Last news in Fakti

9 Юни, 2019 16:10 2 017 10

Избори, протести и насилие в Казахстан (СНИМКИ)

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев

Стотина задържани в изборния ден за неразрешени улични протести

Избори, протести и насилие в Казахстан (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Стотина души са били задържани в изборния ден в Казахстан днес за неразрешени улични протести, предаде ТАСС, като се позова на властите.

Арестите са били извършени в столицата Нур Султан и в най-големия град в страната - Алмати. Задържаните са участвали в "антиобществени прояви" по призива на забранената в страната организация "Демократичен избор на Казахстан" (ДИК), каза на брифинг в Централната избирателна комисия (ЦИК) първият заместник-министър на вътрешните работи Марат Кожаев.

Днес в Казахстан гласуват на исторически първи президентски избори без участието на дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев, който изненадващо обяви по-рано тази година, че се оттегля. Победата на и. д. президент Касим-Жомарт Токаев е смятана за на практика гарантирана, след като той получи подкрепата на управляващата партия и на Назарбаев.

Избори, протести и насилие в Казахстан (СНИМКИ)

Кожаев заяви, че ръководителите на ДИК са провели в навечерието на изборите "масирана пропагандна работа за дискредитиране на властите в (Казахстан), за бойкот на извънредните президентски избори, призовавали са за организиране на антиобществени действия в периода на изборите", предаде ТАСС.

"Въпреки техните деструктивни призиви, изборите протичат по план, хората отиват до избирателните секции, за да изразят своето волеизявление", отбеляза казахстанският заместник-вътрешен министър.
През март миналата година казахстански съд призна ДИК, създадена от бившия директор на банка БТА Банк Мухтар Аблязов, за екстремистка организация и я забрани на цялата територия на страната.

През юни 2017 г. Аблязов, който живее във Франция, бе осъден задочно в Казахстан на 20 години затвор и конфискуване на имуществото. Той бе признат за виновен по обвинения в създаване и ръководене на престъпна организация, кражба на средства от БТА Банк и злоупотреби.

Избори, протести и насилие в Казахстан (СНИМКИ)

Казахстанската ЦИК междувременно съобщи за висока избирателна активност днес. Към 16 ч. (13 ч. българско време) правото си на вот са упражнили близо две трети от почти 12-те милиона гласоподаватели.

Изборният ден ще приключи в 20 ч. (17 ч. българско време).


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    4 4 Отговор
    По-руските отрепки във властта на Казахстан май ще ядат ДИК-а.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    3 3 Отговор
    Във всички страни от бившата съветска кочина е така, и във всички тез страни изборите се провежлат под зоркото око на Мацква, сакън да не спечели някой прозападен кандидат ! Разбира се има и изключения, Пибалтийските страни и Грузия.
  • 4 Реалист

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Казахите провеждат политика на дискриминация и без много шум изселват рускоговорящите пионки на орките. Създават им климат на неофициална нетърпимост - трудно си намират работа, бият ги по-често по тъмно, милиционерите ги проверяват по-често и така до безкрай. Иначе официално цари "братска дружба". Едновременно с това китайското влияние свързано с пътя на коприната се увеличава с дни. орките скоро ще бъдат изритани и от Байконур затова се опитват да правят собствен космодрум. Интересен район където се сблъскват китайци, мюсюлмани и орки А КАЗАХИТЕ СА ПО СРЕДАТА.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 грух

    1 2 Отговор
    насилието е в Париж, а не в Казахсатн !

    айде много моля - стига с популизма, агитацията и пропагандата - нали не сме в комунизма !?!?

    или сме...
  • 7 грух

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    ти се притеснявай за НАТО щот е пред разпад.
    а тогава какво ли ще правят разни тъпи платени прозападни тролове като теб ...

    Коментиран от #8

  • 8 Реалист

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "грух":

    Пред разпад ти е съдържанието на мозъчната кутия дето едва я крепиш на раменете си - НАТО ще съществува докато съществуват причините заради които е създаден съюзът, а именно рашка и агресивната и политика.
  • 9 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Успокояват се орките че Казахстан няма въоръжени сили или поне не такива които да заслужават внимание. Но Китай много активно развива отношенията с Казахстан и орките скоро ще духат супата в това направление.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.