Last news in Fakti

8 Октомври, 2023 19:00 3 290 26

Как Мъск отблъсква и потребители в Х, и клиенти на "Тесла"

  • илон мъск-
  • алтернатива за германия-
  • сащ-
  • тесла-
  • туитър-
  • германия-
  • електромобили

Германските фирми напускат бившия Twitter. А поддръжката на Мъск за "Алтернатива за Германия" може да отблъсне и купувачите на електромобили.

Как Мъск отблъсква и потребители в Х, и клиенти на "Тесла" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди беше Twitter, сега е Х: откакто Илън Мъск купи и преименува социалната мрежа все повече германски фирми се чудят дали има смисъл да използват платформата за своите рекламни цели. "Растящият брой фалшиви новини и потресаващият език на омразата, разпространяването на екстремистки политически възгледи сякаш силно озадачиха редица фирми", казна Бернхард Роледер, генерален директор на германската Асоциация на цифровата индустрия Bitcom, коментирайки скорошно допитване до германските компании.

Фирмите се опасяват от вреди на имиджа

43 процента от фирмите са отговорили, че откакто платформата е поета от Илън Мъск вече не публикуват толкова често или пък изобщо не публикуват новини в Х. 36 на сто отчасти или изцяло са прекратили и рекламните си публикации в мрежата. А една пета от фирмите направо смятат да закрият акаунтите си в бившия Twitter. Причината: опасения от възможни имиджови вреди.

Все пак тази тенденция не е масова, макар че според допитването отношението към мрежата в германските делови среди е доста скептично. Повече от половината анкетирани фирми смятат, че под ръководството на Мъск Х задълбочава разкола в обществото и германските фирми трябва да се оттеглят от платформата. Цели 74 процента настояват за по-строг контрол над социалната мрежа.

Скептичното и дори отрицателно отношение на част от деловите кръгове в Германия към Х навярно дори ще се задълбочи. Допитването бе проведено през август и септември, а едно съвсем скорошно изказване на Мъск допълнително възмути част от германците. В края на септември милиардерът практически призова гражданите на Федералната република да гласуват за дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), което накара някои германски политици демонстративно да напуснат социалната мрежа.

Мъск се надява "Алтернатива за Германия" да спечели изборите

Какво точно се случи? Илън Мъск, който има около 158 милиона последователи в Х, препубликува видео на потребителя RadioGenoa, което показва спасяване на африкански бежанци в открито море, а в съпътстващия текст потребителят твърди, че в момента осем кораба на германски неправителствени организации, субсидирани от правителството в Берлин, обикалят из Средиземно море "да събират нелегални мигранти и да ги разтоварват в Италия". Следва фразата: "Да се надяваме, че АзГ ще спечели изборите, за да спре това европейско самоубийство". Към всичко това Илън Мъск е добавил реторичния въпрос "Дали германското общество осъзнава това?".

Не е ясно дали собственикът на Х го осъзнава, но този негов пост се появи в самото навечерие на два ключови провинциални избора в Германия на осми октомври - в Бавария и в Хесен. На тези избори АзГ може значително да укрепи позициите си. Ето защо предизборната агитация от страна на Мъск предизвика много широк отзвук в германските медии и беше възприета като вмешателство на американския милиардер в избирателния процес - и то в полза на партия, където все повече укрепват неонацистките сили.

Министерството на външните работи в Берлин мигновено отговори на въпроса на Мъск дали германското общество осъзнава: "Да. Това се нарича спасяване на човешки животи". От своя страна и Мъск реагира на тази позиция с думите: "Честно казано аз се съмнявам дали преобладаващото мнозинство от германската общественост подкрепя това. Провеждали ли сте допитване?".

Как ще реагират "зелените" купувачи на "Тесла"?

В предизвиканата от тези реплики полемика вестник "Зюддойче Цайтунг" публикува коментар, който призовава читателите или изцяло да махнат своите постове от Х, или поне да прекратят активното си участие в мрежата. "Като хуманно настроени европейци трябва да се запитаме дали е редно и занапред да използваме тази социална мрежа, чийто шеф се намесва в политиката от такива крайно десни позиции", четем още в тази статия.

С други думи, напълно вероятно е в Германия все повече хора, а не само фирми и политици, да започнат да напускат Х, бивш Twitter. Но фактът, че Илън Мъск фактически застава на страната на АзГ може да нанесе щети на един много по-важен негов бизнес: продажбите на електрическите автомобили "Тесла", които се произвеждат включително и в Германия.

Защото сред германските купувачи на "Тесла" има немалко привърженици и избиратели на Зелените. Тези хора сигурно ще отчетат факта, че в един момент, в който Зелените като коалиционен партньор в правителството в Берлин се опитват заедно с европейските партньори да намерят приемливо решение на такъв сложен и болезнен проблем, какъвто е потокът нелегални мигранти през Средиземно море, тъкмо шефът и най-голям акционер на компанията "Тесла" разпространява възгледи в подкрепа на ксенофобската дяснопопулистка партия АзГ.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като чукка украинкии?

    9 1 Отговор
    Или Как?
  • 2 Мъжа на урсула

    46 5 Отговор
    Германските фирми напуснаха германистан, зелето се ,,притеснило,, за Х и Тесла
    Колкото и да не харесвам Тесла и електрички е факт че Мъск продава и то много по-успешно от германците, включително на немския пазар
  • 3 Тя си е негова и

    48 3 Отговор
    каквото иска ще прави! Откакто купи Пиленцето, всички други социал кукли на конци, премахнаха гнусната цензура за избрани клиенти, които блокираха по поръчка на пропагандата - мистър вселена Шорош. Какво каза Мъск на Шорош, че е дявола ли? Умре Марко пропагандата в нета! Да живее Мъск, освободителя на заробините! Той е моят нов идол.

    Коментиран от #22

  • 4 катран

    43 0 Отговор
    осем кораба на германски неправителствени организации-нпо на сорос, субсидирани от правителството в Берлин, обикалят из Средиземно море "да събират нелегални мигранти и да ги разтоварват в Италия" Защо не ги разтоварват направо в Германия.. УЖАС..не че някой пита германците..сорос плаща..за да наводни Европа с алахакбаровци..никой от пришълци няма да работи, те са в европа заради социалните помощи..
  • 5 АБВ

    6 50 Отговор
    Мъск е един иди@т нищо повече
  • 6 Някой

    42 2 Отговор
    Мъск ли вече е новият враг на дженъризма и капитализма с атланичевки отенък? Щом нещо ви убеждава и обяснява ДВ, да знаете, че истината е на 180 градуса
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГУМЕН КРАДЕВ

    25 2 Отговор
    Никога не съм харесвал Мъкс ! Обачев случаяе прав - АЗГ над всички !
  • 9 Амчи

    22 1 Отговор
    Всъщност наистина е странно, клентите му са джендъри, а той подкрепя антиджендъризма? Вероятно използва максимата "бий джендъp да те уважава" 😂😂😂

    Коментиран от #23

  • 10 Респект !

    40 1 Отговор
    Илон Мъск ми се издига в очите все повече и повече !

    Коментиран от #11

  • 11 Турбо

    26 0 Отговор

    До коментар #10 от "Респект !":

    Никога не съм го харесвал,но за мигрантите е абсолютно прав.Няма проблеми да ги спасяват и веднага обратно в Африка.
  • 12 Хахаха

    18 2 Отговор
    Дойче зеле, ГЕРМАНИЯ официално ВЕЧЕ е спонсор на тероризма, като най-голям донор на пари за Хамас.
    Дойчовците не си научиха урока с Русия.
    Лакомят се за бизнес с Китай, финансират терористи ...
    ще плащат още 100 г. репарации на Израел и Украйна.
  • 13 куку

    21 0 Отговор
    дойче зеле на сороснерес се притесниха за печалбите на Мъск..абе що ни занимавате с такива дреболии..сън не ни хваща..как милиардера ще продава електрички..досега не се оплакал човека..
  • 14 Дойчето пак с глупостите

    20 0 Отговор
    Абе Мъск мачка наред понеже борави само с истината, щом вие го плюете значи при него всичко е тип топ.
  • 15 Исторически парк

    11 0 Отговор
    Мда затова акциите му са 27% нагоре 😉
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Повече привлича

    10 0 Отговор
    отколкото да отблъсква!
  • 18 фен

    9 0 Отговор
    Ами нещата се сведоха до там - Мъск, срещу ДВ. Аз съм за Мъск.
  • 19 Майко мила

    8 0 Отговор
    Как са се загрижили Мъск да не изпусне клиенти и да не му пострада бизнеса.
  • 20 мъска мъска

    5 0 Отговор
    Дв и факти да се готвят да бъдат прицел на Х. Пък нека по-добрия победи.
  • 21 Добре поне

    4 0 Отговор
    Че зелето не е обявило мъкс за комунист ,путинистн и наследник на ДС щото друго мислещите и свободни хора различни от евроатлантическите либерасти се заклеймяват веднага
  • 22 Радо

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тя си е негова и":

    Мъск отдавна в идол на съветските хора.
  • 23 Чичак

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Амчи":

    "Всъщност наистина е странно, клентите му са джендъри, а той подкрепя антиджендъризма? Вероятно използва максимата "бий джендъp да те уважава" 😂😂😂"

    Толкова ли не се усещате че изкуствените мъже си доказвате множеството с помощта на автомобилите да ви удължават оная работа, а истинските мъже са си мъже какъвто и автомобил да карат! Стигнеш ли до там вида на горивото да ти определя мъжеството, яко си го закъсал с оправданията.

    Освен това този джендър Мъск има 10 деца от три жени. Това е официалната версия засега но не се знае понеже миналата година децата официално бяха само седем. Ти Как се възползва в живота си от своята мъжественост? На приказки всички сте големи мъже!

    Коментиран от #25

  • 24 Мнение

    4 0 Отговор
    Фашитите искат да се върнат техните коли на пазара,но това няма да стане.
    Колкото и да беснее сатанинската медия Дойче веле немците ги чака голяма рецесия.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.