Last news in Fakti

26 Април, 2020 08:57 2 910 58

Лавров: Никой не диктува еднолично правилата на играта

  • сергей лавров-
  • русия-
  • москва-
  • геополитика

По думите на външния министър на Русия страната му е формирала независима позиция на международната арена, след като е била оглавена от президента Владимир Путин и тази самостоятелност дразни много западните партньори на Москва

Лавров: Никой не диктува еднолично правилата на играта - 1
Снимка: БГНЕС

Нито една страна вече не може еднолично да диктува на международната общност правилата на играта. Това заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю пред „Първи канал“, предава агенция ТАСС, цитирана от "Фокус".

По неговите думи, държавите, които се опитват едностранно да диктуват правилата на играта, окончателно са загубили тази възможност, сблъсквайки се с противодействието на независимите участници в международния живот. „Това няма да се случи, защото вече е невъзможно: противопоставят им се тези, които имат възможността да отстояват своите права на участие в определянето на световния дневен ред“, подчерта Лавров.

Той посочи, че Русия също играе ролята на такъв балансиращ фактор. „Ако кажем, че Русия иска „да не позволява на другите да формулират правилата на играта сами“, тогава да, тя не иска правилата на играта да се формират от един или двама (играчи). Ако такова твърдение се изрази към нас, тогава, вярвам, това е висока оценка на външната ни политика“, каза министърът.

По неговите думи, Русия е формирала тази независима позиция на международната арена, след като е била оглавена от президента Владимир Путин и тази самостоятелност дразни много западните партньори на Москва. „Когато всички опити да говорим и да се договаряме с добро бяха възприети като слабост, тогава в нашето обществено мнение, в нашия народ се появи нужда от такъв човек, като Владимир Владимирович Путин. И той напълно оправда и продължава да оправдава очакванията“, подчерта първият дипломат на Москва.

Лавров добави, че Русия има за цел да хармонизира интересите на различни страни по света. „Много е трудно да ги доведем до общ знаменател. Това ще бъде много дълъг процес“, каза той. „Необходимо е не само да мислим, но и да настояваме, да правим конкретни предложения как да построим света, как да сме подготвени за факта, че днес трябва да разработим нови правила, основаващи се на суверенното равенство на държавите, уважението един към друг, ненамесата във вътрешните работи - както е записано в Устава на ООН“, обясни министърът.

Според Лавров Русия знае от различни източници, че редица държави в Европа, Европейския съюз и НАТО биха искали да се обърнат към Русия за някои видове помощ в борбата с коронавируса по примера на Италия, но това не им се позволява от "по-старите им другари “.

"Някои медии опитват да представят помоща, която оказва Русия на Италия почти като военно нахлуване на територията на Алианса," цитира Лавров РИА Новости.

По-рано началникът на италианската полева болница в Бергамо Оливиеро Волоти похвали работата и професионалните умения на военните лекари от Русия, изпратени в Италия, за да помогнат в борбата с коронавирусната инфекция.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бибитко Барцелонски

    17 8 Отговор
    Ела в Кенефистан да видиш...
  • 2 опорна точка

    19 38 Отговор
    А Кремъл защо капитулира? Да не би да са фалирали? Путашкин се загуби нещо? От как се срина петрола посърнаха, тук там някя лъжа и толкоз.

    Коментиран от #39, #50, #58

  • 3 Хрониките на герберлунгия

    23 12 Отговор
    Дори гей прайд не можете да си направите преди да поискате разрешение от Русия, сороспии. Умрете.
  • 4 опорна точка

    15 19 Отговор
    Добре би био тролчета изр***мои да поработите малко, като подФанете една от опорките в излазването на Лавров, а именно : " Русия
    има ролята на балансиращ фактор в световните дела" ! Ай - потопете масите в мъгла !!
  • 5 среднощен

    47 12 Отговор
    Величието на една държава е и в това да ражда, отглежда и възпитава такива лидери като Лавров и Путин! Всяка дума на Лавров е истина...! Явно няма нужда да "избира между две истини"..?
  • 6 Ушанка

    10 24 Отговор
    Каква статия само -за уплатняване на место ,а Ве талаш
  • 7 Юлиан

    9 19 Отговор
    Щом мисят така руснаците, това означава, че Украйна трябва да се върне на украинския народ от Русия и САЩ, които си я разделиха. Не съм видял и чул, подобно нещо да се случва. Изказването им е очевидна лъжа. Поредния театър на колонистите - Добрия и Лошия... местните губят родината си.

    Коментиран от #20, #37

  • 8 Бай Бай

    13 14 Отговор
    Да хармонизира интересите като създава замразени конфликти по цялата си периферия. А щях да забравя - и като настройва срещу себе си всичките съседни държави
  • 9 Руските свине

    14 23 Отговор
    Съвсем подивявят като виждат, че не могат еднолично да раздават заповеди и ги бият пред ръчички те като почнат да се правят на голяма работа.

    Коментиран от #11

  • 10 Истината

    15 22 Отговор
    Русия е  предназначена единствено за това, за да покаже на целият свят, как не трябва да се живее и какво не трябва да се прави.

    Коментиран от #31

  • 11 Говедороб

    14 12 Отговор

    До коментар #9 от "Руските свине":

    Да ама кочината на злото ФАЩ,ако го яде с короновируса. Хе хе
  • 12 До 8

    37 12 Отговор
    Какви конфликти бе идиот? В Украйна всичко запозна след преврата, който беше осъществен с помощта на САЩ. В Ирак кой започна войната и дестабилизирА целия район? Руснаците ли? Кой започна войната в Сирия, руснаците ли? Кой разруши Либия, руснаците ли?

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Бай Бай

    11 23 Отговор

    До коментар #12 от "До 8":

    Ти си изцяло поразен от Кремълски те ти господари. Защо не отидеш да ивееш при тях вместо да ръсиш отрова в цивилизовани свят

    Коментиран от #24

  • 14 Бончо

    9 19 Отговор

    До коментар #12 от "До 8":

    Какъв преврат те го и в Украйна. Там милиони демонстрираха месеци срещу жалката Кремълска марионетка Янукович докато го озпратят обратно

    Коментиран от #35, #40

  • 15 До 13

    25 6 Отговор
    Аз ти написах едни факти. Факти! А ти ми обясняваш къде да отида да живея. Явно не правиш разлика между вътрешна и външна политика, но то ви е рефрен на вас. Не ми пука как живеят в Русия и как живеят в Америка. Пука ми как ме засягат с външната си политика. Е, познай кой е причината за всичките тия бежанци и кой ги започна всичките тия войни в Близкия Изток.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Бай Бай

    7 19 Отговор

    До коментар #15 от "До 13":

    Причината за бежанците от Сирия е Русия която подкрепя диктатора Асад и бомбардира болници, училища ицивилни.

    Коментиран от #57

  • 17 Бай Бай

    6 14 Отговор

    До коментар #15 от "До 13":

    Няма диктатор по света, който да не е подкрепен от Путин - Ким, Мадуро, Асад, че даже и шиитските аятоласи. Скрити, както се казва.

    Коментиран от #33

  • 18 Бай Бай

    0 6 Отговор
    Имах предвид скити
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Юлиан":

    Украинците сами избраха пътя си и Новия си Голям Брат. С това и съдбата си. От най-развитата индустриално република на СССР доскачаха до най-бедната държава в Европа. От всички бивши съветски републики те живеят най-оскъдно. Кой според Вас трябва да им върне държавата на самите украинци, когато самите те, в парламента имат към всяко министерство американски експерти, които им казват какви закони да приемат и накъде да вървят?

    Коментиран от #22, #26

  • 21 До бай бай

    14 3 Отговор
    Юли 2015 е имало четири милиона сирийски бежанци, Русия се намесва септември 2015.

    Коментиран от #23

  • 22 Домакин

    4 14 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Американските експерти ще ги доближат до Европа и Америка рано или късно. А руските до Азия и до пълната бедност.

    Коментиран от #28

  • 23 Бай Бай

    5 14 Отговор

    До коментар #21 от "До бай бай":

    Дават ти грешни данни. Бежанските вълни тръгнаха от руските бомбандировки. Където се намеси Русия има само разруха

    Коментиран от #25

  • 24 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Бай":

    Някои хора имат слаба памет и не помнят нито как украинците ръкопляскаха на Байден в центъра на Киев. Човекът бе долетял спешно от Америка да им донесе духа на демокрацията и да им подскажа, че за всичките им проблеми са виновни руснаците. А пък на Майдана коя високопоставена особа, с ранга на Лавров в Русия раздаваше бисквитки с вкус на свобода? Ще се сетите ли или няма шанс защото мозъкът е блокиран с тъпи лозунги?

    Коментиран от #27

  • 25 Иван

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Бай":

    Бежанските вълни от Африка, през Либия тръгнаха също заради руснаците или защото американците и там донесоха демокрация и съсипаха държавата?Кадафи спираш докато бе жив всички тия мързеливи мечтатели за лек и блажен живот в Европа.
  • 26 бай Киро

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Има и по зле от тях...Ние,Румънците,Молдова и Грузия се борим с Украйнците за приза: "най големи идиоти на планетата".Самоунищожението в тези някога организирани държави и републики е несъвместимо дори с последствията от ядрен удар.

    Коментиран от #29

  • 27 Бай Бай

    5 11 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Хаха Байдън и какво от това. Милионите по площадите Байдън ли ги изкара или корупцията на Путинските марионетки.
    И пълното отвращение от Москва.
    Къде отиват да живеят младите българи?

    Коментиран от #32, #43

  • 28 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Домакин":

    Ей, голям сте оптимист. Тридесет години американците ги дърпат все надолу, ето сега гласуваха по време на карантината и закон за продажба на плодородната украинска Земя на чужденци. Последното, което им остана. То в Украйна вече не останаха балъци, които вярват на някакво Чудо.
  • 29 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "бай Киро":

    Украинците са признати за най-бедни в Европа в доклад на МВФ от 2019 година. Там средната пенсия за пълен стаж е около 70 долара.

    Коментиран от #30

  • 30 Домакин

    3 8 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Не се притеснявай. Руснаците ще ги стигнат
  • 31 Хахаха

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Какъв е вашият проблем? Видяхте ли, как трябва да се живее? Живейте си. Бъдете самодостатъчни, не се занимавайте с Русия. Уверявам ви, че в Русия не пишат всеки ден за България и руснаците не се терзаят от вашите успехи и напредък , който сте постигнали за последните 30 години.
  • 32 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Бай":

    Каква корупция на путински марионетки в Украйна през 2014 година бълнуваш? Или искаш да кажеш, че руската корупция е управлявала държавните процесии в Украйна, 13 години след независимостта им? Евала тогава, те на това му се вика корупция. Украинците, излезли на Майдана, казваха, че са го сторили, защото вярват, че това ще им донесе аламинут европейски заплати и пенсии. А и да не забравя, скачаха още и за възможността да носят дантелени гащи. За последната им мечта другите рускоезични във форумите ги разбиват от подигравки.

    Коментиран от #34

  • 33 самуил

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Бай":

    3азбира се. Няма по съвършена конструкция на държавата от диктатурата, която сама по себе си е копие на старите 10000 годишни монархии. Европа и сащ също са диктатури.България в частност. Да не би да смяташ че в сащ или европа народа управлява?

    Коментиран от #36

  • 34 Домакин

    4 8 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Промит и елементарен кремълски мозък
  • 35 Урррр за Тиквуций

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бончо":

    Те и тук "протестираха" срещу 50 кинта платени от Бибитко
  • 36 самуил

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "самуил":

    Народа само сменя диктатора, но тираниата - никога!
    Затова най-съвуршената система винаги исторически се е доказвала монархията. Има едно условие за да е справедлива: монархът да е по кръвна линия от заслужилите пред народа с делата си дядовци / в българския случай - да е от рода Дуло или от старите болярски родове, Да е православен - да има религията на народа си. Всяка стара монархия е построена върху строги правила. Не можеш да станеш току така цар или крал. В основата на избора е да служиш на народа си. Иначе болярите те убиват. Няма дела с 3 инстанции.

    Коментиран от #48

  • 37 украински народ няма

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Юлиан":

    Те са Българи. По твоята логика те трябва да се обединят с България, което би върнало част от старите предели на страната ни. Не трябва да забравяме че украина е съждадена преди 60 години само. С първи премиер болшевика Раковски

    Коментиран от #51

  • 38 Хахаха

    11 4 Отговор
    Пак най интересното не се решихте да напишите. Известен е фактът, че в Русия не говорят без доказателно. Лавров, казвайки това, че не разрешават да се обръщат за помощ към Русия, даде и съвсем конкретен пример.
    Някой забеляза ли, как се избягва да вспоминават Русия въобще в своите анализи на световното положение с короната. Един път един шеф четеше колко са заболелите във всяка страна, колко са умрелите. За изненада спомена и Русия с бройка на заболелите, но пропусна да каже колко са смъртните случаи там. Само за там не е съобщил данните за смъртните случаи. Защо ли? Сигурно защото на 150 млн. Население под 700 случаи на смърт не са малко за нас, но е драстичто малко за всички останали страни. Даже тук искат да шикалкавят.
    А втория път чух, как един друг шеф се е хвалил със себе си и съобщил, че вече Русия едва ли не е стигнала щатите по ситуация с короната. Нямам думиии. Жалка работа. Слаби хора, които не могат даже истината да изрекат. Странно, че никой не пита, защо Русия не помага на България?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гаргов

    12 5 Отговор
    Американците по пътя си за еднополюсен жандарски свят стигнаха до Рим и не видяха папата. Много малко им трябваше. Ако не бяха избързали с разрушаването на Югославия Елцин, Чубайс, Гайдяр и Немцов щяха да им поднесат Русия опечена като агне във фурна. 170 американски военни съветника е имало в руската армия. Точно тогава бяха пристигнали и 100 души да се занимават с тоя проблем 2000 в компютрите. И пак в армията. Щяха да пипнат навсякъде. Обаче като направиха грешката с Югославия Елцин се събуди и разбра, че яко са го работели, обещавайки му равноправие и уважение. И той им го върна с назначаването за президент на Русия на чекиста с острия ум от поемата на Стефан Цанев, а именно Владимир Владимирович Путин. И този Путин през 2007 в Мюнхен пред очите на Маккензи, Солана, Меркел и още представители на 40 държави заяви, че еднополюсен свят няма да има. И позна. Американците там ги стяга чепика.
  • 42 Гочев

    5 4 Отговор
    Гледах Лавров. Той каза , че голям европейски футболен клуб се е обърнал към Русия за оказване на техническа помощ в борбата с вируса. И когато подготовката за оказване на тази помощ е била заършила и трябвало вече да се изпраща, от клуба се обадили и са казали, че са им забранили да получават помощ от Русия. Става въпрос за клуб от Италия или Испания.
  • 43 сикиш

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Бай":

    Изкараха ги 5-те милиарда, които сащ изсипаха там. Всичко беше платено. Нуланд лично заяви, че са похарчели 5 млр. Не изопачавай истината.

    Коментиран от #45

  • 44 До 23

    7 3 Отговор
    Тия данни за бежанците ги има на сайта на УНИЦЕФ. ОфицЯлни данни, 2015, юли - 4 милиона. Пак факт. Ако не беше Русия сега Сирия щеше да е халифат, по-зле и от Ирак.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 И понеже Бай Бай

    4 3 Отговор
    обяснява как Русия поддържала само диктатори, Бай Бай явно е забравил за оня обезкостителя, в чието консулство да не дава Господ да ходиш. И който оня ден забрани бичуването като наказание, но все още режат глави на площада. Но оня диктатор е добър диктатор, и е добър, защото плаща стотици милиарди на Америка за оръжия и си продава нефта в американски долари

    Коментиран от #55

  • 47 сикиш

    8 3 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Бай":

    Похарчиха 5 млр и не постигнаха нищо. Путин им открадна Крим и Донбас под носа. Когато Байдън попитал ЦРУ как ще се държи Русия в Крим, от там отговорили че няма да се меси, ще бъде неутрална. И като доказателство посочили, че нямало забелязана извънредна дейност във военните болници. Нямало никаква подготовка за извънредна ситуация. А когато се появиха зелените човечета си глътнаха езика от ахкане. Путин ве изработи, джендъре. Между другото ти от кой № пол си. 32?
  • 48 бай Киро

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "самуил":

    Къде да ти го търсим този род дуло бе пич?То дори и в легендите пише,че хазарските еврей са го унищожили.Автентичноста на самия род Дуло в голяма степен е индентичен с автентичноста на Шехерезада и найните истории.истината е въд Революция,Народен Съд и масово набучване на кол на чифутдемокрастите от прехода,фамилите им и антуража им.За това трябва оръжие и организация.Всичко останало са бабаини деветини.

    Коментиран от #49, #53, #54, #56

  • 49 Бай Кольо

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "бай Киро":

    Наборе, само поздравления.
  • 50 Пако

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Ти Въшльо,Путашкин не го мисли,а мисли че,
    след някой ден,ще чакаш пред дома на Вожда
    за да му ядеш Г..ното
  • 51 Юлиан

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "украински народ няма":

    Украйна я е имало, като земя и народ, както всички други. И те и много други, харесаха на времето Тракийско-Българската култура и ни приеха да станат част от нас. И преди 7 дена да е създадена Украйна, няма значение. И Югославия беше част от нас, но искат да вървят по свой път. Времето на племената отмина отдавна и никой няма нужда да се завръща към "учителя" си. Всички са съвременни хора. Харесва ми идеята да си направим съюз със Югославия и Украйна и да се отърсим от руско-ислямо-западния колонист, който се гаври с цялата човешка раса. Всички други вън от родините ни. Вековно доказани врагове са всички останали около нас.

    Коментиран от #52

  • 52 самуил

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Юлиан":

    Русите също са от нашите. Гледай Фаргат Нурутдинов - Българина. Има някои материали в утуб
  • 53 самуил

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "бай Киро":

    Във всеки от нас е. Освен това на самуил има наследници освен в България и в Италия - родът Фризинга. На остров самотраки живеят други роднини на родът Дуло. Няма изчезване. Ние сме божият народ и Господ ни пази.
  • 54 самуил

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "бай Киро":

    И като вземеш властта, пак либерална демокрация ли ще строиш. Или комунизъм. По добре да не се избиват хора заради тези еврейски идеи. Както казва покойния Никола Николов : трябва да няма политическа система за да преборим поробителя. Той се храни от нея и живее благодарение на нея..
  • 55 самун

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "И понеже Бай Бай":

    Като са престъпници защо да не им отреже главите на площада?
  • 56 самун

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "бай Киро":

    Между нас също има достойни. Системата е грешна. Кръвта вода не става
  • 57 Възмутен

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Бай":

    Бай,бай,как може да пишеш такива откровени глупости и лъжи!?Нямаш ли съвест,деца,морал?Тука става въпрос за милиони хора-бежанци и хиляди европейци,на които се променя живота.
    За тези твои писание има 4 варианта.
    1.Глупав си и малко ти плащат-обяснява нещата
    2.Глупав си и ти плащат добре-стегнисе,ще те оставят без пари
    3.Умен си и ти плащат зле-разбираемо ,но би следвало да можеш да измислиш нещо малко по-умно
    4.Умен си и работиш за пари-не е възможно,защото няма да се занимаваш с това,а ще имаш друго препитание.
    А,и вземи прочети малко Алеко-как Бай,БАЙ Ганьо ще издава вестник.Може пък да се познаеш в някой там
  • 58 1111

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    да ти с@ра фостата!