19 Март, 2016 12:43 2 317 0

Във Флоренция обсъдиха академичното образование

Всяка година с тържествена служба в базиликата „Санта Мария Новела“ във Флоренция се почита паметта на българина – Вселенски Патриарх Йосиф II Констатинополски

Във Флоренция обсъдиха академичното образование - 1
В периода 16-19 март 2016 г. ръководството на Университетът по библиотекознание и информационни технологии и няколко млади учени посетиха Международната конференция „Нови перспективи в академичното образование“, която се провежда за пета поредна година във Флоренция, Италия и се организира от Международната образователна асоциация „Пиксел“ (PIXEL), която е пряко ангажирана с Европейско сътрудничество в сферата на образователните и научни проекти.Във Флоренция обсъдиха академичното образование

От страна на УниБИТ бяха представени 4 доклада на международната конференция, която представена в цифри изглежда така: 14 тематични области, 3 паралелни сесии, 204 регистрирани участници, представляващи 41 страни и 150 представени доклада. Сборникът от конференцията се индексира от международната база данни „Скопус“ (SCOPUS). Проф. Стоян Денчев представи доклад на тема „Иновативен метод за дифузия на знанието – ефективен инструмент за стимулиране на студентската мотивация“, проф. Ирена Петева представи актуалната тема за „ Ролята на библиотечната лаборатория (LibLab), като иновативен проект за академично образование в университетска информационна среда“. Младите учени представиха своите научни разработки пред международната аудитория, като доц. Тереза Тренчева очерта „Ролята на интелектуалната собственост в биоинформатиката в България“, а д-р Елисавета Цветкова представи резултатите от проведеното в УниБИТ изследване на информационната компетентност на студентите по библиотечно-информационни науки, което е част от международно проучване „Информационно поведение и информационна грамотност“, проведено в 18 страни, като координатор за нашата страна е проф. Таня Тодорова – Ръководител на катедра „Библиотечен мениджмънт“ при УниБИТ.

Друго важно за нашата страна събитие по време на посещението на представителите на Университета по библиотекознание и информационни технологии в Флоренция, което се състоя на 18 март 2016 г. бе подписването на двустранно рамково споразумение от Ректора на УниБИТ – проф. д. ик. н. Стоян Денчев и Президента на Международната образователна асоциация „Пиксел“ (PIXEL) – д-р Елизабетта Деле Донне, за сътрудничество между Университета и Асоциацията в областта на образователната и научноизследователската дейност и за съвместно сътрудничество в бъдещи европейски проекти.

Последният ден делегацията на УниБИТ посети всички знакови места във Флоренция, свързани с една от най-видните личности във Византия през първата половина на 15 век– единствения българин Вселенски Патриарх Йосиф II Константинополски (1416-1439), загадъчен син на цар Иван Шишман. Гробът на Негово Светейшество Йосиф II се намира в Катедралата „Санта Мария Новела“. В Капелата на Медичите, в двореца Рикарди се намира пищно изображение на Н. Св. Патриарх Йосиф II, като част от композицията на Беноцо Гоцоли „Поклонението на Влъхвите“. Въпреки че в страната ни той е не достатъчно оценен и признат, Патриарх Йосиф II е една от знаковите личности в тогавашния християнски свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: