Last news in Fakti

3 Април, 2019 08:29 1 426 4

Една легенда си отива! Президентът Бутефлика подаде оставка (СНИМКИ)

  • алжир-
  • президент-
  • абделазиз бутефлика-
  • генерал ахмед гаид салех

82-годишният държавен глава се оттегли малко след като началникът на генералния щаб на армията поиска незабавни действия за отстраняването му

Една легенда си отива! Президентът Бутефлика подаде оставка (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Алжирският президент Абделазиз Бутефлика подаде оставка след няколко седмици на масови протести в страната, съобщи алжирската осведомителна агенция АПС, цитирана от Ройтерс.

82-годишният държавен глава се оттегли малко след като началникът на генералния щаб на армията поиска незабавни действия за отстраняването му от поста.

След среща на висшето военно командване в сградата на министерството на отбраната генерал Ахмед Гаид Салех заяви, че е на страната на народа и че не може да се губи повече време след продължилите повече от месец масови улични протести с искания за оставката на президента ветеран, който е в лошо здраве.

Една легенда си отива! Президентът Бутефлика подаде оставка (СНИМКИ)

"Нужно е незабавно конституционно решение", подчерта генералът, който е също заместник-министър на отбраната.

В тази връзка той призова незабавно да бъде активиран член 102 от конституцията за признаване на неспособността на президента да изпълнява задълженията си, а също за позоваване и на членове 7 и 8, в които се казва, че "конституционната власт принадлежи на народа".

Една легенда си отива! Президентът Бутефлика подаде оставка (СНИМКИ)

Освен това той призна за незаконна и неконституционна декларацията на президентската администрация, че държавният глава Бутефлика доброволно ще се оттегли от поста си след изтичането на срока на пълномощията му на 28 април.

Бутефлика бе на власт от 20 години, но след като получи инсулт през 2013 г. рядко се появяваше на публично място, и то в инвалидна количка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Batushka

    3 2 Отговор
    ОСТАВКА ТИКВО!
  • 4 куку руку ку

    6 0 Отговор
    Като стана въпрос за оставки, а макарона кога?