Last news in Fakti

20 Април, 2019 12:23 3 869 16

Косово си прибра семействата на джихадисти, заминали за Сирия

  • косово-
  • терористи-
  • сирия-
  • ислямска държава

Над 300 косовски граждани са заминали за азиатската страна от 2012 година

Косово си прибра семействата на джихадисти, заминали за Сирия - 1
Снимка: Shutterstock

Десетки жени и деца на косовски джихадисти, воюващи в Сирия, бяха върнати със самолет в Косово при засилени мерки за сигурност, предаде Ройтерс.

"Планираната операция за връщане на някои наши граждани от Сирия завърши успешно", съобщи рано днес на летището министърът на правосъдието Абелард Тахири, като добави, че повече подробности за операцията ще бъдат съобщени по-късно днес.

След няколкочасов престой на летището жените и децата бяха транспортирани с два автобуса и полицейски ескорт до казарма край Прищина.

Над 300 косовски граждани, мъже, жени и деца, са заминали за Сирия от 2012 г. Около 70 мъже, биещи се на страната на екстремистки въоръжени групи, са убити.

Полицията съобщи, че около 150 жени и деца, включително около 60 деца, родени в Сирия, са били пленени, след като Ислямска държава изгуби контролирани от нея територии.
Още не е известно дали всички те са върнати в Косово и дали сред върнатите има и бойци, воювали в Сирия.

Международни и местни агенции за сигурност предупредиха по-рано за риска от връщането на бойците. През 2015 г. Косово прие закон, според който участието в чуждестранни въоръжени конфликти се наказва с до 15 години затвор.

Около 90 процента от населението на Косово са мюсюлмани. На територията на страната не е имало ислямистки атаки, но над 100 мъже бяха съдени за участие в конфликтите в Сирия и Ирак. Някои от тях бяха намерени за виновни за планиране на атаки в Косово.

Правителството твърди, че форми на радикалния ислям са били внесени в страната от неправителствени организации от Близкия изток след края на войната за независимост на Косово от 1998-1999 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    23 0 Отговор
    ако остане в сегашния вид Косово ще избухне
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Левски

    21 6 Отговор
    Гъзолизци центъджий, вашите колеги си идват! И тези като вас работят за доларчета! Ама Путин ви е............ мамата! Целият свободно мислеща свят ще се обедини срещу вас вашите тоталитарни американски началници и вашите ислямски колеги главорези! Русия ПОБЕДИ ОТНОВО!

    Коментиран от #12, #13

  • 5 Kcaniba

    24 0 Отговор
    Косове е
    Джихадист!
    Редво е да си прибере версиите.
  • 6 ххх

    47 2 Отговор
    "Ислямът е една примитивна бедуинска религия, един разлагащ се труп, който с вонята си, заплашва да убие всичко наоколо."
    М.К.Ататюрк
  • 7 рунтав

    28 3 Отговор
    Предимствата на чаршафа-бурката-никаба или просто черджето с което се покриват арапкините: 1.Икономия на долни гащи,сутиени и т.н.- клякаш-сереш-пикаш после ставаш и продължаваш. 2.Икономия от фризорки,козметички и т.н. стига ти силен парфюм и можеш да не се миеш месеци. 3. Можеш спокойно да си крадеш в хипермаркетите на тъпите европейци -чаршафите отвътре имат пришити джобове ..наскоро показаха от скрита камера как една пъхна под чаршафа плазмен ТВ и си излезе от магазина(((

    Коментиран от #8

  • 8 Моше лихваря

    1 10 Отговор

    До коментар #7 от "рунтав":

    Въпреки, че ти дадох +,съжалявам и мисля че не си прав и е политнекоректно.Все пак жив издрав.
  • 9 Говедарите

    21 1 Отговор
    заложиха бомбата Косово в средата на ЕС и часовника отброява. Сега прибират на територията на Европа терористите и семействата им. По-ясно доказателство, че краварите не са съюзници, а са врагове на Европа не може да има.

    Коментиран от #10

  • 10 Анти седераст

    1 15 Отговор

    До коментар #9 от "Говедарите":

    Европа ги прибира. Какво общо има ФАЩ?

    Коментиран от #11

  • 11 Говедата

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Анти седераст":

    създадоха тази измислена ислямска територия, как да нямат общо. А терористите от Ислямска държава са слуги на обора. Повече общо да имат няма накъде.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ислямист

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Левски":

    Хей Лъвско котенце, престанете да се занимавате с глупост. Гледай себе си и умряла та си родина на къде е тръгнала
  • 14 11111

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Ислямът е една примитивна бедуинска религия, един разлагащ се труп, който с вонята си, заплашва да убие всичко наоколо." М.К.Ататюрк
  • 15 чалма тв

    1 0 Отговор
    косово е развъдник на талибанска сган,както всяка мюслиманска държава.
  • 16 пак ли

    0 0 Отговор
    един ден нямат ли почивка тези мюслимански терористи, примитивни талибани-всички до един,боклуци.