Last news in Fakti

23 Юли, 2015 13:13 1 355 0

Федерика Могерини ще посети Иран и Саудитска Арабия

  • федерика могерини-
  • иран-
  • саудитска арабия
Федерика Могерини ще посети Иран и Саудитска Арабия - 1
Снимка: АП/БТА

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще направи историческо посещение Рияд и Техеран, съобщава АП.

Във вторник тя ще кацне в Иран, за да разговаря с местни политици и депутати за първи път след сключването на сделката за ядрената програма на режима на аятоласите. Основна тема ще бъдат възможностите за сътрудничество след постигнатото споразумение, коментира Блумбърг.

В понеделник Федерика могерини ще кацне в Рияд. Тя ще разговаря с новия външен министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр за ситуацията в региона след постигнатото споразумение за ядрената програма на Иран.

Посещението на Могерини в Иран ще е второто на високопоставен западен политик след това на германския вицеканцлер Зигмар Габриел, който беше в Техеран на тридневна визита начело на бизнес делегация. Високопоставен ирански източник заяви, че Техеран вече е бил одобрил проекти за $2 млрд. долара на европейски компании.

Президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер обвини германския вицеканцлер, че поставя бизнес интересите пред морала. Той дори заяви, че Зигмар Габриел е трябвало да изчака поне седмица след сключването на сделката за иранската ядрена програма преди да отлети за Техеран.

Френският външен министър Лоран Фабиюс също трябва да посети Техеран скоро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА