Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 16:24 7 136 44

Явор Божанков пред ФАКТИ: Корупцията в България е проблем на целия Европейски съюз

  • явор божанков-
  • бсп-
  • избори

''От хората зависи да излязат и да гласуват. Ако има висока активност, ще променим този модел на управление. Ако няма, ще продължим постарому'', заяви още депутатът от БСП

Явор Божанков пред ФАКТИ: Корупцията в България е проблем на целия Европейски съюз - 1
Снимка: ФАКТИ

''Абсолютно готови сме за предстоящите избори, тъй като единствени до момента имаме ясна платформа (б.р. Демократична България също имат), ясно разписани цели за промени в съдебна система, здравна система, икономика, ако щете и последствията от COVID кризата в социален, здравен и икономически аспект. Така че се чувстваме спокойни". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от БСП от гражданската квота Явор Божанков.

''Внезапна имунизация... Слушахме за план, за приоритетни групи, за хората на първа линия, за възрастни... И изведнъж стигнахме буквално до опашки и кой когато, казано на жаргон, свари да се ваксинира. Това обаче касае цялата COVID криза от самото ѝ начало. При първата вълна видяхме затваряне заради 10 болни, пълен локдаун. След това до над 1000 души пък всичко беше отворено, хората бяха по търговски вериги и заведения. Въобще едно управление на ситуацията на парче, което и ни доведе до тези резултати. Може би с тези опашки пред болниците опитват да прикрият срамния факт, че България беше първа по смъртност в един момент, че България е последна по брой ваксинации, но хората го виждат и тяхното недоверие има основание. Защото първо чухме, че сa абсолютно безопасни ваксините, след това пък бременни жени, които планират да имат свое дете, не трябвало да се ваксинират, след това Световната здравна организация го опроверга. Липсва една информационна кампания - ясна и категорична, която да успокои хората и да им обясни абсолютно простичко и ясно всичко за ваксините. Това объркване, този хаос, тeзи решения на Борисов: отваряме заведенията, утре не ги отваряме, носим маски днес, утре не ги носим, но вечерта пак ги носим, министърът решава едно, Борисов го пререшава и на другия ден решението вече е отменено. Всичко това роди среда на недоверие. Именно тя стана причина България да има тези показатели'', смята депутатът от БСП.

''Това, от което имаме нужда, е предвидимост, защото в икономически план всеки бизнес има нужда от предвидима среда поне за няколко години напред. Да, COVID кризата е предизвикателство в цял свят, но в България е особено тежко, защото никой не знае кога затваряме и какво, нямa ясни критерии. Дали при 100 болни затваряме училища, при 1000 заведения, при 5000 пълен локдаун - такъв критерий не бе създаден. Хората не знаят в кой момент какво могат да очакват, съответно те не могат да планират, а когато човек е натоварен с кредити, когато е натоварен с разходи, в тази трудна ситуация става особено сложно той да предприеме правилните стъпки. Знаете, наскоро здравният министър обяви: "Хотели, ресторантьори, те не са приоритет за нас". А кой е приоритет? Смятам, че в тази криза всяка социална група и всеки има значение. Всеки трябва да бъде приоритет и политиката, която се води, да бъде с грижа за хората. Това, което ни липсва в момента, е грижа за хората, защото политическото оцеляване на един кабинет се превърна в основна политика на Борисов'', заяви още Явор Божанков.

''Не е мястото на министър-председателя по пътищата, не е редно в разгара на COVID кризата да виждаме министри, натоварени в джип, да обикалят пътищата и да бъдат в ролята на някакви инспектори по инфраструктура. Мястото на министър-председателя е в Министерски съвет, в Народното събрание, където ние трябва да упражняваме контрол. Дори и при последния трагичен случай, предизвикал възмущение в обществото, със загубата на живота на 16-годишния младеж, Борисов отказа да дойде в парламента. ГЕРБ го скриха, гласуваха против неговото идване, въпреки че за мен беше абсолютно очевидно, че на най-високо политическо ниво трябва да бъде проведен дебат. Това показва, че министър-председателят на България е поставил себе си над закона, над Конституцията и над Народното събрание. След един месец имаме шанс да променим това и ако хората не го използват - за какво са били всичките протести, за какво десетки хиляди бяха на улицата и стотици дни искаха оставката на Борисов? Смятам, че ако не излезем всички да гласуваме, без значение за кого - за този, когото подкрепяме, всички усилия ще бъдат напразни'', коментира народният представител от БСП.

''Това, което трябва да направим, е да дадем алтернатива. Говорейки за безотговорност в държавата, за всички тези случаи на хотели, подпорни стени, нелепо загубени човешки животи, има едно простичко решение и ние сме го заложили в нашата програма - лична имуществена отговорност на държавните служители. Ние във всяка една област сме готови с конкретни решения, не с някаква обща мъглява платформа-обещание, а с конкретни решения. Съдебна реформа - мястото на прокуратурата е особено важно, защото виждаме, че Венецианската комисия, а и имаше безпрецедентна резолюция за корупцията в България на Европейския парламент. Корупцията в България вече не е вътрешнодържавен проблем, тя е проблем на целия Европейски съюз, защото досега, за 30 години, такава позиция не е имало за никоя държава членка. Нашите евродепутати, цялата група положи всички усилия Борисов да бъде извикан в Европейския парламент и да даде обяснения за скандалите с шкафчетата с пари и пистолети'', коментира още депутатът от групата на социалистите.

Божанков е на категорично мненние, че коалиция БСП-ГЕРБ няма да има. Той смята, че и неговите избиратели ще са категорично против такава коалиция. Депутатът от БСП сподели още, че Корнелия Нинова е предложила избирателите на БСП да бъдат попитани с кого да се прави и с кого да не се прави коалиция след изборите.

Попитан за това, че социологическите агенции дават предимство на ГЕРБ пред БСП, Явор Божанков отговори по следния начин: "След тези събития, след всичките срутища, след всички скандали, записи и компрометиращи обстоятелства по отношение на властта, просто не вярвам, че все още има здрав разум, който може да приеме ГЕРБ за 4-ти път на власт. В моите очи това е социологията, на която аз разчитам".

''От хората зависи да излязат и да гласуват. Ако има висока активност, ще променим този модел на управление. Ако няма, ще продължим постарому. Толкова е просто. Ниската активност е горивото на статуквото", каза в края на участието си депутатът от БСП Явор Божанков.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Корти

    37 19 Отговор
    Бойко е боклук в червата
  • 2 коко

    46 5 Отговор
    Стига повтаряхте тази ,,мантра,,корупция ще има докато има пари и бюрократи.Евросъюза е е изкуствен блок от администратори и бюрократи подчинени на ложи и банкери/Световна плутокрация/Целта на тази сбирщина е обезличаване на държавите и налагане на НСР

    Коментиран от #6

  • 3 jorj

    32 25 Отговор
    Червени катили с мокри фитили.
  • 4 Българка

    34 35 Отговор
    Ако трябва да избирам между ГЕРБ и БСП, категорично избирам БСП!

    Коментиран от #37, #43

  • 5 Евпейския Съюз🇪🇺

    31 7 Отговор
    Корупцията в РБ се случва с благословията на Германия която налива евро пари в РБ които стигат директно до частни сметки и офшорки!

    Коментиран от #9

  • 6 jorj

    15 23 Отговор

    До коментар #2 от "коко":

    Такива коконцета като теб обезличават държавата.
  • 7 Потомствени

    31 17 Отговор
    комунисти , алчни и корумпирани селяндури "гонят" корупцията с голословие !
  • 8 Лейка

    28 8 Отговор
    Теб кой те пита? Знаем до къде сме затънали. Ти правиш ли нещо по въпроса? Или само се изявяваш като поредния Локумаджия. Аман от деца като теб.
  • 9 нашия

    28 7 Отговор

    До коментар #5 от "Евпейския Съюз🇪🇺":

    БОЖАНКООООВ Божанков....къде си тругнал бе момче то ми-та тя корупцията е организирана и потдържана отЕС...на кого ги разтягаш тия лакърдии...или такива са инструкциите
  • 10 gost

    26 7 Отговор
    Този пък поредният герой, сменил ДСБ с БСП тръгнал да дава акъл.... аман от политически про…….ки
  • 11 Лайка

    27 14 Отговор
    Яворе, млад и зелен си много. Нищо не си видял 89-90. 97 ма година и много други. Пълен позор си.
  • 12 ха ха

    23 12 Отговор
    Божинков... като ти порасне брада ела да ни учиш на политика. До тогава си стой кротко в селцето от което излезе.

    Коментиран от #14

  • 13 Втория с Коня

    19 6 Отговор
    И как да вярва човек на такова. .... Пиши за корупцията в България. Защо дрънкаш за Европейския съюз. Събрали сте се отбор Умни юнаци и чакате да ви Верваме. Като на царя преди време.
  • 14 нашия

    16 8 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха":

    не като му порасне брада а като посивее тая брада -може да се пробва
  • 15 Лейка

    12 5 Отговор
    Като чета заглавието - обвиняваш целия Европейски Съюз в коруоция, или само България. Дай примери - нали се бориш за пост в парламента. Или не ти стиска да напишеш нещо. Гола вода си.
  • 16 Мимч

    9 4 Отговор
    Почти на всеки е ясно,че трябва да има смяна на курса,а не подмяна,но давидим хората добре ли го осъзнават това.На тия им стига вече толкова власт,нека други да опитат....
  • 17 333

    12 6 Отговор
    Това го знаем .Затова не щем в ЕС.Заедно крадат си делят баницата.За нас ,ако остане нещо.А то нищо не остава.
  • 18 Гаргамел

    11 5 Отговор
    Сега като гонЕма тате да дава кинти, не спря да лиже' оная на коня бе "мозък" червен
  • 19 Азззззззззз

    9 3 Отговор
    Целия ЕС взема пари за да налага измислена пандемия.
  • 20 Jordo

    16 6 Отговор
    Тоя пич да сменя млякото и да хваща биберона.

    Коментиран от #30

  • 21 Миг 17

    5 2 Отговор
    Корупциа има но в другите страни от ЕС всички имат пенсии и тези които не съ работили също и медицинско обслужване безплато .Просто политиците там крадът 40%а принас са се забравили.Всеки има право на живот това е европеиското мислене и това не разбират наште Вождове .
  • 22 РАДИО ЕЛТО

    14 4 Отговор
    БОЙКО ГЕШЕФ корумпирани дори и ЦАЦАРОВ е корумпие
  • 23 МИЛЕНИУМ

    9 3 Отговор
    мутри корупция мафия държава в държавата
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 МАНГЪРОВ

    10 8 Отговор
    ЩЕ ГО НАПРАВИМ МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ДА ПОДПОМАГА ЦИГАНИТЕ! МАЛКО МЯЗА НА РОМ-БОИД.
  • 26 пройчо

    7 6 Отговор
    Тц ...Тц...Тц...Тц..!!!...Един герберски трол нема,що-годе умен , за цвят поне !?:)))......къдЯ са ви депутатските листи ве,бойкови лекекца смръдливи ???!!!:)))
  • 27 СЕВЕРОЗАПАДА

    3 5 Отговор
    КОГА НАЙ-НАКРАЯ НЯКОЙ ЩЕ СИ ПРИЗНАЕ ЗА СВОИТЕ НЕУДАЧИ? ТОЗИ МРЪНКЯЧ СЪМ ГО ПОРКАЛ ШЕСТ ПЪТИ НА ЦАРЕВЕЦ.
  • 28 Левтер

    6 4 Отговор
    Червените не са никаква алтернатива на гроб!Ще гласуваме за други!
  • 29 Българина

    3 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Явор Божанков пред ФАКТИ: Корупцията в България е проблем на целия Европейски съюз.
    ..................................................................
    ТОВА НЕ Е ВЯРНО.
    Ако беше така, евроГЕЙските ТУЛУПИ нямаше да търпят КРАДЛИВАТА НИ ХУНТА.
  • 30 Лайка

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Jordo":

    Той сму че от голямата Биба вече. И за това е доволен и пише. Но скоро ще смуче друго в затвора и той.
  • 31 ggsgsg

    8 3 Отговор
    И комунягите като ги докопат какво става 1990.Потоп това ли е целта, борите се е един път да ги докопаме......парите....
  • 32 ФАКТ

    3 2 Отговор
    ..КОРУПЦИЯТА Е ПРОБЛЕМ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ НЕ САМО НА ЕВРОПА...АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ИМА КОРУПЦИЯ ИДЕТЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ.....КОГАТО ЧОВЕК НЕ ВЯРВА В НИЩО..НЕ ЗАЧИТА НИЧИЯ РЕЛИГИЯ..А САМО СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО ХРИСТИЯНИН..МЮСЮЛМАНИН..САМО НА ДУМИ..НО НЕ ИЗПЪЛНЯВА НИЩО ОТ ТОВА КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ОТ СЪОТВЕТНАТА РЕЛИГИЯ...КОГАТО НАРОДА НЯМА СТРАХ ОТ БОГ..И ВЯРВА В НЕГО САМО НА ДУМИ..ЗАЩОТО ЗА ДА ВЯРВАШ ОЗНАЧАВА ДА СЕ БОИШ ЧЕ АКО ИЗВЪРШИШ НЕЩО НЕРЕДНО ЩЕ БЪДЕШ НАКАЗАН..И КОГАТО ТОВА НЕВЕРИЕ Е НАЛИЦЕ..И ТОЗИ СТРАХ ЛИПСВА..ТОГАВА ЗАЩО ЕДИН ЧОВЕК ДА СЕ СТРАХУВА ОТ ТОВА ЧЕ ЩЕ ИЗВЪРШИ КРАЖБА НА 100 ЛВ ИЛИ НА 10000000 ЛВ...ЗАТОВА ИМА КОРУПЦИЯ..ЗАЩОТО КОРУПЦИЯТА Я ПРАВЯТ ХОРАТА..ТЯ НЕ СЕ ПРАВИ САМА..НЯМА ВЯРА НЯМА СТРАХ..НЯМА ПРАВИЛА....ИМА КОРУПЦИЯ КРАЖБИ ИЗМАМИ..ТОВА Е..ВСЕКИ ЧОВЕК ТЪРСИ НАЧИН ЗА КОРУПЦИЯ И ДА ИМА НАЧИН ДА ИЗКАРА ЛЕСНИ ПАРИ..А В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ ОПЛАКВАТЕ ОТ КОРУПЦИЯ,...:)..МАЙ МАЙ "ЛЕКО" СБЪРКАНА Е ЦЯЛАТА СИСТЕМА..:)ВСИЧКИ СМЕ ТАРИКАТИ ИЛИ КРАДЦИ..ОБАЧЕ ИСКАМЕ ЧЕСТНОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ..:)..ВИНОВНА БИЛА СИСТЕМАТА..А СИСТЕМАТА СМЕ САМИТЕ НИЕ..
  • 33 ганю

    4 3 Отговор
    Когато за един млад човек започне да се говори много но без да е постигнал нещо преди това , започваш да се питаш , кой е баща му , кой е дядо му. И понеже града ни е малък , тук всичко се знае.Така че , не се престаравай момко.
  • 34 РАДИО ЕЛТО

    3 1 Отговор
    както пеят симпатяги за мильони няма закони за кокошка няма прошка
  • 35 анонимин

    1 6 Отговор
    Прав е човека!Трябва да се гласува,за да си отиде селянинът от Банкя,и цялата крадлива шайка!Кой нормален човек би гласувал за Премиер-смешник,който в ефир си позволява да каже,че българите не трябва да избират с каква ваксина ще се ваксинират,а каквато има внесена ,такава ще използват!!!???
  • 36 Анонимен

    1 2 Отговор
    Глупости поредни относно темата. В българия се краде от горе до долу. И от долу до горе. В ЕС младеж, много здраве имаш от мен. Може да има нещо отгоре, но никой косъм не може отдолу. Това не ти е корумпе комунистическа бг от 44-та, или по точно от 70-та до днес. Простено ти е. Казали са ти да лъжеш и перфектно се справяш, стига като мен хора да ви повярват и бб трябва да спечели, защото вие сте много по добре справящи се с краденето или как беше корупцията и мисля, че ЕНП не би следвало отвън чакащите да ви разреши да крадете
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ооо

    5 1 Отговор
    Бате, бате.... харесвам Бойко повече от това дърво Явор! Още не се е появил да му повярват и 1000 преиначавания, странни тълкувания и неразбиране на кво ставало и кво се случвало и на фона на това че нищо не е разбрал - имали ясна програма ? Как па един не излезе да каже ... тия се справиха някак, ама ние мислим че можем по-добре! Как един такъв не се появи??? Велики хора са казали - ще успееш само ако успееш да използваш това, което са направили тия преди теб!
  • 39 Бай Курти

    6 1 Отговор
    Още един съединител.Как пък комунягите не случиха поне на един нормален.С такива властта на куково лято.
  • 40 1234

    0 2 Отговор
    Ето тук не си прав, ЕС си затваря очите за родната и тяхната корупция, и хич не му е проблем. Кьовеши е копие на Гешев но в по голям мащаб. Има си началници, машина за натиск срещу неудобни правителства, поръчкова институция. Вече националните кризи ще ги предизвиква външна прокуратура, неизбираема и некотролирана от никой
  • 41 КАСАПИНА

    4 1 Отговор
    ЗА ТОЗИ ГОРНООРЯХОВСКИ ЗАПАРТЪК БАЩА МУ ПОХАРЧИ МИЛИОНИ ДА ГО НАПРАВИ ДЕПУТАТ БЕЗ ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ !!!
  • 42 Чарли

    3 1 Отговор
    Точно такива правят най-добрата реклама на Бойко и гонят хората от червените боклуци.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тяната

    0 1 Отговор
    Стига с тов съюз,той е опорачен,въпрос на време,гледай България,косур