Last news in Fakti

29 Август, 2023 13:00 2 234 30

Иво Сиромахов: Държавна сигурност е тумор, който трябва да бъде изрязан

  • държавна сигурност-
  • архиви-
  • иво сиромахов

Преди да е убил обществения организъм

Иво Сиромахов: Държавна сигурност е тумор, който трябва да бъде изрязан - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък се занимавам със записване на историята на моя род и проучванията ми ме отведоха в Комисията по досиетата, където потърсих доноси срещу родителите ми.

Дължа го на паметта им.

Справката беше извършена и любезно бях поканен да прочета намерените документи за семейството ми.

Изживяването е доста потискащо. Представете си сграда, пълна с десетки хиляди папки с доноси. Десетки хиляди човешки съдби, прекършени от престъпния комунистически режим.

Десетки хиляди истории на тормоз, мачкане и съсипване на всеки, който е по-умен, по-начетен, по-талантлив, по-работлив от каскетите.

Доносите, писани от агентите на ДС, са потресаващо неграмотни. Срещат се думи като „фашиска“, „боржоазия“, „консомол“. Очевидно агентите на тайната милиция са били събирани от улицата – всякаква паплач, която дори не може да пише, но е вярна и предана на комунистическата диктатура.

Препоръчвам на всеки, който въздиша по „прекрасното байтошово време“ да се разходи до комисията с досиетата. И да види свидетелствата за престъпленията на оная власт. За убийствата, концлагерите, тормоза върху свободните личности и превръщането на държавата в затвор.

ДС е смрад, която трябва да бъде изрината.

И това може да стане само като се разсекретат и публикуват всичките ѝ архиви.

ДС е тумор, който трябва да бъде изрязан.

Преди да е убил обществения организъм.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чеп

    16 26 Отговор
    Такива като тоя ЕнтЕлегЕнтЕ първи трябва да се изрежат.
  • 2 Късно е!

    31 8 Отговор
    За 33 години България е цялата в метастази от ДС.
    Завладяната територия!
  • 3 ДС е изцяло руски продукт на КГБ

    31 14 Отговор
    Затова само България и Русия имаха идентичен "преход" за разлика от другите бивши соц страни.
    Мутри, убийства, тотален грабеж на клетият български народ.
  • 4 Галя от ПосолствоТо

    14 5 Отговор
    Правилно. Но кандидата за кмет на София остава, нали ? И на твоя Славчо повече власт няма да пусна!
  • 5 Ама те и днес русофилите са неграмотни

    25 18 Отговор
    Четете им коментарите.
  • 6 Ивчо, не си много в час

    24 5 Отговор
    90% от архивите бяха унищожени 1989г. Останаха само някакви картончета за цвят.
  • 7 Унуфри

    8 13 Отговор
    Освен такива кокошкари в тази структура са работили хора наистина за държавата за тях трябва да се мисли

    Коментиран от #8

  • 8 Никола Гешев

    21 10 Отговор

    До коментар #7 от "Унуфри":

    За коя държава? В клетвеният лист, който подписваха преди да ги приемат в КДС, се кълняха във вярност към БКП и СССР! Моля не с тия номера😎
  • 9 Павел пенев

    18 16 Отговор
    Агентите на тайната полиция не са били по прости от тебе, след като са осигурили 45 години просперитет,спокойствие и развитие на българската социалистическа държава. Ако тази държава не беше разтурена от предателя Горбачов, такива псевдо таланти като тебе щяхте да сте портиери на НДК.

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Хасковски каунь

    18 1 Отговор
    Ееех, да можете и да прочетете и сегашните пасквили. Ама не можете, щото сте демократично неграмотни
  • 11 Късно е - организмът е

    10 8 Отговор
    тотално съсипан. Паразитът превзема тялото и заедно с него умира и той. Така е в природата, но в обществото е друго. Другарите изнесоха крадените пари в джендърския загниващ запад и мислят да векуват. Вижте и тук техните клакьори - Бай Тошо, Путин, Русия - друго не ги интересува!
  • 12 Иван

    7 2 Отговор
    Малко си закъснял с изрязването
  • 13 Под дулото на руски калашников

    13 9 Отговор

    До коментар #9 от "Павел пенев":

    лесно се осигурява спокойствие. Телените огради по границата, също.
    Май нещо се говореше за неграмотността на русофилите.
  • 14 Осигуриха три фалита на държавата!

    18 9 Отговор

    До коментар #9 от "Павел пенев":

    Вижте доклада на Петър Младенов пред ЦК на БКП от декември 1989 г. Третият фалит започна през 1980 г. и чрез преврата на руските агенти, другарите откраднаха почти всичко.
  • 15 късно е за жалост

    13 7 Отговор
    ДС превзе България преди 33 години, вече щафетата ще поемат техните деца и внуци,а и те ще работят единствено за собственото си забогатяване.
  • 16 Че само

    9 3 Отговор
    ДС ли е тумор?Всичко в Б-ия е мноооого гнило и има много тумори
  • 17 Софийски

    4 6 Отговор
    ДС е тумор, за съжаление други няма а корупцията извратява всеки, особенно ако е каскет
  • 18 Доносничеството е

    9 4 Отговор
    гнусно явление, но на мен ми писна от борци срещу тоталитаризма със задна дата, от хора, ползвали привилегиите на предишния строй, които се изкарват демократи. Такива, като този не познават капиталистическата експлоатация, не знаят какво е да загубиш жилището си и да останеш под мостовете. Сега, ако нямаш пари да учиш, нима съдбата ти не е прекършена? Виждат и се натякват кривиците на един строй, който никога няма да се върне, защото има страх да се разкрие неправдата на днешния.
  • 19 Оная власт

    3 2 Отговор
    Като за оная власт а ув сегашната тумора си ти следователно ша та изрязваме.
  • 20 БИВШ

    6 2 Отговор
    ИВО СПОКО МНОГО СЕ ВЪЛНУВАШ .
  • 21 998877

    9 4 Отговор
    Е нали ДС приключи още в 1990 г. Колко време и пъти още да го режат тоя "тумор"?! ДС се грижеше да имаме държава. А сега без ДС виждате какво имаме, бандустан, американска колония, в управлението орел, рак и щука, министри явни чужди агенти и работещи за други държави.
    Баща ти какъв е бил, страдалец ли, интелектуалец като теб ли? Зевзек като теб ли е бил, ако се е заяждал и подигравал на всички, ако е унижавал достойнството на околните, като нищо ще го настъпят. Помисли си, спомни си, Ивчо, дали няма причини. НМ се занимаваше с доволните, а ДС с недоволните.
    На мен в работата ми трябваха само умни хора, талантливи, патриоти, добронамерени и честни хора, които да работят за Социалистическа НРБ, не за някаква си партия, или за СССР. С тях ставахме приятели. Никому нищо лошо не съм направил, с подлеци и "доносници" не съм се занимавал, докато срещу мен, като служител, са писали доноси ... Бил съм в други управления на ДС, а не в 6-то, което е работило по баща ти и срещу колегите си от ДС, дори срещу Политбюро и ЦК на БКП. Питай Митьо "Гестапото", професор по какво ли не в библиотекарската люпилня за доценти и професори.
    Иво, и защо аз трябва да се чувствам като част от твоя т.н. "тумор", а не като български патриот и защитник на Родината на Тихия фронт, по-верен от тия продажници, които днес са в НС и МС?! Защото сега си на екран и от голямата ти уста може да се пуска всичко либерално-демократично срещу всички.

    Коментиран от #22

  • 22 Много

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "998877":

    Добро! Жалко ,че няма да го прочете. Пък и да го прочете,няма да ти отговори. Той все вижда недостатъците ,кривините и коментира все едно не е българин ,Ами случайно попаднал в България с ,,атлетично,, тЕло и ,,хармонична,, глава. Цялата шайка от шоуто само критикуват ,ама нищо не създават. То да си критикар и цинично настроен е много ,ама прекалено лесно.
  • 23 Сандо

    3 2 Отговор
    Абе откъде се навъдиха такива борци за демокрация,права и всякакви там ценности?Първо да се научат как се създава и строи държава с цялото и устройство,а след това да си врат човките където и да е.Понеже са абсолютни неграмотници и лаладжии с никога незадоволени мераци,те и затова могат само да рушат,да плетат интриги и да сквернословят денонощно.
  • 24 Генерал 🇧🇬

    5 3 Отговор
    ДС днес означава Държава без Сигурност.
    ДС е имало и по царско време , само, че се е казвало ОБ - Обществена безопасност. ДС става през 1925, а не през 1944. ДС не е само политическа полиция. Всяка държава има такава служба ,но не всяка я осветява ,както направи us-Желю Желев. Едно от "малките" предимства на Държавна сигурност е, че държавата беше сигурна.Турците нямаха своя партия и не ни задължаваха да им строим магистрали за връзка на Анадола с Европа.САЩ не определяха енергийните проекти за България.Тежки престъпления просто нямаше.Ученичките не проституираха.Дрогата беше непозната. Без агентурен апарат нито една служба по света не може да работи ефективно. Една от главните причини за лошите резултати от борбата с престъпността сега, е липсата на такъв. Той просто бе унищежен. А методите за вербоване са най-различни, и са общо взето еднакви за всички служби по света.
    Всъщност какво е ДС.
    -борба със организираната престъпност и търговците на наркотици
    -борба с международният тероризъм. В последствие е бил обособен специален отдел и за борба с турските терористи действащи на територията на БГ.
    -борба със сектите, различни от традиционните вероизповедания
    -борба с престъпленията извършвани във висшите етажи на властта, или в самите служби. Да не се бърка с икономическата милиция, която се занимаше с друго.
    -военно контраразузнаване
    -промишлен шпионаж и контра шпионаж
    -борба със престъпления извършвани на психопатна основа
    Тава са само някои.

    Коментиран от #25

  • 25 Генерал 🇧🇬

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Генерал 🇧🇬":

    Тава са само някои. Кое от тях не е обществено полезно? Риторичен въпрос. Манипулаторите се концентрират само и единствено на шесто управление, занимаващо се с антикомунистическата дейност, като и тука лъжите са много повече от това, което действително е ставало.

    Все едно в днешно време да се упреква ДАНС , че води политика самостоятелна и различна от това , което и възлагало правителството . ДС е институция , пряко подчинена на определени висши институции и дейности. Била е такава , каквато е била определена със закон . Накратко - институция , която е ДЛЪЖНА да оказва ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ , каквото и да означава това . Както е в момента ДАНС.
  • 26 УСА боклук

    4 2 Отговор
    Взеха всичко наготово и го парлаттисаха / разсипаха/. УСА мекеренца
  • 27 безпартиен

    5 0 Отговор
    И какво ще спечелим като разберем кой,кога,как и за кого е донасял?Няма ли наказание за деянията им,значи нищо не правим!Ама децата им не носели отговорност за родителите си?Значи могат да ползват привилегиите но не могат да носят отговорност?След 9.9.1944 от обществено-политическия живот на страната бяха отстранени 2-3 поколения роднини на лица свързани с управлявалите до тази дата,военни,полицаи БЕЗ ДА ИМА СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН ЗА ТОВА!Сега не става защото вече било "демокрация"!Нещо за двоен стандарт или БИТИЯ СИ Е БИТ Е........!
  • 28 хахаха

    6 2 Отговор
    тоя тумор сиромахов е завършил НГДЕК през 1990 г... т.е. лошите каскети и калпаци вместо да го наврат в някой концлагер , взели , че му позволили да завърши най-елитната по онова време гимназия...ако внимателно съм прочел опуса му, умните били мачкани и унищожавани...от което следва , че са толерирани по-гламавите...:))) НГДЕК...:)))
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 веце

    1 0 Отговор
    шоумен и циркаджия -- чалгар