Last news in Fakti

16 Януари, 2014 08:15 5 483 5

Секс и власт по френски

  • франсоа оланд-
  • франция-
  • любовна афера

Скандалът може да изиграе важна роля за следващите избори

Секс и власт по френски - 1
Снимка АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На пръв поглед френският президент Франсоа Оланд изглежда леко комично, някак неподходящ за ролята на пламенен прелъстител на привлекателни актриси. И в много отношения удивителните твърдения за тайните му любовни срещи звучат като сюжет на някоя френска любовна комедия.

Предполагаемите сексуални забежки на Оланд, разкрити от клюкарското списание "Closer", не спират да звучат не само във френските медии, но и в медиите по цял свят. Социалните мрежи пламнаха от коментари на шок, възмущение и кикотене, че толкова много време и внимание се посвещава на нещо, което е толкова далеч и толкова без значение за държавните дела.

И все пак, във време, когато французите са уморени да четат и слушат колко са депресирани и нещастни, твърденията за креватните лудории на техния президент може да се окажат добре дошли за отвличане на вниманието. Този скандал дори може да изиграе важна роля за Оланд на следващите избори.

Французите обичайно гледат със снизхождение на аферите на своите лидери. Социологическо проучване от неделя показа, че повечето от гласоподавателите няма да променят мнението си за Оланд.

За разлика от бившия американски президент Бил Клинтън, който бе отстранен от Камарата на представителите и гледан с лошо око от сънародниците си заради аферата със стажантката Моника Люински, флиртът на Франсоа Оланд не го направи по-малко популярен, дори напротив. Одобрението към държавния глава скочи с 2 пункта до 26% само за 2 дни, отчете списание „Le Nouvel Observateur“.

Първоначалните заплахи на Оланд, които той впоследствие оттегли, за предприемане на правни действия срещу "Closer" заради нахлуване в личния му живот, сами по себе си представляваха изключителен жест поради две причини.

Първата е, че държавният глава не отрече аферата си с 41-годишната актриса Жули Гайе, а дори някак затвърди информацията на дадената във вторник пресконференция. Тогава той заяви, че преминава през "болезнен период“ в личния си живот.

Втората е, че в миналото предшественици на Оланд в Елисейския дворец и по-специално Франсоа Митеран и Жак Ширак никога не е трябвало да се тревожат за френската преса и статиите, в които се разказваше за техните женски завоевания, тъй като медиите пазеха добрия тон.

Жените в живота на Франсоа Оланд

Сеголен Роаял

Франсоа Оланд съжителства в продължение на 30 години със Сеголен Роаял - самата тя известен политик във Франция, но така и не се женят. Двамата имат четири деца: Томас, Клеманс, Жулиен и Флора.
През юни 2007 г., само месец след поражението на Роаял по време на президентските избори, двойката обяви, че се разделя. Тогава  Роаял беше първата жена, кандидатирала се за президент от една от ключовите партии - тази на социалистите, но изгуби вота от Никола Саркози. Преди време двамата бяха наричани най-могъщата двойка във френската политика: всеки от тях имаше планове да стане президент на страната.

Валери Трирвильор

Официалната партньорка на президента е 48-годишната журналистка Валери Трирвильор. Двамата обявиха публично своята връзка през октомври 2007 г. Тя пише за списание „Пари мач“, но след победата на Оланд на президентските избори спря да работи по политически теми. Трирвильор се премести в Елисейския дворец с Оланд, когато той стана президент, и го придружава на повечето официални пътувания. През юни 2012 г. Трирвирьор си навлече гнева на Оланд, подкрепяйки в Twitter опонента на своя партньор Роаял на парламентарните избори. Впоследствие тя се извини за коментарите си, като заяви, че „и до момента не е осъзнала, че вече не е обикновена гражданка“.

Жули Гайе

Президентът Оланд заяви, че публикуването на материали за връзката му с актрисата Жули Гайе представлява нахлуване в личния му живот.

Той обаче не опроверга самия факт, че има връзка с Гайе, която е майка на две деца. 41-годишната актриса е много популярна във Франция и се е снимала в над 50 филма. Тя участваше в клип за предизборната кампания на Франсоа Оланд. В него нарича президента на Франция „скромен човек“, който „наистина умее да слуша“.

В контраст с Франсоа Оланд, Франсоа Митеран беше в състояние да държи в сенките и настрана от медиите както битката си с рака, така и съществуването на дъщеря от любовница по време на неговото 14-годишно управление, което приключи през 1995 година.

Нощните приключения на бившия президент Жак Ширак, въпреки че бяха широко известни, рядко излизаха наяве.

Не по-малко скандали се завъртяха и покрай предшественика му – Никола Саркози, който бе зарязан от съпругата си Сесилия заради друг мъж. След това Саркози започна да ухажва модела Карла Бруни и тяхната романтична афера бе следена от близо както от френските така и от италианските медии.

Оланд всъщност се придържа стриктно към една уважавана  традиция в страната свързана с любовниците на френските управници още от времето на династията на Бурбоните.

Лиу XV попада под влиянието на маркиза дьо Помпадур. Един век по-късно Наполеон III е неуморим съблазнител на млади куртизанки. По време на Третата република, Джордж Клемансо е известен с репутацията си на скандален женкар, а Феликс Фор умира славно през 1899 г., докато се наслаждава на похотливото внимание на любовницата си в Елисейския дворец.

Личният живот на политиците във Франция в последните години започна да става все по-публичен. Делата на френските лидери по принцип рядко биват отразявани от френските медии. Едната причина е, че досега те правеха ясно разграничение между личния и публичния живот на политиците, а втората, че на французите просто не им пука за личните пороци на техните управници.

И все пак, ако снимките, които „Closer" разпространи, са истински, уговорените тайни срещи на Оланд с Гайе биха изглеждали странно комични. Изданието твърди, че държавният глава се изплъзва през задната врата на Елисейския дворец, подскача на скутера си и бръмчи по улиците на Париж на път за апартамента на Гайе. Този факт дори вдъхнови група ентусиасти да създадат видео игра. В нея играчът трябва да помогне на 59-годишния лидер на Франция да стигне до любовницата си, яхнал мъничък скутер.

Всичко това може би звучи вълнуващо и затрогващо, но не много президентско. И все пак целият този шум около аферата някак вдигна акциите на френския държавен глава социалист, който по-рано стана президентът с най-ниска популярност в модерната история на страната, най-вече заради увеличението на данъците, рецесията и високата безработица, в съчетание с репутацията му на нерешителен.

Според проучване на общественото мнение  77% от френските гласоподаватели разглеждат аферата като личен въпрос и не укоряват своя държавен лидер.

Оланд не е женен, въпреки че е в дългосрочни отношения с 48-годишната журналистка Валери Трирвильор. Преди това той имаше отношения с бившия френски кандидат-президент Сеголен Роял, с която има четири деца. Дали Жули Гайе ще е третата жена, която трайно ще се намести в живота на Франсоа Оланд, все още не е ясно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zdrawko Sashew

    4 0 Отговор
    На Миленчето му се изпотуха очилата от "съспенс".
  • 2 мечока

    3 0 Отговор
    Оланд се възползва максимално от поста си, като президент е кръгла нула, даже от нулата в ляво, но ... в личния си живот направи развитие
  • 3 Krasimir Petrov

    2 1 Отговор
    А може би е начин да стане по-симпатичен, защото е именно твърде сив президент - избран на поста и толкова. Френската демокрация е оформена около президента като глава на правителството. Някак не го възприемам като женкар и купонджия, така че сигурно историята е измислена с цел внимание към личността му
  • 4 comments

    1 0 Отговор
    Хайде,хайде-стига сте му завиждали на човека,ако си го умее
    и може!Автора може да го поглежда леко комично и несериозно,
    ама ония три мадами го гледат със свойте си зрели очи и-
    със сигурност-знаят,че има и НЕЩО ДРУГО,което не се набива
    в очи,но което е много,много харесвано........
    А че има нещо-ИМА,със сигурност,щом жъне такива успехи....
    Който се съмнява и не вярва-ДА ОПИТА И ПРОВЕРИ,аз вярвам.....
  • 5 The TRAPPER

    1 0 Отговор
    Абе тия президенти какво ги е прихванало ? Е..ат наред . Станаха и по-големи е..ачи и от нас- шофьорите.