Last news in Fakti

14 Септември, 2020 23:02 3 196 27

Нов кораб в групата на SpaceX

  • илон мъск-
  • spacex-
  • кораб

Корабът ще е факт до седмица

Нов кораб в групата на SpaceX - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Основателят на SpaceX Илон Мъск обяви плановете за нов космически кораб на компанията, съобщи Вашингтон Пост.

Новият кораб ще е готов до една седмица. За първи път ще бъде сглобен с нос.

Очаква се да бъде подготвен за изпитателно излитане на ниска надморска височина. Планира се статично запалване, проверки и полет на височина от 19 км. и връщане.

Новият кораб носи името SN8. Новият тип кораби са проектирани за превози на товари до Луната и Марс.

Компанията подготвя новия полет.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    26 37 Отговор
    Проектирани за какво??? Бе що си не правите колите с батерии ами се занимавате с неща дето не ги чувате??? Ква Луна,Марс и 5 лева?😂😂😂😂

    Коментиран от #8

  • 2 Инвеститор

    34 17 Отговор
    Добре,че само в бг има такива и*ди*оти като габровец от варна.. иначе още щяхме да сме в 7 век..

    Коментиран от #5

  • 3 Тоя трябва да е рептил

    21 16 Отговор
    Не ми се вижда да е толкова акълен, за да е милиардер.
    Явно е маша на масонската ложа.
  • 4 Вълко Червенков

    21 29 Отговор
    Велика Америка се връща на Луната и отива на Марс.До края на века американците ще колонизират цялата Слънчева система.Ватенките ще се молят на китайците да ги извозят до Луната след 20 години,защото завалиите няма с какво да отидат.Роскосмос ще се трансформира във фирма за почистване и производител на казани за дестилиране на лосион за баня.

    Коментиран от #14, #22, #24

  • 5 габровец от варна

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "Инвеститор":

    Благодаря ви за учтивия коментар,уважаеми.Добре че има просветени българи да ни излагат по света,иначе ще ни забравят. Политиката визирам,не че нещо..😂😂😂😂

    Коментиран от #9

  • 6 Врачка

    21 6 Отговор
    А не беле ли удачно вместо да поръчваме Ф16 доставка 2035г.да си купим няколко такива Мъскчета —за седмица са у Враждебна.После качваме Боеко на ракетата и го изстрелваме в Космоса барабар с кюлчетата и шкафовете и ПКП.Ще стане втория българин летял у космосо.

    Коментиран от #7

  • 7 КОСМОдрум

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Врачка":

    ТРЕтият!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не че нещо

    12 10 Отговор

    До коментар #5 от "габровец от варна":

    Мнението е като зaдника - всеки ги има. Според фактите, обаче, Tesla е най-култовата марка ел. коли и най-скъпата автомобилна марка на борсата. Конгломератът от компании на Tesla inc. притежава най-голямата сграда в света - Гигафабриката в Невада, най-бързо построеният автомобилен завод - Гигафабриката в Китай. SpaceX произвежда единствените ракети в света, които се връщат от орбита и кацат вертикално (Falcon 9). Произвеждат най-мощните двигатели в историята на света изобщо (тези на Falcon 9). Са първата частна компания в историята, пратила астронавти в космоса на борда на SpaceX Dragon (30.05.2020). Са първата частна компания в света, извела военни сателити на Пентагона, извела и първия български сателит BulgariaSat-1 (23.06.2017), както и мрежа от сателити StarLink, опасваща планетата със сателитен интернет НАВСЯКЪДЕ. Са единствената частна компания в надпреварата за първата пилотирана мисия до Марс с готов проект за кораб. Имат локални проекти за скоростни влакове във вакуумни тунели (Hyperloop), както и коли в тунели (The Boring company). Произвеждат батерийни модули за стационарно съхранение (Tesla Powerwall), както и виртуални електроцентрали (Tesla Virtual Power Plant) като тази в Австралия с мощност 250 мегавата. Произвеждат и управляват мрежа от фотоволтаични панели (купиха гиганта SolarCity на 21.11.2016). На практика са енергиен оператор. Произвеждат ултракондензатори (купиха гиганта Maxwell на 16.05.2019).
    Са пионер в развитието на изкуствен

    Коментиран от #11, #12, #13, #19, #21, #23

  • 10 Не че нещо

    9 5 Отговор
    ...интелект (компанията OpenAI с основател Мъск), черпейки информация от уникална невронна мрежа от 1 млн. автомобила. Развиват връзката между мозък и машина с основаната през 2016 от Мъск компания по невротехнологии Neuralink. TESLA е космическа, енергийна, хай-тек и автомобилна корпорация и ако някой иска да си визуализира нейните мащаби: Umbrella Corporation от една поредица филми.
  • 11 Ххх

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "Не че нещо":

    И каква е мощността на двигателите на Фалкън 9, та стигна до заключението, че са най мощните в света ? Без да си правя справки предполагам, че излетното тегло на тази ракета е между 200 и 300 тона. Излетното тегло на Сатурн 5 е около 3000 тона. Американските свалки и руската Буран са с излетно тегло около 2500 - 2600 тона. Е, и ти как реши, че на Фалкън 9 двигателите са най мощни ?
  • 12 Ххх

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не че нещо":

    Фалкън 9 Маса 333 400 кг., Двигатели 9 х Мерлин 1 Ц тяга 5000 KN
    Протон, Русия Маса 693 810 кг. Двигатели Протон К 1 тяга 10470 КН
    Сатурн 5 3 058 500 кг., Двигатели 5 х Rocketdyne F-1 тяга 38 700 КН
  • 13 Врачка

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Не че нещо":

    Часна,часна,колко да е часна?За компания стартирала бизнеса си в далечната 2003г е много дълъг период за старт ъп компания да направи пробив в по-горе изброените места без външна намеса.По-интересен е вторият играч в Тесла а именно Susquehanna Securities.Някои неща не са това,което изглеждат.
  • 14 Тръмпи

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вълко Червенков":

    Пии си белината и не протестирай срещу тъмно зелените!
  • 15 Бай хой

    5 5 Отговор
    Като гледам как се палят и гърмят теслите им дано не е същото и с фърчилата им. От най-некачествените автомобили към подобни фърчила.

    Коментиран от #17

  • 16 Путлян

    5 3 Отговор
    Браво на Мъск! Разката фамилията на Роскосмос! Няма стигане, вече е в 22 век! Чебураш гледа като е..н ляв амбриаж! Хахахахахах.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бай Манчо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не че нещо":

    Първият Български спътник "България 1300" направен изцяло в лабораторията за космически изследвания в София беше изпратен още през 1980 ако не греша и наскоро излезе съобщение , че продължава да работи след известна пауза за която се предполагаше , че има повреда , а за мощността на фалконите може лесно да се сравни - Ххх го е направил вече . Успех на Мъск - само конкуренцията с Руснаците ще допринесе за развитието на този отрасъл - останалите ще ги последват .

    Коментиран от #20

  • 20 Nnn

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Манчо":

    При двигателите реално не е нужно да има конкуренция,защото всяка държава си има двигатели които й вършат работа за мисиите в зависимост от ракетата.По-интересното вече което виждаме е ,че стават все по-чести мисиите за изследването на нашата слънчева система с апарати.В момента това правят главно САЩ и след това Китай.
  • 21 Kristian

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не че нещо":

    Merlin (двигателите на Falcon 9) далеч не са най мощните, най-мощният течногоривен двигател с една горивна камера и една турбопомпа е F-1 ( двигателя на Saturn V) ракетата изстреляла мисиите до Луната, а руският RD-171 е най-мощният като цяло течно горивен двигател,но той има четири горивни камери и една турбопомпа ,но все рак се смята за един двигател. Що се отнася до абсолютният първенец по тяга това е твърдогоривният двигател AJ260 .
  • 22 Случайно прочел

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вълко Червенков":

    Във списание Таймс от септември 1969 год, пише че до края на 80те ще са на Марс!? Сега коя година сме?
  • 23 Случайно прочел

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Не че нещо":

    Мъск е тарикат,а света се връзва на нови и лъскави неща? Запомнете това е новата поредна измама за вярващите,защото тяхно ще бъде царството небесно!
  • 24 Случайно прочел

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Вълко Червенков":

    Американските демократи лъжат повече от нашите комунист! Вярвайте ми!
  • 25 Borislav Popov

    0 0 Отговор
    Е за това харесвам Мъск,за една седмица прави нови космически ракети,обещал е от догодина този срок да падне до ден- два ,кога ще го стигне Роскосмос,питам и отговор не искам,хаха
  • 26 мушморок

    0 0 Отговор
    илъня мъстъията,иилан
  • 27 Добри

    0 0 Отговор
    Ех, да беше ИМ наше момче ! Да ,ама не е ! ИМ е най прочутият иноватор ,вече спечелил много успехи ! Това е истината ,останалото е литература ! Между впрочем ,най - мощната ракета изстреляна 10 пъти е САТУРН FM-5 ! Инженерите на ИМ владеят " тъч скрийна " великолепно ! Дракона е най-съвършеният КК, тип "капсула" ! Сега на дневен ред е изделието на Боинг, че идва рред и на SIS и Орион !