Last news in Fakti

26 Юни, 2023 16:00 3 652 109

Питат ли ме дей Пилонът

  • пилон-
  • рожен-
  • патриотизъм

Грижата на умнокрасивитета за майката Природа е дълбоко лицемерна, защото ако знамето беше гейският байрак с цветовете на дъгата, тогава щеше да обере възторжените им овации

Питат ли ме дей Пилонът - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Честна дума, ще спра да пиша! Или ще пиша само гурманска поезия. Вече ме е страх да коментирам темите от новините, защото стават все по-необясними. Ето, цялата минала седмица, все едно няма нищо по-важно, се занимаваме с вдигането на някакъв пилон на някаква ливада в Родопите. Защо този пилон беше (и продължава да бъде) толкова важен? В разгара на спора се оказа, че издигането му е напълно законно и съгласувано с всички безумни инстанции, с които трябва да се съгласува. На частна земя е, на която собственикът можеше да построи хотел или ресторант. На тази земя от десетина години се свиква събор и май досега никой не се е възпротивявал. И какво стана накрая?

Граждански адреналин се изля върху пилона от обичайните две страни – патриотическата и умнокрасивата. Умнокрасивата страна удари с класическото си оръжие – доноси, сигнали и жлъчни остроумия. Аргументите бяха в традиционните за общността тематични групи – зеленизъм и простотията на патрЕотите. Левите либерали мразят всичко, което провокира у населението някакво чувство за национална идентичност. За тях носиите са простотия, селяндурщина, срамуват се от хора с носии, обявявайки ги за примитивни, като забравят (или пък никога не са знаели, което е по-вероятно), че носията е празничното облекло на заможните слоеве, на някогашната „градска десница“. За левите либерали национализмът е вреден, защото възпитава принадлежност към естествена общност (семейство, народ, нация) и пречи на приобщаването към някоя от многото изкуствени общности. Изкуствените общности са нужни на левите либерали, за да заменят индивидуалните права и свободи с групови, да подчинят личността на колектива, което е и мечтата на всеки тоталитарен режим. И това ги прави точно обратното на „либерали“, за каквито се самопровъзгласяват.

Разбра се, грижата на умнокрасивитета за майката Природа е дълбоко лицемерна, защото ако знамето беше гейският байрак с цветовете на дъгата, тогава щеше да обере възторжените им овации, дори пилонът да беше висок един километър и да стърчеше забучен в бетонен фундамент с площта на община Чепеларе. Ако знамето беше на Европейския съюз, издигнато по инициатива на някое НПО от хранилката, тогава умнокрасивитетът щеше да каже: „Външна граница на ЕС! Цивилизацията започва оттук!“. Но когато е българското, тогава е простотия. И всичко това няма нищо общо с екологията.

Другата страна в конфликта е по-симпатична, защото е по-истинска. Любовта към родината е естествено човешко чувство, но то много лесно се изражда в патриотарство и шовинизъм. Обикновено човек черпи самочувствие от принадлежността си към нещо, за което няма заслуги, когато не може да го черпи от собствените си качества и постижения. Друг е въпросът че е ужасно тъпо да ровиш и да търсиш с какво превъзхождаш другите, с какво си повече от тях. Както се казва в една молитва на св. Симеон Нови Богослов: „пази ме, благий Наставниче на смирението, от страшното и гибелно внушение за превъзходство и духовно предимство“. А национализмът е именно това – търсене на повод за превъзходство: германците може и да правят хубави автомобили, но пък ние правим розово масло и кисело мляко; американците може и да имат голяма страна, но нашата е шест пъти и половина по-стара от тяхната! И затова вием хора в Рилските езера, само дето не викаме: „Булгар, булга-а-ар!“ със следи от ластика на чорапите по босите крака.

Да искаш в ясно време да ти видят пилона хем от Гърция, хем от Румъния, не е нещо ново – такава беше идеята и на петолъчката на Бузлуджа. Но в комплексите си не си ли дават сметка, че по този начин подчертават малките размери на гордата си родина? Колко ли голям пилон ще трябва да забучат в центъра на Щатите, та да се вижда хем от Канада, хем от Мексико? Но както вече се каза, ние бием американците, ако не по друго, то поне по стародавност. В тази връзка Виктор Стоянов от фондация „Македония” бил казал: „Ние сме стара нация, която има своята роля в Европа”. Там е работата, че всички нации са горе-долу на една възраст, като нашата е сред най-младите, защото се появява чак през 1878, но да не поемаме в тази посока.

Така или иначе издигането на голям национален флаг е нещо по-скоро похвално, отколкото осъдително. Патриотичното чувство е нещо изключително полезно за народа, защото кара отделният човек да усеща, че на света има нещо по-голямо и по-важно от собствената му личност. Единственият източник на всички човешки беди и нещастия е заблудата, че всеки човек, всеки АЗ е най-важен на света, че от него няма нищо по-значимо, че всяко, дори и най-малкото накърняване на емоционалния му комфорт, е катастрофа от космическа величина. Драматичната заблуда, че човекът е мерило за всички неща, поставя основата на учението за Свръхчовека, от което произтича чудовищната самота, отчуждение и отчаяние на индустриалните векове. Трагедията на модерния цивилизован човек е постепенното му превръщане от личност в индивид. Личността живее с другите личности в организъм, докато индивидът е бурмичка от голяма и необхватна с мисълта машина, която не винаги има своя смислена цел. Патриотизмът, както и любовта към семейството и ближния, помага на човека да остане повече личност и по-малко индивид. И ако един пилон с националното знаме помага на това, то нека е висок не 111, а 222 метра!

Има обаче и нещо друго. Всеки път, когато кучетата се разлаят за някаква глупост като тази с пилона, не можем да се отърсим от чувството, че сякаш някой иска хората да бъдат непрекъснато разединени. И не само разединени, но и противопоставени, озъбени един срещу друг. Знам ли, може би така по-лесно се държат в подчинения огромни, невиждани досега в историята по своята огромност човешки маси. Човекът е хищник. По-зъл и по-опасен от всички останали хищници.

Нека не си мислим, че цялото човечество се състои от личности като нас, които словоблудстват из печатните и електронни медии, а вечер, приятно уморени от умствено и емоционално усилие, вдигат на креслото подутите си крака, сипват си правилно питие и разтварят уютна книга. Не. В голямата си част човечеството не се състои от такива екземпляри. Ние сме като тарантули в кутия от обувки – ако ни оставиш на увредената ни природа, на следващата сутрин ще намериш само един от нас жив, изпохапан и с изпотрошени крака. Затова всеки път, когато ни се стори, че надушваме световната конспирация, нека си казваме, че може би това е начинът да не се самоунищожим. Всяко нещо може да бъде оценявано от различни гледни точки.

И все пак разделението на човечеството на враждуващи агитки не е стихийно, в него може да се наблюдава някаква закономерност. За вас не знам, но ако на мен ми кажат темата на следващия граждански конфликт, аз ще позная кой на коя страна ще застане. Да вземем пилона. Ако ми бяха казали: така и така, ще вдигат голямо българско знаме, у мен нямаше да остане съмнение, че умнокрасивитетът ще се разсмърди, дори и преди да се е разсмърдял ефективно. Защо е така? Защото освен изкуствено има и естествено разделение на човечеството на противопоставящи се лагери. Дори няма да сгрешим, ако кажем, че изкуственото, режисираното разделение просто канализира естественото, придава му конкретни очертани за всеки следващ случай, предоставя удобни опорни точки на спорещите страни.

Има ли закономерност кой от какво се възхищава и от какво се възмущава? Има, разбира се, и това е въпрос на мироглед – вижте дори само двете шествия миналата събота. Можете ли да се сетите кое от тях е било ЗА пилона и кое ПРОТИВ? Това, което казахме преди малко за човешкото тщеславие е подходящ критерий – хората се делят на такива, според които над тях няма нищо, и на такива, според които над тях има поне една по-голяма и по-мъдра сила, пред която са отговорни за делата си. Поради това едните са по-материални, а другите – по-духовни. Едните са по-арогантни, а другите – по-смирени. Това са двете агитки, независимо с какви имена са се наричали през вековете. Това са децата на Каин и на Сит. И няма какво да се учудвате, че днешните евроатлантически либерали са внуците на някогашните болшевишки тоталитаристи. Породата е една, освежени са само етикетите. Въпрос на имена, на думи, но не и на същност. Същността е една и съща от памтивека.
Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 60 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 60 Отговор
    Импийчмънт и затвор за рублофатмака и крадливите му банди.

    Коментиран от #38

  • 2 Българин

    31 62 Отговор
    Путин няма ли да си прибере писачите вече?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Московийски пропагандатор

    40 57 Отговор
    Пилона трябваше да е на мястото на МОЧА.

    Коментиран от #61

  • 5 Умно Красив

    17 30 Отговор
    Искаме пилон на ПригоРожен!!!!
  • 6 Компира

    37 24 Отговор
    "Там е работата, че всички нации са горе-долу на една възраст, като нашата е сред най-младите, защото се появява чак през 1878, но да не поемаме в тази посока."
    ----
    Това е скандално изказване! Позор!

    Коментиран от #74, #101

  • 7 Ивелин Михайлов

    46 10 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна дари 4000лв за пилона!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МЪЖ

    51 5 Отговор
    ПО ДОБРЕ ДА ИМАШ ПИЛОН ОТКОЛКОТО ОТВЕС
  • 10 Учител

    66 14 Отговор
    ДЖЕНДЪРИТЕ МРАЗЯТ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И ИСКАТ ДА ЗАМЕНЯТ БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ С ДЪГАТА!

    Коментиран от #37

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПосолствоТО

    41 11 Отговор
    НАРЕЖДАМЕ НА ППДЕБЪ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО ДА СЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНО ИЛИ ПОНЕ ОСМЯТО!

    Коментиран от #85

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абсурдистан

    33 15 Отговор
    Още един комплексарски вой! Ако всичко е законно и е изцяло частна инициатива - СТРОЙТЕ! Не съм против! Но жизненият ми опит ми подсказва, че от това няма да има положителен ефект за истинския патриотизъм! На патриотизмът са чужди грандоманията и показността!

    Коментиран от #18, #23

  • 16 Русофил

    43 5 Отговор
    БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ ЩЕ ИМА И ДЖЕНДЪРИТЕ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ НИЩО ПО ТОЗИ ВЪПРОС!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Данаил лорер

    10 22 Отговор
    ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ СЪС ЗАКОН! ШАЛОМ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Румъния надмина Гърция

    17 24 Отговор

    До коментар #15 от "Абсурдистан":

    По БВП.Застига Португалия.Ние с този пилон ще надминем С.Корея.

    Коментиран от #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Инвестор

    32 15 Отговор

    До коментар #22 от "Уве Зелер":

    Земята е МОЯ и ще строя на нея каквото си искам! Като не те кефи да си българин, отказвай се от българско гражданство и се махай от България!

    Коментиран от #30, #59

  • 26 АУУУУУ

    11 31 Отговор
    РАШИСТКИЯ ВЕСТНИК "ТРУД" КАКТО ВИНАГИ СТРОГО СЛЕДВА ИНСТРУКЦИИТЕ НА МИТРОФАНОВА 💤💤🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 27 Българин

    15 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пригожин":

    Ти така ли правиш на твоя баща бе джендър 😏😁😆😅😅😅
  • 28 ПосолствоТО

    19 8 Отговор
    ВСЕКИ, КОЙТО ПОДКРЕПЯ БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА РУСОФИЛ!

    Коментиран от #33

  • 29 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Уве Зелер":

    Това е така заради такива смач кани мшки като тебе! Айде емигрирай!
  • 30 Уве Зелер

    6 18 Отговор

    До коментар #25 от "Инвестор":

    Земята не е твоя, а ти е ПОДАРЕНА, приятелю и нищо не можеш да построиш, защото в живота си камък върху камък не си сложил.

    Коментиран от #46

  • 31 ИВАН

    10 16 Отговор
    Лицемерие ... уж не е лоша идеята - патриотизъм, български флаг огромен и т.н., но си е чисто лицемерие, понеже действителноста е друга - вижте как сменят историята ни и никой не роптае, вижте как ни въвличат във война която не е наша, вижте как ни предават и ограбват всеки ден, как рушат паметници - този пилон ще спаси ли България ?

    Коментиран от #89, #92, #93

  • 32 Румънец

    21 4 Отговор

    До коментар #23 от "Румъния надмина Гърция":

    В Румъния е пълно с румънски знамена, а вие се срамувате от вашето и искате да го съборите 😏😁😆🤣😂😂
  • 33 Псевдоним

    23 3 Отговор

    До коментар #28 от "ПосолствоТО":

    Майтап, ама тази сутрин точно това прочетох от един индивид във фейсбук - че да си сложиш българското знаме на профила било фашистко.

    Коментиран от #36

  • 34 Джендъри

    7 13 Отговор
    ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ЗАСТЪПВАТ ЗА БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ СА РУСКИ АГЕНТИ! ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНО БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ ВЕДНАГА!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Българин

    17 6 Отговор

    До коментар #33 от "Псевдоним":

    Във Франция, ако развееш френско ЗНАМЕ те вкарват в затвора за екстремизъм. Скоро киртаците ще направят същото и тук ппдебъ

    Коментиран от #41

  • 37 Мдаа

    7 18 Отговор

    До коментар #10 от "Учител":

    РуЗофилите мразят всичко българско, затова искат да съсипят българската природа където още е останала. Преди това комуно-мутрите успешно бетонираха морето. Ред е на планината.

    Коментиран от #45

  • 38 Варненец

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пак ли си ,,ПЪРВИ" бе...,,ПОСЛЕДНИЯТ..."???
  • 39 Трябва

    26 3 Отговор
    Трябва да се премахне паметника на американските убийци, бомбардирали България и убили хиляди българи. На негово място да се вее знамето на България.
  • 40 Умнокрасивите молещи се на Бог Фашингтон

    17 6 Отговор
    Са най–голямото зло за народа и във вреда на България.
    Време е това недоразумение да се оправи.
  • 41 Хммм

    10 11 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    "Във Франция, ако развееш френско ЗНАМЕ те вкарват в затвора за екстремизъм." Някоя по-нагла лъжа няма ли Мутрофанова?

    Коментиран от #43

  • 42 Американофил

    6 18 Отговор
    БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ Е ФАШИСТКИ СИМВОЛ! ВСЕКИ, КОЙТО ГО РАЗВЯВА Е ШОВИНИСТ И ПОДЛЕЖИ НА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ! САМО АМЕРИКАНСКОТО ЗНАМЕ Е СИМВОЛ НА ЛЮБОВ И МИР!
  • 43 Българин

    9 7 Отговор

    До коментар #41 от "Хммм":

    Живял съм 7 години във Франция, а ти не си излизал от твоята селска дупка 😏

    Коментиран от #50, #69

  • 44 Българин

    11 14 Отговор
    Всички фабриканти на Мутрофанова са на амбразурата за тоя позор, наречен да съсипе една красива местност. Чудя се, защо ли? Какво им е толкова важно в него?

    Коментиран от #88

  • 45 Учител

    18 5 Отговор

    До коментар #37 от "Мдаа":

    А вие съсипвате чернозема с вашите американски перки!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Софиянец

    6 2 Отговор
    Безродник и глупак!
  • 48 Дедо Грую

    23 2 Отговор
    Може да съм стар но помня много добре , когато обезобразиха Пампорово и планината с мутренски хотели никой не се изока. А може би сегашните "зелени" още не са били узрели и са били червени !? А "демократите " и глобалистите са си биле още у село!?

    Коментиран от #49

  • 49 Българин

    6 14 Отговор

    До коментар #48 от "Дедо Грую":

    Нищо не помниш. Борбата с мутренските набези по българската природа не е спирала. И е интересно, защо пак драпаш да се бетонира ОЩЕ НЕЩО?

    Коментиран от #77

  • 50 Хммм

    12 2 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Явно като си "живял 7 години във Франция" не си видял френските знамена, които се веят на ВСЯКА по-значима сграда или място. По една случайност и аз съм живял известно време там.
  • 51 Турлю гювеч с философски

    4 3 Отговор
    претенции и народо-психологически напъни, с малко антична подправка за цвят.
  • 52 Митьо the Gun

    3 3 Отговор
    Питат ли ме дей пиТонът?
  • 53 Сула

    5 4 Отговор
    "Честно казано ..Ще спра да пиша."Ами направи го.!То като пишеш ,та кой ли те чете.?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Браво българи-хубава идея!

    11 4 Отговор
    Къде мога да даря средства за пилона на Рожен?

    Коментиран от #56

  • 56 Хммм

    6 5 Отговор

    До коментар #55 от "Браво българи-хубава идея!":

    Ако наистина искаше да дариш щеше да си го намерил вече, с три думи се открива. Явно, че фабрикантите ще се правите на интересни. Пак само горещ вятър. Даже и за това пари нямате.
  • 57 Антон

    16 7 Отговор
    Повече такива пилони, повече знамена. Да се вее флага на България, гордо издигнат над всякакви бурени. Да се знае, това е българска територия, земя на българи, и такава ще бъде! Бог да пази България! А на който не му харесва, да заминав към мултикултурните столици!

    Коментиран от #65

  • 58 Брей

    4 3 Отговор
    Явно пилона наистина е важен щом господина е написал целия този анализ
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 !!!?

    14 7 Отговор
    Питат ли ме що е това "Патриотизъм" !!!?

    Коментиран от #67

  • 61 Те това е истината- на МОЧА

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Московийски пропагандатор":

    ама някои наши писачи русофили не фатат!

    Коментиран от #90

  • 62 тука е така...

    9 9 Отговор
    Като най обрулена държава не само на Балканите, но и в Европа с каво какво можем да се сравнявме с останалите освен с простотия? През 80-те години на миналия век цала година не замлъкнаха медиите за постижението ни - най високия комин на Балканите на ТЕЦ Марица изток. Е, може да продължаваме и до днес да правим най големия пушек, на Балканите точно с тези големи комини, но това е друга тема. Освен това вече си имаме и пилон с който отново да предизвикваме завист у съседите за постиженията си, да цъкат с език и да помнят, че с нас шега не бива..

    Коментиран от #71

  • 63 Глупаци

    3 0 Отговор
    Тоя пилон трябваше да се направи в Свиленград.
  • 64 Любопитен

    12 4 Отговор
    Интересно колко от "патриотите", които драпат за тая псевдопатриотична глу пост имат на стената разпънато българското знаме?

    Коментиран от #66

  • 65 Алооуу

    5 6 Отговор

    До коментар #57 от "Антон":

    Какво ни гониш бе?Ти кой си,че ще ни гониш.Ние тук сме родени от векове.Хората ти разправят ,че не му е там мястото.Разбра ли?Кой ще го гледа,мечките и прелитащи самолети?

    Коментиран от #68

  • 66 Патриот

    4 5 Отговор

    До коментар #64 от "Любопитен":

    Аз имам, имам и на антената на колата и на огледалцето и на анцунга и на шортите и съм си го татуирал на едно тайно място и това ме прави най-големия патриот.

    Коментиран от #76

  • 67 ами да ти кажа

    6 8 Отговор

    До коментар #60 от "!!!?":

    да направим пилона 500 метра и окачим украинското байряк, че да го види зеления! те това ще е патриотизъм, нали умнокрасивото ми то?!?
  • 68 ами мястото е частно,

    9 5 Отговор

    До коментар #65 от "Алооуу":

    собственикът е решил да го има и ще го има! можеш да си рипаш колкото искаш, умнокрасавецо!
  • 69 грешка

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Ми,що се върна бе.Да беше си стоял във Франция.После Франция е голяма държава,различни култури.Да,има знамена,но те са на разпознаваеми места,видими.А не в генгерлика да се веят при орлите.
  • 70 Патриот

    3 3 Отговор
    Забравих да спомена, че и хигиенните ми кърпички са с националния флаг и изтривалката пред вратата и предлагам всяка бира, продавана в България да е с флага на етикета и кебапчетата да се оцветяват с трите цвята . Стана ви патриотично, нали!
  • 71 смях

    4 2 Отговор

    До коментар #62 от "тука е така...":

    А 60 години плавателен канал копахме в София,та щеше да става пристанище на Черно море.Пристанище Павлово,Имаше и табела.Тя не е за разправяне.
  • 72 Асен Милев

    13 3 Отговор
    Цитат - "всички нации са горе-долу на една възраст, като нашата е сред най-младите, защото се появява чак през 1878.."

    Това е голяма излагация. Какво е нация ? - Нация (от лат. natio – племе, народ) е общност от хора, характеризираща се със съзнанието за еднаква историческа и културна принадлежност, живееща на обща територия, обединена от общ език и организирана в държава.
    България отговаря на това още преди 10 век и е най-старата държава в Европа. Вярно, някои хора репликират, че все пак преди България е имало Римска империя (и я няма), но България е първата национална държава в Европа и по чийто път, много по-късно, чак през ХV век, тръгват всички други европейски държави.
    По онова време не е имало определение за "нация", но това не значи, че не сме отговаряли на сегашният критерий.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Не е скандално

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Компира":

    Прочети, кога се зараждат нациите. С това изказване парадигмата с неграмотността си.
  • 75 Да,така е

    7 0 Отговор
    Е да ,за N - ти път капиталския кръг се включи в разделението чрез своите глашатаи да изтласка напред българското унижение.Защото според тяхното верою трябва системно да се чувстваме унижени,а не естествени и сплотени.Няма никакъв проблем със знамето и не следва да има Всъщност 111 м означава 111 г.от освобождаването на Родопите през 1912г.Какъв трябва да си за да опорочиш едно чисто дело на родопчани?
  • 76 Любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "Патриот":

    То, че е смешно - смешно е, но все пак да видим колко от другарете поне се придъжат към СОБСТВЕНИЯ си "патриотизъм". Защото аз познавам такива псевдопатриотчета, които български не могат да говорят и пишат правилно, неграмотни са за трима, и освен за пиячка и "хапване" за друго в живота си нямат място, но иначе обясняват колко е важен "флагът".
  • 77 Дедо Грую

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Голема бОрба, големи победи!!! Продължавай да се бориш с възглавницата на дивана у панелката и паржолката на примоция от лидлето. Най внимавай с шльокавицата оти ако падне твоето "борческо" тело може да пропука сите бетон у мутрите и да постигнеш неочаквана победа.😉
  • 78 жив да не бях

    12 3 Отговор
    доживях българи/а дали са такива/ да са срещу националния си флаг! и то такива, дето иначе са за ес, нато и сащ, щях да забравя и за лгбт+ ! ерго, не са срещу техните флагове! определение какви са да си дадат сами, аз за себе си съм го направил!

    Коментиран от #108

  • 79 Предполага се че в знак на солидарност

    2 3 Отговор
    През повечето време на този пилон ще се вее украинското и европейското знаме но не и българското

    Коментиран от #81

  • 80 Фанфан

    5 7 Отговор
    Моето лично мнение е, че този пилон със знамето е напълно излишен.Имаше една песен...От нищо правим нещо и веем знамена. Ето това сме ние. Видя ли някой да вее българското знаме, извън спорта, съм сигурен че някъде крие руското, готово да бъде развято и то. Не знам защо е така. И какви са тези националисти дето обичат държава, дето ни е държала в подчинение толкова много години?

    Коментиран от #82, #87

  • 81 67654

    3 0 Отговор

    До коментар #79 от "Предполага се че в знак на солидарност":

    Няма как да предполагаш,защото не знаеш.
  • 82 Жалко за мнението

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "Фанфан":

    Имаш лично мнение без никакъв смисъл.
  • 83 е, да успокоя

    3 2 Отговор
    умнокрасивите, пилон и знаме ще има!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "Фанфан":

    в главата ти е каша, драги..и си смени ника на Фанфарон...
  • 88 Абе

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    загрижения, защо мълча за красотата когато бетонираха Черноморието, защо мълча, когато монтираха ветрогенераторите, които унищожиха ценна земеделска земя и причини смърт на хиляди птици, защо ...сега си се загрижил за красотата на ЕДНА поляна, на която ще се вее българското знаме
  • 89 Драган

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "ИВАН":

    Въпросът ти е чисто лицемерие. България ще бъде спасена тогава, когато ЗНАМЕТО на този пилон пробуди съзнанието на този народ за национална идентичност и принадлежност. Да живее България! И ний сме дали нещо на света.
  • 90 Това

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Те това е истината- на МОЧА":

    е направено по времето, когато Интернационала беше наше "верую", но все пак има историческа памет. А сега пак имаме нов Интернационал и пилонът със знамето не се вписва в него.
  • 91 Мъдю Раторя

    5 0 Отговор
    трие коментари на поразия, а защо, и той не знае...даваева у сайта смотан.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Схсхсхсх

    6 6 Отговор

    До коментар #31 от "ИВАН":

    Историята ни беше пренаписана и измислена от комунистите.И се радвай,че си от правилната страна,защото сега ако България беше с Русия,вече щяхме да сме въвлечени във война ! В момента имаш сигурност,спокойствие и гаранция за независимост.Гледам и за паметници пишеш и предполагам визираш руските такива.Тези паметници трябва да бъдат нарязани и върнати на руския окупатор.Нямат място в България.Ти ако ги харесваш си ги вземи у вас.
  • 94 Aлфа Bълкът

    2 3 Отговор
    А защо пилонът е на цената на ветрогенератор?

    Коментиран от #96

  • 95 Нямам

    2 0 Отговор
    търпение да чета дълги писания, но това за което авторът е прав е, че някой отново търси повод да РАЗДЕЛЯ българското общество, при това за нещаш от които не зависи благоденствието на българския народ.
  • 96 И колко?

    5 3 Отговор

    До коментар #94 от "Aлфа Bълкът":

    И каква е цената на ветрогенератор?Виж сега,имота е частен,инвестицията също,но пилона е висок на голяма дълбочина и не може да е евтин.Струва колкото си струва никой не ти бърка в джоба!Всичко е направено в обществена полза ,да се вие отвисоко българския флаг от роженските поляни.Откриването предстои и ще бъде тържествено.Лили няма да пее,тя има специални условия и хонорари!

    Коментиран от #99, #106

  • 97 гост

    2 4 Отговор
    Адмираций за автора.БРАВО !
  • 98 ЧеПедералец

    1 2 Отговор
    Чепеларските Мекокитковци(ЧПМК) поемат Огромния ...ентусиазъм задачата за знаме на Общноста на Мекокитковците на пилона на Рожен. Те са гордо захласнати по огромния му размер (дай Боже всекиму) и ще се напънат да ушият байряка на дъгата за следващия Роженски събор. До тогава ще осигурят на всеки чепеларец по един чадър с дъга , тъй че града да грейне ! ЧПМК благодарят на местната власт заудоволствието да съзерцават голичките малки и големки дечица на тазгодишният градски празник. Заедно с тях , десетки педоЛюбители от бизо и далеч точиха лиги по голите кълки на повече от 500 деца танцьори. Само видеонаблюдението на мрстната полиция може да каже колко педоЛюбители , местни и чужди, са посетили събитията през целия месец май , защото местната власт и организаторите бяха изградили плътна медийна завеса и не публикуваха нито една снимка от събитията на сайта на общината .
  • 99 Ъхъ

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "И колко?":

    и като имота е частен, можеш да правиш в него каквото си искаш ли? Аз в двора си да направя една лятна кухня, трябва да искам разрешение, а тука - пилон. Аз разбирам значението на фалическите символи, ама това е прекалено.

    Коментиран от #100

  • 100 Успокой се

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Ъхъ":

    и си направи лятна кухня в двора си...
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    4 0 Отговор
    Гледах и слушах, четох и се чудя как е възможно да си против това на Рожен да се развее българското знаме. 90% от противниците имам чувство, че един пирон не са забили и само и само да ги покажат по телевизията говорят глупости. Хора разберете на частна собственост на която друг плаща данъци , а не вие човека може да си прави каквото иска. Противниците болшинството от тях въобще не бяха наястно със статута на земятя. Единственото което коментираха бяха пари. Ако сте толкова големи специалисти направете нещо за България и тогава говорете.
  • 103 умен

    0 1 Отговор
    Само да попитам, че не ми е ясно. Туй нещо(пилона) няма ли да го бие гръм и няма ли опасност да се запали това знаме така. Ще се получи обратния ефект, вместо гордост ще берем срам.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "И колко?":

    Пак държавата доплаща! Вече някое министерство дало 150хил. А цената на ветрогенератор зависи от киловатите, но преди 15г бяха по 300 000лв втора ръка. Сега едва ли са повече от милион. 80м им е височината.
  • 107 Лаврентий Берия

    0 0 Отговор
    Един пилон няма да създаде патриоти! Що за патриотизам е това веднъж-дваж годишно да ходиш да погълнеш два ката наденици и две оки вино? И да пееш патриотични песни с размътено съзнание? Съботно-неделен може би. Патриотизма се възпитава. В училището. В детската градина. В семейството. Ще го познаете по нетърпимостта към хулиганството, безобразията и безобразниците. А има ли нетърпимост? Уважение към възрастните хора има ли? Е, толкова за патриотизма. Да живееш в ко4ина млазейки себеподобните си и да се биеш в гърдите, че си патриот? Това е клише. Тоа пилон нито ще помогне, нито ще навреди. Дъвка за политици.
  • 108 Псевдо

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "жив да не бях":

    ПАТРИОТИЧЕН
    К И Ч

    Сигурен съм след няколко поколения на тая територия ще се появят хора с истинско чувство за естетика и уважение към природата и ще го разкарат това недоразумение ако не и по рано.
    Патриотизма, или на български речено родолюбие не е само веене на байраци, пардон, сори занамена.
  • 109 лоша работа

    0 0 Отговор
    Този пилон и това знаме са срам за България. Някакви малки човечета решили да вдигнат 111 метра пилон, не ги ли срам тези майкопродавци, че ще го вдигат толкова висок, ми пилонът трябваше да е на 1342 метра на колкото години е България а знамето дълго километър, че да се вижда от космоса, така щяхме да покажем какъв народ от горделивци е България и защо е пред унищожение.
    Горделивият народ е народ от езичници, и такива биват заличавани от Този който е сътворил света.