26 Юли, 2024 10:00 1 514 3

Събина Петканска: Рисковете пред обединението в ляво, които го правят невъзможно. Въпреки добрите намерения

  • събина петканска-
  • обединение-
  • ляво-
  • невъзможно-
  • добри намерения

БСП ясно трябва да реши за себе си дали е партия на носталгията по БКП или наистина е станала европейска социалдемократическа партия

Събина Петканска: Рисковете пред обединението в ляво, които го правят невъзможно. Въпреки добрите намерения  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За всички леви хора в България връх Бузлуджа е символа на създаването на първото на Балканския полуостров социалистическото движение в България , през 1891 година от Димитър Благоев , с учредяването на 20 юли на БРСДП – Българската социалдемократическа партия . БРСДП ,при образуването си, приема стриктно Западноевропейските социалдемократически принципи и ги изповядва до края на Първата световна война .
Учредената през 1891 г. БРСДП, преминава през различни преломни моменти в идеологиите ,които изповядва и програмите, по които работи и като цяло в развитието си . Към момента безспорен приемник на БРСДП, учредена от Димитър Благоев, е #БСП . Партията ,която е основен участник в обществено икономическите промени в България от 1989 година до сега .
За съжаление #БСП ,след тройната коалиция между ДПС , НДСВ и БСП в която участва , навлезе в период на загуба на обществен авторитет и доверие . От тройната коалиция, БСП като най -голямата и авторитетна партия тогава , стана символ на корупцията, до която доведе управлението на тройната коалиция . И до сега , на всички видове избори , постоянно губи обществена подкрепа и не може да се отърси от негативите, които пое по време на тази тройна коалиция ,въпреки че над 8-м години Нинова води твърда и смела политика за противопоставяне на модела ГЕРБ , за борба срещу червените бизнесмени и феодали .
Така на последните парламентарни избори се стигна до резултат на БСП от 7 % , поемане на отговорност от Председателят на партията Корнелия Нинова и подаване на нейната оставка . След оставката на Нинова , временните ръководители на БСП, в лицето на нейните заместници, влагат големи усилия за обединение на лявото в България . Усилия, които заслужават адмирации и уважение!

Но в тези усилия виждам много подводни камъни ,които не само могат ,но в голяма степен съм убедена ,че ще провалят усилията за обединение в ляво ,което да доведе до подобрение на изборните резултати в предстоящите отново избори в средата на октомври месец .
В БСП още от времето на Първанов беше приета политиката за всевъзможни коалиции, с цел обединяване на лявото и печелене на различните видове избори . Политика ,която доведе до създаване на коалиции от БСП с по 18 и дори 32 участници и която много рядко е водила до добри резултати ,в сравнение със самостоятелно явяване на БСП на избори .
Но доведе до това, различни кариеристи и партийни номади да използват различни символични партии, като коалиционни партньори на БСП , да заемат избираеми места на различните избори и на гърба на активистите и членовете на БСП , да стават общински съветници, народни представители , кметове , да заемат места в бордове на фирми и всевъзможни добри държавни длъжности .
Коалиционна политика, която разруши структурата на БСП , отблъсна от БСП честните и почтени членове , истинските общественици имащи желание да работят за обществото, а не за себе си . И е една от причините за постоянно влошаващите се резултати на БСП .
Затова съм убедена ,че и към момента идеите за механично обединение в ляво , нещо което се практикува от над 15 години , няма да доведе по много по- добри резултати . СИМПТОМИТЕ за тази прогноза са вече налице :
- Мая Манолова заяви абсурдното становище , че лявото трябва да се преосновава . Което означава БСП да се закрива и да се създава нещо друго . Навярно с основната цел личности като Мая Манолова да имат запазено място в новото ляво .

- Костадин Паскалев заяви друго . Че всички парти в бъдещо ляво обединение трябва да са равнопоставени и чрез новосъздаден национален орган да подреждат кандидат депутатски и други листи .Което означава, че партийните органи на БСП да нямат функции и пълномощия .

- Татяна Дончева беше най- реалистична и заяви ,че обединението ще е труден процес ,защото всички партии в ляво имат национални ръководства и местни структури . И ще е много трудно и сложно между 20-30 партии да се изгради работещ механизъм за взаимодействие и решение ,в отделните градове, кои да са кандидатите за народни представители , общински съветници , кандидати за кметове и т.н.

- Ваня Григорова отказа да участва в усилията за обединение в лявото . Обяснявайки решението си, че не може да се обедини с БСП, ръководено от заместниците на Нинова , което е старото ръководство ,но без Нинова .

Ще споделя отново становището си ,което изразявам от години . Което се изразява във вземане на ясни решения в БСП по следните три основни въпроса :

1. БСП трябва да си отговори на въпроса каква идеология изповядва и каква партия е :
- Комунистическа
- Социалистическа
- Крайно лява партия защитаваща основно джендър идеология , мигранти и социално слаби .
- Социалдемократическа
- Националсоциалистическа
- Националистическа
- Или някаква друга
И да търси обединение с идейни съмишленици .
Защото в момента коалиция от 32 партии, в която има 2-3 комунистически партии , съм убедена, че отблъсква голяма част от прогресивните леви хора в България, които виждат България като нормална европейска държава . И тези хора се превръщат в част от онези 70 %, които не гласуват .
БСП ясно трябва да реши за себе си дали е партия на носталгията по БКП или наистина е станала европейска социалдемократическа партия .

2. БСП трябва да даде ясен отговор пред членовете , симпатизантите си и обществото – Дали позицията и е за силно интегриране на България към ЕС или е за запазване на силен национален суверенитет и по- хлабави връзка с ЕС . Дали се бори за това Европа да е на нациите , или ЕС да се интегрира все повече и някога да се превърне във федерация .
БСП трябва ясно да заяви дали е за ЕС , или за Евразия , или е за някаква неутрална позиция.
Този въпрос в момента силно касае и Президента Радев .
Ако БСП е за силна интеграция на България с ЕС и за европейско бъдеще на България , изводите са, че Корнелия Нинова е била права в политиката си на противопоставяне с Президента .
Ако БСП е за отслабване на европейската интеграция на България , не само за засилване на националния суверенитет, но и за засилване на връзките с Русия за сметка на интеграцията с ЕС , тогава доближаването с Президента е логично .
Като БСП трябва да си дава сметка, че повече общественици и граждани си поставят въпроса ,за Президента Радев, не предава ли националния интерес , дори имаше статии със заглавието -" Президент ли е или Резидент е Радев ".
Това означава БСП да си даде ясната оценка ,че базата избиратели на БСП ще са само тези 20-25 %,които подкрепят Путин. Избиратели в по- голямата си част ,които гласуват за Възраждане , Величие и подобни партии, чийто позиции могат да извадят България от интеграцията с ЕС и България да няма друг избор, освен да стане член на БРИКС .
Отговора на този въпрос ще даде ясна ориентация, кои личности биха желали да са членове и симпатизанти на БСП и кои биха подкрепяли БСП на различните видове избори .
Защото когато има неяснота в позициите на БСП , избирателите избират партии с ясно изразени позиции , включително и Възраждане . И избягват партии, които имат неясни позиции .

3. БСП трябва да има ясен и пълен анализ на политическата ситуация в България през последните 35 години , период в който БСП е била основен участник във всички политически процеси като опозиция и като управляваща партия , да се обяснят причините довели до развихрянето на корупцията, която прави България най-корумпираната и най-бедната страна в ЕС . Да се покажат ясно слабостите на БСП в процеса на създаване на корупционната среда в България и БСП да има ясна програма как да се излезе от тази корупционна среда и как България от завладяна държава да стане държава на гражданите и на закона .
БСП дължи такъв анализ и такава програма на своите членове и симпатизанти , на българското общество , за да стане ясно дали БСП наистина иска да скъса с практиките по времето на ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ или само е МИМИКРИЛАЛА и чака времето отново да влезе във властта, за да се облагодетелстват определени нейни активисти .

Смятам, че отговора на тези три основни въпроса и на още няколко организационни за БСП , трябва да предшества усилия за нови безпринципни обединения на десетки леви партии с БСП . Коалиции, които през годините са подяждали и унищожавали кадрите , структурата, а от там и авторитета и представянето на БСП на избори .
Коалиции има смисъл да се правят преди избори или най- добре след избори , но като всяка партия се явява самостоятелно, за да съхранява своите структури и кадри , да развива кадрите си , кадрите на БСП да вярват в БСП и да има предвидимост , планираност , обучение и растеж на кадрите на всички нива .

Отново ще повторя, че по въпроса за развитието на кадрите , на структурата и коалициите #БСП трябва да се учи от ДПС и ГЕРБ , въпреки че ДПС и ГЕРБ в сравнение с БСП са нови партии .

Пожелавам на всички участници в срещата на #Бузлуджа и на всички леви хора в България , прозорливост , мъдрост и отговорност в името на развитието на лявото в България и на България .

Д-р Събина Петканска-Вълева


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    7 1 Отговор
    На снимката виждам клиенти за затвора
  • 2 Социалист

    10 0 Отговор
    На Бузлуджа всички социалисти да покажем на Кюстендилското Барби как се мятат Яйца!
  • 3 Айде

    5 1 Отговор
    А ето го и отговорът : БСП не е партия, а сбирщина от хора, които говорят едно, но правят друго! Когато основната цел е единството на партията и властта на нейната върхушка, а не демократизирането на политическата система и просперитета на България, такава партия не е необходима! Лявото и дясното са само в празни политически глави!