Last news in Fakti

16 Юни, 2019 13:09 1 623 6

Отзвук от протестите в Хонконг

  • тайван-
  • китай-
  • хонконг-
  • протести-
  • насилие-
  • една страна-
  • две системи-
  • демокрация-
  • комунизъм

Тайван и Хонконг остават застрашени

Скорошните протести в Хонконг служат като ясно и недвусмислено доказателство за нарастващия китайски натиск и безкрайните опити да се наложи моделът „една страна, две системи“.

Смята се, че над един милион души са взели участие в протестите срещу новия законопроект, който щеше да позволи екстрадиции към Китай. Тази цифра говори, че това е и най-големият протест от клането на площад Тянанмън преди 30 години. Ситуацията ескалира и се стигна до сериозни сблъсъци между полицаи и протестиращи.

Самите протести бяха грандиозен и внушителен пример за публичен протест срещу авторитаризма. Дори намесата на властите и сблъсъците, до които тя доведе, не можаха да парират ентусиазма и силата на обединеното общество.

Последният британски губернатор на Хонконг Крис Патън заяви пред британската преса, че определя законопроекта като „ужасен удар срещу върховенството на закона и срещу стабилността и сигурността на Хонконг“. В своето изявление той каза също, че законът е явно нарушение на ангажиментите на Китай и Хонконг, поети по време на предаването на властта от Великобритания през 1997 г.

Припомняме, че съгласно принципа „една страна, две системи“, позволил предаването на британския Хонконг в ръцете на Китай, територията пази независимост на съдебната и икономическата си системи, има собствен законодателен орган, свобода на словото и право на мирни събирания. Всичко това важи 50 години след предаването, което означава, че ще е в сила до 2047 г.

Като се има предвид грубото отхвърляне от страна на Китай на каквито и да било международни позиции и коментари относно положението в Хонконг, то е малко вероятно и коментарите на Патън да имат голямо значение.

Тайванското правителство също подкрепи протестиращите и осъди закона за екстрадицията.

В изявление президентът на страната Цай Ин-уен изрази подкрепата си за върховенството на закона и заяви, че Тайван стои плътно зад народа на Хонконг. „На техните лица виждаме копнежа по свобода, което ни напомня за това колко трудно бе извоювана демокрацията на Тайван. Докато аз съм президент, моделът „една страна, две системи“ никога няма да бъде опция“, каза тя.

Въпреки това обаче, бъдещето на Тайван и свободите на неговия народ са изложени на риск, с оглед на бъдещата кандидатура на Хан Куо-Ю за президент на страната.

Последният е провел редица тайни срещи с Китайската комунистическа партия (ККП), преследвайки своята цел – да стане марионетен президент на Пекин в Тайпе. Той подкрепя модела „една страна, две системи“ и е твърде вероятно и по-голяма част от неговата партия също да го подкрепят, доколкото по този начин ще привлекат повече избиратели сред китайците.

Когато бе попитан за мнение и позиция по отношение на протестите в Хонконг, Хан се престори, че не знае за тях. А може би наистина не е знаел? Трябва да се има предвид, че медиите в Тайван добре прикриха случващото се – във вестниците това бе едва засегнато като проблем, а в телевизионните новини бе отразено едва в края. Но това не би следвало да бъде истинска изненада. Всеизвестно е, че част от предполагаемо свободната преса в Тайван следва про-пекинска редакционна линия и много от медиите приемат поръчки директно от ККП.

Това е и една от огромните грешки на острова. Тайванските медии отдавна трябваше да направят реформа. Неспособността им да предоставят навременна и истинна информация за тези мащабни антикитайски протести в братски Хонконг е основателна причина този процес да бъде ускорен.

Независимо от категоричността на тайванското правителство и подкрепата, която Хонконг получава от него, и двете страни остават силно застрашени от атаките на непреклонния комунистически Китай.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    6 3 Отговор
    Корумпираната комунистическа диктатура в Китай няма да може да устои във времето. Свидетели сме на началото на нейният край.

    Коментиран от #2

  • 2 Бай Шиле

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Във всяка държава има корупция.Само че в Китай разстрелват министри за корупция.В България ги съдят десет години докато мине давност.В САЩ съдят за "целувката на Шуши",а крупните грабители плащат само глоби.В ЕС е същото.Май че корумпираната комунистическа диктатура има по смислено правосъдие,а?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Експерт

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Шиле":

    Разстреляните в Китай министри за корупция са в позицията на Ходорковски, тоест загубили са доверието. В Китай, както и в Русия този, който загуби фоверието на вожда диктатор отива на гилитоната.
    А ти номер 2 да си чул някой френски президент да е отровил свой политически противник?
  • 4 Borislav Popov

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Шиле":

    Значи, знай, крпупционерите в Китай ги разстрелват избирателно и основно тези, които не са много лоялни към местните власти и много тези разстрели са показуха, както казват руснаците ! Вижте ни какви сме убави китайците, борим се с корупцията, да ама са 1 милиард и кусур и китайските управници могат да си позволят, от време на време, под вида, че се борят с корупцията, да отстранят някой друг неудобен конкурент. Така, че само едно наивно момченце като теб, може да вярва, че в Китай наистина се води честна борба с корупцията. В Русия, където корупцията вилнее във всички държавни структури, по едно време, също се чуваха гласове да се приеме такъв закон, като в Китай, но тойту Жужи, не даде и гласовете утихнаха.

    Коментиран от #5

  • 5 Pop Borislavov

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Я ,какъв разбирач!?Що не погледнеш лелеяните си ФАЩ,където корупцията е легализирана под формата на лобисти?Що не погледнеш,че при тях корупцията е повсеместна-от държавните поръчки за трилиони,до щатските за милиалди???

    Коментиран от #6

  • 6 Borislav Popov

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Pop Borislavov":

    В САЩ не знам, може и да има не споря, не съм бил и не съм запознат, разправят, че имало и там корупция, но само на високи нива и не е така разпостранена, както в Русия ! Но, хора, които са били там са ми разказвали, че там е изключено да дадеш рушвет на митничар, полицай, катаджия или на лекар, а в Русия това си е в реда на нещата.