Last news in Fakti

9 Декември, 2023 13:05 4 646 50

Ах, вие неблагодарници!

  • украса-
  • софия-
  • празници-
  • арка

Украсата на София ви била грозна? Ама тя, София, отдавна не е хубава. Пък и на герба ѝ пише – „Расте, но не старее“. Да сте чели някъде да се казва „Расте и хубавее“? Така че всичко е както трябва. Каквато е Софията - такава е и украсата. Точно и по протокол

Ах, вие неблагодарници! - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ах, вие неблагодарници!

Украсата на София ви била грозна? Ама тя, София, отдавна не е хубава. Пък и на герба ѝ пише – „Расте, но не старее“. Да сте чели някъде да се казва „Расте и хубавее“? Така че всичко е както трябва. Каквато е Софията - такава е и украсата. Точно и по протокол.

Скъпа ви била украсата? Чакайте, бе? Нали сте демократи? Пазарни демократи? Ами щом може да е скъпо - защо да не е скъпо? Нали това е водещ пазарен механизъм? Щом нещо се продава за повече, значи струва повече. Вие да не искате нещо евтино и… нека си го кажем честно - тоталитарно?

Арката не ви била красива? На гилотина ви приличала? Ами постойте малко, затворете очи и си представете, че не е гилотина. Нали и вие трябва да участвате в този празник. То само със седене и гледане не става. Плюс това хората са си го казали, че светлината е в нас. За да излезе от нас и да се сподели се налага да ни се направи отвор или разрез с правилната форма, за да може тази наша светлина да си намери пътя. А какво прави гилотината? Разрези! Затова бъдете добри, бе! Споделяйте си светлината, мама ви стисната! По Коледа се случват чудеса!

Разни дребнави гадове намерили в интернет, че златните рамки били на половин цена. Ами щом сте намерили тези артикули толкова евтино - що се маете - купете си! Кой ви спира? Купете си и си ги сложете в хола. Или пък отворете една сергия с арки и подбийте цената на общината! Не е нужно да си Илон Мъск за да ти сече пипето? Нали?

Дочувам, че и енергото не било е доволно, че светлината е в нас. Според тях светлината идва от жицата и минава през електромера. След като се начислят необходимите такси, данъци и ДДС-та, сертифицираната евросветлина достига до вас в удобно за ползване напрежение. Всеки опит за заобикаляне на този законен механизъм е незаконен и прокуратурата трябва да се самосезира.

А за килимчето не ща да чувам нито дума. Само искам да ви припомня, че донските казаци, когато са пленявали татарско имущество са постилали татарските килими да ги тъпчат конете. Предполагам, че на конете им е било безразлично, но на казаците им харесвало, защото това бил техния акт на културно презрение. Докато при нас такова презрение не се наблюдава. Всеки може да тъпче килимчето. Ако забелязвате, при нашето килимче няма коне. Най-много някой гражданин да си доведе кучето да тъпче килимчето, но къде е кон - къде куче. Нали? Което значи, че ние сме напълно евротолерантни хора. При нас няма омраза.

То, вече и килимче няма.

Колкото до блясъка на монумента (как иначе да го нарека) – идеята е блестяща. Ако арките бяха сребърни щеше да има мрънкане, че не са златни. А като са златни никой зложелател няма какво да каже. Най-много някой академик да предложи следващото рамкиране на светлината в нас да бъде облечено в нещо по-ценно и редкоземно. Да кажем плутоний или рубидий. Но това може да се приеме като неекологичен акт и не знам. Добрата новина е, че точно затова имаме БАН – академиците да решава тези наболели, научно-обществени проблеми, касаещи нас, светлината и други работи.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    23 46 Отговор
    Тази украса трябваше да бъде монтирана пред МОЧА за туристите!

    Коментиран от #2

  • 2 Областната управителка

    19 32 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Няма да бутаме МОЧА , но от нея можем да направим Коледна елха.

    Коментиран от #6

  • 3 Карбовски

    37 35 Отговор
    Тоя нещастен графоман пак се напълва да се прави на оригинален.

    Коментиран от #33

  • 4 Пешо

    63 20 Отговор
    Поредния неокомунист и умнокрасивитет, който счита всичко направено от пп, дб, нпо и т.н. за перфектно, а който не го харесва трябва да бъде тричан, обиждан, чегъртан, отричан и обиждан. . Хайде, сульо върни се на село и там украсявай площада с надуваеми кукли, баби Яги, позлатени арки и други кичозни, грозни и отвратни атрибути.
  • 5 Отец Дионисий

    59 5 Отговор
    Вън търговците от храма!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така е

    21 50 Отговор
    Българина на всичко ще намери косур !
    Българина разбира от всичко !
    Българина най умее да завижда,и да прецаква приятеля !

    Коментиран от #11

  • 8 Сър

    34 21 Отговор
    Някой много се е опитал да блесне с тази статия, но прозира остро липсата му на интелект. Дължиш ми 5 минути от живота..

    Коментиран от #27

  • 9 ДС Терзиев

    52 0 Отговор
    Кой открадна червеното килимче?Да си каже без бой ?
  • 10 По-добре от паркинг

    21 4 Отговор
    Проблемът е, че там не минават и спират златните каляски, арките са само предтекст за какво да се мрънка.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 София е най мръсният град в Европа,

    42 2 Отговор
    но имаме Златни Порти в Центъра!
    Кога ще спре презастрояването на южните квартали? Има достатъчно място към Кремиковци!

    Коментиран от #20, #35

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 българка

    23 20 Отговор
    Стига ми заглавието и името на автора и реших да не си скапвам настроението с пропитите със злъч излияния, че какви други биха могли да бъдат?
  • 16 Момче

    28 17 Отговор
    Продажна гадина си! За тази статийка взе левчета или канадски доларчета , та да захлебиш и изкараш празниците,а?!
  • 17 Аркада

    20 5 Отговор
    Въпросните арки ако бяха с правилна форма щяха да са по удачни..само че ако ще представлява инсталация трябва да стига до входа на катедралата поне
    Така както са сложени създават чувство за незавършеност и дразнят окото
  • 18 Да Ви кажа честно!

    30 4 Отговор
    Каква била предКоледната украса в София,ни е най-малкият проблем...!
    Но така се манипулира простолюдието,отклонявайки го от същинските проблеми на обществото ...!
    Още от римско време,формулата работи безотказно:
    ,,Pane et circus"...!
  • 19 УжасТ

    24 10 Отговор
    Уффф, пак ли на емчо нощните моZъчни noлюции ?!
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 9 Отговор

    До коментар #12 от "София е най мръсният град в Европа,":

    Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на СердиКа. В латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц.
    Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки.
    В науката филологията се обяснява добре как се променя мястото на гласните и от СРЕДА се получава СЕРДА.
    София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за ТРИБУТАРНОТО княжество България.
  • 21 Васил

    25 2 Отговор
    Тези колони са излишен кич в гетото София!
  • 22 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    8 17 Отговор
    МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВЯТЕ, БЕ "СОФИЯНЦИ" ЛИПСАТА НА УКРАСА ПРИ ФЪНДЪКОВА.
    СЕГА ТОВА НЕ ВИ ХАРЕСВАЛО, МОЖЕ БИ ОТ СЕЛАТА ОТ КЪДЕТО СТЕ ДОШЛИ УКРАСАТА Е КАТО В БЕРЛИН, ПАРИЖ ИЛИ ПРАГА.
    ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ С ОТРИЦАТЕЛНОТО МНЕНИЕ НЕ СА ЗАВИЛИ ЕДНА КРУШКА , А СЕГА ДАВАТ АКЪЛ.
    ЖАЛКА РАБОТА, И ТОВА ПРЕДИ ВСИЧКО ЧЕ КОРЕНЯЦИТЕ СОФИЯНЦИ ОСТАНАХМЕ ПОД 200000, А ДОПЪЛНЕНИЕТО ДА 2000000 СА ПРИСТИГНАЛИТЕ ОТ СЕЛО.
    ЗА ТОВА СОФИЯ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАПРИЛИЧВА НА СЕЛО.

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Само предлагам

    22 4 Отговор
    А на СОФЕТО и тази украса им е много Какъвто им е кмета такава и украсата ,
  • 27 Моарейн

    24 5 Отговор

    До коментар #8 от "Сър":

    И арката, и статията са интелектуални напъни на неинтелектуални хора.
  • 28 Трандафор

    19 7 Отговор
    Прочетох текста и се поздравих за дълготърпението ми! България няма да я затрие демографската катастрофа, а претенциозната посредственост, маскирана като интелектуална висина! Ако сатириците, коментаторите, анализаторите, експертите и инфлуенсърите ни са като този "автор" /кавичките са, понеже автори са Шекспир, Славейков, Чехов, Йовков, Павезе/, от какво тесто да са ни политиците? Точно така, верният отговор е: от същото! Те поне, политиците, де, не са се възкачили на интелектуалното си високомерие и оттам да хейтят и плюят невежите си критикари, а просто си въртят далаверата! И изненадаааа - детската мечта на докопалите се до клавиатура и ефир е същата!



    P.S. Инсталацията е опит да бъде набутан Дънов между Храма, Синода и Църквата Св.София! Нема да стане!
  • 29 д-р цветеслива злобната

    17 7 Отговор
    Този пасквил има претенциите да е осостроумен и саркастичен,но това са само словоизлиянията на болен и нищожен мозък!!!
  • 30 Име

    5 9 Отговор
    След като е платено толкова - можеше поне 1 седмица да остане, то от "естети", не може да се разминем.

    Наследил от баба си някаква къща в Центъра и вече - големата работа, ма - че няма нормални условия, в теснотията и т.н. - ама аристократ.

    Другият вариант - просто си приказва. Туристите просто няма какво да видят вече.

    Дотам се докарахме - като туземци - да правим атракции, та някой лев да капне.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мда

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Карбовски":

    Мрънкач номер 1.
  • 34 Таня

    7 14 Отговор
    Мразя хората, които са така черногледи, така заядливи и вечна контра!Тук пишещите/с малки изключения/ са точно такива.Ами вие явно искате новият кмет да ви свали луната и да ви украси площада за Коледа? Да, ама вие пак ще сте недоволни! Засрамете се!

    Коментиран от #45

  • 35 Славов

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "София е най мръсният град в Европа,":

    София е мръсна благодарение на теб и мен!Тя е мръсна от нас всички!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 !!!?

    10 8 Отговор
    Проект за украсата на ал Невски - хем килимчето го няма, хем евтина, хем сантиментална, хем баш въzрожденска !!!?

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ежко

    12 1 Отговор
    Едно е сугурно -тази украса показва колмо им е капацитета на тези които са я поставили.Толкова им е акъла и толкова им е силата.Те във всичките си действия толкова могат, но това го илюстрира!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 вуйна

    10 4 Отговор
    До кога ще се поместват подобни ниско интелигентни и глупави напъни на някой с претенции .че казва нещо!?
  • 43 София е столицата

    8 3 Отговор
    на простотията и дивотията!
  • 44 ТрампЛин

    4 5 Отговор
    Колко по-добре щеше да стърчи един 2024 метров Пилон със знамето на България в същия размер, десетина пушещи барбекюта и дюнерджийници.
  • 45 Мила

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Таня":

    Виж сега,даже да не си имала възможност да пътуваш,сигурно ползваш Интернет.Вземи и си пусни няколко красиви клипчета от коледна украса в малки градчета и селца(даже не от европейски столици).Вкъщи сигурно си изчистила и украсила?!Ами за тези 50 хиляди лева за това недоразумение,можеше доста добре да се украсят поне централни улици.Виолета Комитова(архитект),вчера по ТВ каза,че даже пространствено било ,все едно на мъжки балтон да приемеш малко копче за женско палто.
  • 46 Пациенти сте, да знаете

    3 10 Отговор
    Ако беше в Прага, Италия, Франция итн щяхте да се снимате, селфита инстаграм итн я щяхте да казвате уау колко е готино модерно, интересно, идейно... ОБАЧЕ ако е тук при нас хейт до края на света, вие сте лишени завинаги от усет за модерно, съвременно изкуство, да знаете

    Коментиран от #48

  • 47 граф Монте Кристо

    11 0 Отговор
    Това ли ще е новия паметник ,за поклонение на евро-атлантическото суеверие,след като разрушат паметника на съветската армия,който американистите упорито наричат МОЧА(ДО КУСКО ИМА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТ наречен Там-бо-мочай и не е обект на просташки хумор И никой не иска да го разруши).Златните арки какво символизират,преклонение пред златния телец ли,подходящо е в западняшкия стил да се поставя на пиедестал богатството ,материалното пред духовното.
  • 48 Васко Терзиева кметицата

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "Пациенти сте, да знаете":

    Това е илюминатски символ, нищо българско и културно няма. Веднага искат да ни затиснат със Сорос пропаганда.
  • 49 1122

    4 6 Отговор
    И с украса, и без украса, загубихте изборите и още дълго ще ви боли. Светлината в нас, болката във вас...
  • 50 арес Z

    10 0 Отговор
    Какво може да се очаква от долни,мръсни,некадърни и гнусни .....растчета освен розови еднорогчета.