17 Септември, 2020 14:07 1 554 5

COVID-19 ще нанесе съкрушителна финансова загуба на футбола

  • футбол-
  • covid-19-
  • финансови загуби

14 милиарда е сумата, която се споменава

COVID-19 ще нанесе съкрушителна финансова загуба на футбола - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Един от висшите служители на ФИФА - Оли Рен, обяви, че пандемията от COVID-19 вероятно ще коства на клубния футбол тази година близо 14 милиарда долара в световен мащаб, което е около една трета от стойността му. Комисията за справяне с последиците от пандемията е оглавявана от Рен и той заедно с консултанти от финансовия сектор са изчислили, че стойността на мачовете на клубните отбори е между 40 и 45 милиарда долара в световен мащаб.

Рен обясни, че сумата от 14 милиарда долара, която е сочена като евентуална загуба или пропуснати печалби, се базира върху сегашния сценарий, в който футболът бавно се рестартира след три месеца в застой в началото на годината.

"Футболът беше засегнат много тежко от пандемията от коронавирус. Това създаде много сътресения на различни нива с някои професионални клубове, които и сега са изправени пред много сериозни затруднения. Също така аз съм много загрижен за младежките академии и клубовете от по-ниските дивизии“, заяви Оли Рен, който преди това беше еврокомисар, а сега е гуверньор на Националната Банка на Финландия.

ФИФА вече отпусна 1.5 милиарда долара на националните федерации с цел справяне с ефектите от пандемията, а Рен уточни, че 150 от всичките 211 страни са кандидатствали за помощи.

"Критичното ще дойде от отговора дали ще бъде разработена и може ли да се използва ваксина, както и дали ще намерим медицински и други средства за пълно овладяване пандемията. Но всичко това е много несигурно", завърши Оли Рен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Първанов

    8 0 Отговор
    Нека малко да огладнеят много преядоха.
  • 2 да де

    8 0 Отговор
    Е, и какво от това комерсиализираха до безобразие целия спорт и сега олеле. Да не би навремето когато не играеха такива пари да не е имало спорт.

    Коментиран от #5

  • 3 Радо Калинов

    3 0 Отговор
    Абсолютно съгласен с коментарите по-горе, твърде скъпи нещо взеха да стават зрелищата, а и хлябът зпочна да нагарча...
  • 4 Сандо

    2 0 Отговор
    Може и да е за добро,иначе парите бяха на път да го унищожат.
  • 5 Е не

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    В Канада до миналия век знам, че е било престъпление да даваш пари на състезател под каквато и да е форма, направо затвор