Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 13:00 2 182 29

Костадинов, Нинова и Трифонов си направиха своя сглобка

  • избори-
  • бсп-
  • възраждане-
  • итн-
  • корнелия нинова-
  • слави трифонов-
  • костадин костадинов

За траен съюз това, което правят "Възраждане", БСП и ИТН е недостатъчно, но за борба с управляващите стига

Костадинов, Нинова и Трифонов си направиха своя сглобка - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Действащият парламент ни докара (не)коалиция, каквато доскоро не можехме да си представим – между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Доскорошните яростни врагове не само осигуриха подкрепа за редовно правителство, но и си направиха мнозинство в Народното събрание, което се оказа неочаквано стабилно и устойчиво, пише Людмил Илиев за в. "Сега". По аналогия на човек му хрумва – а не може ли нещо подобно да се случи и с опозиционните сили в парламента?

Основания за такава хипотеза не липсват. „Възраждане“, БСП и ИТН

организираха заедно първата голяма атака срещу кабинета

„Денков-Габриел“ - вота на недоверие заради въглищната енергетика. Не предизвикаха особен смут сред управляващите – Бойко Борисов и Делян Пеевски строиха депутатите на ГЕРБ-СДС и ДПС зад правителството и осигуриха оцеляването му. Опозицията обаче показа, че може да действа като единен блок – не само като гласува по един и същи начин, но даже като използва еднакви опорни точки срещу управляващите.

И това далеч не е единственият случай. „Възраждане“, БСП и ИТН отхвърлят предложенията на мнозинството за промени в Конституцията. Опозиционните депутати отказаха, също така, да подкрепят спирането на вноса на руски петрол; опитаха да блокират решението да се предоставят на Украйна зенитни ракети; отхвърлиха новия антикорупционен закон; обединиха се около неуспешния опит на „Възраждане“ да проведе референдум срещу еврото; заедно настояваха да се запазят ограниченията над украинския зърнен внос; оспориха подготвяната от правителството либерализация на пазара на електроенергия; остро критикуват правителствената политика спрямо Северна Македония. Да не говорим, че всеки път, когато в парламента се изпокарат за нещо, каквото и да е то, трите формации действат като една – дори само за да дразнят управляващите.

Така погледнато,

„Възраждане“, БСП и ИТН изглеждат готови за собствена (не)коалиция

И трите формации мразят ПП-ДБ, с чийто мандат управлява правителството – при това далеч повече, отколкото мразят ГЕРБ или ДПС; както и подриват вътрешната и външната политика на кабинета по всички възможни направления. Очевидно общуват активно помежду си и системно стиковат действията си. Стига ли обаче това, за да ги направи трайни съюзници? Не съвсем.

При управляващите няма формация, която категорично да доминира над останалите. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които участват в общото правителство, имат почти еднакъв брой депутати. При опозицията не е така. „Възраждане“ е в очевиден възход – партията продължава да подобрява изборните си резултати, включително след като проби в парламента. При БСП и ИТН обаче положението е точно обратното.

Столетницата се намира в дълбок упадък –

за последните 10 години изгуби над 700 хиляди избиратели и няма признаци, че негативните тенденции ще се променят. А партията на Слави Трифонов остана в историята като политическата сила, която се издигна до върха толкова бързо, колкото се срина от него – от първото място с почти 660 хиляди гласа през юли 2022 г. до изпадане от парламента с 96 хиляди гласа през октомври с.г. Неслучайно при тази ситуация националистите имат самочувствието на бъдещи завоеватели на държавата, а социалистите и сценаристите се чудят как да оцелеят в политиката.

Това, естествено, се отразява и на отношенията помежду им. Откакто „Възраждане“ влезе в парламента, БСП се чувства изключително застрашена. Не без основание – Костадинов и хората му работят на същата нива като социалистите. И едните, и другите паразитират върху проруските нагласи на част от обществото и изповядват онази примитивна форма на български консерватизъм, която се фокусира върху борбата с „джендърите“. „Възраждане“ се справя очевидно по-добре, което силно изнервя „Позитано“ 20 и затова доскоро депутатите на Корнелия Нинова нападаха националистите при всеки удобен повод (даже ги обвиняваха, че подкрепят купуването на американско оръжие, което при проруската ориентация на избирателите им е страшно прегрешение). Що се отнася до ИТН, тя (поне доскоро) рязко се отличаваше от „Възраждане“ и БСП в подкрепата си за борбата на украинците срещу руските нашественици. А това къде стои една партия по отношение на войната е ключов идеологически маркер в наши дни.

Нещата обаче се променят.

В БСП се усетиха, че ако враждуват с „Възраждане“ няма да го докарат до никъде. Прекалено са слаби, за да водят самостоятелно каквато и да било политика в Народното събрание. Това с още по-голяма сила се отнася за ИТН с нейната миниатюрна парламентарна група. Затова „Позитано“ 20 вече не се кара с Костадинов за американските изтребители; а сценаристите на Трифонов полека се отдалечават от проукраинската си позиция в близкото минало. Националистите, колкото и да не могат да си сдържат самочувствието, гледат да работят с другите опозиционни депутати, защото знаят, че имат нужда от тях – не само сега за гласуване на вотове на недоверие и законопроекти, а и за в бъдеще.

За траен политически съюз това, което правят "Възраждане", БСП и ИТН е недостатъчно. За опозиционна сглобка, която да бори управляващата такава, обаче стига. Повече засега никой не иска, така или иначе. Дали това ще се промени, ще започне да проличава след местните избори, на които политиците ще тестват силите си.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мухаха

    8 14 Отговор
    Лошото е че всички са един дол дренки ... алчни за власт и пари
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 рашо дамаджанов

    18 11 Отговор
    На ниновицата е най-хубавото е че ще съсипе БКпето нищо друго
  • 4 После

    22 10 Отговор
    Ама някой чете ли ви тъпотиите?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    13 20 Отговор
    лъжливи Копейки
  • 8 Да,

    10 20 Отговор
    сглобката на антиевропейците.
  • 9 Може и така да е,

    29 12 Отговор
    Но те не управляват. Зулумите ги правят управляващите от американската сглобка.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иво

    27 9 Отговор
    Браво на опозицията ,ако все още са останали български партии,незабавно да се присъединят към тях за да се отървем от продажната фашистка хунта на сглобката от посолството! Хора ,разберете ние изчезваме като народ и Държава !!!
  • 12 Бамбука

    7 19 Отговор
    Докато Герб+ПП/ДБ подкрепени от ДСП се опитват да задържат правителството на власт, което дори и без принципно е добре за страната, то трите мишока се съюзяват точно за обратното. Няма място за сравнение. Ще има да гледат през витрината и да се облизват само.
  • 13 !!!?

    13 12 Отговор
    Голямата Атака - Нинова, Костадинов, Трифонов,...!!!?

  • 14 !!!?

    4 6 Отговор
    Мерси !!!?
  • 15 Умирам от смях

    6 2 Отговор
    Добре е, че публикувате различни мнения, но това мнение не виждам от кой е писано. Що така анонимно?

    Коментиран от #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТАКА ТРЯБВА

    18 6 Отговор
    ПРЕМАХВАНЕТО НА ПАРАЗИТИТЕ ОТ ПП ДБ ДПС ГЕРБ Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВСЕКИ ЗДРАВОМИСЛЕЩ БЪЛГАРИН
    КОГАТО В СЕЛОТО ПЛЪЗНАТ ПЛЪХОВЕ ВСИЧКИ ЗАВДНО ГИ ТРЕПЯТ

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ами

    1 4 Отговор
    То нищо ново. Gibberish. Затова ще отлетят съвместно...
  • 20 Сега се изложиха тотално никой не ги чет

    2 1 Отговор
    Е що напишете за актуалната сглобка?!
  • 21 Реалиста

    12 3 Отговор
    Единственото спасение на народа ни е да премахнем тази фашистка сглобка от мутри , внедрени канадски лъжци и турчина шиши, който от години е срам за народа ни! Представете си тези нагли продажници , милионери се готвят отново да ни продават на американските терористи и украинските фашисти! Позорници, не купувайте гласовете на малоумните, неграмотните зомбита, махайте се с Тагаренков и милиардите, за да се спаси страната ни от вас човекоядци!

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ехааа

    4 7 Отговор
    Видяхме и истинското лице на циганина от Максуда....за власт би продал и дъщерята на майка си. Всичко е борба за власт,борба за милиардите еврофондове
  • 24 херодот

    2 1 Отговор
    Абе що не я направиха ,когато слави беше №1 в парламевта със сумати на брой депутати ? Кого баламосват пак болшевиките тука незнам.
  • 25 Касапин

    2 0 Отговор
    НЕ САМО ВЪЗРАЖДАНЕ БСП И ИТН А И ХЕЙ ТРЯБВА ДА УЧАСТВА В ТАЯ СГЛОБКА ЩОТО ПРЕМАХВАНЕТО НА ПАРАЗИТИТЕ Е НЕГОВА ЗАДАЧА
  • 26 Милчо

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Реалиста":

    Само сладки пожелания от разни навитаци.Как ще ги премахнеш,след като в София не излязоха и сто души,когато се разбра за далаверата.А страната спи сладък сън.Според мен така наречения "народ"живее отделен от държавата живот и това дава възможност на баровците да си гепят спокойно.
  • 27 Дъйнов,дъйнов го е писал

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Умирам от смях":

    Ааааахахахахахахаххх
  • 28 Отечествен фронт

    5 0 Отговор
    Всички трезвомислещи българи трябва час по-скоро да направят общ фронт срещу пълзящия фашизъм който завладява най-старата държава в Европа с цел нейното окончателно завладяване, подчиняване, унищожаване и обезлюдяване в интерес на англосаксонците и ционистите!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.