15 Декември, 2020 08:46 4 907 25

Лавров предупреди: Не правете опити за промяна на Дейтънското споразумение!

  • босна и херцеговина-
  • дейтънско споразумение

По думите на руския първи дипломат процесът по евроинтеграция на страната може да се осъществи само при спазване на принципите на това споразумение

Лавров предупреди: Не правете опити за промяна на Дейтънското споразумение! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският външен министър Сергей Лавров завършва посещението си в Босна и Херцеговина и заминава за Белград, където ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич и с министъра на външните работи Никола Селакович.

След среща със сръбския член на босненското председателство Милорад Додик в Източно Сараево Лавров заяви, че всеки опит да се промени Дейтънското споразумение, сложило край на войната в Босна и Херцеговина преди 25 години, ще доведе до сериозни последици.

"Бих искал да предупредя съвсем сериозно някои наши партньори да не се правят опити за разрушаване на Дейтънската архитектура", каза Лавров на пресконференция след срещата с Додик.

По думите на руския първи дипломат процесът по евроинтеграция на страната може да се осъществи само при спазване на принципите на това споразумение. Той каза това във връзка с коментарите на някои западни дипломати и босненски политици, че са необходими промени в споразумението, за да може страната да направи реформи.

Дейтънското споразумение слага край на войната между босненски сърби, хървати и бошняци, в която са убити около 100 000 души, а два милиона са принудени да напуснат домовете си. Но четвърт век по-късно Босна и Херцеговина, разделена на два автономни региона, остава нефункционална, а реформите са блокирани от съперничещи си етнически лидери, отбеляза Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    45 16 Отговор
    Лавров, не разбра ли че на сърбите вяра не трябва да имаш. Тия гадове извъртат религия, шовинизъм и слагачество в техен интерес. По-добре въобще не залагайте никакви надежди на тях, а погледнете в истинските си братишки от България.

    Коментиран от #5, #21

  • 2 Зайко Байко многознайко

    8 31 Отговор
    Единственото място эа руско влияние останага Эападните Балкани!
  • 3 Зайко Байко многознайко корекция

    8 12 Отговор
    Чети останаХа
  • 4 Желко Драшич

    22 13 Отговор
    Босна и Херцеговина в ЕС само ако Сърбия каже, че може!
  • 5 Нико

    19 57 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император":

    Стига сте ги дъвкали тия "братушки". Още не можем да се оправим от тяхната "братска" прегръдка. Вдигни си главата! Ние сме суверенна държава и с труд, образование и самочувствие можем да сме много силни. Никой не ни трябва. Само вярата в собствените ни сили.

    Коментиран от #7, #8, #9, #17

  • 6 Кочината

    28 4 Отговор
    евро съюз много агресивна станала.
  • 7 РЕАЛИСТ

    49 10 Отговор

    До коментар #5 от "Нико":

    Каква суверенна държава си ? Премиерът ти ходи да козирува на всяка жена в управлението на ЕС. Генерал бил? Не смееш да пръднеш без благословията на Мустафа. Имаш чужди войски на територията си.

    Коментиран от #13

  • 8 ЛЛЛ

    31 4 Отговор

    До коментар #5 от "Нико":

    Голяма заблуда е че сме суверенна държава, щом зависиме от други държави
  • 9 Не си прав

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Нико":

    Нямаш ли силен съюзник, който да има интерес да си държава, ставаш колония, виж ни какво станахме....

    Коментиран от #15

  • 10 Рибата се вмирисва от към главата

    7 15 Отговор
    "Много исках да разбера по-добре откъде се появи Путин, защо именно той дойде на власт, как успя да съсредоточи в ръцете си такава власт. Когато започнах разследването си, в архивите все още имаше много данни за това как в съветските времена са изнасяни пари зад граница.
    В документите на прокурора, който е разследвал кражбата на пари от комунистическите партии, този процес може да бъде проследен. Има и много следи за това, как бившата номенклатура оглавява прехода към пазарна икономика, как открадват част от средствата, създават мрежа от офшорни компании, за да обезопасят и съхранят всичко, което е възможно.
    През 90-те години те са важна сила в руската държава и обществото. Това беше най-важният момент в началото на разследването. Путин не би могъл да се появи отникъде.
    Винаги са писали, че той е бил "случаен" президент". Но това не е така.
    Хора от неговото обкръжение ми разказваха, че "семейството" на Елцин е търсило компромис именно с тази сила, останала след разпада на Съветския съюз.
    Важно е да се разбере също, че цялото семейство на Елцин много силно вярвало, че Путин е "свой човек", че той е либерал, „че ще продължи елцинските реформи.
    Но едновременно с това, Путин продължил да се среща с Примаков, главният враг на семейството на Елцин.
    Това е написано в мемоарите на самия Примаков.
    Путин е играл двойна игра и точно така успява да убеди семейството на Елцин, че той трябва да стане президент.
    При това Пугачов, другите олигарси, семействот

    Коментиран от #14

  • 11 идиокрация бате

    24 4 Отговор
    Бездомници. Хора умиращи от глад по улиците. Болни издъхващи пред входовете на болниците. Е*ем ти и европейският съюз.
  • 12 Рибата се вмирисва от към главата

    5 10 Отговор
    При това Пугачов, другите олигарси, семейството на Елцин, всички те били убедени, че могат да го контролират. Това също е признак за характера на Путин.
    Моето любимо описание е – хамелеон, той се слива с всеки фон и е невъзможно отначало да се разбере кой е той".
  • 13 Нико

    12 10 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Премиерът, приятелю, го избрахте ти и другите, които бият минуси на предния ми коментар. Вие, които чакате да Ви оправият от вън. Вие, които нямате самочувствие, че можете да се справяте сами. Всичко това прозира и в избора на премиер и във всичко, което ни се случва на всички тук

    Коментиран от #16

  • 14 РЕАЛИСТ

    24 1 Отговор

    До коментар #10 от "Рибата се вмирисва от към главата":

    В грешка си бе , човек. Путин в от Санкт Петербург. Той бе човек на Собчак, кмета и негов съветник. Елцин го издигна по две причини. Накрая осъзна, какви ги е изсрал и търсеше верния човек за поста. От друга страна виждаше в Путин, човек който държи на думата си и няма да преследва семейството му за золумите, които сътвори. Прав излезе. Русия е отново голям играч на световната сцена.
  • 15 Нико

    10 7 Отговор

    До коментар #9 от "Не си прав":

    Удивително робско мислене!!!
    Само силните сами по себе си могат да имат силни съюзници. Важно е обаче, да си ги избират сами. Ние се развихме до там да се надяваме да можем да си избираме поробителите. Аз правя изключение. Избрал съм да съм свободен и да се развивам в България въпреки Вас и робската Ви психика

    Коментиран от #22

  • 16 РЕАЛИСТ

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Нико":

    Абе не помня, да съм го избирал аз този премиер. Познавам се с него вече 35 години и не мога да направя такава грешка. Библията, казва" Никой не е пророк в собственото си село"
  • 17 Сух

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нико":

    Хехе, ти верно си празен..
  • 18 Айсотир

    0 9 Отговор
    Кажи Коне Крим по кое споразумение окупирахте?

    Коментиран от #19, #20

  • 19 чичко Сорос

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Айсотир":

    За този неграмотен пост няма да ти платя нищо да знаеш. Че той постига обратния ефект - привържениците на Русия стават повече като гледат какви неграмотници са против нея. Хайде стегнете се малко - сума пари наливам.
  • 20 Цвилете

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Айсотир":

    кобилки Крим е бил руски.руски е и ще бъде руски.
  • 21 3245

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император":

    Никакви братушки не сме на руснаците. Даже по-скоро сме съперници. Ние сме в ЕС и НАТО, те са против тези организации. Отделно , че и политиката им ми е меко казано несимпатична. В мое лице нямат братушка.
  • 22 Антигерб

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Нико":

    Твоето е робско мислене - смяната на един господар с друг не те прави свободен. Това че робът са го продали на друг не го прави свободен.

    Това че новите ни господари се казват ЕС, НАТО и САЩ не ни прави по-свободни от времето когато господарите ни бяха СССР и СИВ. Даже мисля ча сме по-поробени - при старите поне нямаше руски бази в България и имахме силна армия.

    Та за да сме свободни няма да стане с избор на друг премиер (и той ще е същия) - трябва като начало да променим системата защото така е измислена че да ни държи в робство.

    А за такава малка държава като нас за да е свободна трябва да е в добри отношения с големите но и да е равноотдалечена от тях - трябва политик с акъл да може да лавира а не тиква на власт.
  • 23 историк

    1 0 Отговор
    Абе виждате, че сами се раждате и сами си умирате, ама пусто му слагачество на Русия на САЩ и на Мелмак
  • 24 Посетител

    0 0 Отговор
    БиХ не са държава, те са протекторат на ЕС, дори не на НАТО. Независимо от триумвирата на върха, над тях стои европейски комисар (генерал-губернатор). Съсипана икономика, разчитаща на дотации (колко познато!)... Толкова години след войната, все още разделени, не са за ЕС.
  • 25 Хахаха

    0 0 Отговор
    Свободата е психо-физиологическо Усещане бе,новобранци..Или го имаш,или го нямаш!Като хремата ,мързела или парите..