Last news in Fakti

18 Май, 2023 10:00 2 077 41

Чисто, красиво, подредено: как ще ги стигнем датчаните

  • дания-
  • датчани-
  • скандинавия-
  • чисто-
  • копенхаген-
  • софия-
  • българия-
  • ес-
  • велосипеди-
  • велоалеи

Може и да прозвучи преувеличено, но Копенхаген наистина прилича на град от бъдещето

Чисто, красиво, подредено: как ще ги стигнем датчаните - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министър-председател на велосипед? В култовия датски сериал "Правителството" (Borgen) министър-председателката Бригите Нюборг често върти педалите на път за работа. И това не е художествена измислица. Сегашната премиерка на страната Мете Фредериксен също редовно се придвижва с колело - е, и с велосипедна охрана, разбира се. Дори престолонаследникът принц Фредерик понякога обикаля столицата на велосипед.

Защо Копенхаген прилича на град от бъдещето

Неслучайно Копенхаген е негласната "велосипедна столица" на света. Достатъчно е да прекарате няколко дни в града, за да се убедите с очите си - включително и като преброите стотиците велосипеди на паркинга зад парламента. В целия град броят им надхвърля 600 000 - приблизително толкова са и жителите.

Според едно проучване от 2020 година хората в Копенхаген изминават 47% от разстоянията в града тъкмо на велосипед. Ще ги видите навсякъде: пъстри гроздове от млади и стари на велосипеди с ремаркета за товар или за деца, потеглящи на зелена светлина в пакет от по 10-20 души, без да се засичат или да си пречат, но с уважение и към пешеходците. 400 километра велосипедни алеи, някои от тях широки до 4 метра.

"За сметка на автомобилите, разбира се", обяснява нашият копенхагенски домакин. От него научаваме за данъка по регистриране на автомобил в Дания, който може да надхвърли дори цената на самото превозно средство, особено в луксозната класа. А това на пръв поглед дава право на Карла Сандс, щедра спонсорка на Доналд Тръмп и негова посланичка в Копенхаген, която написа в Туитър, че бедните датчани не можели да си позволят автомобили, та затова карали велосипеди. Датските медии реагираха с недоумение и уточниха две неща: първо, страната им е сред десетте най-богати в света, и второ, датчаните наистина обичат да карат велосипед, пък и мислят за околната среда. Да не говорим за това, че в Дания автомобили има достатъчно: приблизително по един на всеки двама души. И в добавка - общественият транспорт в Копенхаген е евтин, удобен, винаги ти е под ръка и се движи по разписание.

У турист, идващ от София, Берлин, Брюксел или Кьолн, първите часове, прекарани в Копенхаген, предизвикват известно объркване, някаква форма на когнитивен дисонанс. След което изведнъж си даваш сметка какво "не е наред": за един голям град в Копенхаген е изключително тихо. И като се огледаш по улицата, неизбежно ще си кажеш: Тук половината коли са електрически. Е, явно не са половината, но все пак в Дания вече са регистрирани над 100 хиляди коли с електрически или хибридни двигатели. А правителството и в частност Копенхагенската община с всички сили насърчават не само велосипедите, но и електрическите автомобили. С високо темпо се инсталират колонки за зареждане, електрическите автомобили са освободени почти изцяло от данъка по регистрация, имат право да се движат в лентата за автобуси и да паркират безплатно на определени места в града.

Пак от нашия домакин научаваме и за една от първите в света "автономни сгради", замислена тъкмо в Копенхаген преди цели 30 години. Днес градът се гордее с няколко обществени сгради, които са почти 100% енергийно независими, сред тях и едно университетско крило.

"Е, и София е хубав град"

С риск да прозвучи като прибързано и емоционално преувеличение: Копенхаген действително прилича на град от бъдещето. И то не само заради чистия въздух, чудесните паркови и крайбрежни пространства, чистите и добре павирани улици, както и всичко останало, изброено дотук. Градският транспорт, забележителностите и културните събития са лесно достъпни чрез безплатни приложения на телефона, а човек може да прекара седмица в града, без да види как изглежда местната валута - всички разплащания се извършват електронно.

"Е, и София е хубав град", любезно ще ти каже някой случаен събеседник в датско кафене. Да, хубав е, дума няма. Само дето… Виж по-горе.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голям зор

    18 5 Отговор
    Предложете;как да ни колонизират Дания.
  • 3 Има нещо гнило в Дания

    23 7 Отговор
    И все пак саможивия бай Ганю си мисли,че е по-акъллия и не е гнил!
  • 4 Урюрвкос

    17 5 Отговор
    Дания е сред десетте най-богати в света със 115 млрд $ външен дълг или 40% от брутния годишен продукт

    Коментиран от #10

  • 5 12343211

    13 3 Отговор
    Та с парите откаде е построено..., а да парите не миришат.
  • 6 мале мале

    29 2 Отговор
    каква дания ги тресе тия ? ние румъния неможем да стигнем а те за дания се размечтали …
  • 7 Сталин

    25 2 Отговор
    Ще ги стигнем датчаните като вкараме нашите политически нищожества в затвора,а Българския никога не може да бъде подредена и чиста държава,в България кадърните нямат място , навсякъде само връзката,некадърници,лузъри и пропаднали типове управляват
  • 8 БСТ

    18 4 Отговор
    Датчаните не може да ги стигнем никога!

    Коментиран от #18

  • 9 Касапин

    11 11 Отговор
    НЕ ЖЕЛАЯ ДА СТИГАМ ДАТЧАНИТЕ ДА СИ СЕ ОПРАЯТ САМИ А КОЙТО МУ ХАРЕСВА АВТОБУСА И В ДАНИЯ АДЕ ЧИБА
  • 10 ЩО ЛИ ДАВАТ ОЩЕ ПАРИ НА ДАНИЯ

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Урюрвкос":

    Щом е толкова заборчяла.?????
  • 11 ТАМ СА НЕМАЛИ СОЦИАЛИЗЪМ

    13 7 Отговор
    И комунисти....

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Там е такъв социализъм че

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "ТАМ СА НЕМАЛИ СОЦИАЛИЗЪМ":

    ти се взима акъла.
    И много големи данъци.

    Коментиран от #24

  • 13 Асен Милев

    15 1 Отговор
    Векове през средновековието из Европа и Азия се възхищаваха и говореха - как ще ги стигнем българите, но уви това е колелото на времето -и нищо не е вечно. При датчаните също, като всички и всичко - те не са изключение.
    Във времето остава отпечатък, какво си направил за човечеството. А отпечатъкът на българите е огромен.
  • 14 Бай Хуант

    17 12 Отговор

    До коментар #11 от "ТАМ СА НЕМАЛИ СОЦИАЛИЗЪМ":

    Само тъй ша да е! Само са имали колонии дет са се насмукали яко кат пиявици , че и още цоцат.
    Пък ний сме търпели геноцид 500 г. И ся ша ми правят сравнения.
    То същото и с големия капитализъм в западна еУропа. 30-40 г. див протекционизъм, а после айде еуропейска общност свободни зони еалте при нас да ви изсмучем и ваще ресурси и после едни папагали тука ще квакат "социализъм, комунизъм". То тогава баш бяхме в 20 у света, а Дания мечтаеше да е като нас.

    Коментиран от #23

  • 15 патето Яки

    24 8 Отговор
    Няколко пъти съм ходил в Копенхаген, чисто и подредено, градски транспорт точен до минута, супермаркетите от преди двадесет и повече години имат автомати за изкупуване на бутилките, данъците високи но гражданите осигурени за всичко. Данъка за рагистрация на колите струва колкото колата и ги карат до издъхване защото е платена такса 20-30-40к лв в крони. Къщите нямат огради, навсякъде велосипеди, стоят до къщите незаключени. Ако гледаш чуждо дете с договор с общината плащат заплата и всички осигуровки. Там е построен истински комунизъм още преди 40-50 години. Никога няма да ги стигнем и след сто години.

    Коментиран от #28, #31

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 патето Яки

    12 2 Отговор
    цените им са почти като нашите примерно по високи с 50% а заплатите нашите умножени по 10, годишен платен отпуск 4-5 седмици
  • 18 Голям зор

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "БСТ":

    Можем,да си разменим правителствата
  • 19 патето Яки

    6 1 Отговор
    никакъв комин не пуши никъде
  • 20 Гост

    14 0 Отговор
    „...чистите и добре павирани улици,...”
    Това е нетърпимо. Да им командироваме Фандъкова, да им препавира улиците, да видят те колко хубава стана София.
  • 21 Те да

    8 2 Отговор
    дойдат да живеят тук с ромеите. Да ги видим тогава… Иначе така и баба може.
  • 22 Хахахаха

    15 8 Отговор
    Дания няма да я стигнете, вие сте се запътили към Русия, бягайте да давате пример на Русия как се правят външни тоалетни.
  • 23 Я ПЪ ТИ

    10 5 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Хуант":

    Че Русия има ресурси сто пъти по вече от датчаните, пък са в пъти по назад от тях......Японците немат природни ресурси като руснаците, пък са в пъти по добре от тях....как ли става тая работа????

    Коментиран от #25, #26

  • 24 КЪВ СОЦИАЛИЗЪМ Е В ДАНИЯ БРЕ

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Там е такъв социализъм че":

    Всичко е частно и хората не са с промити и бетонирани комунистически мозъци....
  • 25 Миии

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "Я ПЪ ТИ":

    става чрез колонии и грабеж
  • 26 Хахахаха

    10 6 Отговор

    До коментар #23 от "Я ПЪ ТИ":

    Знаеш ли, в едно видео имаше един руснак който каза истината но русофилите никога няма да я разберат! Та казва човека - Ние празнуваме и правим парад като победители от ВСВ, и в същото време гледаме стандарта на живот на загубилите страни, Германия, Япония и сравняваме с Русия! И се чудим кой е победителя и кой е победения? Русия е победителя, а Германия и Япония загубилите? Хахахаха. И е много прав, само че русофилите не мислят по-далеч от носа си.
  • 27 адаша

    12 2 Отговор
    Доста години работих в Дания. По точно в Копенхаген. Социалната политика е на доста високо ниво.Да не забравяме, че е монархия. Има едно нещо което малко хора знаят- Гренландия е датска. Населението е около 6 милиона, но и доста емигранти- предимно азиатци. Единствено климата е причината да се прибера в България. Заплатите са високи, но и данъците също. Дания е водеща в проектиране, производство и монтаж на вятърни централи. И производство на контейнери за кораби- "Маерск". Естествено, че карат колелета- надморска височина 170м. Ако стъпиш на един стол, можеш да разгледаш цяла Дания- няма планини.
    Депутатите нямат служебни коли. Има коли за посрещане на делегации. Хубава държава, но не и вятъра който духа с голяма скорост.
    Всички датчани си обичат кралицата.

    Коментиран от #29

  • 28 Великобританец

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "патето Яки":

    Що в Крони?! Тия, не са ли на евро?!:)
  • 29 Поданик

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "адаша":

    И аз им обичам кралицата!:) Ако, Нейно Височество ме види съм сигурен че ще влюби в мен!:0
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Човек, не паток

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "патето Яки":

    Добре, ще изчакаме 100 години да видим дали ще ги стигнем, щом казваш. От днес ли да броим или..? Западна Европа(а вече и доста страни от Източна Европа) са пълни с толкова голям брой неевропейци, че ако тръгна да ти обяснявам какво точно трябва да значи да "стигнеш" някой си или по-скоро да избягаш от "него" ще трябва да ти пиша 3 дни и 3 нощи. След 100 години отдавна няма да има континент Европа, а много вероятно и останалият свят, както е тръгнали.. А Дания е една забутана, малка мъглива и мокра държава полу-фабрикат, без планини и природни ресурси, а и с бутикова армия.. то изобщо този регион някога имали ли са истински армии, може би 9 век когато са имали няколко хиляди фермери пара-военни и Велика България ги е спасила всичките от запаДНАЛА европа от арабското нашествие. А сега не са много по-умни - безмозъчни колоездачи щъкащи като мухи без глави навсякъде. Да карам велосипед и то в мъгла и дъжд - невероятно "практично" , "удобно" и "приятно" . Уважение към пешеходците или към нормалния трафик един колоездач никога не е имал и никога няма да има - в целият свят! Тия са "извън нещата" ! ...и на кой му пука дали ги заключват скапаните колелета или не!? По лошо както виждам е, че има доста българи които са си изгубили част от живота в подобна държава полуфабрикат. Ако беше толкова хубаво нямаше да се връщат всичките от там и от разни други подобни "дестинации"

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    Първата стъпка е да имаме САМО 3 / ТРИ / ДЪРЖАВНИ АВТОМОБИЛА !!!
    ! / за Президента
    2,/ за Премиер.министъра
    3/ за Шефа на Парламента
    Също като в Дания – за Кралицата, за съпруга и, и за Шефа на техния Парламент.........
    Просто е , нали ??
  • 33 Госта

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Човек, не паток":

    Влизаш в крайности колега :)
  • 34 адаша

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Човек, не паток":

    Има верни и неверни неща в писанието Ви. Във всяка една общност, държава има своето добро и лошо. По- скоро приемливо и неприемливо за останалия свят. Има различен начин на мислене и манталитет. Прав сте като казвате, че не е нужно да настигаме някой и да се сравняваме. Лошото в нашата държава е, че отдаваме голяма почит на лошото. Също така и непукизма. Не става 40% да ходят на избори, а 90% да критикуват със страшна ярост всичко около себе си. Има семейни ценности, образование /образователната част в Дания е на доста високо ниво/. Тука взеха да изчезват важни неща при нас. Маргинализиране и чалгарщина до много големи висоти. Там пък неолиберализма настъпва упорито. Аз не съжалявам, че съм си загубил част от живота, като съм работил в Дания. Напротив- срещал съм се с интересни хора в тази "забутана и мъглива държавица". Така че, не стигайте до крайности.

    Коментиран от #35, #36, #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Свободен Човек

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "адаша":

    Длъжен съм и да добавя, че не съм някой дето си пише без опит за чужбина. Бил съм в 15тина държави и само ще ти кажа, че континента Европа, особено държавите от ЕС - нищо не става от тях на днешно време, включително и БГ за съжаление. Но българин в България е нормално, а не да блъска на запад. Аз понастоящем съм извън този континент, в Азия, но няма да навлизам в подробности. Само ще ти кажа, че не си прав, за доброто и лошото във всяка държава. Защото има държави и места в които доброто е почти на 100% . А аз за България съм направил доста, но никой не е оценил, цензурата е голяма. Най-добрите и способни не ти ги рекламират или ако се стигне да ги рекламират ще ги изкарат по черни от дявола ;) Не е нужно и да ми отговаряш повече, не си прави труда, няма да бъде прочетено. Не се мисля за преуспял, но от днешен българин ако не е някой жив дядо на 90 години от Царска България - няма вече от кой какво да науча. Камоли от човек който вярва в избори. Да не се обидиш, ама просто си много назад с материала, имаш само проблясъци на истината.

    Коментиран от #38, #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 БАЙ ДАНЬО

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Свободен Човек":

    АДАША пише за Сания, каквато е и темата . А ти ми говориш за Азия, ами стой там и нека ти е хубаво, само дано не си в ОАЕ , Сингапур или Тайланд.Както и да е, говорим за Дания, и тук въпреки високите РЗ, социална политика
    за гурбетчията е трудно, заради суровият климат, високите наеми,такси. Имат, защото работят.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Афторе,

    1 3 Отговор
    "има нещо гнило в Дания".Най се дразня когато някоя наша подлога,се опитва да ни сравнява с други държави!Ако питаме живеещите Българи в чужбина,къде е по хубаво,в България или чужбина,99% ще отговорят-в България!!!Това е истината,страната ни е прекрасна,но държавата ни е ужасна!!!
  • 41 Глупости,сър

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Свободен Човек":

    Абе пич,стой си в Азия,мисли си,че си в Рая,щом ти харесва в този “рай”