Last news in Fakti

9 Декември, 2023 13:22 1 457 46

Псевдопацифизмът като инструмент за руското деструктивно влияние върху европейските страни

  • русия-
  • украйна-
  • пацифизъм-
  • война

Игнорират се процесите в руското общество, които ясно показват неговата милитаризация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на aktualnezpravodajstvi.cz

От началото на тази година в европейското медийно пространство все по-често се чуват съобщения за умора от войната и че само спирането на доставките на оръжия за Украйна може да спре Русия. Не е изненадващо, че тази информационна вълна на „пацифизъм” е подета от Русия, която под прикритието на добри намерения и желание за установяване на мир осъществява своите агресивни планове.

За да натрупа военни ресурси, които след известно време могат да бъдат използвани не само срещу Украйна, но и срещу страните от ЕС, Кремъл чрез неправителствени организации прокарва псевдомиротворческа реторика в Европа, за да спечели тактическа пауза във войната. За целта Русия използва псевдопацифисти от различни европейски страни.

„Пацифистите“, които се опитват да водят война, често пренебрегват причините за нейното възникване. Европейската общност доста често пренебрегваше руския империализъм, а преди агресията срещу Украйна имаше чеченски войни, нахлуването в Грузия и участието на Русия в сирийската война.

Псевдопацифистите, посочвайки социалните предизвикателства за страните, участващи във войната, много рядко критикуват Русия. Те игнорират процесите в руското общество, които ясно показват неговата милитаризация.

От своя страна проруските прокси организации не са пряко свързани с Русия, но влиянието на Москва върху тях е очевидно. Една такава организация е Международното бюро за мир (IPB), което се предполага, че насърчава идеите за мир, пацифизъм и ненасилие.

На пръв поглед изглежда, че Международното бюро за мир е уважавана пацифистка организация, създадена през 1891 г. и удостоена с Нобелова награда за мир през 1910 г. за работата си. И един от лидерите на тази организация, Шон Макбрайд, също беше лауреат на Нобелова награда за мир. В същото време Шон Макбрайд е член на Ирландската републиканска армия (IRA) и активно сътрудничи на съветското разузнаване, предавайки информация за британската армия на СССР. През 1975 г. тази фигура е удостоена с Ленинската международна награда за мир. Затова през 80-те години американското разузнаване класифицира Международното бюро за мир като организация, работеща в интерес на СССР.

Бившият изпълнителен директор на Международното бюро за мир Райнер Браун /на снимката/ продължава да разпространява руска пропаганда. Той подчертава дезинформационни съобщения, в които се предполага, че разширяването на НАТО е източникът на украинската „криза“ и руската агресия, а санкциите срещу Русия ще накарат европейците да страдат. Браун е известен като "експерт" по руската политика, който се застъпва за дипломатическо решение на войната. Руската инвазия в Източна Украйна беше наречена „гражданска война“, а през 2021 г. беше казано, че „приятелството“ с Русия означава „мир“ в Европа.

Въпреки уволнението на Райнер Браун от организацията през 2019 г., Международното бюро за мир продължава да го кани на различни събития. А самата организация все още заявява, че „не е погрешно да заемате страната на която и да е от воюващите армии, трябва да заемете страната на мира и справедливостта“ и „установяването на мир изисква действията и на двете страни“.

Подобни призиви за мир са в полза на Кремъл и отразяването на прокремълските наративи в Европа. В крайна сметка IPB дори не разглежда най-важните въпроси за възстановяване на справедливия мир в Украйна, а именно деокупацията на територии, отговорността на Русия за извършени престъпления, както и гаранциите за сигурност на украинската държава.

Друга псевдо-пацифистка феминистка организация „Code Pink: Women for Peace“ (CODEPINK), за която се предполага, че се застъпва за „мир и социална справедливост“, обвинява Съединените щати, че финансират войни по света, призовава за разоръжаване и подкрепя идеята за ориентиране световната политика на изток. Организацията заявява, че САЩ са виновни за пълномащабната агресия на Русия, а окупацията на Крим е „легитимна“.

Днешните активисти с пацифистки аргументи се интересуват преди всичко от връщане към статуквото, а не от установяване на истински дългосрочен мир. Пацифистите не предлагат други конструктивни идеи за връщане на дългосрочен мир: сред предложенията има само компромиси с условията на Москва и дипломацията, която почти винаги е контрапродуктивна в случай на взаимодействие с авторитарни режими, както в Русия.

„Пацифистите“ настояват за „мирни“ преговори, докато Русия наистина иска да окупира Украйна, вместо да преговаря за прекратяване на войната. Официално Москва съобщава, че е готова за преговори, но „като се вземат предвид сегашните реалности“. Тази формулировка означава, че Русия не възнамерява да се откаже от окупацията на четири украински области и Крим. Освен това Русия никога не се е съгласявала да обсъжда изплащане на репарации на Украйна или наказване на военни престъпници. А по руските телевизионни канали и в руските правителствени агенции непрекъснато могат да се чуят призиви за поробване и убийство на украинци, както и за завземане на цялата територия на Украйна. Следователно преговорите с руснаците означават съгласие за замразяване на войната и повторение на агресията няколко години по-късно. Истинската победа на европейската демокрация ще настъпи само когато Русия не може да извърши военна агресия срещу други суверенни държави, включително европейски.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колко е прав проф. Иво Христов:

    4 29 Отговор
    „Русия навлиза в привичният за нея в исторически план, режим на страна военен лагер. Русия не може да функционира в друго състояние.“

    Коментиран от #4, #35, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Отец Дионисий

    41 5 Отговор

    До коментар #1 от "Колко е прав проф. Иво Христов:":

    Западните варвари постоянно организират кръстоносни походи срещу Русия.
  • 5 Делю Хайдутин

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаците вече открито казват":

    Дай боже!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 честен русофил

    6 18 Отговор
    Още плашат малките деца с лошия Запад.

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 котАРак

    4 21 Отговор
    писал съм го , и повтарям-с тия пари , загубени от санкции и похарчени за братоубийствена война , РФ щеше да изкупи Украина барабар с украинците! лилиПУтя е някакво наказание за Матушката ,от АДа
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 400 000 имота

    7 22 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаците вече открито казват":

    Руснаците имат 400 000 имота в България благодарение на нашите продажни политици. Повечето от собствениците на тези имоти са руски генерали и полковници. Това е истинска заплаха за националната ни сигурност, защото утре може да им скимне и да обявят "референдум".
  • 13 Бонев

    28 6 Отговор
    Не на псевдопацифизма. Трупайте дългове, които вашите деца ще трябва да плащат, хранете основно американският военнопромишлен комплекс и всичко ще е наред.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Наблюдател

    5 21 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаците вече открито казват":

    Рускините вече не ги пускат в Европа! Финландия окончателно затвори границата!
    Сега напират към България!
    Сами се хвалят, че от цяла Европа само тука ги пускат!

    Коментиран от #32

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Обратен

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "ГРЪКА АЛИ":

    Кво става в Лом ? Как да братчедите?

    Коментиран от #23

  • 21 Депутат от руската Дума Пьотр Толстой

    6 18 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаците вече открито казват":

    Руските фирми в България са 50 000
    Почти всичките не развиват дейност и не плащат ДАНЪЦИ. Това е само една възможност за пребиваване на руските шпиони в България!
    Толкова е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ПАРЛАМЕНТА!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Име

    18 6 Отговор
    Украинката си паркирала лимузината на плажа - тея ми говорят - че били бедстващи, напротив - явно има някакви бизнеси в Украйна.

    Кой българин има такава лимузина - даже и програмистите са по-скромни.
  • 26 Пха ха ха ха

    15 5 Отговор
    Евроатлантизма умира бавно и безвъзвратно
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ххххххххххх

    17 5 Отговор
    Защо журналистите които са проукраински не отиват да воюват, а само седят в тила и ни поучават какво е редно и какво не?
    На никой не му пука за тяхното мнение.
  • 30 Пацифист

    9 3 Отговор
    След такива статии авторите и джурналистите мощно при Бай Ставри за обмяна на опит!
  • 31 Комунист и хуманист , па пацифист

    10 3 Отговор
    Добре е хората да спрат да обръщат внимание на такива писания, да се обърнат срещу тези, които налагат страх, отклоняват вниманието от истинските проблеми, да ги изметат скоропостижно! Виртуалните ни проблеми, войните, климатичните измами, пЛандемиите и заплахата от ИИ са начини да се държат в подчинение масите от едни безскрупулни индивиди! Време е да се работи за по-справедливо общество, човеколюбиво общество, където няма да има овластени екземпляри пиещи кръвта на останалите, време е отново да се обърнем към идеологиите, там е спасението за нормалния човек
  • 32 Оди на ремонт..

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    Нещо яко ти клопа,оти това се отнася за бандерките,със милостовията на сглобкаджийте,зелените вдовици са все на първа линия-даже им е рзрешено да паркират на плажната ивица..
  • 33 Сандо

    11 3 Отговор
    Гадната Русия непрекъснато се приближава към границите на натото!!!Или май беше обратното - обърках се вече от тази пропаганда и политкоректност.
  • 34 Каква хубава новина!

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Дано са се мъчили!

    Коментиран от #44

  • 35 Сандо

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Колко е прав проф. Иво Христов:":

    Много е удобно за пропагандата да извади едно изречение от контекста на казаното от автора.Типична пропаганда,лишена от творческо мислене и признак за интелектуално безсилие.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Объркано Атлантиче

    19 3 Отговор
    Брейй, аз се чудех защо сащонатовците насила с войни "демократизират" редица страни, оградили с военни бази Русия и разположели 800 бр. по света, а то било срещу гадният "Псевдопацифизъм". Особено руският такъв - да се смееш ли да плачеш ли- взеха ни за канарчета!

    Това е войната на Америка, използваща НАТО срещу Русия. Това е първото нещо.
    Второ! Това е война срещу Европа. Защото една от целите на неоконсерваторите, които започнаха тази война и които работят за започването на тази война от поне 8 години, е да деиндустриализират Европа, да скъсат икономическите връзки, особено между Германия, ЕС и Русия.
    Приближаваме се до много опасна точка: когато хвърлят всичко срещу Русия и това не работи, те ще станат параноични и луди. Това е като това, което направиха с Либия. Те унищожиха страната, защото искаха контрол над много плодородна и важна част от Северна Африка. В Ирак през 2003г. американците започнаха войната, а НАТО я продължи. Всички знаем какво се случи. Няма исторически пример НАТО да насърчава мира и сигурността. Историята ни показва това.
    И за това сега ни представят "Пацифизмът" като демагогия.

    Коментиран от #38

  • 38 Объркано Атлантиче

    12 4 Отговор

    До коментар #37 от "Объркано Атлантиче":

    И трето - Ситуацията в Израел е същата.
    Израел чрез неправителствени организации не прокарва ли псевдомиротворческа реторика в Европа, за да спечели във войната?
    За там, „Пацифистите“, които се опитват да водят война, не пренебрегват ли причините за нейното възникване? Европейската общност доста често пренебрегваше израелския империализъм, а преди агресията срещу палестинците имаше нападения в палестински земи, които окупираха. Нали така?!
    Но псевдопацифистите, посочвайки социалните предизвикателства за страните, участващи във войната, много рядко критикуват Израел. Те игнорират процесите в израелското общество, които ясно показват неговата милитаризация. И истинската победа на регионалната и европейската демокрация няма ли да настъпи само когато Израел не може да извърши военна агресия срещу други суверенни държави, включително европейски?

    ....та, защо няма Псевдопацифизъм като инструмент за израелското деструктивно влияние ?? Или няма защото трябва да има пропаганда.
  • 39 Чешките джендъри

    7 3 Отговор
    Купуват руска газ като за световно
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 граф Монте Кристо

    4 2 Отговор
    На запад започнаха да прозряват истината за СВО,по пътя на горчивия опит,осъзнават безсмислието и опасностите,тегобите от скъсването на отношенията с РФ. ЕС пропада стремително именно заради внушената от американците враждебност към Русия,заради лекомисленото осигуряване на военна помощ за зловещия украински режим.На всичкото отгоре Вашингтон за капак може да вкара европейските си съюзници във войната,и това се осъзнава в страните от ес и предизвиква страх и трепет,желание за скорошно откъсване от американската опека.
  • 42 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Унгарци и чехи, че и словаци ......са умници. Ние ,българчетата, сме тарикати и техничарчетна от време оно – винаги скачаме от самолета не с парашута, ами с раницата..........
    Никакво миролюбие !! Война с Русия на всяка цена !! Докато останем без хляб, че и без гащи........
  • 43 Мнение

    0 0 Отговор
    "Затова през 80-те години американското разузнаване класифицира Международното бюро за мир като организация, работеща в интерес на СССР." Ако само приемем, че Международното бюро за мир си върши безпристрастно работата и ЦРУ са прави, то извода е, че бившето СССР наистина е било за мир, а САЩ търсят войната! Това всъщност го виждаме в момента
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.