Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Октомври, 2023 21:01 2 318 37

Как войната в Украйна сближи още повече Путин и Си

  • си дзинпин-
  • украйна-
  • тайван-
  • война-
  • русия-
  • китай-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • кремъл

Двамата изглежда имат обща мисия

Как войната в Украйна сближи още повече Путин и Си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на тридневното си посещение в Москва през март, от стълбите пред Кремъл Си Дзинпин каза нещо, което отекна в целия свят: "В момента се извършват промени, каквито не сме виждали от 100 години. И ние сме тези, които заедно движим тези промени."

Китайският лидер не само че не заклейми агресията на Путин в Украйна, както мнозина на Запад се надяваха, но и изглежда обяви и обща кауза - двамата с Путин ще прекроят света.

Още новини от Украйна

Когато Русия се превърна в близък съюзник

Не винаги обаче Москва и Пекин са били съмишленици. По време на Студената война те имаха идеологически и териториални спорове за разрешаване, а през 1969 г. дори се стигна до открит конфликт по границата. Но с края на Студената война пред тях се откриха нови възможности. "След събитията на площад Тянанмън през 1989 г. на Китай бяха наложени санкции. Русия стана единственият доставчик на модерни военни технологии за Пекин", казва Александър Габуев, директор на центъра "Карнеги" за Русия и Евразия.

От 1990-те години насам ползите от руския внос са огромни за китайската армия, потвърждава пенсионираният полковник Жу Бо. "Без помощта на Русия китайската армия вероятно нямаше да е това, което представлява днес", добавя той.

Когато Путин дойде на власт в Кремъл, той бързо се зае да надгражда отношенията и през 2001 г. подписа "Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество" с тогавашния китайски лидер Дзян Дзъмин.

Месеци по-късно Китай се присъедини към Световната търговска организация, което беше ключова стъпка по пътя към превръщането на страната в онзи икономически гигант, който е тя днес. "Русия разполага с много природни ресурси, но се нуждае от капитали и технологии. А Китай е точно обратното", припомня Габуев. Това прави тяхната дружба толкова силна.

Как агресията срещу Украйна приближи Путин още повече до Китай

Речта на Путин на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари 2007 година се превърна в повратна точка: тогава руският лидер остро разкритикува "еднополюсния свят, доминиран от САЩ", а година по-късно - на срещата на върха на НАТО в Букурещ - той предупреди, че разширяването на пакта до границите на Русия се разглежда от нея като пряка заплаха за сигурността.

Четири месеца по-късно Русия вече беше във война с Грузия. Тогава за първи път се прояви един фундаментален конфликт - между правото на самоопределение на съседните на Русия държави и убеждението на Путин, че техният избор представлява заплаха за Русия. С времето Украйна се превърна в неговата най-голяма обсесия. "Той вярва, че ако не контролира Украйна, Русия няма да е велика сила“, казва Габуев.

Така се стигна до анексирането на Крим през 2014 година и пълномащабната война срещу Украйна, която той започна 8 години по-късно. Ходове, които го натикаха още по-силно в прегръдката на Китай.

Амбициозните планове на Си Дзинпин

Си Дзинпин дойде на власт през 2012 г. след период на невиждан растеж в Китай. Но Комунистическата партия беше подложена на натиск и разтърсвана от скандали. Си отговори на тези предизвикателства като потуши случаите на корупция по високите етажи на властта, засили репресиите и заложи на патриотизма с плана за "великото подмладяване на китайската нация". Той си постави редица амбициозни цели, които трябва да бъдат постигнати за 100-годишнината на комунистическата държава през 2049 година.

"Дотогава Китай трябва да е станал първа сила в света, поставяйки края на векове тотална доминация на Запада", казва Габуев. Резултатите от тези усилия на комунистическата партия вече са драматични - например задушаването на свободите в Хонконг, гигантския инфраструктурен проект за нов "Път на коприната" и растящата заплаха за превземане на Тайван, допълва експертът.

Съпротивата на САЩ, които виждат в Китай свой съперник в търговията, риск по отношение на технологиите и заплаха за сигурността, само допълнително втвърдява позицията на Пекин. В тази връзка Си Дзинпин заяви малко преди последната си визита в Москва през март тази година, че западните държави, водени от САЩ, прилагат всевъзможни мерки за обкръжаване и притискане на Китай.

Общата им мисия

Така пътищата, по които вървят Путин и Си, все повече се припокриват. Те водят към общата им мисия, за която китайският лидер намекна на стълбите пред Кремъл.

Двете сили редовно координират действията си в Съвета за сигурност на ООН и на други международни арени - независимо дали става дума за разширяването на БРИКС или на влиянието в Африка. Те си партнират също, когато става дума налагането на китайския юан като алтернатива на американския долар или за съвместните им усилия да променят дефинициите за демокрацията и човешки права в Съвета на ООН за правата на човека.

Това отразява скрития страх на управляващите в Москва и Пекин, че западните сили ги смятат за нелегитимни и че смяната на режима е крайната цел на САЩ. "Руската гледна точка е, че САЩ искат първо да сринат Русия, а след това да продължат с Китай", казва Габуев. "Това може и да не е вярно, но за съжаление именно то стои в основата на много от техните сметки, включително и за войната в Украйна", добавя експертът.

"В зората на Трета световна война"

Войната в Украйна сближава още повече двете страни, а предстоящото през октомври посещение на Путин в Пекин е поредното доказателство доказателство за това. Китай е най-важният поддръжник на Русия, като Пекин внимава да не преминава никакви червени линии, които могат да доведат до налагането на западни санкции на страната. Това показва, че все пак съществуват някакви граници в отношенията между двете държави - въпреки обратната декларация, направена от Путин и Си в навечерието на руската инвазия в Украйна. Ключово е, че това не е официален военен съюз от рода на НАТО.

За пенсионирания полковник от Китайската армия Жу Бо поведението на Китай е доказателство за отговорна позиция. "Ако Пекин беше предоставил военна помощ на Русия, тогава вероятно щяхме да сме в зората на Трета световна война, което е най-лошият кошмар", казва той.

Но има и други начини, по които Русия и Китай биха могли да координират по-тясно военните си действия. "Представете си, че Русия разшири войната в Украйна и в същия момент Китай реши да посегне на Тайван. Това ще постави САЩ в много тежка ситуация", казва Габуев.

Войната в Украйна ще е показателна за този съюз

Дори и да не се стигне до такъв сценарий, става все по-ясно, че Китай ще играе ключова роля във войната на Русия срещу Украйна. Основният въпрос на идните години е дали Украйна може под някаква форма да се присъедини към НАТО. Това би била победа за Украйна в нейната битка за самоопределение и сбъдване на точно този сценарий, срещу който Путин предупреди в Мюнхен през 2007 година.

Знаците сочат, че Китай ще е против подобен развой. "Пекин не подкрепя разширяването на НАТО", казва Уанг Хуяо от китайския мозъчнен тръст Център за Китай и глобализацията. Постигането на мир ще бъде много по-лесно, ако Украйна не влезе в НАТО, подчертава той.

Засега Путин залага на продължителната война. "Той смята, че времето работи в негова полза", казва Габуев. И много разчита на това, че съвместната му кауза със Си Дзинпин ще се окаже по-устойчива от западната подкрепа за Украйна.

Автор: Ричард Уокър


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гарабед

    22 5 Отговор
    Чак сега в Дойче зеле вдянаха, че трябва да учат руски и китайски

    Коментиран от #6

  • 3 Гориил

    26 5 Отговор
    Руските магазини са пълни с евтини и качествени китайски стоки. Наблягам на качеството. Китай отдавна надмина Европа по функционалност, дизайн, елегантност и стил.

    Коментиран от #10, #14

  • 4 12343211

    13 4 Отговор
    "Засега Путин залага на продължителната война. "Той смята, че времето работи в негова полза", казва Габуев. И много разчита на това, че съвместната му кауза със Си Дзинпин ще се окаже по-устойчива от западната подкрепа за Украйна."
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Първи урок

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гарабед":

    Гутен таг е Ни хай
  • 7 Тони

    20 4 Отговор
    Би било интересно, ако на всички жители на Европа, толкова мили и добросърдечни, бяха показани всички подробности за това как техните любими светли украински елфи изгаряха хора в Одеса и как след това се подиграваха на мъртвите, наричайки ги „изгорена вата“ , „пържени колоради“ и „майски кебапчета“, показват бомбардировките на Луганск, алеята на ангелите, престъпленията на торнадовците, консерви „сепар в заквасена сметана“ и много, много други подобни - ще подкрепят ли те също единодушно Украйна?
  • 8 Гориил

    15 4 Отговор
    Китай предлага инвестиции и сътрудничество от векове, Европа налага омраза и вражда.Утре ще отида с жена ми да купя китайски порцеланов сервиз за 56 хиляди рубли, наречен пагода Гуанджоу.

    Коментиран от #9

  • 9 Ей, Дебиил

    4 14 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Откога в Максудавървят рубли? 🤣🤣🤣
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Браво DW

    13 1 Отговор
    Много сте тъпи
  • 12 Такае.

    17 2 Отговор
    Китайците са наясно, че падне ли Русия, те ще са следващите, защото САЩисаните знаят, че истинската заплаха за тяхното господство е Китай...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Спецназ

    17 2 Отговор
    Русия + Китай са винаги били котка и куче,

    но СЕГА са притиснати в ъгъла.

    Едните имат МОРЕ оръжия, другите- МОРЕ армия.
    Иди и ги бий, ако си нямаш друга работа!:)))
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гориил

    13 3 Отговор
    Миналата година си купих руско пиано „Н. Рубинщайн" звучи страхотно и е брилянтно изпипан. Ако сте богати, добре дошли в Русия.
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Това са Интереси
  • 19 Инженера

    5 21 Отговор
    Нека сме наясно,че нито Китай нито Русия,разполагат с технологии.
    Момента в който американците бъгнат софтуера на крадените им технологии и двете страни се връщат в каменната ера.
    Едните ще сеят ориз, а другите ще напъват шишенцата с бояришник.

    Коментиран от #30, #37

  • 20 Гориил

    10 4 Отговор
    Осем частни корабостроителници в Русия пускат на вода десетки луксозни яхти, които китайските милионери с удоволствие купуват.

    Коментиран от #25

  • 21 НАБЛЮДАТЕЛ

    5 15 Отговор
    Фермерът Си дои кравата Пу и и отпуска малко зоб / от миналогодишната останала / Когато кравата Пу вече няма да можа да дава толкова мляко, фермерът Си ще я остави на касапите, ей тъй само за кожата. "Сибир си струва едно затваряне на очите"
  • 22 Гориил

    14 4 Отговор
    Европа буквално пред очите ни се превръща в изостанал, мръсен, невеж и некултурен континент.Ако ви липсва висока култура, вашето спасение е в московските театри, концертни зали, книжарници, музеи и художествени галерии.

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Иванушка🇺🇲

    4 13 Отговор
    Това са само фантазии на психопата Путин и китайските комунисти. Китай вече навлезе в икономическа криза и балона скоро ще гръмне. Русия започва да се разпада и ще последват непредвидими последици за света.

    Коментиран от #29

  • 24 Иво

    4 10 Отговор

    До коментар #22 от "Гориил":

    Ти да не си от вестник Правда. Там пишат такива глупости хаха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СССР

    5 13 Отговор
    Като чете човек тези коментари направо му се повръща от ориза и фалшивата водка. Нито Китай с ментетата ще стане икономическа първа сила, нито Русия ще остане цяла. Всичко е само една гола пропаганда за наивници.
  • 27 НАБЛЮДАТЕЛ

    3 9 Отговор

    До коментар #22 от "Гориил":

    Браво. Развесели ме. Тайно последните 30 години живях, че може българинът малко от малко да се е цивилизовал, ама .... Вече се бях отчаял. За разлика от тебе аз имам многоцифрено количество посещения в аборигентската страна и познавам народа, пиенето и престъпноста . Махни комунолапачите от двата големи града и ще остане - НИЩО . Борба за един хляб и културни развлечения от вино-водочний. Затова такива като тебе не ги искат никъде. Защото освен да крадат и лъжат друго не са научили от родителите си, а цивилизования свят не е това което селяндурската пропаганда сервира. Понял?

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 "Китай вече навлезе в икономическа

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Иванушка🇺🇲":

    криза и балона скоро ще гръмне."
    А какво мислиш става вече с Европа и със САЩ? Те отдавна са гръмнали! Вече идва ерата на истинските ценности, а не на печатната хартия и измамите. И тогава ще се види, кой какво има и може! Русия само от продажбата на питейна вода може години да живее добре!

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гориил

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Днес е трудно да се предвиди какви опашки и защо ще се редят в европейските столици след 10, 15 или 20 години. Но реалността скоро ще ви изненада. Чаках осем месеца, за да видя физиотерапевт във Франция.Между другото, в Русия ще ви трябват 5-6 дни за това.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Артилерист

    4 0 Отговор
    Общо взето има тенденция за "непременната" вина на Русия, но голямата истина е, че Китай са разбрали, че, ако Русия загуби по някаква неиндефицирана причина в Украйна, американо-западняшката глутница непременно ще се нахвърли върху нея...
  • 34 Тити

    0 3 Отговор
    Просто Рашистите станаха роби на Китайците.

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 "аборигентската страна"?

    3 0 Отговор
    Ела на Запад в Белгия, Нидерландия, Германия, Франция... Магистралите и центъра дават погрешна представа и само сянка от старата Европа. Ще видиш наистина какви огромни промени са станали и стават много бързо. За съжаление някои убиха Европа. Колкото и да е зле Русия, те винаги са успявали да се оправят. Докато евро-бройлерите вече загубиха играта завинаги! Тука е Африка и халифат. За култура или някакъв ред и дума не може да става.
  • 37 зеленнски

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Инженера":

    къв софтуер бре човек ако можеха ще го бъгнат ама не могат гроздето е кисело