Last news in Fakti

2 Септември, 2019 12:42 8 426 14

Колко получават учителите в Германия

  • германия-
  • учители-
  • заплата-
  • професия

Учителите в Германия са едни от най-добре платените в Европа

Колко получават учителите в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Учителската професия не е сред най-високоплатените в Германия. Актуалният "Атлас на заплатите" сочи, че най-много печелят лекарите, финансовите и борсовите експерти. Все пак, заплатите на германските учители са над средните за страната. Според портала Gehalt.de, за 40-часова работна седмица един учител в Германия получава брутна заплата между 2 900 до 4 626 евро на месец. Нивото на заплатата зависи от множество фактори - от професионалния опит, от вида на училището, трудовия договор и региона.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2017 г. (те са най-новите засега), учителските заплати в Германия (както в началния, така и в средния курс на училищата) са вторите най-високи след тези в Люксембург. Изследването на организацията обхваща повече от 30 държави в света с пазарна икономика. Сред страните, които също плащат високи заплати на учителите, са Канада, САЩ, Австралия, Швейцария, Дания и Холандия. Най-ниски са учителските заплати в Литва, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Докладът на ОИСР дава следните данни: германските учители с 15-годишен трудов стаж са получавали в началния курс на обучение през 2017 година средно 70 700 долара годишно, в средния курс - около 76 800 долара, а в горния - 81 000 долара бруто, т.е. преди данъци.

Заплащането зависи от вида на трудовия договор

Какви пари получава един педагог в Германия зависи много от неговия трудов договор, казва за ДВ Оливер Брюхерт от най-големия синдикат в сферата на образованието в Германия - GEW. В това отношение германските учители могат да бъдат разделени на три групи - в първата влизат учителите, които имат статут на държавен служител. Преди години те бяха мнозинството в Германия, но в последно време ситуацията се променя.

Във втората група са учителите, наети с договор. Размерът на техните заплати се определя от тарифно споразумение, като освен данъците, от дохода им се правят отчисления за пенсионно, социално и медицинско осигуряване. Заради всички удръжки наетите учители получават с около 20 процента по-малко от своите колеги държавни служители, разяснява Брюхерт.

Към третата група учители спадат онези, които са се преквалифицирали от други професии, или такива, които са изучавали педагогика като втора специалност. В момента училищата много усилено привличат подобни кадри от сферата на техническите и естествените науки, математиката и IT-сектора. Заради нарастващия дефицит на учители, училищата масово ги наемат на работа, но им плащат по-ниски заплати, отколкото на учителите от първите две групи.

Заплатата на учителите: как се определя тя?

Тъй като в Германия образованието е в компетенциите на отделните федерални провинции, във всяка от тях действат различни правила. В Берлин, например, на новите учители вече не се дава статут на държавен служител. В Саксония е точно обратното: като мярка срещу недостига на персонал такъв статут получават всички учители, които отговарят на формалните изисквания.

Федералните провинции имат правото сами да определят размера на учителските заплати. По данни на GEW за 2017 г., начинаещите учители в началните училища на провинция Баден-Вюртемберг са получавали брутна заплата от около 3 533 евро на месец, докато тези в провинция Райнланд-Пфалц - само 3 192 евро бруто. Но има и общи тенденции: в началното училище плащат по-малко, отколкото в средното; преподаваният предмет не играе роля за размера на заплатата; тя обаче се влияе от вида на училището - в гимназиите и професионалните училища учителският труд по правило се заплаща по-добре, отколкото в останалите видове учебни заведения.

Ако учителят е и класен ръководител, заместник-директор или е натоварен с други допълнителни функции, той получава и по-висока заплата. Преподавателите в Германия обаче не получават никакви допълнителни парични премии. "Всичко е строго регламентирано. Има ясни правила относно размера на заплатите. В частните училища, където учителите нямат статут на държавни служители, заплатите могат да бъдат доста по-високи, но и доста по-ниски от тези в държавните училища.

Пари и през ваканциите

Заплатите на учителите в държавните училища се изплащат без прекъсване през цялата година - включително и за периода на ваканциите. Става дума за 12-13 седмици на година. В някои частни училища обаче преподавателите са принудени да се регистрират като безработни през летните месеци.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Ив°

    11 1 Отговор
    Говорим за Германия, а пък брутните заплати в долари? Техническа грешка пак...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Eleonora

    7 0 Отговор
    "В момента училищата много усилено привличат подобни кадри от сферата на техническите и естествените науки, математиката и IT-сектора"- това е вече практика от поне 7-8 години поради недостиг на учители по тези предмети. Но има и огромен минус в това, тъй като те са професионалисти(но не винаги, щото се приемат и още незавършили по специалността студенти),но пък педагогически са без понятие и не могат да предадат материала, да обяснят подобаващо за тази възрастова група. И се получава несправедлива ситуация- или подаряват тройката, или пък оставят на поправителен....
  • 4 гост

    10 0 Отговор
    На тези заплати премахнете 40% за самотни хора, ако са семейни имат ипотека и др. разходи то данъците им може да спаднат до 25%. Моят учител беше немец дошъл у нас на разменни начела през 97ма и тогава за първи път видях лаптоп, караше опел кадет на 250х.км и каза, че това въобще не били много километри (понеже аз го попитах не са ли много за подобна кола, у нас нямаше никъде кола над 130х.км по километраж). Този човек беше интелигентен, отзивчив, приемаше покани да гостува на семейства и да се запознава с тяхната култура, разработваше планове за обучение, правеше ни презентации и водехме дискусии с него. Наскоро видях, че все още е учител, но вече има издадени книги и методи за възпитаване на деца. Такъв учител заслужава да взима висока заплата. От друга страна българските ми учители искаха да се познават с родителите, за да имат полза от тях, нещо да им се уреди, да се пуснат връзки, да им се изпише някой разход от нечия фирма, да им се извърши някое ремонтче у дома и др. Разликата в нивото е огромна и за нещастие расте с годините. У нас ако един учител се старае и не иска да е кръшкач го наричат натегач.

    Коментиран от #5

  • 5 Eleonora

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    И в Германия учителите търсят контакта и сътрудничеството на родителите, но единствено във връзка с ученика. Иначе, ако не се лъжа, дори им е един вид "забранено" да приемат лични услуги от родителите....,просто за да се избегнат съмнения и недоразумения...
  • 6 Ееееии

    2 3 Отговор
    Онанистииииииииии✊✊✊
  • 7 Iii

    6 5 Отговор
    На 3500 евро бруто, нето взимат по 2000 евро

    Коментиран от #13

  • 8 Сорос

    3 1 Отговор
    В България заплати ли?
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    ДРУГАРЯ Иван Костов е тъпанар от класа. Същият, по време на своето управление, с процедурни хватки, обезсмисли статута на държавен служител, който имаха учителите според закона за народната просвета. По негово време, единствено учителите бяха такива, по закона за държавния служител.
    След това, пък НДСВ направо премахна този текст от закона за народната просвета. Цялата тази гадост бе извършена, не без подлата роля на профсъюза на Янка Такева. Защото увисваха като прани гащи, без недоволната членска маса на учителите.
    Как е възможно учител, преподаващ в държавно/общинско училище, над което се вее държавното знаме, преподаващ по утвърдени от държавните органи учебни планове, да не е държавен служител.
    Разбира се, по-важно е да не се решава проблема, а да се създава периодично напрежение.

    ЕТО ЗА КАКВО СТАВА ДУМА:

    ЗАКОН за народната просвета

    Обн., ДВ, бр. 86 от 18.10.1991 г., изм., бр. 90 от 24.10.1996 г., изм. и доп., бр. 36 от 31.03.1998 г., доп., бр. 124 от 27.10.1998 г., изм., бр. 153 от 23.12.1998 г., в сила от 1.01.1999 г., бр. 67 от 27.07.1999 г., в сила от 27.07.1999 г., бр. 68 от 30.07.1999 г., изм. и доп.
    ………………………………………………………………………………………………………………………………
    Чл. 40. (Доп. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) УЧИТЕЛИТЕ (ВЪЗПИТАТЕЛИТЕ), ДИРЕКТОРИТЕ И ПОМОЩНИК-ДИРЕКТОРИТЕ В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ УЧИЛИЩА, В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И В ОБСЛУЖВАЩИТЕ СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА ЗВЕНА СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.
  • 10 Що не казвате

    0 8 Отговор
    Че поне 40 процента от тая брутна сума е удръжки под всяка форма. И накрая ще вземе максимално 2000е което за Германия е смях. С такива пари там се живее точно както в България с 800лв. Аз съм от Бургас и тук в училищата вземат около 1300лв което спрямо стандарта е по добре отколкото в германия

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Емил

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Що не казвате":

    Страшно си елементарен и смешен
  • 12 Бургазлийка

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Що не казвате":

    "Не всичко е пари, приятелю" се пееше в една песен. Защо сравнявате толкова елементарно стандартите на живот?! Условия на живот, възможности, инфраструктура, ....тук доста се разминаваме, че и направо изоставаме. Предпочитам да взимам 2000 евро в Германия и да имам уредена държава, и да ми е красиво като изляза извън входната си врата, и децата ми да имат много възможности в бъдеще, отколкото да взимам 1300 лв в Бургас и входът на блока ми да мирише на котешка пи..я, а съседите да думкат чалга по цял ден. Искам да съм гражданин на света, а не псевдопатриот!
  • 13 Работеща в Германия

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Iii":

    На 3500 евро бруто (ако си семеен и си 4 класа) взимаш чисто 2200 евро. Но ако имаш и две деца, тогава взимаш още 420 евро детски. Мъжете взимат повече- около 2500 - 3000 евро чисто. Така семейството се оказва с почти 6 000 евро стеден месечен бюджет. Не коментираме допълнителните пари за отпуска и Коледа. Ако махнете разходи за жилище, парно, ток и цялата храна за месеца (около 2000 евро) , ви остават около 4000. Ако искате си ходете с тях на кино, шопинг, ресторант; ако искате си ги спествайте; ко искате си ходете по екскурзии (само време да имате😀). Стандартите при вишистите и хората с професии са несравними в двете страни!
  • 14 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    1 1 Отговор
    Преди време му го казах и на дянкоф и на бурисоф ,трябва малко да отпуснем колана на тия овце-пардон избератели,,ще загубим изборите ,както и стана.Добре ,че ония идиоти послушаха дпс-то и сложиха УрЕшАрСКИ за плашило ,после беше лесно откраднахме парите от ктб-и си купихме изборите ,още ме е яд с тия пари кви къщи и вили бях харесал по целия свят
Новини по държави: