Last news in Fakti

4 Август, 2019 15:33 3 313 8

Задава се още една търговска война

  • търговска война-
  • япония-
  • южна корея-
  • мун дже-ин

Отношенията между Сеул и Токио се помрачават и от териториален спор за острови, на които всъщност не живее никой

Задава се още една търговска война - 1
Снимка: Shutterstock

Тази седмица Токио реши да премахне Сеул от своя списък с преференциални търговски партньори, от Южна Корея пък обявиха, че смятат да предприемат ответни мерки. Фактически тези действия бяха форма на отмъщение след „арест“ на активи, принадлежащи на японска компания, извършен от Сеул като компенсация за корейците, които са били принудени да работят за японските окупационни власти през Втората Световна война и преди това, пише руското издание “Известия“.

Спорът между две от най-големите икономики в Азия и силни технологични държави, води до трудности на местните компании, които и без това се намират в трудно положение заради търговската война между САЩ и Китай. Освен това той поставя под въпрос сътрудничеството на Вашингтон и неговите азиатски партньори по отношения на Северна Корея, коментира изданието.

Премахването на Сеул от японския „Бял списък“ ще постави пред южнорейските компании допълнителни бариери при покупката на високи технологии от Страната на изгряващото слънце. Износът не е забранен, но ще изисква специално разрешение от правителството, което усложнява и удължава процеса. Сеул отговори по същия начин, въвеждайки подобни мерки по отношение на Токио.

Официална Япония сочи „намаленото доверие“ като официална причина, тъй като в страната се опасяват, че Южна Корея може да търгува тайно с Пхенян. Но според Джеф Кингстън, завеждащ факултета за азиатски науки към храмовия университет в Токио, в тази „вежлива обвивка“ не вярва никой.

Както е известно, в периода 1910-1945 г. тогава обединеният корейски полуостров се намира под японска окупация. И макар оттогава да са минали десетилетия, този период все още помрачава двустранните отношения. Под предлога, че Япония не се е извинила за това време, ненавистта срещу Токио, а и Пекин, се е превърнала в национален спорт. Това се разпалва и от президента на Южна Корея Мун Дже Ин, който заяви, че Токио трябва да плати 1 млрд. йени (8 млн. долара) на бившите „жени за удобство“ като обезщетение. Така са наричани жените, които са били част от военните бордеи, формирани от Япония на територията на Корейския полуостров.

Според Сеул по време на окупацията над 700 хил. корейци са били карани да извършват принудителен труд. През 1965 г. въпросът за репарациите бе уреден, но през есента на 2018 г. южнокорейският съд поиска от няколко японски компании да изплатят обезщетение на жертвите и техните наследници. Естествено, това не бе изпълнено.

Отношенията между Сеул и Токио се помрачават и от териториален спор за острови, на които всъщност не живее никой.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ким

    4 5 Отговор
    Мачкай
  • 2 Да си сърбат попарата

    12 0 Отговор
    Японците не мисля че има азиатски народ с който да не са били в конфликт, да са го.окупирали, експлоатирали и т.н. има да се карат още дълги години с руснаци, китайци и корейци за разни островчета.
  • 3 Www

    7 4 Отговор
    Истината се казва Ким ! Само той може да накаже Япония!
  • 4 СссереМ

    3 18 Отговор
    Ако не баха американците сега сакето в Пхенян, Пекин и Владивосток щеше да е 5 йени,а бирата в Москва 2 райхмарки.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дориан

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Райх след райх ще се провалят. Първо имаше сърп и чук на Райхстага, сега ще има трибагреник. Швабата е обречен на провал.
  • 7 по вероятно

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    сега в Париж щяха вместо да викат" ву ле ву куше авек моа"- давай трахнемсиа!
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    Пак ми замириса - Разделяй и владей. Нямат интерес от силни държави, затова все ходят и ръчкат тук там конфликти създават. Сега и с оръжие и с Ф-ове ще ги запасят. Нямат насищане "световните господари".