Last news in Fakti

21 Октомври, 2011 11:57 800 1

Турция търси подкрепа от Иран срещу ПКК

  • пкк-
  • турция-
  • иран
Турция търси подкрепа от Иран срещу ПКК - 1
EPA/БГНЕС

Турция започва сондажи за нагласата на Иран за общи действия срещу терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщават световните медии.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще приеме днес своя ирански колегаАли Акбар Салехи, за да обсъдят ситуацията в региона след като Анкара започна широкомащабна акция срещу ПКК в Северен Ирак, уточнява Блумбърг.

Преди дни премиерът Тайип Ердоган се обърна към международната общност с призив да подкрепи усилията на Анкара да се справи с тероризма и сепаратизма.

Турската авиация тази нощ и сутрин нанесе масирани удари по бази на бунтовниците на ПКК в северен Ирак, предаде АП.

Преди два дни лично президентът Абдулах Гюл се запозна с хода на операцията.

Ударите са нанесени в районите Авашин и Хафтанин. В бомбардировките участват изтребители-бомбардировачи F-16 на Второ тактическо авиационно командване на турските ВВС, дислоцирани на авиобазата в град Диарбекир в югоизточната част на страната. За усилването им са изпратени бойни самолети от базата в град Малатия в същия регион.

В отговор на терористичното нападение на кюрдските бойци през нощта на 19 октомври в граничната с Ирак провинция Хаккяри, при което загинаха 24 военнослужещи и 18 бяха ранени, турската армия започна вчера мащабна сухоземна операция в северен Ирак. Тя се провежда едновременно в пет района с участието на 10-хилядна групировка, основно специални части.

На границата с Ирак в така наречената "нулева точка" в готовност се намират подразделения с бронетранспортьори на турската армия, съобщава електронното издание на вестник "Радикал". Турският Генерален щаб за момента не съобщава подробности за операцията и нейните първи резултати.

Турската армия многократно е провеждала трансгранични операции в северен Ирак, за последен път тя нахлу в приграничните територии през февруари 2008 г. В резултат на операцията бяха унищожени 240 кюрдски бунтовници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bugi

    0 0 Отговор
    krayno vreme e da se unishtoji terorizma ..