Last news in Fakti

22 Септември, 2011 17:25 1 095 0

Полша: ЕС се отметна за Шенген

  • шенген-
  • българия-
  • румъния-
  • йежи милер
Полша: ЕС се отметна за Шенген - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз днес не изпълни обещанието си, дадено на България и Румъния при подписването на договорите за тяхното присъединяване към Общността. Това, че тези две страни на практика вече защитават външните граници на ЕС, а не са допускани в семейството, всъщност е отказ от солидарност. Това заяви на пресконференция в Брюксел полският министър на вътрешните работи Йежи Милер по повод отлагането на решението за приемане на България и Румъния в Шенген.

Двете страни защитават от април външните граници на ЕС, имат достъп до Шенгенската информационна система, вече 2000 човека бяха върнати от техните граници, защото не отговаряха на критериите за влизане в ЕС, отбеляза Милер.

Използваме България и Румъния, а не ги приемаме в семейството и не проявяваме солидарност, коментира той. Надявам се въпреки днешния резултат, че се доближаваме до разширяването на Шенген, заяви полският вътрешен министър.

За да има доверие между страните, обещанията трябва да се спазват, каза Милер. Днес даденото на България и Румъния обещание не бе изпълнено, посочи той. Живеем във времена, в които не можем да кажем, че можем да разчитаме един на друг, добави полският министър. Днес забравихме важността на европейската идея, подчерта Милер, чиято страна председателства ЕС до края на годината.

Полският министър посочи, че на днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи единствените две страни "против" са били Холандия и Финландия. Министрите са обсъдили докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка. Заключението им е било, че София и Букурещ са положили големи усилия за справяне с престъпността и корупцията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА