25 Март, 2022

Трябва ли да вземем изтребители втора ръка, докато чакаме американските, както предлага Радев?


Трябва ли да вземем изтребители втора ръка, докато чакаме американските, както предлага Радев?
Да
42% (3286)
Не
44% (3379)
Не мога да преценя
8% (605)
Все ми е едно
6% (466)

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 9 Отговор
    неутралитет

    Коментиран от #37, #38

  • 2 Не, не, не

    25 9 Отговор
    До кога ще изкупуваме чуждите боклуци. Продаващата страна надали ще ни продаде най-читавите си образци. Ще се освободи от ненадеждните си стари антики, и то за много пари. При тая инфлация и тия констнантни заплати /вдига се само минималната/, да харчим пари за вторични суровини е малоумие.

    Коментиран от #9

  • 3 За какво бе, аджиба?

    24 7 Отговор
    Първа, втора, трета...петнадесета– НЕ са ни необходими, ако не си завираме гагата там, където не ни е работа и ходим по свирката на Сам и Нито. За чий ни трябват и срещу кого??? Апропо– цял свят си изхвърли боклуците у нас ( инфо братя Бобо), та и още ли?
  • 4 КОЗинЯК

    14 9 Отговор
    ДА,и да не са като американските ф-ки дистанционно управляеми от Гробмастерите --застрашаващи националната сигурност!НЕУТРАЛИТЕТ!
  • 5 стига харчове

    20 7 Отговор
    Не, ащото не са ни нужни. Ако не заплашваме Русия с чужди бази и военни, ние сме последния и дерт. Пък и с няколко самолета какво ще направим? Само излишни харчове. Колко милиарда изтегли последното правителство. Кой ще ги плаща? Хора не останаха в тази страна. А тези, които са тук, живеят в мизерия.
  • 6 Алооо

    12 18 Отговор
    Естествено,че трябва. Благодарение на Тиквата сме без самолети. Плащаш нещо и не виждаш нищо.В този момент на война, по-добре да купим нещо, отколкото нищо на скица.
  • 7 Грульо

    15 8 Отговор
    Много ясно, че не - само излишни разходи за нещо безсмислено - нито ще ни помогнат тез хвърчила при война, нито в мирно време, и само ще напълним гушите на американците с още пари, а предателите от управлението ще се кефят, че са угодили на чуждите си господари. Освен това здравната и другите системи потъват и имат нужда от тез пари, за да спасяват хора.
  • 8 Продължаваме Кражбата

    16 14 Отговор
    Птомяната на Радев... Пълен фарс и срамота
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕвроБългарин

    14 11 Отговор
    а имаме ли подготвени пилоти за Ф16 ? Изпратените на обучение май нещо са се издънили а? По добре да вземем Модрни Дронове, в тях е истината !!! и ПВО системи Пейтриът, последно поколение, дървените кинжали ги свалят като пъдпъдъци през зимата !!!

    Коментиран от #11

  • 11 Баба ти

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЕвроБългарин":

    По– добре да започнем с разсадите за домати и чушки, да подготвим градината и да не философстваме много,( особено за неща, за които само си чешаме езиците), щото дроновете няма да ни хранят, но такива като теб( визирам коментара), ще ревнете, че 5 стръка еко– био лук или една маруля струват колкото дневната ти надница. И...копривата е безплатна, стига да не " висиш у фейсо", а се поразходиш до близката полянка– иначе– една шепа– 2лева, ако щеш де!

    Коментиран от #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Естествено че ни трябват бойни самолети

    7 20 Отговор
    Лично аз предпочитам френските Рафали. Доказано добри европейски самолети.
    Нищо не пречи да имаме 1 ескадрила рафали и една ефки.
    И да се отървем по-бързо от руските боклуци - миг, су и тям подобни

    Коментиран от #17

  • 14 "Чалгар"

    7 10 Отговор
    Както се вижда от войните през последните години. И особено от сегашната война в Украйна. Украинските турски безпилотни дронове, около 20 -30 на брой, унищожиха огромно количество руски танкове и друга руска техника. И продължават да летят. Докато над 100 броя украински изтребители Миг 29 практически са напълно унищожени и малкото останали годни вече не летят било заради липса на гориво(руснаците унищожиха складовете с гориво), било заради липса на летища.
    Танковете и изтребителите са остаряло оръжие. Освен всичко друго се нуждаят от огромни количества гориво, а една от първите цели на противника е да унищожи складовете с гориво и камионите цистерни. Оръжието на 21 век са безпилотни дроновете и ръчни преносими противотанкови и противовъздушни ракети.

    Кокто се вижда от войната в Украйна, след първоначалното руско танково настъпление на 50-100 км. навътре в Украйна руските танкове стават безполезни. Защото или са унищожени с преносими противотанкови ракетни комплекси (ПТРК) Javelin. Или са останали без гориво, защото украинците унищожиха снабдителните конвои с цистерни с гориво.

    Руските военни корабите също са безполезни, стоят на около 30-40 км. от брега, защото ако се приближат украинците ги унищожават с ракети.

    Българските генерали и политици са с около 100 години остарели съветски разбирания за бойните действия от времето на Втората световна война. На България не и трябват големи бойни кораби и подводници. Можем да пазим морската си акватори
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тодор Живков

    16 5 Отговор
    Нито стари нито нови ни трябват за какво им са на самолети на долни африканци ние сме едно племе.
  • 17 Въпрос с повишена трудност

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "Естествено че ни трябват бойни самолети":

    Да прав си, че не ни трябват руските Миг 29. Те харчат много повече гориво от Ф16. При едно и също количество гориво, с Ф16 българските пилоти могат да тренират много повече, отколкото с Миг 29. Освен това, Миг 29 имат по 2 двигателя, т.е. по-скъпа подръжка и ремонти. Предимствота на Миг 29 спрямо Ф16 в близък въздушен бой, като маневреност, мощност на двигателите, малко по-висока максимална скорост. Са безмислени в днешно време, когато самолетите се използват да транспортират ракети въздух-въздух по-близо(на 15-30км.) до противниковите самолети. В днешно време противниковите пилоти на изтребили виждат противника си само на радарите в самолета. Последното, което ще видят обкновенно е поразяващата ги противноковата ракета. По-точно може и да не я видят, защото тя се движи много бързо със скорост над 500 м/с=2000 км/ч..

    По-добре е да купим 1-2 изтребители по-малко. И с така спестените пари в размер на $100-$200 млн. долара. Като Полша и Украйна да купим 1-2 ескадрили - 20-50 турски или американски безпилотни дронове.

    Също така както се видя от войната в Украйна вместо още една ескадрила изтребители. За същите пари е по-добре да купим 4-5 ПВО ракетни установки.
  • 18 оня с коня

    7 8 Отговор
    Що за въпрос -естествено че трябва да вземем,но само и единствено "Грипен"!И колкото повече,толкова по-добре.
  • 19 Обективно

    15 5 Отговор
    Гърция избра употребявани Rafales F3R с ракети с голям обсег... въздух-въздух Meteor, въздух-земя Scalp и въздух-море Exoset. И всичко това, преговори, покупка, обучение, инфраструктура, всичко за 1 година! Те имат традиция да знаят какво и как. Разбира се, Гърция има Патриоти, тя модернизира F-16s на ниво Viper, тя мисли за закупуване на F-35s, но незабавното и умно решение спрямо турчина бяха Рафалите с този комплект ракети. За всеки, който си спомня тези бяха предложени и от Радев..
  • 20 Нов внос

    15 3 Отговор
    С парите, които бяха похарчени за все още невидимите ф16, можеше да се организира производство на бойни дронове в бг.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 F16

    16 5 Отговор
    са отживелица от средата на миналия век. Тези, които имат вина за купуването им, са за доживотен затвор.
  • 23 Неустойка

    12 3 Отговор
    По договора, анулиране, съд и да купуват от друг производител

    Коментиран от #51

  • 24 Българка

    14 3 Отговор
    Не ни трябват никакви оръжия. Да се направи референдум и в него въпроса да е следния. 2 милиарда има за харчене, какво да правим с тях? Да купим стари бараки за да четкаме егото на фърчилото или да направим най-модерната детска болница в света в която ще лекуваме БЕЗПЛАТНО децата.

    Коментиран от #27

  • 25 милиционер

    11 1 Отговор
    с чакането ще си и останем....има много студена вода в ниагара !
  • 26 ЛЕГНАЛ НИзКО

    20 1 Отговор
    А ЗАЩО НЯМАМЕ ПРАВОТО ДА СИ ПОИСКАМЕ ПАРИЧКИТЕ , ЩОТО САМОЛЕТИ И ОТ ДРУГО МЯСТО МОЖЕ ДА СИ КУПИМ ,.....НОВИ ????!!! ИЛИ ВАСА ЛИТЕ НЯМАТ ПРАВО НА ГЛАС КАКТО СЕ ВИЖДА !!!

    Коментиран от #49

  • 27 БСП в канала

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Много си права, самолети не ни трябват. От кого се пазим? Единствения враг в района са ни макетата. Турция има F35 и други , и то много над 500.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 кир Ливанчо

    6 1 Отговор
    Все ми е едно. Никой не ни пита за нищо. Камоли за купчина метал на летището
  • 30 Aлфа Bълкът

    4 6 Отговор
    ПРАЩАЙТЕ СЪВЕТСКИТЕ КАРУЦИ НА УКРАЙНА И ДА НИ ПОДАРЯТ 4-5 Ф35 ДА СЕ ФУКАМЕ!
  • 31 един от многото

    8 1 Отговор
    Остава само да докарат самолетите , иначе отдавна работим по въпроса с лизинга , само им лижем задниците на тези които ни закопават!
  • 32 като гарант за суверенитет

    3 1 Отговор
    Да , ама оня скапаняци , дето ни прибраха парите , трябва да ни ги предоставят като неустойка по договра и то най-вече за да не ми се навъртат тъдява барабар с НАТО-то си . И пилотот от фотото да си опича акъла с това правителство , за което има не малка заслуга и с разни мешавини в геополитиката , особено на САШ-авите .
  • 33 Катя

    10 2 Отговор
    Аз искам самолети, и то повечко. За еднократно ползуване. Да натоварим в тях кирчо, кокорчо, руменчо, бочко....дълъг списък. Но да ги води мустафата, и да не връщат никога повече в нашата БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #45, #64

  • 34 ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

    9 1 Отговор
    Трябва на всяка цена да вземем и изтребители втора употреба.....Неможе дрехите ни да са втора употреба,колите ни да са втора употреба, жените ни да са втора употреба...,а изтребители нови. Не може така. Трябва час по скоро да купим бракуваните изтребители на някоя умна държава
  • 35 ДядоТи

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Баба ти":

    Не искам да съм жител на руска губерния, и това което произведа да отива за храна на путинската армия, неиска ма издържам армията на агресора, Силен ли си, не те закачат !!!!
  • 36 трябва, трябва

    5 2 Отговор
    Трябва да арестувате Мутрата за това , че похарчи 2 000 000 000 за изтребител ина хартия.
    Даже не е сигурно ,че са ни дали и чертежите, да си ги сглобим сами.
    Ако Тръмо иска да се хареса на целокупната българска общественост, нека сподели как Мутрафона го е молил и подкупвал по време на кратката им среща.
  • 37 трябва

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Искаме мир, но мира се пази със силна армия. Когато си като швейцарско сирене непрекъснато изкушаваш разни хищници да те лапнат.
    Не трябва и да се превъоръжаваш. Тогава някой ще те възприеме като екзистенциална зпалаха и може да те атакува превантивно. Нужен е баланс. Военното дело и дипломацията не са за де-били.
  • 38 ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    АМЕРИКАНСКИ АГЕНТ АНТИБЪЛГАРИН БЪЛГАРОМРАЗЕЦ И БЪЛГАРОФОБ СТОЕШЕ НА 2 МЕТРА РАЗСТОЯНИЕ В ГЛОБАЛИСТКИЯ ФОРУМ НА НАТО ТОЗИ ЩЕ ВИ ДОКАРА МНОГО БЕЛИ НА ГЛАВИТЕ СЪБУЖДАЙ СЕ!
  • 39 БолгЪ

    4 1 Отговор
    за забавяне се полага компенсации!!!!
    с компенсациите може да се отремонтират наличните изтребители, докато след 20 години докарат,
    още непроизведените Ф16 !!!
    или всичко се превръща във фарс с елементи на спомагателна каса, като отпускаме пари безвъзмездно на някоя компания, за да произведе евнтуално ,някога,нещо!!!
    замислете се и действайте ... лицата управляващи също!!!!
  • 40 ТИР

    5 0 Отговор
    Не, защото когато се преговаряше за фирма от която да бъдат Закупени не се интересуваше никой от Цена,Бройки и време за доставка, Има си договор и ако някой закъснява да плати неустойка,,, отделно никой нищо не плаща на куп нещо което някога може да получим,,
  • 41 безалтернативното

    5 2 Отговор
    10-годишното управление на ГЕРБ ни постави в тази ситуация!
  • 42 pepy

    5 1 Отговор
    Когато човек се отърси от зависимостите си, може и смислени неща да говори и предлага.
  • 43 да е ясно

    4 7 Отговор
    Не е нужно да се взимат никакви изтребители. И без това ако въобще ни мобилизират ще има тотален обрат. Лично аз бих ликвидирал прекия си командващ, ако го счета за натовски - да е ясно!

    Коментиран от #60

  • 44 БСП за България и Радев

    5 5 Отговор
    Разбира се. Лично генерал Румен Радев ще ги докара на собствен ход от автокъщите в Германия

    Коментиран от #54

  • 45 Последния Софиянец

    2 8 Отговор

    До коментар #33 от "Катя":

    Кокошко, какво имаш против Кирчо, ма? Благодарение на него и генерал Румен Радев въобще си свободна жена, а не си част от тиранията на Тиквата
  • 46 Тодоров

    9 0 Отговор
    И 20 изстребители втора ръка да вземем, все тая. При военен конфликт първи и веднага ще дадат фира. Армията ни е толкова окипазена, почти ликвидирана, благодарение на привързаността на определена политическа клика към "атлантическите и западноевропейските ценнности". В момента какво сме ? СУВЕРЕНА отдавна го е казал: "Слаба държава, прост народ". За съжаление в момента това сме жалката картинка в България. Нито армия, нито образование, нито единни общонационални формулирани ценности.
  • 47 гост

    6 0 Отговор
    самолетите са важни,но трябва да се наблегне на противовъздушната отбрана. Защото ако ни нападат ще е с ракети. Нужна е противовъздушна отбрана от израелски тип.
  • 48 недоволен

    8 0 Отговор
    Няма пари за една живото спасяваща операция на едно дете а милярди за ненужни теникий има.
  • 49 Сократ

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "ЛЕГНАЛ НИзКО":

    Защото ще си поискат и комисионната. А тиквата не връща, той само прибира.
  • 50 Шкембе Войвода

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Не виждам":

    Няма и да виждаш, от прост човек нищо не се очаква.
  • 51 Посетител

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Неустойка":

    Там е работата, че американците са си вързали добре гащите и дори да се откажем от "картинките" - няма да ни върнат парите! 3 млрд. на вятъра...
  • 52 4321

    4 1 Отговор
    Никакви тенекии не са ни нужни! Трябват ни добри политици и неутралитет.
  • 53 Щом Радко предлага е добре

    1 2 Отговор
    Веднага ще звънне на тавариш Путин и туко виж са ни пратили Су-57
  • 54 В грешка си

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "БСП за България и Радев":

    Не от Германия , а от братския Съветски съюз
  • 55 Топорчо

    5 0 Отговор
    Самолети си трябват за контрол на небето. Ако нямаме самолети нашето небе ще се контролира от чужди самолети за което пак ние ще плащаме. Не съм специалист но по спомени ни трябват около 20 самолета. Трябваше да вземем грипен . Били по лоши от фките . Може но ние с толкова малко самолети и ф 35 да са при евентуална война сме за никъде.
  • 56 Боко ли си ТъПо ли си

    3 4 Отговор
    Не трябва да си искаме парите от фащ. И да платим при доставка морално остарелите ф16ки. При ф35 ние ше взимаме морално остарели ф16. Пак далавери!¡

    Коментиран от #61

  • 57 Вехтошар

    5 1 Отговор
    Втора употреба коли дрехи електроуреди и самолети. Бих казал втора употреба политици ни управляват.
  • 58 Ами то и Десито е

    5 3 Отговор
    Втора употреба.
  • 59 Май май

    2 3 Отговор
    Ти е дошло времето да си ходиш.
  • 60 Умопомрачен

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "да е ясно":

    хахаха, кой ти промива мозика бе родинопродавецо, копейкин ли ?
  • 61 Умопомрачен

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Боко ли си ТъПо ли си":

    случайно да си забелязъл, че си говориш сам ?
  • 62 Студопор

    4 2 Отговор
    Неутралитет! Това трабва на България!!
  • 63 мда

    3 3 Отговор
    Има една огромна разлика между УСА и Раша. Докато Раша дава без пари на Сърбия 30 бр. МИГ29 ние ще трябва да купуваме стари F16 и парите ще ни стигна за 2. Един за летене и един за части ;-)
  • 64 Хохохо

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Катя":

    А за такива като тебе имаме МИГ29 чемоданите и в Маскве.
  • 65 Мдаа

    2 0 Отговор
    Сега в условия на война,нека САЩ да ни дадът същия брой изтребители,безвъзмездно, за времето в което си чакаме нашите такива.Или като ни нападнат,ще им кажем да почакат докато станат самолетите и тогава да се бием.
  • 66 Гост

    2 2 Отговор
    Трябва да сторнираме поръчката за Фките и да поръчаме 15 броя МИГ-33 + 5 броя СУ-35.

    Коментиран от #67

  • 67 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    Или вместо самолети да купим С400, както направи Турция.
  • 68 пламен

    2 2 Отговор
    Трябват ни дронове Байрактар.
    10 пъти по евтино и 10 пъти по ефективно
  • 69 Президента

    2 2 Отговор
    е пилот и главнокомандващ! Със сигурност знае по добре от всичките пишман експерти! Щом така казва, явно така е по добре!
  • 70 Мушкато

    0 0 Отговор
    Пари сега за нещо...след 10г.? - всички сключили "сделката" трябва да бъдат разследвани.
  • 71 Ддд

    0 0 Отговор
    Пропаганда.... Сутринта беше истинската анкета!!!!
  • 72 владимир

    0 0 Отговор
    Трянва да се вземат 8 изтриителя Грипен под наем, които да се позлеат докато дойдат две ескадрили НОВИ Грипени Е/Ф
Назад към анкетата