Last news in Fakti

3 Януари, 2024 16:00 2 556 42

Извън контекста

  • украйна-
  • пазене-
  • 4 лева-
  • месец

Още си спомням времето, в което имаше едни натренирани изроди, които събираха пари от хората, за да ги пазят. Дори имаше държавни служители, които подкрепяха тази частна инициатива и ни я представяха като грижа. Пазенето беше съобразено от доходите. Всички знаехме, че пазенето беше евфемизъм на това да не ни бият самите пазачи. Днес предложението ми звучи ми като междудържавен рекет, но поне цифрата е приемлива – 4 кинта на месец

Извън контекста  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна ни пази срещу четири лева на месец.

Гледам националните телевизии как се измъчват да ни съобщят добра новина. Добрата новина е извън контекста на всичко, което ни се случва. Но това е нелеката задача хем да си телевизия, хем национална.
Като гледам синия екран се връщам в детството си. Тогава имаше една мода да се притежават кучета с клатещи се глави. Арт ориентираните собственици на Лади и Москвичи, а защо не и на Вартбурзи притежаваха такива кучета разположени зад задното стъкло на автомобилите си. Когато колата се движеше тези кучета клатеха глави в такт. Все едно някой в колата казваше: „Слава на КПСС“ и кучето утвърдително клатеше глава.
Сега е същото. Пак е слава, но не на КПСС.
Защо беше тази прелюдия. В сутрешните блокове водещият казва нещо и няколкото поканени гости клатят глави в такт. Картинката е толкова уютна, че ако човек само малко се постарае ще престане да чува какво се говори.
А какво е то?
Първото нещо е, че трябва да разберем, че Украйна ни пази срещу 4 лева на месец. Да. Клатят се глави, а и все едно извън контекста. Всъщност не ни е обяснено правилно какво се случва и, че Украйна се нуждае от 4 лева на месец от всеки от нас за да може да ни защитава от Русия. Някак трябва да осъзнаем, че всъщност Русия е нападнала нас, но изневиделица на пътя и се е появила Украйна и благородно е поела удара. Сега вече сме в контекста.
Още си спомням времето, в което имаше едни натренирани изроди, които събираха пари от хората, за да ги пазят. Дори имаше държавни служители, които подкрепяха тази частна инициатива и ни я представяха като грижа. Пазенето беше съобразено от доходите. Всички знаехме, че пазенето беше евфемизъм на това да не ни бият самите пазачи. Днес предложението ми звучи ми като междудържавен рекет, но поне цифрата е приемлива – 4 кинта на месец.
Ако превъртя часовника с 30 години напред бих оприличил четири левовото предложение като оферта от черен петък. Четири лева за мир. Как да устоиш?
Освен пряката информация колко струва мира, това предложение носи и някои неясноти.
Не обясняват дали ще можем да теглим кредит, за да може да платим на Украйна таксата „мир“? Банките ще предложат ли подходящи финансови инструменти?
Допускат ли се плащания в кеш? Децата освободени ли са от таксата или при тях ще е по два лева? Пенсионерите ползват ли намаление? Студентите?
Ако откажа да плащам, това какъв ме прави? Ако имам финансови проблеми може ли да платя за охраната си по друг начин. Да кажем с ориз или изделия от чугун?
Като споменах „друг начин“ няма как да не попитам дали се предполагат разплащания по онзи „другия“ начин? Което рязко ни оприличава с проститутки.
И един последен напълно извън контекста въпрос: Ние още ли сме държава, че да плащаме на друга държава да ни доставя мир? Защото, ако не сме, да не се напъвам с въпросите.
Но щом вие вярвате, че има над осемдесет пола не е проблем да повярвате в каквото си искате. Дори и в държавата - недържава.
Това също беше извън контекста.
А контекста е, че трябва да разбираме това, което трябва да разбираме.
Втория телевизионен въпрос е дали бихте пожертвали живота си за тази държава, но за него не остана време.
Хубава нова година.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаем много добре кой си

    16 84 Отговор
    Поредния платен дето работата му е да "разклаща" подкрепата за Украйна..

    Коментиран от #6, #10

  • 2 честен ционист

    74 10 Отговор
    САЩ вече 33 год ви пази само срещу 66000 USD на калпак.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Емил

    94 8 Отговор
    Много верни въпроси!!!
    Браво на автора!!!
    Как е публикувана тази статия за мен е загадка!!!
  • 5 Браво!

    72 9 Отговор
    Респект към автора!
  • 6 честен ционист

    69 7 Отговор

    До коментар #1 от "Знаем много добре кой си":

    Тия, които подкрепят Украйна, докараха невиждан икономически ръст в Русия.

    Коментиран от #23, #37

  • 7 1234

    69 4 Отговор
    Гледах ги тия сутринта с четирите лева.Как ги изчислиха не знам.Ама беше някаква идилия напомняща на най-добрите времена на комунизма.Няма различно мнение, големи провали се обявяват за успех и така.

    Коментиран от #18

  • 8 Оти да се лажеме?

    40 3 Отговор
    Всъщност, такива са въпросите на все още многобройните телевизионни зрители, но какво пък? Всеки сам си избира начина, по който да се самоизтезава.
  • 9 Поздравления Емиле👍!

    53 4 Отговор
    За точната и много уместна ирония с кученцата,с клатещата глава...
  • 10 Ген.Атанасов!

    8 38 Отговор

    До коментар #1 от "Знаем много добре кой си":

    Тоя Емил е агент на Путин!
  • 11 гост

    41 2 Отговор
    Светът напредна в технологиите! Част от управлението му се извършва от т.н. "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ". БЪЛГАРИЯ ОТНОВО ИЗОСТАВА ! ЦЯЛОТО УПРАВЛЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА И АДМИНИСТРАЦИЯТА Е ЗАВЛАДЯНО ОТ естествен идиотизъм, КОЙТО РАБОТИ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА И НАРОДА!

    Коментиран от #12

  • 12 Към "политиците" и депутатите:

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Теорията на професор Ломброзо за определяне на престъпниците по формата на черепа и изражението на лицето се потвърждава от вашите физиономии. Имена няма да споменавам за да не ме изтриете с парите получени за борба с дезинформацията.
  • 13 Ццц

    33 5 Отговор
    И четири стотинки няма да дам за тия негодници. По веригата ще стигнат до най-голямото зло в съвременния свят - американските оръжейни олигарси. Охраната или ще е безплатна или не я искаме. Макар с отстъпка. Киро Тъп0то ни искаше по 10, ако помните.
  • 14 Опорка

    31 5 Отговор
    Добра статия, но и аз съм леко удивен как е успяла да попадне тук. Явно това е наказание, когато транша от посолството се забави.
  • 15 Асене,

    23 5 Отговор
    Моите и на семейството ми по 4 лева, ги пратете на Путин!
  • 16 Историк

    6 33 Отговор
    Кученцата с клатещите се глави се появиха през 90те, с останалите китайски и турски стоки, на другаря Йотовски спомените му се разминават с реалността, но това често се случва с хора, които НЕ ИСКАТ ДА СИ СПОМНЯТ миналото СИ!

    Като говори за "арт ориентираните собственици", вероятно говори за родителите си, тъй като баща му е художник, та прави лични проекции. Много неща могат да се заключат от неговите полуиронични, полутравматични асоциации за ролята на семейството му в тогавашния строй.

    Иначе бръщолевенията му за "пазещите изроди" са интересен поглед върху вътрешното пространство на автора: от една страна, те са директен продукт на дръжавна сигурност, която с тях си пазеше заграбените от българите авоари, с които плануваше на по-късен етап да установи и сега продължаващата десекрация (вместо да имаме демокрация), от друга това, че другаря Йотовски ги смесва с "държавните служители", ясно показва, че той много добре знае за това откъде и как са дошли, та е интересно как хем комунистическия строй е "хубав", но пък неговите наследници и продукти така са го травмирали -явно иска да се представи за рожба на демократично мислене, но отвътре все го напъва да си каже какъв е всъщност (това личи по всичките му статии).

    Що се отнася до "втория му въпрос", той е директен поклон към философията на съвременния руски фашизъм - путинизма - в който от главния фашист Путлер, до т.нар "глава на "православната" руска църква" (най-обикновено крило на КГБ, убеждават

    Коментиран от #19, #22, #26, #38

  • 17 Историк

    5 35 Отговор
    Що се отнася до "втория му въпрос", той е директен поклон към философията на съвременния руски фашизъм - путинизма - в който от главния фашист Путлер, до т.нар "глава на "православната" руска църква" (най-обикновено крило на КГБ, убеждават руските "граждани", че живота им е безмислен, освен ако не го пожертват за агресивната война на диктатора.

    Ето, и ние "можем" като Йотовски да "интерпретираме" съдържание. С тази разлика, че нашата интерпретация е или точно истината или много близо до нея.

    Да му е честита новата година на ходене по мъките докато служи на руския фашистки режим.
  • 18 Добре,че...

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    ...съм изпуснал сутринта тая идиотщина ,защото ТВ-то ми щеше да пострада...!

    Коментиран от #39

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бу Бу

    30 1 Отговор
    Не съм гледал въпросното предаване( от 5г, не гледам българско ТВ), ама да питам. След като трябва да плащаме за да ни пази( Украйна, Америка, Русия, няма значение) за чий х.й са ни тези в Българската армия( супер високо платени и с милиони привилегии) за чий х.й са ни Ф-16, Страйкъри, Корвети и др. Въпросът е принципен, без отношение към Русия и Украйна.
  • 21 Историк

    1 24 Отговор

    До коментар #19 от "НЕ Е ВЯРНО!":

    Ц, тогава такива "екстри" нямаше. Имаше възглавнички, плюшени играчки, плетени "кариолки", а на огледалото зарчета, икони, или най-обикновени картички лепнати с тиксо.

    "Клатещите" се играчки нявлязоха масово с китайските бо ци, които навлязоха с първите години на "демокрацията".

    Коментиран от #24

  • 22 Ццц

    30 2 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Кученцата с клатещи глави ги има и днес - 240 в парламента и неизвестен брой по интернет форумите. Те са много сходни с историците, които не помнят какво са яли вчера, но пък са наясно с историята. Общото е, че клатят главички на опорките на посолството. Различното е, че едните лъжат за настоящето, а другите за миналото. Например, че на Шипка 1877 г. до един са били от Азов, но погрешка войната е кръстена руско-турска. Сутринта друга статия си го каза - имало е надежди руската икономика да се подчини на европейската и като резултат Русия да бъде обявена за демокрация. На това започват да се клатят главичките. Понеже дойде Путин и не позволи Русия да се подчини на никой, той разбира се е диктатор. Айде пак с главички...
  • 23 Стършел

    3 12 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Невиждания икономически ръст, а стотиците хиляди загинали(и от двете страни), в какво ще ги измериш?! Ще дойде време на жужи руснаците да му поискат сметка и за това, и не само те!

    Коментиран от #25

  • 24 Ццц

    21 1 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    А ти кога залепи първия си плакат на Лепа Брена? Ще припомня: малко след тази мода се започна с Радка-пиратка и Тигре, тигре, с което започна и процеса на американизация на българското население. Към днешна дата имаме видими резултати - Котарак, Бай Х@й, ти, и т.н. Като реклама на Тик-так - само две калории, така и американски интелект - само в две клетки.

    Коментиран от #30

  • 25 честен ционист

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Стършел":

    За приказката "няма безплатен обяд" не си ли чувал?
  • 26 Турбо

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Кученцата с клатещи се глави в Москича станаха популярни,след един филм с Георги Парцалев(Чичо Манчо) от 60те години.Тези парламента се появиха след 1989 г.

    Коментиран от #31, #32

  • 27 Мдаа

    5 12 Отговор
    тоя някой го е излъгал, че е писател хихихи.
  • 28 Дааа ...

    7 13 Отговор
    Дааа. Емчо пак е имал cpegнощни noлюции.
    Тежко е на средна възраст да живееш с майка си и все още да ти пере гащите и да те храни.
  • 29 Турбо

    6 1 Отговор
    Филма е от 1972 г "С деца на море".
  • 30 Историк

    1 10 Отговор

    До коментар #24 от "Ццц":

    "Радка-пиратка и Тигре, тигре"

    Радка-Пиратка и Тигре Тигре са пряк наследник на сърбо-чалгизацията, която беше създадена и отглеждана от ДС (през комунизма сръбската "музика" на Лепа Брена и пр. беше "на почит"), с цел елементаризиране на населението. САЩ нямат такава музика (ритми) и никога не са имали. Тя има чисто ориенталски характер.
  • 31 Историк

    1 12 Отговор

    До коментар #26 от "Турбо":

    Филма с деца на море не е "от 60те". Излиза през 72 ра и никога не е бил вдъхновение за подобни неща. В НРБ такива "артикули" поначало не се произвеждаха.

    Коментиран от #36

  • 32 ИСторик

    1 8 Отговор

    До коментар #26 от "Турбо":

    "Тези парламента се появиха след 1989 г."

    Това е смешно дори да се чете, като се има предвид, че преди 89та единствената фраза, свързана с Парламента беше: "гласували Х, "за" Х, "против" Няма, "Въздържали се" Няма.
  • 33 Бамбука

    1 1 Отговор
    Чапаев, къде са Петка и картечарката Анна ? Мисли за тях.
  • 34 ха ха

    5 1 Отговор
    4 лева , ама на ден , от всеки живущ в евро зоната
  • 35 Диамантената ръка

    3 11 Отговор
    Йотовски, и ти си една руска партенка... Явно много такива като теб, Волгин, Копейкин си мислят, че с писанията си са застраховани от ордите на Путин и няма да ги "денацифицират".
  • 36 Къпан пор

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    Тати имаше куче с клатеща се глава в Жигулата,купи го от серия на сбора на село.Тези артикули се произвеждаха ширпотреба от разни ТПК и РПК.
  • 37 подполковник

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Иска ти се, или спиш с отворени очи. Кажи тая глупост на оскубаните руснаци и гледай какъв смях ще падне. Спри да четеш руски СМИ. Ако им вярваш, Руската кочина е най, най, че и по-най. А армията им майсъщо беше най. А какво излезе ?
  • 38 инфо

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Вие сте впечатляващо неумен, но достатъчно напорист коментатор.
  • 39 Ген. Гурко

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Добре,че...":

    Каза го едно крадливо същество от царските хубавци, а после го потвърди и един известен пияница-алкохолик, бивш манекен, бивш комунист, бивш директор в БНТ и настояща евроатлантоотрепка. Бяха се наговорили явно. Имат план. Те така те.
  • 40 граф Монте Кристо

    2 1 Отговор
    Хубава ще бъде когато окраина падне и особено когато американците се разбягат,това е алфата и омегата,кога ще бъдат изметени тия стервятники,това е неизбежно,само трябва да се изпълнят всички необходими и достатъчни условия и готово.
  • 41 Българите,,гол ям го вадим,..

    0 0 Отговор
    ама от дивана..
    иначе казано 500 години сега не ни мърдат.
  • 42 Нито е 4 лв. на месец, нито ни пази

    0 1 Отговор
    Пожелавам на украйнците войната да завърши час по-скоро, но Украйна нито ни пази, нито ни струва 4 лв. на месец. Нашата помощ за Украйна ни поставя в деликатни отношения с Русия и евантуални бъдещи репарации, като изгубила страна. Виждам, че не виждате по-далече от носа си, но тази част на света няма да е вечно под опеката на САЩ. Сигурно вие журналистите и политиците първи ще обърнете палачинката и ще "натирите" носа на стария си господар както се е случвало в историята не веднъж и ще запеете друга песен.