11 Декември, 2011 13:13 18 896 12

Масов гроб в двора на „Фиат“ в Сърбия

Откриха останките на десетки избити от режима на Тито

Масов гроб на избити от комунистически режим на югославския диктатор Йосип Броз Тито бе открит в двора на автомобилния завод „Фиат“ (бивш завод „Застава“) в Крагуевац, в централната част на Сърбия.

До момента са открити останките на няколко десетки души избити без съд и присъда от комунистическия режим веднага след края на Втората световна война. Масовият гроб е дълъг около 150 метра и се намира в края на паркинга на бившия завод „Застава“.

На това място преди години бе изграден паркинг въпреки информацията, че там е имало масов гроб. Тогава са унищожени и голяма част от останките на жертвите, каза пред вестник "Блиц" историкът Сърджан Цветкович, който участва в Комисията за разкриване на масовите гробове в Сърбия. Според него жертвите са били избити на това място, защото са открити и гилзи в масовия гроб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демократ

    3 0 Отговор
    ето този факт показва какво представлява комунистическия режим-на кратко казано.....-на комуниста убиването му е малко!!!
  • 2 ivan

    1 1 Отговор
    като гледам какво е демокрация (беззаконие) едни да нямат да ядат а други само да крадат скоро пак ще има масови гробове
  • 3 :-)

    0 0 Отговор
    Сърбите разбират от приватизация. Бас ловя че са знаели какво продават на Фиат.
  • 4 До 'demokrat' - промития мозък)

    0 0 Отговор
    Разликата между диктатурата и демокрацията е че при едното получаваш директно заповеди а при другото гласуваш и след това получаваш заповеди!
  • 5 асд

    1 0 Отговор
    по точно, при диктатурата не си губиш времето да гласуваш. То няма и смисъл
  • 6 бай Георги

    0 0 Отговор
    В Сърбия комунизъм никога не е имало!Тито беше пожизнено избран от народа и никога не е бил диктатор,още по-малко комунист.
  • 7 абв

    1 0 Отговор
    Иване,тази сегашна "демокрация и беззаконие" са следствие на 45-годишното комунистическо управление,всички политици и най-вече в годините след '90-а са от комунистическата люпилня.
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Добре де ... как така веднага се разбра кои са погребани и кой ги е убил? Не е ли редно да се проведе някакво разследване? На територията на бивша Югославия са били провеждане масови наказателни разстрели през ВСВ, например, заради сериозното партизанско движение (толкова масово и проблемно за немците, че става причина за провеждане на Балканската операция през 1941 г. и прехвърлянето на Балканите от Източния фронт на цяла една танкова армия - тази на Людерс).
  • 9 Огнемир

    0 0 Отговор
    ходил във почти всички бивши ЮГО републики без Македония.Контактувал съм с много хора и мога да кажа че за тях ТИТО е икона, и със сигурност не е бил диктатор защото още милеят за него.Титовия режим ги е пускал да ходят да работят в която държава си искат и да внасят пари в Югославия,а не както комунистите ни учеха че капитализма на запада е загниващ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 балканец

    0 0 Отговор
    Огнемир, напълно съм съгласен с теб. Още повече, че и в момента съм на работа тук. Тея хора наистина милеят за него.
  • 12 гост

    0 0 Отговор
    Да нямат какво да ядят - само това за сърбите. Като разбирате 9 и 11 питайте някои хърватин или босненец, или словенец какво мисли за сърбите. Няма такова друго племе в Европа.