Last news in Fakti
30 Април, 2022

Бихте ли купили жилище в строеж, ако в договора има клауза за актуализация на цената?


Бихте ли купили жилище в строеж, ако в договора има клауза за актуализация на цената?
С подкрепата на
imot.bg
Да, ако е упоменат точно процента на оскъпяване
6% (187)
Да, защото цените на жилищата ще растат в близките години
3% (80)
Не, защото и бе това жилищата са скъпи
77% (2284)
Ще изчакам цените на строителните материали да се успокоят
14% (421)

Коментари

  • 1 КОЗинЯК

    9 3 Отговор
    живота под наем в бъдеще ще е по изгоден

    Коментиран от #16

  • 2 Самуил

    9 1 Отговор
    Разбирам строителите, но не може да искаш 1300-1500€ на зелено в Овча купел. Вдигнала им се била себестойността,но нека да не злоупотребяват все пак, около 1100€/кв.м. е реална цена. За съжаление вече не може да се намери дори на зелено в района. А тези цени от 1000-1200€/кв.м. на зелено в обеля направо са нереални, кой идиот би платил такава цена за това село…
  • 3 Самуил

    9 0 Отговор
    Разбирам строителите, но не може да искаш 1300-1500€ на зелено в Овча купел. Вдигнала им се била себестойността,но нека да не злоупотребяват все пак, около 1100€/кв.м. е реална цена. За съжаление вече не може да се намери дори на зелено в района. А тези цени от 1000-1200€/кв.м. на зелено в обеля направо са нереални, кой идиот би платил такава цена за това село…

    Коментиран от #13

  • 4 Какво жилище бе?

    7 2 Отговор
    Не виждате ли, че в цял свят цените полудяха?
  • 5 Комон Сенс

    6 2 Отговор
    "Ще почакам докато цените на строителните материали се успокоят" - тази опция е за шараните, които си мислят, че себестойността на строителството е основното което ппределя цената на имотите.
    Ако бепе така, кутийка в квартал щеше да струва 450 евро на квадрат, а не 2450 ево. Сега въпреки покъпването.
  • 6 Бойкот

    12 1 Отговор
    Бойкот на имотната мафия.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор

  • 8 ежко

    6 2 Отговор
    Едно време нащите родители сами си строяха къщите.Къде от икономии, къде от дефицит на строители и т.н.Казваха им "кооперации" защото така се строяха -кооперативно.Викаш 2-3 майстори плащаш им,а останалата работа, тежката работа -на ръка от членовете на кооперацията.Бъркат бетона, носят тухлите -майстора само зида, шпаклова, върши само майсторската работа и т.н.По-ежтино дето се вика.Даскала и счетоводителя -с лопатите.Няма печалба за фирмаджии, няма лоши материали, няма скъпи разрешения за строеж -като нямаш пари за архитект и инженер -дават ти готов типов проект.Ама сега няма кой да хванеш с лопата да работи,Той бил политически анализатор, нямал пари, ама искал апартамент, много бил кадърен,ама ръцете му навряни в д-то.Всеки които иска-да се оправя както може.Едно време като нямаше ред в сервиза за коли -бащите ни сами се навираха под тях, ремонтираха ги и караха.Точка!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор

  • 10 Уса

    13 0 Отговор
    Цените в България са като в Европа и Америка.Естествено предпочитам България,но да купувам жилище на двойна цена от мутри няма да стане
  • 11 Инвеститор

    1 8 Отговор
    Само глупак би си продал имота сега. Догодина цената стига 3000евро. Още по догодина 4000
    Затова вече никой не предлага на зелено. И обявите масово се свалят. Има огромно търсене, строителството не може да смогне, а отделно терените свършиха, Резонно при голямо търсене и малко предлагане цената скача. И далеч скоро няма да спре. 4 млн драпат към София, колкото и да се впълтнява строителството и сгъстява ПУП, просто няма как да се поберат всички, и цената допълнително се изтрелва. И нормално в провинцията просто няма работа, няма нищо, пълна пустиня. София предлага всичко, високи заплати, това кара хората още повече да се насочват към София и става затворен кръг от който няма излизане. Иначе за прозорливите ще кажа само, веднага да се изстрелват към банката за кредит, защото след 2 години инфлацията ще е толкова огромна, че вноската им ще е джобни пари.

    Коментиран от #12

  • 12 Ти като жените

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Инвеститор":

    Сам се засилваш. Уж ни обясняваш на нас, а всъщност искаш да успокоиш себе си, че не си се набутал купувайки с ипотека 10апартамента и чакайки бърза печалба след година. Мъчиш се себе си да убедиш, че си прав. ОБАЧЕ. И без войната, и без пандемията, щеше да има финансова криза. Те просто я задълбочават малко. Голяма инфлация. Хората ще трябва да избират насъщния и сметките или къща. И второ, вдигането на лихвите, заради инфлацията. Току що започна. Дори ти, да останеш незасегнат, ако си купувал с кеш, то много други се подлъгаха по гореупоменатата схема и ще започнат да разпродават първо на нула печалба, за да избегнат загуби, после на малка загуба, после на поголяма и накрая ЧСИ-тата ще оберат най упоритите "оптимисти". Което въобще не означава, че ще има търсене, ако все още не стигат за хляб, а фирми фалират и гонят служители. Все по-малко хора ще отговарят на условията на банките за кредит. Но ти си пей песничката. Може пък да минеш между капките.
  • 13 за кое е реална цената?

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Самуил":

    Колко материали и труд има в един квадратен метър. Един квадрат железобетон на 12 см. Една колона и един на два и педесе тухли. Един на два и педесе гипскартон и един на дваи педесе изолация. Плюс работа. айде наеми един майстор и го питай за колко пари ще ти направи подобна конструкция. Сметни и материалите. Ако ти излезе всичко над 500 евро ме заплюй. Колкото до земята, която купваш с имота, то тя е мизерия като цена. Отдавна не строят на обезщетение. На теб ти се полагат идеални 5 квадрата от 10декара нясто. Всеки може да провери колко пари са това. Строителите работят на над 100 процента печалба. В Софуя минимум на 200.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор

  • 15 един от многото

    8 0 Отговор
    Хората хляб нямат да ядат , те му предлагат жилище да си купи , че и в строеж на всичкото отгоре. Жилище на зелено е долу горе като самолет от САЩ!
  • 16 £€¥√

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОЗинЯК":

    Зависи къде и в кой град
    В Пловдив съседа над мен даваше стая под наем за 100лв на месец
  • 17 121

    5 0 Отговор
    Ужасно строителство!Плащаш луди пари,за да береш ядове после.Няма отърване от влага и мухъл,кутийки вместо стаи.Там където готвиш,там е хола и всекидневната.Една малка стаичка за спалня и върви се оправяй,а това са много пари за нищо.Да не продължавам,че няма да ми стигне деня.Който иска да си дава парите за тях.Има и други алтернативи, просто човек трябва да мисли,преди да дава грешни пари.
  • 18 Plamenn

    3 0 Отговор
    Супер високи цени но има балъци дето взимат ти Бг будеще няма иначе цени уникат то В Турция по добре да си вземе човек
  • 19 Четириетажна

    1 0 Отговор
    къща 360 квадрата в хубав град, близо до София ми излезе заедно с местото 350 евро на квадрат. Вярно, че 10 години я строих, каквото можах, сам си го правих, каквото не можех сам, виках майстори, но все пак разликата в цената си е разлика... и то голяма... а това да се набиваш в панелка или тухлена кутийка за по 1500 до 2000 евро на квадрат... просто нямам думи...

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към анкетата