уединени в свои населени места или махали в населените места ! Днес все още забулеността е факт сред алевитите по целия свят !...Турците и по време на Империята и през годините от как съществуват като Република Турция непрекъснато са предизвиквани и подлагани на провокации относно алевитите и другите сектантски течения сред мюслюманите ... но благодарение на далновидната и обединяваща си роля винаги са успявали и продължават да предотвратяват всякакви стълкновения сред мюслюманите по света ! Ердоган винаги казва : - "Ние имаме една религия и тя се казва Ислям" !Западният/кръстоносен манталитет от векове се стремят да раздухат сектантско разединение вътре в Исляма ...и конкретно преди в Империята и днес в Република Турция ! ...Дали с изявленията си кандидатът за президент на марионетната турска опозиция Кемал Кълъчдароглу не полага камъните на хаоса на западния манталитет, насочен към една гражданска война след изборите, ще разберем след като приключат изборите в Турция ?!..
  • 35 Точен

    2 0 Отговор
    След балотажа в Турция ще има 2 събития:
    1.САЩ ще сменят посланика си в Анкара заради "несправяне с работата".
    2.Турските прозапасно наведени социолози ще си изядат публично дипломите заради "статистическа грешка" от само 10 %.