6 Декември, 2013 10:25 8 806 6

И ние можем! И ние смеем! И ние бихме!

  • нелсън-
  • мандела-
  • in memoriam-
  • можем-
  • смеем-
  • бихме

Какво направи Той, и какво би направил българският политик

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съвременният български политик би оставил примамливата кариера, за да работи „про боно” за благоденствието и просперитета на онеправданите си сънародници. Би оставил настрани ресторантите и приемите в извънработно време, като например бутафорията „Студент на годината”, и би отворил малка кантора, в която да оказва правна помощ срещу символично заплащане.

Съвременният български политик би живял в нелегалност, и би оставил семейството си за да обикаля по света и да събира помощ и подкрепа. Би рискувал живота си и живота на най-близките си хора, би оставил в неведение съпругата си и децата си, приятелите си, и всички хора които цени, за да спомага за успеха на съмишлениците си.

Съвременният български политик би лежал 27 години в затвора. Би стоял с най-малко храна от останалите затворници, и би гладувал в знак на протест заради тях, а не заради себе си. Би живял уверен в успеха на идеите и каузата си, въпреки че получава по едно писмо и едно свиждане на 6 месеца. Би работил в каменоломна, би вдишвал варовия прах в петдесет градусовата жега, би запазил разсъдъка си, и би останал верен на борбата си.

Съвременният български политик не би се превърнал в реваншист. След излизането си от затвора би организирал честна и прозрачна политическа и демократична борба с хората, които са го тикнали във варовиковата кариера и килията от пет квадратни метра. Би подал ръка на най-големия си политически враг, и в името на мира би преглътнал зверското убийство на един от най-близките си съмишленици и лидери, но никога не би прекратил мирните преговори.

Съвременният български политик, след спечелване на цялата власт и признание на света, не би се самозабравил. Не би потърсил мъст, не би наказал враговете си така както е бил наказан той самия, не би започнал преследване на тези които според самия него не са на страната на правдата, не би предизвикал репресии срещу народ, насилствено завзел и обитавал родните му земи. Напротив, би предизвикал обединение на националностите, чувство за прошка и съвместно бъдеще между етносите, и всеобща национална гордост чрез спорта, музиката и културата.

Съвременният български политик би се оттеглил като лидер докато е на върха, и с достойнство би предал поста на избрания от народа наследник. Би се отдал на каузи свързани със СПИН, с бедността, с разделението, с мизерията. Би използвал всяка проява на публичност, като собствения си рожден ден, за да призовава богатите да помагат на бедните, здравите да помагат на болните, силните да помагат на слабите.

Съвременният български политик би се опълчил на световните супер сили, и смело би ги критикувал в случай на неправда. Би атакувал Клинтън за войната в Косово. Би наппаднал словесно Буш за войната в Ирак. Открито би обявил САЩ за расисти, заради незачитането им на мнението и позициите на ООН и Кофи Анан. Също така би нарекъл Тони Блеър „външен министър на САЩ” без да му мигне окото.

О, да!

Съвременният български политик е способен на всичко това. И би го направил.

Само че не в името на идеи.

А за пари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едикой си

    5 0 Отговор
    Добра статия.
  • 2 Емил Ситнилски

    0 0 Отговор
    Браво.Ако се роди скоро такъв политик във България добре ще бъдем.
  • 3 бати батев

    0 0 Отговор
    Istina
  • 4 pronta pronta

    0 0 Отговор
    Факт!
  • 5 Фанети Мазакура

    1 0 Отговор
    Мандела остави ЮАР тънеща в корупция, със слаба икономика и сегрегация на белите. Мечтата му никога не е била да властват черните, а да има равенство между бели, черни и зелени. От 25 години негри управляват ЮАР и я направиха от африканска първа сила в безперспективна слаба държава.
  • 6 Валя Желева

    0 0 Отговор
    Живата истина