Last news in Fakti

23 Септември, 2011 11:26 1 080 0

Комерсант: ЕС не допуска Шенген до Черно море

  • шенген-
  • комерсант-
  • черно море

Министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС не успяха да се споразумеят за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство, след като против се обявиха Финландия и Нидерландия, опасяващи се от наплив на имигранти и престъпници. Това се казва в статия, публикувана в днешния брой на руското издание "Комерсант".

 
Сега предстои въпросът да бъде решен на срещата на най-високо равнище на ЕС, която ще се състои в Брюксел на 17-18 октомври. Не е изключено там също да не бъде намерено решение, отбелязва за "Комерсант" авторът Павел Тарасенко. Според изявление на министъра на имиграцията на Нидерландия Герд Леерс, за отстраняването на всички проблеми, София и Букурещ ще имат нужда от поне година. Финландия и Нидерландия се опасяват, че страните няма да прилагат изцяло шенгенските правила, особено по отношение на организираната престъпност и корупцията. Въпреки изпълнението на техническите условия за влизане в зоната, Холандия се опасява, че шенгенската система няма да успее да работи достатъчно ефективно в двете страни.
 
"Заявленията за възможно повишаване на равнището на престъпността и броя на бедните в ЕС е пълна глупост. От 2007 българите и румънците, както и гражданите на ЕС, нямат нужда от виза за пътуване на територията на ЕС. Всички, които са искали да си тръгнат, са го направили по-рано", заявил е за "Комерсант" експертът на брюкселския Център за европейски политически изследвания Пьотр Качински. Според него, влизането в Шенген ще помогне на София да създаде по-тясно сътрудничество с Брюксел в борбата с организираната престъпност и нелегалната имиграция. "Няма основания да не се вярва на ЕК, която сметна София и Букурещ за съответстващи на шенгенските стандарти", смята експертът. Страните, които се обявяват срещу влизането ни в шенгенското пространство, са "жертва на стереотипите", добавя той, Българските журналисти са открили личен мотив в постъпките на Герд Леерс, подчертава изданието, свързани с обвинение в опит за подкуп на длъжностно лице във връзка със съдебен спор. /БГНЕС

 

 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА