16 Август, 2024 13:01 1 291 23

Сърбите се възродиха в Париж, защото се обединиха

  • сърби-
  • медали-
  • олимпиада

Стефка Костадинова е доволна от броя на медалите, но пропусна да сравни скромната група посрещачи на летището с триумфа на отбора на Сърбия, взел участие в Олимпийските игри. До късно през нощта, 70000 белградчани събрали се пред парламента, не спряха да пеят „Боже правде, ти што спаси от пропасти досад нас!“ Разликата между Белград и София е очевидна. Каква е причината?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стефка Костадинова е доволна от броя на медалите, но пропусна да сравни скромната група посрещачи на летището с триумфа на отбора на Сърбия, взел участие в Олимпийските игри. До късно през нощта, 70000 белградчани събрали се пред парламента, не спряха да пеят „Боже правде, ти што спаси от пропасти досад нас!“ Разликата между Белград и София е очевидна. Каква е причината?

Не е само Джокович. И не е той виновен, че Гришо се ската.

Причината е връзката между народа и неговите представители. Тази връзка е съществена. Тя не се измерва с метри, килограми или бройки. Тя вдига на крака и кара хората да пеят.

Сръбските отбори по баскет мъже и волейбол-жени изиграха драматични мачове, пред претъпкани трибуни. Американците са "Dream tyme" в баскетбола. Считани са за непобедими. Въпреки това нашите съседи поведоха със 17 точки и изправиха на крака цялата публика. Абсолютно всички националности бяха за сърбите. Въпреки подкрепата те загубиха с 4 точки. На излизане от игрището американците бяха освирквани, а сърбите - поздравявани. Подобна беше и гледката на волейболното игрище за жени, въпреки, че тук италианското присъствие по трибуните беше по-шумно. На игрището обаче, участието на италианската рускиня Катя Антропова се оказа решаващо. Във водната топка, сърбите, които нямат излаз на море, победиха Хърватия, която има. Допълнителен повод за възторг в Париж и не само.

Кой български отбор развълнува публиката във френската столица? Единственият отбор, върху, който тежеше нашата представителност в тези Олимпийски игри, беше този на художествената гимнастика. Не съм от най-добрите познавачи на тази дисциплина, но възможностите за българска изява са толкова редки в последно време, че не мога да пропусна възможността да се намеся.

Художествената гимнастика се роди пред очите ми. На улица Цар Самуил в София. Аз живеех на втория етаж, а на третия - създателката на гимнастиката – Жулиета Шишманова. Срещахме се по два-три пъти на ден. Бяхме на здрасти – как си? Повече от десет мои съученички следваха Жулиета по няколко пъти в седмица. Саковете им пращяха от ленти и бухалки. Между тях - Стела Милошева, Соня Пеева, Магдалена Веселинова – Беба и Виглория от улица Солунска. Някои от тях, не само тренираха, но дори имаха добри резултати в състезания.

На16-ти март 1978 година самолет Туполев 134 пада на път за Варшава и причинява смъртта на 73 пасажера. Между тях е и моята съседка Жулиета Шишманова. На първо време мислех, че след трагедията, спортът полу - балет полу - гимнастика ще приключи и той. Вместо това художествената гимнастика се разрасна. Основите, които бе поставила Шишманова издържаха на нейната гибел и хиляди момичета продължиха да тренират. От техните редици излязоха Нешка Робева, Мария Гигова и много други. Българската школа се прочу и нейни представителки намериха работа като треньорки в чужбина. Между другото и във Франция.

И така се стигна до финала в Париж, в който Боряна Калейн бе очевидно ощетена според мнозинството български зрители. Сполетя ни същото съдийско пристрастие, както по време на Олимпийските игри в Атина през 2004 година. Златния медал на Йордан Йовчев буквално му бе откраднат. Негодувахме. Изпихме по една ракия повече и млъкнахме. Ако и този път постъпим по този начин, разочарованието може да се превърне в отчаяние. Родителите могат да си кажат „Защо да мъчим детето, след като чуждите съдии, винаги ще ни порежат!?“ Има нашенци които работят в тази посока. Някаква психоложка, която вероятно се е съблякла два пъти в гимнастически салон, тръби. „Децата са унижавани и удряни! Те са на ръба на анорексията! Болест с голяма смъртност!“ Госпожата не е виждала режима на боксьорите, които се качват по пет пъти на кантара и смучат парче лимон за да не пият вода.

Момичетата, които ни представиха в Париж, кипят от желание, преливат от усърдие. Посветили са години на тренировки и лишения. Около тях има треньори, лекари и родители. Всички те са вярвали в олимпийските идеали, на първо място на които е достойнството на спортиста. Националният ни отбор по художествена гимнастика е нашият единствен колективен представител. Ако един от членовете му е ощетен – ощетена е България. Ето защо вълната от недоволство, която се надигна, може да се превърне във вълна обединител. Всяко зло за добро! Достатъчно е президента Радев да издаде указ, с който премахва паричната разлика между сребърния медал на Боряна Калейн и златните медали в другите дисциплини. Всички българи ще се обединят около подобно решение, защото достойнството на гимнастичката е и наше достойнство!


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иман Халиф

    12 8 Отговор
    И Маймунската треска се възроди .
  • 2 Гост

    31 5 Отговор
    Сърбите мачкат в почти всеки един спорт... Ние си правим чествания на 1994 .... Толкова сме жалки, че можем да честване и победи от 1940 примерно .... или да честваме Златния Век на Симеон от преди няколко хиляди години.

    Коментиран от #11

  • 3 Ама, чекай ся

    22 7 Отговор
    "Нашите" шампиони просто не са българи. За какво да се радва нароца? Не преставам да се учудвам на нашата бг сбъркана логика.

    Коментиран от #4, #20

  • 4 Гост

    23 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ама, чекай ся":

    Ние нямаме база, за да можем да създадем шампиони, защото парите се пренасочват, за да може хора като вълка да си купуват бугатита с държавните пари...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 бягай бе

    5 4 Отговор
    пъстърма щекова....Айде пайдос умна, като цървула кюрд и нагъзовата с лента....Стоп ! и въз от ефира....
  • 9 Сссс

    8 6 Отговор
    А ония Хасковски циганин Гришо къде се ската,и колко данъци е платил в България ?
  • 10 456

    9 4 Отговор
    Каквато е държавата такъв е и спорта. България не може вече да се сравнява и със Сърбия. Но, Сърбия не е в ЕС нали?!

    Коментиран от #18

  • 11 шумец

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    През 1940 г. Република България все още не е съществувала!
  • 12 Общо взето

    11 3 Отговор
    Сърбите инвертират в спорта, имат школи, поддържат старите сгради от Югославия. Ние имаме население колкото тях, е може би нямат 1 милион неграмотни роми. Държавната ни политика, е всичко да се краде. За всеки спорт се отделят минимални базови финанси с ниски заплати, а останалото се краде.
  • 13 Голем смях

    9 1 Отговор
    Велика простотия ...сърбите нямали излаз на море ...хаахха в морето ли се игра водната топка или в ..басейн..Сигурно сърбите нямат и басейни ...

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Носталгия по истината

    18 3 Отговор
    През 70-те на миналия век във всички колективни спортове имаше ученически първенства- градски, окръжни, републикански. Имаше ученически първенства по лекоатлетически четирибой-60 м. гладко бягане, дълъг скок, висок скок и хвърляне на топка. Първенецът от републиканското отиваше на международния четирибой в една от соц. страните. Спомням си какви състезания имаше по хандбал, баскет и футбол. Масов спорт още от основните училища. Да не говорим за борбата, която стана през 1971 г. национален спорт и във всяко селско и градско училище зимно време в салона се оборудваше тепих от дюшеци. Страст, колектив, стремеж за победа, истински учители по физическо. Като сложим, че всяко училище имаше духова или фанфарна музика, кръжоците бяха каквото си избереш, става ясно, че сега сме едно....нищо. без ценностна система, само ревльовци за права, без цели, без колективизъм. Дърдорковци от горе до долу и лапачи. Толкоз лицемерие и фалш и мързел няма на света.

    Коментиран от #17, #23

  • 15 Съдията Дред

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смях":

    Наистина тъпо сравнение, Унгария няма излаз на море откак ликвидираха Австро унгарската империя/Тогава излаза е днешните Словения и Хърватия/, но винаги са били сила в плуването и водната топка
  • 16 Само питам

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смях":

    Япония,Индонезия,Исландия- най - добрите във водната топка.А колкото за среброто на Калейн да се плаща като за злато- на отбора по художествена като за бронз ли да се плаща?А на Стилияна( любимката на Раева) ? А ако имаше рускини и белорускини?Научете се да просите малко по-добре,в стил Зеленски.
  • 17 Моарейн

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Носталгия по истината":

    Съгласна съм с Вас, колега. Първа жертва на демокрацията станаха ученическите кръжоци, школите по изкуствата и самодейните хорови и танцови състави. На тяхно място се настаниха пошлостта, арогантността, агресията и чалгата. И докато демокрадите бяха заети да крадат като за световно или да рушат всичко, което не може да се открадне, а останалите - просто да оцеляват, хлапетиите изведнъж се оказаха без всякакъв родителски контрол и с безкрайно много свободно време. Чудно ли е тогава защо простотията се възпроизвежда в геометрична прогресия?
    По темата: въпреки че съм луда почитателка на художествената гимнастика, няма ли да е по-добре да бъде наградена девойката, която съдиите ограбиха само защото имаше лошата участ да се боксира с онуй нящо, дето само по документи е жена?
  • 18 Само дето

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "456":

    ..мачкащите всичко са след нас в класирането
  • 19 безпартиен

    6 0 Отговор
    Колко души са на заплати във всички спортни федерации? Колко са месечните заплати на президента на всяка федерация,годишни премии? Федерациите са хранилка за успели и не толкова успели бивши спортисти? Факт!!
  • 20 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ама, чекай ся":

    Това "нароц" от народ и соц ли идва? Добро попадение!
    Иначе, остават ни още 40 години. Казват Соломон толкова време водил евреите из пустинята, докато забравят робството. Сега продължителността на живота е поне двойна, а и българинт е паметлив и инат... Пада си по фалшиви кумири... Вярва им безрезервно.
  • 21 Стефче

    2 0 Отговор
    Пропускаш, че сърбоманите са зад нас по медали, ние сме пред Гърция, Турция и Сърбия, от Балканите само Румъния са малко пред нас и то заради теслата срещу Боряна. Силна Олимпиада изнесоха нашите, а ако бяхме станали първи на Балканите щяхте да измислите други глупости да плямпате. Сърбия е провинция на България!
  • 22 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПРИ ТОЛКОВА НАРОДНО УСИЛИЕ МОМИЧЕТАТА НИ СЕ У С РА ХА !!!! ТОЛКОВА МОЖАХА ДА ИЗДРИСКАТ ---НЯМА МИЛОСТ -- УСРИ СА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 23 Така мисля

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Носталгия по истината":

    По добре , няма как да се опише. Пътят на едно малко овчарче от село Птичар , до световният подиум . Това е нещото което беше ампутирано , през тези 35 години . И това няма как, повече да се възстанови. Ще може да спортува само този , който си продаде апартамента , като Гришо . Като Бербатов , чиито баща е бил треньор . И този , чиито шофьор му носи сака , и обувките до игрището , и баща му е платил да играе в 10 мача.