Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 19:01 2 623 28

Заобиколен от врагове: Израел и съседите му

  • израел-
  • ливан-
  • съседи-
  • египет-
  • йордания-
  • сирия-
  • хамас-
  • палестина

От основаването си през 1948 година Израел е заобиколен от врагове. С някои от съседите си е във война и до днес, с други си сътрудничи успешно. Кратък преглед:

Заобиколен от врагове: Израел и съседите му - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Египет

Египет стана първата арабска държава, признала официално Израел. Преди това, от основаването на израелската държава през 1948 година, в продължение на десетилетия двете страни бяха в състояние на война и многократно са били противници в няколко арабско-израелски войни. През 1979 година двете страни подписаха мирен договор, с който Египет си върна Синайския полуостров, а израелските кораби получиха правото да преминават през международните води около полуострова. Заради това Египет бе изключен за десет години от Арабската лига. Актуални допитвания показват, че признаването на Израел като държава и до днес е непопулярно сред египетското население, пише АРД.

При управлението на "Мюсюлмански братя" в Египет, чиято дъщерна организация е Хамас, отношенията се влошиха значително: Кайро подкопа израелската блокада на ивицата Газа, а през 2011 година израелското посолство в Египет беше нападнато от демонстранти.

След военния преврат и поемането на властта от генерал Абдел Фатах ас Сиси през 2013 година съседите отново се сближиха и, наред с другото, си сътрудничиха при потушаването на Синайското въстание след свалянето на египетския президент Мубарак. През 2015 година Египет за първи път гласува в полза на Израел в ООН - за място в космическата агенция на организацията.

По данни на американски източници три дни преди нападението на Хамас срещу Израел Египет е предупредил Израел за възможно нападение откъм Газа, вероятно на по-ниско равнище. Израелският премиер Нетаняху отрича това, а Кайро мълчи.

В момента изпитаното сътрудничество между съседите куца: заради възникналото напрежение на граничния пункт Рафах между Египет и ивицата Газа - около очакванията той да бъде отворен.

Ливан

Официално Израел и Ливан и до днес враждуват и не поддържат дипломатически отношения. В края на 2022 година двете страни за първи път успяха да се споразумеят за границата си в Средиземно море. На израелските самолети им е забранено да прелитат над Ливан или да кацат на летища в страната.

Ливан не е участвал нито в Шестдневната война, нито във войната от Йом Кипур, но - покрай приема на палестински бежанци в резултат на множество конфликти - в страната дойдоха и техните организации: от 1971 до 1982 година в Ливан се беше установила прогонената от Йордания организация Фатах.

Днес в Ливан живеят стотици хиляди палестинци, които са лишени от правото да упражняват повечето професии, както и от повечето граждански права - те нямат правото на ливанско гражданство. В повечето случаи те живеят в бежански лагери, в които след нападението на Хамас срещу Израел можеха да се наблюдават сцени на радост.

Шиитската организация Хизбула и днес контролира Ливан като държава в държавата. Подкрепяните от иранското правителство милиции не признават държавата Израел и нейното право на съществуване, редовно атакуват израелската армия и смятат инвазията на Хамас и нейните жестокости за "героизъм".

Между Хизбула и Израел многократно се е стигало до военни сблъсъци. Днес наблюдателите се опасяват, че Израел може да се окаже воюващ на два фронта - с Хамас и със значително по-добре въоръжените милиции на Хизбула.

Сирия

Подобно на Ливан, Сирия също има сключено споразумение за примирие с Израел. През 1981 година Израел анексира окупираните от него след Шестдневната война през 1967 година Голански възвишения - макар да бяха водени тайни преговори за връщането им. Ливанската Хизбула, която оспорва правото на съществуване на Израел, от 2013 година се бори на страната на сирийския диктатор Башар Асад. Израел на свой ред подкрепяше до 2018 година множество бунтовнически групи с доставки на оръжие.

Откакто Израел се отбранява срещу нападението на Хамас, военните атакуват и цели в Сирия. Асад се обявява срещу нападенията в ивицата Газа и настоява да бъде прекратено прогонването на палестинци от техните територии.

Йордания

Голяма част от населението на Йордания е с палестински произход. Същевременно Йордания се явява официално пазителка на ислямските светини в Йерусалим - тя например финансира службата, която управлява Храмовия хълм. През 1994 година кралството и Израел сключиха мир, но до истинско сближаване помежду им така и не се стигна.

През 2019 година йорданският крал Абдула обяви, че отношенията между двете държави са достигнали дъното - заради откритата вражда между него и Нетаняху.

Сега Аман се опасява, че офанзивата на Израел срещу терористите от Хамас може да породи голяма бежанска вълна от палестинци, която да залее кралството. Затова и излезе с официална позиция по въпроса, в която Йордания отправя предупреждение срещу "насилственото прогонване на палестинците от всички палестински територии" и срещу "прехвърлянето на кризата и към съседните държави".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    21 5 Отговор
    Ивицата Газа е отнета от Египет след войната между тях.Днес обаче съседите ще се отърват от наглите и кръвожадни ционисти,дошли от някъде си в земите на Палестина
  • 2 Тото

    36 5 Отговор
    Израел са абсолютни фашисти избиха хиляди деца много от тях и пеленачета също и много жени и те невинни !!!??? Избиха ги като кучета със твърдението че са част от терористична организация!!!!!! Никой нормален човек неможа да оправдае това престъпление!!!!
  • 3 долни kurvi

    5 16 Отговор
    са египтяните.Те имат заслуга голяма за страданията на палестинците.

    Коментиран от #5

  • 4 да де

    23 2 Отговор
    Където има мошета винаги има проблеми що така?
  • 5 Тото

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "долни kurvi":

    За това си прав !!!! Но там главните подстрикатели и главните печеливши пак са краварите!!!!
  • 6 Майна

    17 2 Отговор
    Той кога е имал приятели..
    А , англосаксите, да...( Еднакво долни) И САЩ , другата изкуствено създадена нация, зачената със подобно заграбване на земи от месните ....и затварянето им в резервати..
    Кой обича евреите..
    Единствените ,които Бог каза, че не заслужават да имат държава..
    Да подчертая + евреин ,не е етнос а религиозна принадлежност..
  • 7 Майна

    11 4 Отговор
    Тази държава беше обявена с ,,безчестие,, ,нали знаете Накба..
    Потърсете..
    Изобщо такъв геноцид и тероризъм към палестинците е показателно за тях...
    Те сами се закриват в момента..
    И им го желая.

    Коментиран от #20

  • 8 Майна

    13 1 Отговор
    Всъщност не знам дали знаете, че Чърчил е бил ционист, той сам го е декларирал..

    Коментиран от #18

  • 9 Хайде

    16 1 Отговор
    бе кво стана с този прокурор в Хага!?Да не е в отпуск по болест със слепота и глухота?
  • 10 Да, бе

    16 1 Отговор
    Колко трябва да си "читав" , че всичките ти съседи да те мразят... Сигурно съседите не стават или....
  • 11 Майна

    6 1 Отговор
    ,,Координирани въздушни удари удариха две американски окупационни бази в Южна и Североизточна Сирия сутринта на 19 октомври, в последната ескалация срещу американските войски в Западна Азия от началото на войната между Газа и Израел.

    Според информирани източници, разговаряли с Al-Mayadeen , три дрона са успели да прелетят над базата Al-Tanf на сирийско-иракско-йорданската граница и да нанесат няколко успешни въздушни удара.,,
  • 12 Естествен Интелект

    12 1 Отговор
    Когато всички останали са ти виновни - проблема е 100 процента в тебе...
  • 13 Професор

    8 3 Отговор
    Видео отпреди две години. Бащата на това момче е убит от Израел. Как това момче няма да стане терорист?

    Коментиран от #21

  • 14 Професор

    12 4 Отговор
    Аз съм само на десет години. Не мога да сторя нищо.

    Това са думи на 10 годишно палестинско момиче. Докато Израел убива децата на Близкия Изток никой няма да им бъде приятел.

  • 15 Матей преображенски

    5 3 Отговор
    Получава се двойно обкръжение,Газа е обкръжен от евреите,но и те са обкръжени от стотици милиони араби и всякакви други мюсулмани,като при превземането на франкската крепост Алезия от Гай Цезар.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Май на та ти

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    кре тен
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Калпазанин

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Да доотучним Египет кога, и как призна исраел за държава и кой е сиси и с чуя по ощ е на власт и как взе (сложиха) на власт. Я дс направят един референдум да видим колко египтянинс ще признаят исраел. Очаквам там пакк народа да се вдигне и тогава ще видим кой кого признал

    Коментиран от #25

  • 21 Рошко

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Професор":

    Терорист да го беше писал в кавички бря. Зса мен палестинците са борци за свобода а терористи са ционистите
  • 22 Ценко 19

    4 4 Отговор
    В България болниците са разузнавателни центрове ,а в Украйна място за тестване на биологично корона оръжие а в Палестина - жив щит .
  • 23 Урюрвкос

    1 1 Отговор
    "в които след нападението на Хамас срещу Израел можеха да се наблюдават сцени на радост"-----същото беше и когато паднаха кулите 11.09.2001

    Коментиран от #27

  • 24 Изкуствено

    4 1 Отговор
    създадените държавици, нямат голямо бъдеще!
  • 25 Че то е

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Калпазанин":

    едно и също бе бъльо!
  • 26 Коя е тая държава?!

    1 0 Отговор
    ,,Египет Египет"...?!
    Вече за ,,Дюран Дюран" знаем...
  • 27 ТОЧНО ТАКА...!

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Урюрвкос":

    Същата радост бе и когато горихте корана...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.