Last news in Fakti

28 Юли, 2015 10:02 868 0

Могерини успокоява саудитски лидери

  • могерини-
  • федерика могерини-
  • саудитска арабия

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността заяви, че разбира опасенията на Рияд

Могерини успокоява саудитски лидери - 1
Снимка: АП/БТА

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността  Федерика Могерини обсъди със саудитски лидери в Рияд споразумението с Иран за ядрената му програма и поиска прекратяване на бойните действия в Йемен, предаде Франс прес.

Саудитска Арабия е недоволна от агресивните изявления на ирански лидери, заяви саудитският външен министър Адел ал Джубейр пред Могерини. По думите му те са неприемливи.

От своя страна Могерини нарече споразумението с Иран "знак за надежда за целия свят". Тя подчерта, че разбира много добре опасенията на Саудитска Арабия. "Лично за мен е крайно важна да ви съобщя, че това е преди всичко споразумение за неразпространение на ядрено оръжие, което гарантира, че Иран няма да може да придобие атомна бомба в близките 10-15 години", заяви Могерини, цитирана от  euronews.

Саудитска Арабия и другите сунитски монархии в Персийския залив се опасяват, че отменянето на икономическите санкции може да даде на Иран възможности да засили подкрепата за регионалните си съюзници.

Днес Федерика Могерини ще посети Техеран, където ще обсъди с външния министър Джавад Зариф прилагането на историческото споразумение за ограничаване на иранската ядрена програма, сключено на 14 юли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА