19 Юни, 2021

Трябва ли да бъде наложен данък върху пустеещите жилища?


Трябва ли да бъде наложен данък върху пустеещите жилища?
С подкрепата на
imot.bg
Да
42% (1939)
Не
53% (2444)
Не мога да преценя
5% (250)

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядо

    27 28 Отговор
    Да се наложи данък и глоба на неподдържаните сгради и жилища!

    Коментиран от #28

  • 2 нашия

    58 2 Отговор
    без определение що е то "пустеещо " жилище ,няма как да се отговори на поредния тъъъпичък въпросс

    Коментиран от #4, #26

  • 3 мнение

    53 7 Отговор
    данък върху пустеещите жилища е болшевизъм по-добре да съберат неплатените данъци от домуса, и да национализират незаконно придобитите имоти от мародерите на народа

    Коментиран от #29

  • 4 Бизнес карате

    19 22 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    Пустеещо жилище е всяко необитавано жилище, чийто собственик не го е предоставил своевременно за продажба или отдаване под наем чрез брокер от ИмотБг 😉
    При това ако собственикът упорито отказва да стори горепосоченото, ИмотБг го санкционира като подава сигнал до НАП, че въпросното жилище е пустеещо и като такова избягва да плаща така дължимия новоизмислен данък 😁

    Коментиран от #6, #22

  • 5 патриот

    17 2 Отговор
    По селата хората си разрушиха къщите за да не плащат данак,а за пустеещ апартамент ? Пустеещ блок и лесно се събаря!
  • 6 Страхотен

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "Бизнес карате":

    Ти нормален ли си?

    Коментиран от #8

  • 7 тулуп

    24 4 Отговор
    За пустеещи имоти останали без живи наследници какво ще ги правим?
  • 8 Пий си апчетата

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Страхотен":

    За ампутирани от чувство за хумор като теб нормални хора изобщо не съществуват, но така е като не си пиеш редовно апчетата
  • 9 уфф

    24 3 Отговор
    Е за кво? Да не би някои наивни хорица да си мислят, че презастрояването на София е заради "голямото" търсене на жилища? И че така ще решат проблема с презастрояването и с липсата на всякаква инфраструктура? Да бе! Само ще извият ръцете на обикновените хора, ще им изкупят имотите за жълти стотинки и по някакво неведомо стечение на обстоятелствата нЕкои съвсем "случайни" хора ще се превърнат в собственици на огромен брой имоти в София. Толкова е прозрачно, че можем от сега да залагаме кои ще са тия "случайни" хора!

    Коментиран от #49

  • 10 Брокерска мафия

    27 0 Отговор
    Бойкот
  • 11 Мунчо Радев

    10 21 Отговор
    Мунчо Радев не се наяде... Пак нови данъци
  • 12 един от стадото

    34 2 Отговор
    всички жилища си имат данък сгради и смет. Толкова. Това изисква държавата по закон. Ако не е плащан с години проблема е между пак държавата и собственика. Пак толкова. Да си го решават. Всичко друго е вмешателство във частна собственост и мераци на ненаяли се брокери.

    Коментиран от #14

  • 13 Антитрол

    24 1 Отговор
    Ще ударят най-много собствениците на имоти по забутани села които нямат продаване, заради мераците на брокерите в столицата и големите градове.

    В България законите се мислят и съставят за конкретния случай на конкретния човек а дали ще създадат хаос в държавата не се мисли.
  • 14 Гошо

    32 1 Отговор

    До коментар #12 от "един от стадото":

    Грешиш,циганските квартали нямат данъци но имат осветление и сметоизвозване за твоя и моя сметка

    Коментиран от #17

  • 15 big

    18 1 Отговор
    Това е поредна глупост, ако се предвижда нещо такова! Дали са пустеещи или не, те си имат собственици, а те плащат данъци: сгради и смет. По Закон, последния данък може и да не се плаща за тях, но трябва да се попълват документи, ходи в данъчното и най-вече хората не знаят за тази възможност. Освен това, времето за подаване на тази "декларация" е ограничено, а не целогодишно. С други думи, с така наречените пустеещи жилища, общините "щипят" пари от собствениците!

    Коментиран от #16

  • 16 свидетел

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "big":

    пробвал съм. не стои така въпросът.

    Коментиран от #19

  • 17 един от стадото

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    при незаконни жилища няма и данък сгради. А чистенето тока и водата са за наша сметка. То кое не е за наша сметка. Дори глобите, които ЕС ни налага от спечелени дела от явни мошеници с добри адвокати. Разбирай добре платени
  • 18 Ван дер Любе

    18 2 Отговор
    Това е нужно в големите градове и може да се обвърже с презастрояването. В едно загинало село всички жилища са пустеещи и няма смисъл да се облагат с допълнителен данък. Както и да им се събира такса смет.
  • 19 big

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "свидетел":

    Аз също, но без успех и се отказах. Плащам и данък смет на имот, който е пустеещ от десетки години, а най-вероятно ще бъде такъв и по-нататък. Заради пропуснат срок, да кажем, че аз съм си виновен, забравям. Поне парите не са много и мога да ги преглътна!
  • 20 Радев е ГЬОНСУРАТ

    10 8 Отговор
    Служебното правителство пак вдигат данъците

    Коментиран от #30

  • 21 ПЪПЪ

    15 0 Отговор
    Какво е определението за пустеещо жилище? Има много празни и полусъборени от времето къщи по селата, но те имат наследници. Да им се одърживят ли? Други си имат малки къщички по селата и са там само през летото - пустеещо ли е?
  • 22 алик

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бизнес карате":

    зАЩО ТРЯБВА ДА ГО ОБЯВЯВАМ ЧРЕЗ БРОКЕР. ТУК НАМИРИСВА НА РЕКЛАМА И ЛОБИЗЪМ.
  • 23 уеиш

    11 0 Отговор
    А данък върху неизползваните коли, неизползвани земеделски имоти, пустеещи хотели, фабрики не трябва ли да има
  • 24 Селянин

    12 0 Отговор
    А кой ще реши дали едно жилище е пустеещо или не? Отново президента ли?
    Толкова тъп въпрос не е задаван скоро.
    Предложение за нова анкета: Защо да не въведем данък за рядко използвани четки за зъби и сапуна.
    Това ще е грижа за здравето на народа!
  • 25 Шайба

    14 0 Отговор
    Направо данък върху цялата провинция,че е запустяла,откъде накъде ще бягат хората от мизерията без да плашат данък на държавата,която целенасочено ги е вкарала в нея.
  • 26 kkk

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    Ето ти примерна дефиниция на "пустеещо" жилище:

    - не се обитава повече от 5г.
    - за "обитава" се счита да живееш там поне 2 месеца в годината
    - съответно не се ползва ток и вода

    Това стига да го пишем "пустеещо". Важното е друго- това да важи само за имоти в градовете. И то по-големите- да кажем от 50 000 жители нагоре.

    И да, данъкът на такива имоти трябва да е примерно 5 пъти по-висок- щом бай Пешо е ларж и може да държи празен имот в града значи има излишни пари и държавата заслужава дял от тях...

    Коментиран от #36

  • 27 Русенец

    8 1 Отговор
    Само тираничните управници се чудят, какви нови данъци да наложат. Не им стига пипето за нищо друго.
  • 28 Русенец

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "дядо":

    И глоба на бедните, че са бедни.
  • 29 Русенец

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "мнение":

    Да си приберат данъците и таксите от платените си избиратели, които ползват общ електромер, берат тухли и не плащат капка вода. Хазната ще се препълни на мига.
  • 30 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Радев е ГЬОНСУРАТ":

    Нали затова беше назначено.
  • 31 Горски

    15 0 Отговор
    Да наложиш данък за това, че политиката ти води до обезлюдяване е меко казано нелепо. - Ще има все по- пустеещи жилища заради политиката на паразитите от държавният апарат, която те налагат. - Няма никакво значение, кой управлява! - Паразитите мислят само как да не работят и как да прибират повече пари.
  • 32 честит капитал

    14 1 Отговор
    имам жилище в среден пустеещ град който при Тодор Живков беше 80 000 жители , сега в евро демокрацията стана на 30 000. да има много пустеещи жилища щоно ни изгониха от родните места. Унищожиха индустрията, унищожиха работните места, сега искат да унищожат и жилищата ни. Да няма къде да се завърнем при пенсиониране. Кръвопийци и кръволоци ни управляват.

    Коментиран от #50

  • 33 други мераци

    11 0 Отговор
    Администрация , която способства да има пустеещи жилища , пък и право на данък от тях да има да събира. Нещо не ми се връзва логиката. Придобиването на жилище дълги години цел на един човешки живот , докато се появи крупната кражба чрез политиката , после за някои това престана да е чак за цял живот , но само за някои , за другите отпадна въобще като възможност.
  • 34 Павел Пенев

    11 1 Отговор
    Не трябва да се налага данък върху пустеещите жилища.Ако такъв се наложи трябва да го плаща самата държава, тъй като е изгонила собствениците или наследниците от страната или е позволила да бъдат застроени повече жилища отколкото са необходими за населението.
  • 35 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 3 Отговор
    Защо само върху жилищата ... Ами върху пустеещите земи, гори, пасища, поляни ...? Ами върху неизползваните автомобили, камиони, трактори, комбайни, стругове, фрези, заводи, складове, хижи ...? Ами данък върху търтеите чиновници, кметове, олитици ... които не си вършат работата?
  • 36 айй

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "kkk":

    Отврaтително! Надявам се, че не мислиш така наистина? То по логиката на това, което си написал: "Публикувано във факти.бг: щом бай Пешо е ларж и може да държи празен имот в града значи има излишни пари и държавата заслужава дял от тях" що пък да не обложим с данък и безработните, че видиш ли, щом стоят без работа значи имат много пари и държавата заслужава част от тях? А чакай, а защо не наложим и данък на пенсионерите, защото щом живеят с мизерните си пенсии сигурно имат много пари? Ами децата? Те пък са направо супер ларж, глей кво са си добре, сигурно имат много пари, айде и на тях да им наложим данъци. А всъщност и на теб да ти наложим един данък, защото вместо да работиш, ти седиш и пишеш коментари, значи имаш излишни пари и държавата заслужава част от тях? ..Наистина не мога да си представя как го измисли това и ми се ще да вярвам, че се шегуваш, но в същото време знам, че има много хора с такова повърхностно мислене....

    Коментиран от #45

  • 37 Задължително данък на пустеещи жилища!

    6 10 Отговор
    В държавата има десетки хиляди НОВИ жилища, които не се използват целогодишно, а стотици хиляди млади българи няма къде да живеят. Богаташите с крадените пари от България, Русия, Унгария, купуват жилища на килограм и ги държат почти целогодишно затворени. Това е безобразие и не е екологично!!! Държавата трябва да вдигне десеторно данъка на жилища, които 10 месеца годишно нямат платени сметки за ток и вода, което да доказва, че се използват. Така мафиотите собственици на много жилища да ги продават евтино на бедните или да ги отдават евтино под наем на бедните. Това е социална политика, с която държавата може да покаже, че е поне малко загрижена за бедните. Освен това с този закон могат ЗАКОННО ДА СЕ ИЗКУПЯТ ЕВТИНО ЖИЛИЩАТА НА ЧУЖДЕНЦИТЕ, които ще решат да ги разпродават евтино за да не плащат големи данъци!!! Разбира се държавата трябва да наказва и брокерите, които имат над 3% комисионна, защото в момента по морето брокерите езимст от 10% до 40% комисионна от цената на имот. Наскоро исках да купувам жилище по морето, което беше обявено за 42 000 евро. Издирих собственика-руснак и се оказа, че иска 25 000 евро зс жилището, а брокерите са сложили 17 000 евро комисион за себе си. Това е безобразие! Къде е държавата да ги спре тия брокерски паразити?

    Коментиран от #39

  • 38 ужас лъжете

    9 0 Отговор
    Каква заблуждаваща населението анкета . Всики собственик, притежаващ наследствено жилище от родителите си , независимо дали е пустеещо или не, знае че е обложено и с данък сгради и с такса смет.
    Аз лично имам такава къща на село и редовно и плащам данъците.
    Не ни връщайте в комунизма и национализацията на личните ни жилища. Ако искам ще живея в бащината си къща, ако искам празна ще стои - там е целия труд и живот на родителите ми и държавата няма и грам принос за такива имоти.
  • 39 ти пък

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Задължително данък на пустеещи жилища!":

    Говориш за частен случай. Има нови жилища, които стоят празни, защото има много строителство. Защото всеки си е помислил, че ще удари кьоравото като построи блок, строи некачествено, и после не може да продаде апартаментите. Особено се отнася за такива по морето, за каквито говориш. Но това, което предлагаш не е решение и не е правилно да се взима от тези, които са се излъгали да купят такъв апартамент. Не е правилно и да се купува без оглед от специалист, който може да разбере дали едно жилище е качествено направено и съответно годно за живеене. А още повече не е правилно и да се допуска некачествено строителство. Но както казах това твоето е частен случай.
    Но така или иначе това не изчерпва темата с пустеещите имоти. За пустеещите по селата вече по-нагоре хората казаха. В градовете има много, които са наследствени и наследниците не могат да се съберат и да решат какво да правят по една или друга причина - от характерови особености, до липсата на връзка между тях, или просто някой е в чужбина. Но като цяло се стига до невъзможност да се направи каквото и да било с имота. Не е правилно да се ощетяват такива хора. Но и както по-горе вече са писали, целта и без това не е да се погрижим за бедните, нямащи къде да живеят младежи (Всъщност виждал ли си наистина много такива?), а истинската цел е изкупуване на имотите на хората и установяване като норма липсата на недвижима собственост, живеенето под наем, купуването на кредит и т.н., каквато е практиката в дру

    Коментиран от #43

  • 40 Случаен

    8 0 Отговор
    От какъв зор?
  • 41 българин

    9 1 Отговор
    Чудят се как да вземат и имота и последния лев от обикновения българин. Това беше мечтата на шкембе войвода да прибере къщите строени цял живот от българите и да настани избирателите си "роми" в тях. Каракачанов беше най големия застъпник за принуждаване и изземване на пустеещите къщи, но ще трябва братята роми да се понапънат да строят , а не наново да ги уреждаме.
  • 42 БПФ

    10 2 Отговор
    Айде пак започнаха полекичка да опипват почвата за престъпната идея - да отнемат "пустеещите домове" на тия дето са "много ларж", (както се изказа един комуняга по-горе) - и да ги дават на "бедни хора, живеещи в лоши битови условия" - тоест в 99% от случаите на ХЪХPEЦИ !!! Отиваш си в бащината къща - и гледаш - обърната на kaтун !!! То и сега понякога се случва, ама в бъдеще може да се окаже, че кметът се е разпоредил с твоя имот, щото бил "пустеещ" и е поканил примитивите да го освинят и разкостят !!!

    Трябва закон - хората да могат да защитават собствеността си, включително с оръжие - иначе никога няма да станем нормална държава !!! Западът изобщо да не го гледаме, той е загубил всякаква нормалност вече. Апропо - в Испания е точно така - всеки може да ти се нанесе в имота докато те няма и ако до 48 часа не си потърсиш правата, после не можеш да изгониш натрапниците !!!

    Коментиран от #44

  • 43 До 39

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "ти пък":

    Напротив. Със закон за високи данъци на пустеещи жилища ще бъдат принудени строителите да свалят цените за продажба, иначе ще плащат големи данъци. Така строителните предприемачи ще спрат със спекулациите
  • 44 До 42

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "БПФ":

    Темата е за пустеещи жилища, а не за вили по селата! Разликата е огромна! Едно е да имаш вила на село, в която отглеждаш сезонно животни и зеленчуци, а друго е да си мастит бандит с 30 имота и да ги държиш празни и да переш пари през тях или да чакаш да се надуе спекулативно цената и тогава да продаваш. Не знам дали знаеш, но точно заради собственици на много имоти се надуват спекулативно цените, защото има хора с по 100 апартамента, а нуждаещите се от жилище са много и това води до спекула и изкуствено завишаване на цени
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Каква е истината

    8 1 Отговор
    В момента по Южното Черноморие вилнеят държавни служители, които изкупуват евтини жилища на килограм, като парите са им крадени. Наскоро щях да купя жилището на един руснак за 30 000 евро , но дойде един държавен служител и даде 2000 евро отгоре и го измъкна от мен. Аз щях да ползвам жилището целогодишно, а държавния служител накупува няколко жилища наведнъж с крадвните пари и ги държи празни, като чака да влезем в Евро Зоната за да се надуе цената на жилището и тогава да го препродаде двойно. Това честно ли е? Такива бандити трябва да бъдат спряни! Една шепа мафиоти и корумпирани държавници изкупуват в момента Черноморието!

    Коментиран от #47, #62

  • 47 От 46

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "Каква е истината":

    Само да вметна , че държавните служители изкупуват жилищата с фалшиви банкови кредити. Демек , банкерите са техни хора и чрез банките те изпират парите от КОРУПЦИЯ и купуват с тях имоти по морето! Така хем банкерите взимат комисион, хем държавника си изпира парите от корупция и се сдобива с много имоти
  • 48 мустафата

    4 1 Отговор
    Тогава всичките рогачи трябва да се върнат на село, защото данъка ще важи за всички къщи...
  • 49 До 9

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "уфф":

    Ами то в момента си е точно така! Напиши в Гугле - умря софийски бизнесмен с 150 апартамента! Ще видиш, че точно сегашния закон е в полза на такива тарикати с по 100 апартамента

    Коментиран от #51

  • 50 До 32

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "честит капитал":

    В случая не е така! Ти можеш да отдяваш жилището си и след време да се върнеш да живееш в него. Никой не е казал, че ще ти го вземат. Апък ако си богаташ с много жилища къв ти е пробшема да плащаш висок данък за тях? Имаш пари за 500 коня колаь имаш пари за дискотеки и Малдиви, а нямаш пари да плащаш данъка на стоте си апартамента? Ми няма такава наглост!

    Коментиран от #52

  • 51 И ти мислиш

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "До 9":

    И ти мислиш, че са му били пустеещи ли? Изобщо не се сещаш, че ако вдигнат данъците, такива като тоя вече няма да са с по 100 апартамента, а с по 1000 най-малко и всичките ще се водят обитавани, и документи за наем ще ти покаже даже, а единствените губещи ще са бедните отрудени хорица с по някое наследствено апартаментче или част от такова, които ще са принудени да го продадат на разни тарикати като тоя! Не бъди толкова наивен! Вредно е.

    Коментиран от #53

  • 52 what the

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "До 32":

    На кой да го дава под наем? Човекът ти казва, че градът се обезлюдява. Очевидно няма търсене. Мисли малко, де!

    Коментиран от #54

  • 53 До 51

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "И ти мислиш":

    Не се страхувайте, че ще ви вземат наследствените панелни апартаментчета. Бас хващам, че мног от вас имат роднини, клито живеят като сардини в един апартамент. Можете да настаните тях в жилището си и така хем ще им взимате малък наем, хем те ще са ви задължени, хем ще си запазите жилището

    Коментиран от #55

  • 54 До 52

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "what the":

    Все ще се намери някой. Може и баба, дядо, братовчеди да сложиш да живеят там. След време могат да въведат Безусловен Базов Доход и хората ще се върнат по родните си места или ще си търсят жилищам в по-малки и безлюдни градове. Нищо не се знае

    Коментиран от #56

  • 55 я пак

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "До 51":

    И сега ти си построи една хипотеза от нищото и измисли решение, само и само да оправдаеш нещо, чийто смисъл и резултат в дългосрочен план не схващаш? Изключително ниско ниво на спор!
  • 56 До 54

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "До 52":

    Да сложиш баба си да живее в отдалечен град, тая баба трябва да е здрава и да може да се грижи сама за себе си. Иначе ще трябва да прехвърчаш до там всеки ден - тъъпо. Да търсиш някой друг, който иска да живее в обезлюдяващ се град, в който няма работа - загубена кауза. И кого да сложим значи в този имот? А, сетих се! Едни по-тъмно зелени, дето все имат нужда от жилище! Нали? Ти точно това би направил, защото си човеколюбец и вярваш, че всико се прави в помощ на обществото... Да бе, добре!

    Коментиран от #59, #60

  • 57 Практиката

    3 6 Отговор
    Около 10 % от апартаментите в големите градове в България пустеят от години ! В много страни такива жилища се облагат с голям данък или се задължават стопаните да ги предоставят на общините за отдаване под наем за срок от 5-10 години !
  • 58 хахаха

    4 0 Отговор
    Комyнизмът се завръща! Йей! Нали знаете, че през комyнизъма имаше такъв закон, че всеки може да има по едно жилище. И хората масово прехвърляха имоти на децата си. Сега остава да върнат и софийското жителство и ще ги призная! Ще изпоженят студенките за провинциалисти, както беше практиката тогава, заради жителството. Пък това си има и добри страни - като са женени ще вземат и някое дете да си направят, и ето, повишаване на раждаемостта! А имаше и други полезни неща - примерно ергенски данък. И хората гледаха да се оженят, за да не плащат този данък, и ето ти пак повече семейства и пак повишаване на раждаемостта. Така де, като са почнали да връщат неща от миналото, да карат наред!
  • 59 До 54

    1 5 Отговор

    До коментар #56 от "До 54":

    Ти да не бачкаш за имотната мафия? Кво толкова те притеснява такъв закон? Собственик на 50 апартамнта ли си,? Ако си собственик на много жилища , значи си паралия. Кво ревеш за един повишен данък? Теб бълха те е ухапала. По 1000 лева седмично в кръчмата харчиш за пиене, а не можеш да дадеш 1000 лева годишен данък за апартамент. Айде стига сте ревали! Като останеш без пари нали точно този закон ще ти помогне да бъдеш настанен евтино в някое пустеещо жилище на мафиот!

    Коментиран от #63

  • 60 До 56

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "До 54":

    Не, не вярвам ,че се прави в защита на обществото. Ако беше в защита на обществото отдавна този закон да беше въведен. Понеже политиците не мислят за благото на хората, затова мафиотите имат по 100 празни апартамента, а работещите граждани живеят 3-4 поколения в едно жилище с две стаи!!!

    Коментиран от #64

  • 61 Ироничен

    4 2 Отговор
    Данък има и е достатъчен.
    Да не си мислите, че като не живееш, не плащаш?
  • 62 Ироничен

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Каква е истината":

    Публикувано във факти.бг: Една шепа мафиоти и корумпирани държавници изкупуват в момента Черноморието!

    Е, нали беше вече изкупено?
  • 63 ооо

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "До 54":

    Продължаваш с грешните изводи. Не ставаш. ...Просто съветче: Недей да си фантазираш толкова много. Така само си пречиш да видиш истината.
  • 64 тц тц тц

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "До 56":

    Виж сега... Рядкост е да видиш софиянец живеещ в, както го каза: "3-4 поколения в едно жилище с две стаи"... Това са придошлите софиянци. Но хайде, и аз ще пофантазирам, за да съм в твоя тон: Значи с голяма вероятност мога да предположа, че ти си от придошлите. И сега искаш да вземеш жилищата на софиянци и да ги разпределиш на такива като теб? Е, айде малко по-кротко, не е хубаво да гледаш в паничката на другите. Не са ли те възпитавали? Това, за което мечтаеш, го имаше като идея през комyнизма, ама вече се видя, че това е утопична система, която няма приложение в реалния свят. Така че не вярвай, че някой ще ти даде евтино жилище ако мечтите ти се осъществят. По-скоро такива хора, каквито сега мразиш ще се сдобият с още много евтини жилища, а ти пак ще си живееш в твоите 2 стаи с 3 - 4 поколения с роднини и ще се чудиш как си се излъгал така да вярваш....

    Коментиран от #66, #67

  • 65 Край

    0 3 Отговор
    Пустеещите жилища в градовете са дадени под наем за който данък не се плаща.
  • 66 До 64

    3 4 Отговор

    До коментар #64 от "тц тц тц":

    Живея в самостоятелно жилище и исках да купувам имот по морето. Видях , че много имоти стоят празни, а ги продават на умопомрачителни цени. Като голяма вина имат и брокерите, които лапат по 10-20-30-40% комисионни. Оттам разбрах, че с толкова много празни жилища могат да бъдат настанени сумати безимотни млади българи. Така не всички да живеят в София, Пловдив, Бургас и Варна. По морето има 50 000 жилища, които зимата са празни и могат да бъдат настанени поне под наем хора. За мен е пропиляване на суровини да има толкова празни имоти и да не се използват. Това е все едно да има ябълки по земята, а хората да стоят гладни
  • 67 До 64

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "тц тц тц":

    И недей ми казвай, че няма работа по морето и затова хората не живеят там. Тя работата се създава покрай хората. Да не би в София или Пловдив да работят фабрики? В Бургас има повече дадености за развитие на бизнес от София, но държавните служители изкупиха имотите по Черноморието , като нито ги отдават под наем, нито ги използват. Държат ги заключени и чакат да им се вдигне цената за да ги препродадат на двойна или тройна цена. Така хем изпират парите от корупция чрез имотите, хем правят още кинти на гърба на експлоатирания и ограбен народ. Обаче как бедния да купи такъв имот на завишена цена и да заживее в Слънчев Бряг и там да започне да се развива целогодишен бизнес? НИКАК!!! Апък държавните служители най много да ги използват имотите за по една-две седмици годишно. Щом един човек може да си позволи да има 5-10 имота, тогава може да си позволи да им плаща и голям данък от поне 1000-2000 лева годишно на жилище!!! Сега за наследставата е друго. Ако имаш земя и те обезщетят с 5 апартамента, това вече е друга песен. Тук ти не си купувач-паралия. Тогава не тряба да има по висок данък, но все пак трябва да отдаваш имотите под наем, а не да ги държиш заключени, щом има нуждаещи се. Ако баща ти е богаташ и ти дари 10 ЗАКУПЕНИ имота, тогава е нормално да плащаш повече. Това е смисъла на системата. Който взима повече - плаща повече. Мерцедес С класа струва повече от Москвич, щот получаваш повече екстри. Като имаш 10 апартамента ти получаваш повече употреба на об

    Коментиран от #69

  • 68 СЪДИЯТА

    1 0 Отговор
    Данък сгради -да , но такса смет-не .
  • 69 честно

    4 2 Отговор

    До коментар #67 от "До 64":

    Е да, по морето има работа - лятото по време на сезона... Абе, пич, верно звучиш все едно падаш от Марс! Айде преживей го, че са ти измъкнали изпод носа морския имот, дето си искал да купуваш и за следващия път се пазари за по-малка сума, отколкото можеш да дадеш, за да можеш да допълниш при такива случаи. Иначе ти съчувствам, ама това е положението. Но така или иначе по темата: няма да решиш никакъв проблем на безимотни младежи с твоята идея, защото такива хич не са толкова много, а ако има такива, повечето разумни хора не биха си ги пуснали в имотите.
  • 70 До 69

    2 1 Отговор
    Имотите не бива да са инвестиция! Инвестиция могат да са акциите. Само олигофрените си мислят, че имота е инвестиция. Ами ако всеки гражданин има по 10 апартамента като "инвестиция", кого ще настанява в тях - извънземните или глиганите от гората? Аман от дебилите, които превърнаха имотите в "инвестиции". Заради тях се разрушава и замърсява планетата, зщото в цял свят десетки милиони жилища стоят празни , а строителството е НАЙ-ЗАМЪРСЯВАЩАТА ИНДУСТРИЯ НА ПЛАНЕТАТА, след автомобилостроенето !!! Който има много имоти, значи има и много пари, тогава да плаща много повече данък! Данъка за второ и трето жилище трябва да започва от 1000 лева годишно и да се увеличава според квадратурата. За четвърто жилище трябва да започва от 2000 лева годишно. Един човек с 10 апартамента трябва да плаща поне 20 000 лева данъци за тях всяка година

    Коментиран от #71

  • 71 Random

    1 2 Отговор

    До коментар #70 от "До 69":

    Какво ти влиза на теб в работата кой колко апартамента има? Ако искам и 1000 ще си накупя, защо да плащам повече? Щото те е яд? Ми да те е яд, да си си купил.

    Коментиран от #72

  • 72 До 71

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "Random":

    Колкото повече жилища и коли има един човек, толкова по-високи ЕКО данъци трябва да плаща!
Назад към анкетата