Last news in Fakti

27 Май, 2024 19:02 2 624 53

Грузински Майдан или сценарий „а ла Лукашенко“?

  • грузия-
  • бидзина иванишвили-
  • саломе зурабишвили-
  • майдан-
  • грузинска мечта

Днес съдбата на бившата съветска република е заложена на карта с няколко сценария, които не винаги са оптимистични

Грузински Майдан или сценарий „а ла Лукашенко“? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както и на Майдана през 2014 г., грузинската революция се провежда в името на демокрацията и в цветовете на Европа. Подобно на украинците навремето, грузинците казват "Да на Брюксел" и "Не на Русия". Но въпреки грандиозните кадри на човешки тълпи, които завладяват столицата Тбилиси, въпреки решимостта на грузинската младеж, въпреки насилието при репресиите, упражнявани от управляващите, и въпреки значението на залозите за бъдещето на тази малка кавказка държава със само 3,7 милиона жители, европейските правителства се колебаят да се намесят. Това пише в материал за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Те демонстрират предпазливост, която някои актьори в грузинската опозиция смятат за "опасна двусмисленост". Наскорошните декларации на посланика на ЕС в Тбилиси, полякът Павел Херчински, предизвикаха скандал в редиците на опозицията. Вместо да каже, че законът за "чуждото влияние", копие на този, който Кремъл използваше за репресии срещу дисиденти, ще бъде смятан за "червена линия" от страните от Съюза, които предоставиха на Грузия статут на страна кандидат миналия декември, той поиска неговата модификация, предполагайки, че Европа може да се задоволи с компромис... "Една проста модификация би се счела за победа на Бидзина Иванишвили", проруският олигарх, основател на управляващата партия "Грузинска мечта" и лидер в сянка, предупреждава политологът Торнике Гордадзе, преподавател в Sciences Po и бивш грузински министър.

В Париж, както и в Берлин, където украинският въпрос вече тежи много, "протакат" и наблюдават със "загриженост" конфронтацията лице в лице между проевропейските демонстранти и проруското правителство. Франция, въпреки че е много ангажирана с друга страна, пряко заплашена от Русия - Молдова, в момента се държи сдържано в Грузия "Това е исторически момент. Ние сме в навечерието на революция", казва дипломат. Париж, подобно на няколко европейски столици, изпрати послания до грузинските власти, но не заплаши да последва американския пример с налагане на санкции. "Унгария на Виктор Орбан би възпрепятствала това", продължава дипломатът. "Предпазливостта" има и други причини: страхът от намеса на руските сили, както и "сложните обстоятелства", независимо дали става въпрос за европейските избори през юни или централната роля, която играе Грузия - на мост - в конфликта между Армения и Азербайджан. Преди всичко Париж иска да избегне наливането на масло в огъня, който вече е много разпален. "Ако влезем там с гръм и трясък, "Грузинска мечта" (управляващата партия, бел. ред.) ще ни обвини, че се намесваме. Затова внимаваме да не даваме гориво на властта. Въпросът е как да бъдем полезни? Няма лесен отговор", обяснява дипломатът.

В Париж и Берлин смятат, че Европейската комисия е тази, която има основния лост за влияние върху грузинските власти, със заплахата от замразяване или прекъсване на сближаването между Брюксел и Тбилиси, което би провокирало окончателното приемане на закона. Не е сигурно обаче, че лостът е толкова мощен... "Саботажът на статута на Грузия като страна кандидат е точно това, което правителството е решено да направи, след като се престори, че подкрепя сближаването с ЕС, за да удовлетвори населението, повече от 80% проевропейски настроено", продължава Торнике Гордадзе. По принцип Бидзина Иванишвили няма намерение да преследва сближаване със Съюза, което би го принудило да предприеме реформи, противоречащи на неговите политически и финансови интереси.

Подценяват ли европейските столици решимостта, подхранвана от Русия, където той натрупа богатството си през 90-те години, на човека, който дърпа всички политически конци в страната - Бидзина Иванишвили? Подценяват ли и тази на Владимир Путин в желанието му да задържи малка Грузия в своята зона на влияние? Шестнадесет години след блицкрига, започнал срещу Тбилиси през август 2008 г., Русия все още контролира около 20% от територията на Грузия, в която нахлу два пъти.

Що се отнася до руските танкове, те все още са на 45 километра от столицата. Европа смяташе, че може да забрави факта, че мирното споразумение, подписано между Москва и Тбилиси, никога не е било спазено от руската страна, която не е изтеглила войските си от окупираните райони. По това време много грузинци чувстваха, че са изоставени от Запада пред лицето на руската агресия. По-специално от Франция и Германия, които наложиха вето на влизането на Грузия в НАТО на срещата на върха в Букурещ, няколко месеца преди войната. И от Барак Обама, който точно след това сложи началото на своето "рестартиране" с Русия.

По подобен начин европейците се надяваха след анексирането на Крим през 2014 г., че ситуацията ще се успокои и нормализацията отново ще бъде възможна с Русия на Путин... Но Кремъл е толкова решен да върне Грузия в руския лагер, че Армения, изоставена от Москва по време на повторното завоюване на Нагорни Карабах от Азербайджан, оттогава се завъртя леко на запад... Дори ако единият е горещ, а другият остава за момента замразен, конфликтите все пак са свързани.

В Киев, както и в Тбилиси, Путин първо се опита да подчини страната, като избута политически марионетки на власт. Едва когато те бяха свалени от власт в Украйна, Кремъл използва военна сила, за да върне страната обратно в редиците си. Това е, което може да застраши Грузия днес. Нахлуването в Украйна ускори бунта в Грузия, радикализирайки и двата лагера. От февруари 2022 г. Бидзина Иванишвили умножи, както и в Москва, речите с конспиративни и антизападни оттенъци, заклеймявайки "партията на глобалната война", представлявана от Съединените щати и европейците, и приемайки без никаква допълнителна двусмисленост своя избор за Русия. Правителството се сближи с Унгария и Китай. То отказа да подкрепи Украйна и използва страха от удължаване на войната за вътрешнополитически цели. То обвини Украйна, че иска да въвлече Грузия в конфликта и пое отговорността за напускането на украинския посланик в Тбилиси.

То прие множество руски бежанци, които тежат върху структурата на населението и обществото. Режимът също така става все по-авторитарен. Иванишвили заплаши да накаже политическите си опоненти след изборите през октомври. Но подкрепата на Кремъл за закона за "чуждите агенти", който компрометира влизането на Грузия в ЕС, напротив, беше осъдена от населението, особено от по-младите поколения, които никога не са били толкова много по улиците. От началото на войната те показват подкрепата си за Киев чрез лозунги, транспаранти на обществени сгради, знамена в украински цветове и демонстрации срещу Русия. 87% от грузинците казват, че украинската кауза е и тяхна. Особено след кланетата в Буча, които им напомнят за издевателствата, извършени от руснаците в Абхазия и Южна Осетия.

Днес съдбата на Грузия е заложена на карта с няколко сценария, които не винаги са оптимистични. Първият е грузински Майдан, който да закотви страната в Европа. А вторият е сценарий "в стил Лукашенко", тоест репресии срещу демонстранти с помощта на руски сили, повикани на помощ, какъвто беше случаят в Беларус през 2020 г., за потушаване на революцията. Този сценарий би довел до принудителна русификация на Грузия, както в съветската епоха. За да избегне това, Европа има своите карти в ръка, особено по въпроса за визите. Що се отнася до Франция, тя има специална връзка с Бидзина Иванишвили, тъй като той има френско гражданство, дадено му от Никола Саркози, и един от синовете му учи в Париж. "Трябва да окажем натиск върху Бидзина Иванишвили, за да му осигурим почтен изход от ситуацията", предлага Торнике Гордадзе. Но би било по-добре големи политически лидери като Емануел Макрон да се заемат с въпроса, а не европейската бюрокрация, която е твърде тежка и твърде бавна.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    85 44 Отговор
    Политнекоректна статия !
    Евроатлантикосатанистите в потрес как така са лесно разкрити !

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сатана Z

    79 40 Отговор
    Софийският Майдан мина с няколко набити от полицията лумпени,но Тиквата беше свален за да дойдат ПП палавите пдраси на власт
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЗЛО

    74 41 Отговор
    САЩ и Злия психоДън, ще изгорят и тази държава!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Червената шапчица

    9 65 Отговор
    Да се чуди човек, защо на всички СССР чичковци с парички децата им учат на запад 🤷

    Коментиран от #31, #35

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Селянин

    72 35 Отговор
    А за многохилядните протести в Армения нещо да кажете?
    Иска се оставката на една марионетка от арменския народ.
    Има над 350 арестувани и пълно мълчание от "независимите медии".

    Коментиран от #11

  • 10 Перо

    28 50 Отговор
    Остава да се направи още един ционистки преврат като украинския и да не се приеме американския закон за чуждестранните агенти и Русия може да навлезе в Грузия!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Софиянец

    60 1 Отговор
    Малко френска пропаганда 😅 Ами да вземе тогава Африка да се намеси във френските протести на фермери, на лекари, на боклукджии и на младежите късащи ес знамена, борещи се срещу фашистката пенсионна реформа на макарона!
  • 13 Бамбука

    21 6 Отговор
    Дали ескалацията на политическото положение в Грузия, би се харесало на търговските интереси на Китай ? Пътя на коприната срещу Транс сибирската ж.п. транспортна връзка. Иран също се опитва да разшири транспортните си коридори, сключвайки с Армения търговски договори.

    Коментиран от #23

  • 14 Жоро

    50 3 Отговор
    Двойните стандарти, налагани от евроатлантическите тартори, си личи все повече и повече, с всеки изминал ден!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Уеко уицемерно

    53 3 Отговор
    Не е ли малко лицемерно, Макарона да се намесва, за да пази демокрацията в Грузия, докато същия Макарон тъпче демокрацията в Нова Каледония? И същия Макарон спука от бой "жълтите жилетки". По между другото тормози и тези дето отказваха задължителното боц... Абе дет съ вика, демокрация майка
  • 17 Бамбука

    20 1 Отговор

    До коментар #15 от "копи пейст":

    Ха ха ха . През България преминават десет транспортни коридори по всичките посоки на компаса. Такова геостратегическо положение в Европа няма. Кой ще позволи на "някой" да изправя политическата карта на България ? Някой нов Хитлер ли ?
  • 18 Блинкин

    46 7 Отговор
    този ястреб предизвиква вълненията в Грузия, раздават долари, развяват американски и украински знамена! Браво на Министър председателя , президентката френска малоумница предизвиква цветна революция по сценария на САЩ ! Бъдете обективни , лъжата е долна !!!!!

    Коментиран от #20, #21

  • 19 1302

    26 6 Отговор
    По-добре добре да се огледат какво се случва на северозапад от тях.
    Хич не им трябва "Майдан"
  • 20 Ахааа

    5 33 Отговор

    До коментар #18 от "Блинкин":

    Сега ми стана ясно защо някакви псевдо патриоти развяваха руските знамена, явно много добре плащат от руското посолство.
  • 21 Боби

    8 17 Отговор

    До коментар #18 от "Блинкин":

    Фашисти ли ще ги изкараме и Грузинците, а другаре?

    Коментиран от #30

  • 22 български Русофил

    14 7 Отговор
    и да стачкуват грузинците и каквото да правят,абхазия и Южна осетия ще да руски
  • 23 Тонката

    28 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бамбука":

    "Дали ескалацията на политическото положение в Грузия, би се харесало на търговските интереси на Китай ? Пътя на коприната срещу Транс сибирската ж.п. транспортна връзка. Иран също се опитва да разшири транспортните си коридори, сключвайки с Армения търговски договори."

    Колелото се завъртя...На 14-ти май Индия сключи сделка с Иран и взе под наем за 10 години иранското пристанище Чобахар, което има уникално географско местоположение....Естествено Сащ-исаните изпаднаха в ужас от тази сделка и заплашиха Индия със санкции....🤣
    По този повод, индийският външен министър си го премести в другия крачол и заяви:

    "Ерата на американското господство приключи. Американците вече не са в състояние да контролират всичко на нашата планета. Сега други държави поемат отговорност за глобалните процеси. Тези страни могат сами да решават регионалните проблеми без намесата на Америка."

    Наемането на пристанището я ясен сигнал, че индийците сами решават посоката на износа на индийски стоки за Европа....Сега, по-голямата част от индийските товари ще пътуват по коридора Север-Юг през териториите на Иран, Азербайджан и Русия, а не както САЩ искаха през Саудитска Арабия и Израел. Вече е ясно, че все по-малко държави броят САЩ за живи и не се интересуват от техните желания....Въпрос на време е Европа да осъзнае, че САЩ не са фактор и да помисли за собствените си интереси. Елементарно е!

    Коментиран от #32

  • 24 Въпросче

    5 24 Отговор
    Бре никой не ги иска рашките, а те се напъвът горките. Що така?

    Коментиран от #29

  • 25 Пенчо

    23 2 Отговор
    Тия даже не подозират какъв ...й ги чака! Каква "демокрация" по точно.
  • 26 Име

    18 1 Отговор
    Революция в името на цветовете на Европа! Хитро.
  • 27 факт

    24 3 Отговор
    Тези "протестиращи" умни и красиви грузинци очевидно са гледали Евровизия и са се запалили по "евроатлантическите ценности". Нямат акъл да видят урока "Украйна" и срещу някой пробит долар и много обещания, са готови да съсипят държавата си за да му е добре на Чичо Сам. А Чичо Сам си има проблеми и те никак не са малко. Това обаче не означава, че няма да сее разврата си по целия свят. А в Армения, обратно на Грузия, вървят протести срещу евроатлантика Пашинян. Шарен свят, някои се осъзнават бързо, други се осъзнават при свети Петър, ама това е, все до интелект и разум опираме. След 35 години евроатлантизъм си мисля, че е трябвало да ни бият по площадите, да ни арестуват, да ни начукат младите тъпи канчета, за да не докарваме държавата си до това блато, ама не, докарахме я. И да, да ни бяха били, че да ни дойде умът в тъпите млади глави.

    Коментиран от #46

  • 28 Гориил

    18 2 Отговор
    Приемането на грузинския закон за чуждестранните агенти беше повратна точка в руско-грузинските отношения. Грузия избра Русия. защото Тбилиси няма никакви надежди за европейска интеграция.В същото време не приемайте проевропейското бърборене на грузинския елит за истина.Обемът на двустранната търговия между Москва и Тбилиси расте експоненциално.

    Коментиран от #37

  • 29 Кой това кой

    19 5 Отговор

    До коментар #24 от "Въпросче":

    Видя ли митинга бе
    1000
    Платени ,,Христовци,, това ли е Грузия .
    За 50 долара надник , най евтините преврати на
    Кравария .
  • 30 Ко не

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Боби":

    Ти си такъв .
  • 31 Тъпия фес

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Червената шапчица":

    То Ким Чен Ун къде е учил ма .
    Я се поинтересувай .
    Нали трябва да се научат подлите похвати на алчния капитал.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Турчинов

    12 2 Отговор
    от статията:
    "Грузия е заложена на карта с няколко сценария, които не винаги са оптимистични. Първият е грузински Майдан, който да закотви страната в Европа.....
    мда като Украйна, която се заготви и потъна т.е чак се нулира с този вариант.
  • 34 Мнение

    16 2 Отговор
    Оставете Грузия на мира, гадове проклети! Не ви ли стига Украйна,че я съсипахте,а сега искате и Грузия да съсипете! Нямате капчица морал! Задремете се!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Симо

    7 1 Отговор
    Грузинците нека погледнат малко на юг и да видят какво се случва на тези, които си замълчаха и позволиха шепа платени превратници да ги вкарат в ситуацията в която се намират в момента!!! Грузия е малка страна и няма да има тихи кътчета като в Украйна, където войната да не се вижда. Няма да има място за бягство. Пък и грузинките не са .... като украинките и няма да се харчат толкова добре из Европа.
  • 37 Маймуне ,

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Гориил":

    Слизай от дръветата , що ДОНЧО ГОРСКИЯ ги изреза ..
  • 38 Евро майдана

    8 0 Отговор
    В Грузия е неуспешен. Само някакви деца продължават да маршируват по улиците с цветовете на дъгата. Изложиха се в Брюксел.
  • 39 Отец Путинчук

    0 1 Отговор
    Набивайте канчета , братья френски славяни ..🇺🇦
  • 40 Евро бляна

    7 0 Отговор
    Изгуби своята бляскавост много отдавна. Само в изостанали и изолирани общности "европейската перспектива" се ползва с известен. интерес
  • 41 Калин

    7 0 Отговор
    Преди 16 години, когато нямаше евроатлантическа пропаганда:

    Грузия е започнала война срещу Южна Осетия. В момента се водят ожесточени погранични боеве.
    При офанзивата на грузинската армия срещу столицата на Южна Осетия за загинали много хора, а ранените са десетки, предаде „Интерфакс". Все още не се знае какъв е броят на загиналите. Според Ройтерс най-малко 15 души са убити.

    Междувременно стана ясно, че абхазки и северноосетински доброволци заминават на помощ на Южна Осетия.

    Президентът на Южна Осетия Едуард Кокойти съобщи, че грузинската армия е започнала щурм на столицата Цхинвали, която е обкръжена.

    Градът е обстрелван с "Град", гаубици и минохвъргачки. Съобщава се за масиран артилерийски обстрел срещу града. Държавният министър на Грузия по реинтеграцията Темур Якобашвили потвърди, че още пет села в зоната на конфликта са преминали под контрола на грузинската страна.

    Руски медии съобщават, че Цхинвали е обхванат от пламъци.

    Руски дипломати се събраха на спешно заседание, за да обсъдят ескалацията на напрежението в Кавказ. Русия поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност "във връзка с агресивните действия на Грузия по отношение на Южна Осетия". Заседанието трябва да се състои днес.


    ....та кой точно е агресора?????

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 От чужбина

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Калин":

    Тогава президент на Грузия не беше ли Саакашвили? После Путин каза, че ако го хване ще го обеси за топките. Саакашвили се подвизаваше из Украйна, ама май и от там го натириха... Сега май е в затвора!?!?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ганев

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "факт":

    БРАВО.....МНОГО ТОЧЕН..И ИСТИНСКИ...КОМЕНТАР
  • 47 Иван

    3 0 Отговор
    Нашият Жан Виденов, как стана - почнаха - "кой не скача е - червен", Иван Костов си купи пуловерче за дъщеря си, доста станаха интересни времена. Има ли ЦРУ - има и фойерверки.

    Между-впрочем - опитаха и в Москва тази работа. Няма живи - да са разказали какво-що. Сигурно не е протекъл "Майданът" по план.
  • 48 Кви са тези тъпотии бре терористи?

    2 0 Отговор
    (((Както и на Майдана през 2014 г., грузинската революция се провежда в името на демокрацията )))....... баааах тая "демокрация" ей ..
  • 49 нннн

    3 0 Отговор
    Номерът със скачането на мегдана се изтърка и нито скачащите са убедителни, нито властта се бои от тях. Грузинците се оказаха по- мъдри от украинците, пък и от нас. Ще си спасят държавата.
  • 50 От чужбина

    1 0 Отговор
    Потърсете из българския интернет статии за Грузия, по същата тема. НЕ мога да ви дам нито име на саит, нито точно име на статията, защото вече ми изтриха 2-3 коментара, без да съм ползвал нецензурни думи и/или обиди.
    Като цяло на Грузия и спретват "цветна революция" с цел да бъде ударена Русия. Сценария е същия както и на други места. Започва се с ужким мирни демонстрации на които от пред са деца и момичета, а зад тях са провокаторите. В случая с Грузия, повода е приемането на закона за чуждестранните агенти. Някои твърдят, че е "руски" закон, но този закон копира американския такъв действащ в Америка от 100 години. Според този закон, всички НПО-та, медии и др. значими обществени организации трябва да декларират получените от чужбина средства. Така става ясно кой кого финансира.
  • 51 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ДВА ВАРИЯНТА :--КОЙ Е ВЕРНИЯТ ???---ЗАПАДЪТ Е ИЗОСТАВИЛ ГРУЗИЯ И ГРУЗИЯ Е ИЗОСТАВИЛА ЗАПАДА !?!?!?!?!?!? --- Е...Х ТИ ЗАПАДА ????
  • 52 За протокола

    1 0 Отговор
    Протест за влизане в Европа, но скоро ще им ги окървавят, ще ги нападнат и окупират и ще кажат и за тях, че са искали да разполагат натовско ядрено оръжие.
    Същият сценарии като в Украйна.
  • 53 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Да ви умрът дечицата на всички противници на Русия...
    Такава напаст не трябва да се разможава...