26 Март, 2020 18:52 4 982 34

Турски лекари за коронавируса: "Чакат ни още по-лоши дни"

  • турция-
  • коронавирус-
  • реджеп ердоган-
  • ковид-19-
  • епидемия

"Броят на заразените расте с такава скорост, че респираторите по цял свят няма да ни стигнат", казват експерти

Турски лекари за коронавируса: "Чакат ни още по-лоши дни" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Броят на заразените с коронавирус расте с такава скорост, че респираторите по цял свят няма да ни стигнат", казва турски лекар пред ДВ. И други турски медици рисуват мрачна картина. "Вървим по стъпките на Италия."

На пръв поглед изглежда, че турското правителство взима сериозни мерки срещу коронавируса: училищата бяха затворени още в ранен етап, отменени бяха всички прояви с много хора, властите затвориха границата с най-рисковия съсед Иран, приета бе дори забрана за излизане на хората над 65-годишна възраст. Паралелно с това министърът на здравеопазването бодро уверява, че вече са проведени хиляди тестове. Но лекари, с които разговаря наш репортер, твърдят единодушно, че направените тестове са крайно недостатъчни, а броят на неустановените заболявания - много висок. Под прикритието на анонимността всички те разказват за непростими пропуски и грешки. И за страха си от епидемия като в Италия.

"Много ме е страх"

„Проблемът не е толкова в смъртността, колкото в големия брой заразени. Той расте с такава скорост, че респираторите по цял свят няма да ни стигнат“, разказва един лекарите.

Негов колега, който работи в една от най-големите болници, твърди, че на 100 пациенти са падат едва 1-2 теста за коронавирус: „Тестове не се провеждат дори когато има типична симптоматика като белодробно възпаление, температура и кашлица“, твърди той. А един общопрактикуващ лекар, който е бил десет дни под карантина заради коронавируса, разказва за собствения си опит: „Разговарях с лекар за симптомите, направихме план за лечението, но на тест за коронавируса не ме подложиха“. В болничния му лист пишело не КОВИД-19, а „болки в гърба“.

Турските медици се оплакват още, че заразените с вируса не спазват карантината. Те описват и друг проблем, който остава далеч от полезрението на обществеността: броят на заразените с вируса лекари и медински служители е, по техните думи, много висок. „Имаме колеги, които лежат с респиратори в интензивното“, разказва хирург, който работи в една държавна болница. Медикът силно се опасява, че Турция върви по стъпките на Италия и Франция, където вече няма легла за пациентите. „Чакат ни още по-лоши дни. В Италия вече са принудени да решават кой да умре и кой да оцелее. Чудя се какво ще правя. Много ме е страх.“

Турският президент Ердоган и неговото правителство настойчиво призовават хората да си стоят вкъщи, но мнозина не се вслушват в тази препоръка. Макар че общественият транспорт беше спрян, в 16-милионния Истанбул хората продължават да се тъпчат прекалено близо един до друг, а в социалните мрежи се споделят видеа, показващи големи сватби с много гости.

"Иначе никой няма да може да спре бурята"

В тази връзка един от лекарите, пожелали анонимност, разказва пред ДВ, че все още твърде много хора, включително от неговото обкръжение, не взимат вируса на сериозно. Успокояват се с това, че 80% от заразените не показвали никаква симптоматика. Но същинската опасност се крие във факта, че вирусът е силно заразен и се разпространява много често именно от хора без симптоматика. Ето защо предпазните мерки са особено важни. И друг турски лекар казва пред ДВ, че изолацията е единственият начин да се забави разпространяването на вируса: "В противен случай никой няма да може да спре бурята. Никой".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Размисли и страсти

    13 13 Отговор
    Скоро всичко ще бъде един лош спомен просто лястовичките трябва да долетят .
  • 3 Анонимен

    18 7 Отговор
    Само с ваксина, ще се отървем от вируса, иначе с изолация не може да се продължи повече от 3 месеца.
  • 4 2966

    7 13 Отговор
    Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.

    Коментиран от #13, #32

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мечо

    19 1 Отговор
    Животът е един миг. Погледнете планетата ни в космоса, не можем я видим, толкова сме незначителни в безкрайната вселена

    Коментиран от #9, #17

  • 7 Християнин

    15 7 Отговор

    До коментар #5 от "леле":

    Уважавай чуждите религии бе..

    Коментиран от #12

  • 8 Kubeto

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите няма да се спасят защото":

    Бате ае разкарай се, че мноо спамиш
  • 9 Анонимен

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "мечо":

    Това важи за всяка една планета, не само ние сме малки на фона в космоса. И хиляда години да живеем, пак ще е един миг във Вселената.
  • 10 Гост

    5 8 Отговор
    Да хапнат свинско и ще им мине , че то да ядеш крави овце и пилета е тъпо , трябва и сланинка. Тамън ще останат по малко от тез , мазници.

    Коментиран от #14

  • 11 Велика Пуйка

    5 3 Отговор
    Това са предатели - терористи!!!!!!!!!!! Те трябва незабавно да бъдат арестувани и хвърлени в затвора!!!!!!!!!!
  • 12 тяхното

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "Християнин":

    не е религия а зараза...това извратено нещо няма нищо общо с човешките същества...недей да обиждаш религиите особено будизма сравнявайки го с шалварестите
  • 13 pepy

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "2966":

    "... Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама..."

    След всяка статия ли трябва се прави Copy/Paste и да се чете едно и също, което няма връзка с информацията... Каква е разликата дали ще го прочетат 20 000 или 200 000.

    В новинарските сайтове отговор НЯМА как да ПОЛУЧИШ...
  • 14 пешо

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    те тия чалмари крави овце и кози за друго ги ползват освен за ядене.
  • 15 Патладжан Cултан

    8 8 Отговор
    Терапията е следната: 3 супени лъжици на ден петмез от черница, 5 пъти на ден султански чай, молитва на всеки час, сляпо доверие на турския ген и всичко ще е наред.
  • 16 Турция вчера, днес, утре

    12 8 Отговор
    веднъж кочина..? завинаги кочина!
  • 17 Здравей мечо

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "мечо":

    Много правилно взе да пишеш! Имаш поздрави от момчетата дето ти взеха паричките и лаптопа! Когато пак сбереш парички, пак ще наминат да те поздравят!

    Коментиран от #23

  • 18 Хасан

    14 6 Отговор
    За всичко това е отговорно некадърното управление на Ердоган!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Синан

    13 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Факт, този диктатор знае само да прави войни!
  • 20 Асан

    9 9 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Дано САЩ да направят нов държавен преврат и да свалят Ердоган от власт!
  • 21 Щом еврогейталаците от ДВ реват

    6 6 Отговор
    Значи нещата в Турция не са им по вкуса, т.е. всичко в Турция е наред
  • 22 еeх..

    8 2 Отговор
    хора по целия свят умират, влизат в карантина, стават безработни, икономиките се сриват с изключение на .... турция. там султанският патладжан обявява всичко за ок. който казва обратното, той е луд, фанатик, предател, терорист и веднага той е тормозен, сплашван, арестуван и както върви тая работа, скоро ... убит.
  • 23 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Здравей мечо":

    Ааааа, тоя е друг мечо бе, друг е.Тоя е ''обазУван'', не е глъмпер като другия
  • 24 Tuka

    3 2 Отговор
    Vsicki ste laynari,zlobari,i spored men mnogo ste jalki.BG e 100 godini nazad ot TR.BUM
  • 25 Див фес

    1 0 Отговор
    Мюсляри, вярвам, че трябва всички дружно да бием тимбериците в земята и вирусчето ще изчезне.

    Коментиран от #26

  • 26 Аллах

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Див фес":

    Хайде на 3: раз, два-а, ... три! Бам главата в земята! :)
  • 27 Месут

    5 2 Отговор
    Дрън ,дрън. Дойче зеле пак са написали поредната глупост. Един им бил казал,друг им бил казал. Точно Германия върви по стъпките на Италия и Франция със стотици хиляди официално заразени. Немските баби мрат като мухи но всичко се прикрива.
  • 28 Osman

    4 4 Отговор
    ДВ първо да погледне в соствената си кочина . Германия
    Случаи с коронавирус:
    43646
    Смъртните случаи:
    262
  • 29 Иван

    4 5 Отговор
    Дойчланд при население 82 милиона има почти 50 хиляди заразени и стотици умрели. Турция със почти същото население е с 3000 заразени
  • 30 Хасан

    6 6 Отговор
    Даже една световна епидемия се използва да се плюе срещу Турция ..каква е тая ненавист у немеца към Ердоган че вие като гладен вампир?!
  • 31 Ей турци

    6 4 Отговор
    Само че тум има малък проблем. Това, което Германия твърди, всички вярват в това. Това, което Турция твърди, дори и вие не вярвате в това. Всички знаят, вие също разбира се, че мъртвите и заразените в Турция са много хиляди.

    Коментиран от #33

  • 32 Аве Адолф Хайллл

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "2966":

    Ставаш банален с тоя копипейс . Напиши нещо по темата на статията .
  • 33 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ей турци":

    Турция има много по добра здравна система от Германия бе човек
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.