Last news in Fakti

29 Ноември, 2018 10:04 2 330 1

Жена е новият президент на Грузия

  • саломе зурабишвили-
  • грузия-
  • президент-
  • жена-
  • избори-
  • репортаж

Тя събира близо 60% от гласовете

Жена е новият президент на Грузия - 1
Снимка: БТА/ AP

Саломе Зурабишвили, подкрепяна от управляващата партия "Грузинска мечта", печели произведения вчера балотаж на президентските избори в Грузия с близо 60 процента от гласовете. Това сочат почти пълните резултати въз основа на над 98 процента от избирателните секции, съобщи Централната избирателна комисия, цитирана от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че победата на Зурабишвили вече не буди съмнение. Тя обаче е оспорвана от опозицията. За съперника на Зурабишвили, Григол Вашадзе, издигнат от основната опозиционна сила - "Единното национално движение" на бившия президент Михаил Саакашвили - са гласували над 40 процента от упражнилите правото си на вот избиратели. Избирателната активност е надхвърлила 56 процента.

Снощи Саакашвили, който живее в изгнание в Холандия, призова грузинците да не признават резултатите от президентските избори и да започнат от днес "масово неподчинение на властите".
Това бяха последните преки президентски избори в Грузия, която след промени в конституцията стана парламентарна република. Те са своеобразен индикатор за задаващия се сблъсък на парламентарните избори през 2020 г. между управляващата от 2012 г. партия "Грузинска мечта" и "Единното национално движение".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клоун

    2 1 Отговор
    Мдддаааа..............сега "мишико" ще си изяде поредната вратовръзка!!!