Last news in Fakti

2 Декември, 2023 20:28 4 013 24

Арман Абовян: Армения има само един 1% шанс да оцелее

  • армения турция-
  • азербайджан-
  • арман-
  • абовян

Tурция никога не си е поставяла за цел тотално унищожаване на грузинското население, но в нашия случай тя го направи, смята политическият

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Специалният кореспондент на Pravda.Ru Дария Асламова разбра от депутата от 7-ия арменския парламент, политическия анализатор Арман Абовян, как Пашинян отново дойде на власт след поражението в Нагорни Карабах, защо арменското правителство отказа да помогне на Арцах през 44 г. -дневна война и дали Армения ще стане вилает на Турция.

- Как Пашинян успя да се задържи на власт дори след 44-дневната война през 2020 г.?

- Хората гласуват въз основа на обещанията на властите. През 2021 г. Пашинян обеща три ключови неща в предизборната си програма:

1. Субективизация на Република Арцах, тоест нейното самоопределение;
2. Деокупация на Арцах;
3. Ддеокупация на територията на Армения.

Това беше причината за преизбирането му. Плюс шоковото състояние на населението, когато Пашинян се разхождаше по улиците с мегафон и казваше: „Съжалявам за случилото се, но сега ще започнем да се борим за самоопределение и деокупация на Арцах.“ Но веднага след изборите векторът на обещанията се промени на 180 градуса.

Според последните проучвания на общественото мнение 70% от населението на Армения има изключително негативно отношение към властите. На последните избори за кмет в Ереван мнозина не отидоха да гласуват и правителството спечели 9% от общия брой избиратели.

- Сега в Армения има ново поколение. Пасионарите, героите, които бяха преди 30 години, ги няма. Поколението на Tik-Tok израсна; те не са имали война. Те не искат нищо и подкрепят Пашинян, който загуби войната.

- Винаги казват: времената са минали, хората са други. Това е грешно. В социалната психология броят на пасионарите в едно общество винаги намалява, ако страната е в губещо състояние. Настъпва период на апатия. Броят на пасионариите в Армения не се е променил, но те разсъждават така: без значение кой е на власт, ситуацията остава такава, каквато е. Тази идея се насажда от сегашната власт. Устойчиво расте броят на хората с активна гражданска позиция, които искат да се противопоставят на протурската, проазербайджанската политика на нашите власти. Защото политиката е „да предадем всичко и да живеем в мир“. В масовото съзнание се очертава следният наратив. Добре, отказахме се от Карабах. Живяхте ли спокойно? Не, 200 километра арменска територия са окупирани.

Според Пашинян трябва да нормализираме отношенията с Турция и Азербайджан. Но Турция и Азербайджан не искат нормални отношения. Азербайджан се готви да нахлуе в Армения. Тоест номадските тюркоезични племена, които някога са се заселили в нашия регион и са получили името „Азербайджан“ през 30-те години на ХХ век, претендират за цялата територия на Армения, наричайки я „Западен Азербайджан“.

Доктрината на Турция е сухопътна връзка с Азербайджан. Това ще позволи на Турция да контролира територията на Великия Туран, за който Ердоган мечтае, от Средиземно море до Китай, включително територията на Русия: Северен Кавказ и тюркоговорящите републики.

Турция гледа на нас като на враждебен елемент, който трябва да бъде неутрализиран, за да се обедини с Азербайджан. За тази цел е измислен терминът „Западен Азербайджан“, арменците се изтласкват от териториите, където са живели от хилядолетия: Нахичеван, Арцах, заплахата от окупация на Армения, чак до Ереван. Азербайджан насърчава преселването на азербайджанци в цяла Армения с цел сключване на така наречения „мирен договор“.

- Страната доказва с кръв, че е държава. Защо не го доказахте за 30 години?

- Доказахме го не само с кръв, но и с борба. Друго нещо е, че властите в Армения направиха всичко, за да гарантират, че процесите вървят точно както вървят. И го доказахме с кръв. Кръвта на онези момчета, които държаха Арцах 44 дни.

- По това време бях в Степанакерт. За мен беше шок по пътя, особено през октомври, че само ние отиваме в Карабах. От Армения не идваха товари, оръжия и хора. Армения изостави Карабах. Момчетата, които защитаваха Карабах, бяха без каски и без бронежилетки. Те дори не можаха да доставят това.

- Не Армения изостави Карабах, а арменските власти. От първия ден на военните действия до 9 ноември военните регистрационни и сборни центрове бяха пълни с доброволци.

Бях на тези позиции, където 18-годишни момчета се съпротивляваха на турски командоси, които ги смачкаха като зеле.

Глобалният проблем е чии интереси защитава арменското правителство. Определено не са тези на Армения.

-Тогава защо тези хора все още са на власт?

- Защото има тотална информационна пропаганда 24/7, това е постоянно нагнетяване на истерия, че ако има война, ще загубим. Но войната продължава и сега, не е спряла, окупацията на Армения продължава.

-След това Пашинян беше преизбран, което означава, че хората, които са го избрали, имат нужда от него. Може би всички ще бъдат щастливи, ако Армения се превърне в друг турски вилает.

-Той беше преизбран въз основа на обещанията, които даде.

Няма да имаме друг турски вилает. Ще има тотална разруха на държавата.

70% от населението разбира това. Хората не излизат на улицата, защото им е казано, че разрухата е неизбежна и няма смисъл да протестират.

- Какво очаква Армения през този век?

- Ако векторът на външната политика не се промени, ще има разчленяване на Армения и война. Турция и Азербайджан виждат нашия регион без арменци. Те говорят за това много, не директно, а с намеци. Ако арменското правителство е съгласно с това, ние не сме съгласни.

- Турците от Аджария направиха Батуми. Сега това е условна територия на Грузия, но всъщност е турска територия, където турците управляват, строят джамии и хотели, търгуват и купуват къщи. Може би ще се опитат да направят същата Аджара за вас? Защо мислите, че говорим точно за физическо унищожение?

- Аджаризацията няма да работи, в турско-грузинските отношения няма следа от пълно отхвърляне, която имаме. Tурция никога не си е поставяла за цел тотално унищожаване на грузинското население. И в нашия случай тя го направи. Чисто географски именно територията на Армения е пречка за глобалния проект на големия турски свят.

Но ситуацията няма да се развие по най-негативния сценарий, защото в Армения сега няма политика в класическия смисъл, има само две визии: ще оцелеем или не. Създава се усещането, че процесите са необратими. Може би в 99% от случаите това е вярно. Но ако остане поне 1%, тогава ние, арменците, ще се хванем със зъби за този процент.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гориил

    7 5 Отговор
    Този човек никога не е споменавал южните транспортни коридори до Индийския океан. Наистина ли е толкова наивен?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 С туй голямо посолство

    21 5 Отговор
    само унищожение ги очаква
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гориил

    14 6 Отговор
    Дори Грузия се надява на щастие от впечатляващите промени. Руските богаташи буквално окупираха Грузия, като драстично повишиха жизнения стандарт, благосъстоянието и качеството на живот. През последната година Западът не е предложил нито една международна среща на върха или междудържавно посещение в Тбилиси. Грузинците се страхуват да не загубят чувството си за рай. Да убедиш хората да се върнат към бедността е невъзможна задача.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 пояснение

    35 6 Отговор
    Извода какъв е ? Как един изключително вреден политик може за изключително кратък срок, да нанесе такива непоправими поражения на своя народ , до степен на пълно унищожение. А само преди 30-тина години арменците бяха изгонили с шутове азерите от Нагорни Карабах , и не се виждаше как Азербайджан може да промени нещо. Азербайджан търпеливо изчака , на власт в Армения да дойде този изключително вреден политик.
  • 11 Тенчо

    28 5 Отговор
    Поредната държава жертва на либерастката колонизация наречена демокрация. Демокрация със 70% отвратен народ.

    Коментиран от #22

  • 12 Прокопи Прилепа

    17 8 Отговор
    Арменецът, леко драматизира. Не, че не е прав до някаква степен. Например Алиев постави ултиматум да осигурят коридор до ексклава Нахичеван, което де факто означава окупацията на арменска територия. Но, сегашното положение е пряко свързано с отношението на арменците към азерите в Карабах след разпадането на СССР. Тогава с помощта на Русия, те прогониха местните азери. Тридесет години по-късно, бумерангът се връща, но "великата" Русия на Путин, явно се страхува от Турция на Реджеп. Не вярвам, че Турция или Азербайджан се готвят за пълна окупация на Армения. Все пак никой от тях не е Путин. Но заради просперитета на тюркското население в региона, като нищо ще прокарат този коридор със сила. Армения в момента е в много неизгодно положение. Заради войната в Украйна, нито Русия, нито Западът, който дори няма пряк достъп до там, могат да се ангажират с нея. И Реджеп и Алиев знаят това много добре.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ще ви мачкат като зелеви листа

    7 13 Отговор
    Тази изкуствена държава подарена от Ленин скоро престава да съществува. Кавказ най-сетне ще се отърве от раковото си образувание.

    Коментиран от #23

  • 16 Ако този е анализатор и депутат

    3 4 Отговор
    То тогава не е трудно да си представим защо Армения се докара до сегашното си положение. В арменците винаги е липсвали държавотворческото начало за сметка на държавният паразитизъм.
  • 17 някой

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Прокопи Прилепа":

    А дали една покана за ЕС , и НАТО не обърна нещата на 180 градуса . Горящи руски знамена в Ереван . Военни учения с американците и тк. нт. И както Захарова призова ръководството на Армения - Определете се най- накрая , с кои сте . Ходите биете чела пред Америка , и ЕС . Като ви запукат азерите - Олеле мамо . Русия що не ни спасяваш? И Турция естествено се възползва , щото не се плаши , нито от Америка , нито от наложените и американски санкции . Познай защо ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българските турци

    3 0 Отговор
    Видяхте че учението на Сащ с Армения не е от загриженост за Армения и арменците или операция за сплашване на Русия !...По скоро беше тестване на рефлексите и загриженост от проникването на китайския проект "Един път, един пояс" през арменско-иранския клин на Зенгезур между Азербайджан и Турция !...
    Там няма плячка !?... Има геополитика !...Едни се мъчат да спрат, а други да прокарат пролуката през Зенгезур ... тоест проекта "Един пояс - един път" или идеята "Туран",или пък трасето на средния път между "Изтока и Запада" ! Както и да го наречете , много е явно, че става нещо което ще влияе изключително на развоя на събитията през следващите години !!!
  • 21 Българските турци

    5 1 Отговор
    Ердоган предлага най логичното решение за Армения ! "Да сключи мир с Азербайджан , да обърне гръб на фалшивото ухажване на запада, ако трябва да скъса дори с Русия и достойно да си заеме мястото между държавите от региона за да споделят заедно и облагите и недостатъците на геополитиката и стратгията на оформящия се Кавказки коридор между Запада и Изтока и коридора който започва от Персийския залив и ще го свърже с Черно море и Европа "!!!...Арменците са умен народ и ще намерят най правилното решение за Армения като покажат че са суверенна държава със свой собствен приоритет , че имат право на своя дял в геостратегията на региона !...Ако позволят да ги превърнат в марионетката на региона - губят 100% !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ще ви мачкат като зелеви листа":

    А сега смени името на една такава на балканите руски келеш
  • 24 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Моето мнение е същото Армения ще изчезне защото направи няколко фатални грешки. Грешки като се започне още от войната 94 година. След нея те бяха в силна позиция и трябваше да настояват за траен и честен мир не да натискат още, защото тогава се виждаше че Азербайджан има по добро икономическо бъдеще заради нефта и газа и рано или късно ще има по добра армия ... днес за Армения няма полезен хода защото е в колелата на една голяма гео игра ръководена от Турция която няма да се спре ...