17 Септември, 2018 16:15 2 415 4

Иран се скара на ЕС: Бъдете по-бързи

  • мохамад джавад зариф-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • сащ-
  • ес-
  • маае

Брюксел се бави твърде много в противодействието на санкциите на САЩ, заяви шефът на иранската ядрена програма

Иран се скара на ЕС: Бъдете по-бързи - 1
Снимка: Shutterstock

ЕС трябва да ускори усилията за спасяване на ядреното споразумение с Иран. Това заяви във Виена иранският вицепрезидент и ръководител на ядрената програма на Техеран Али Акбар Салехи, цитиран от DPА.

През май САЩ се оттеглиха от подписаното през 2015 г. споразумение, чиято цел беше да се попречи на Иран да произведе ядрени оръжия. В началото на август Вашингтон започна да връща санкциите срещу Техеран, а в началото на ноември се очаква да въведе още, този път срещу иранския финансов и петролен сектор.

ЕС, който е част от споразумението заедно с Китай и Русия, започна да предпазва европейските компании от тези мерки, но някои големи енергийни компании и авиопревозвачи започнаха да се изтеглят от иранския пазар.

В реч на годишното събрание на държавите членки на Международната агенция за атомна енергия Салехи призна усилията на ЕС, но добави: "Според нас възприеманият досега подход на постепенни действия не е подходящият механизъм за реакция при създалата се в резултат на безразсъдната американска политика ситуация. Сега е времето ЕС да спази ангажиментите си".

Салехи не повтори заплахите на иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, който миналата седмица заяви, че страната му може да започне да изпълнява споразумението за иранската ядрена програма само частично или по-ограничено, както и че може да увеличи обогатяването на уран.

Иран се скара на ЕС: Бъдете по-бързи
Снимка: БТА/АР

На форума на МААЕ американският енергиен министър Рик Пери каза, че споразумението за ядрената програма "е дефектно и не прави нищо срещу лошото поведение" на Иран, визирайки обвиненията срещу Техеран, че подпомага тероризма и се занимава с шпионаж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС НИЩО НЕ РЕШАВА ЧАКАТ

    3 0 Отговор
    ОБАЖДАНЕ ОТТАТЪК ОКЕАНА ЗА ПОЗИЦИЯТА СИ.....
  • 2 ЕС са обсолютно неадекватни

    4 0 Отговор
    Спрямо заобикалящият ги свят.
  • 3 575

    2 1 Отговор
    А терористите от израел нищо не правят. От време на време с фалшиви паспорти и с помощта на саяними(доброволци евреи, помагачи участници в престъпления и убийства) влизат в чужда страна и убиват по някой, щото да не губят форма.
  • 4 Гого

    1 0 Отговор
    Ама като взимат Иранците по 75 долара за барел много са бързи а сега Европа да им помага.
Новини по държави: